ja cu ti reci kako i zasto.
phptriad je kombinacija apache+php+mysql.
apache-web server
php-ako si apsolutni pocetnik onda to shvati kao 'program' u kom pises (programiras) skriptove koji se
izvrsavaju na serveru i onda salju html kod korisniku
mysql-baza podataka
instaliras phptriad i on ti pravi direktorijum c:\apache
u njemu imas direktorijum htdocs i on ti je najvazniji. u njemu je index.html ili index.php. to su strane
koje ti se prve otvaraju kada pozoves svoj sajt.
ti ga pozivas sa "localhost" ili "127.0.0.1" . korisnici ga pozivaju imenom koje je vazano za tvoj IP.
to je situacija kada imas stalni, iliti staticki IP, a u tvom slucaju imas dinamicko dodeljivanje IP adrese
sto znaci da korisnici ti pristupaju tako sto u exploreru kucaju tvoj trenutni IP. to je mnogo glupo.
ni sam ne znas koji ce ti biti IP kada se konektujes.
zato postoje serveri koji su uvek na vezi sa internetom i imaju stalni IP broj i ima smisla dodeliti im ime.
prim:
www.marijana.dzaba.com je strana na
www.dzaba.com ili
www.zezanje.bravehost.com
phpmyadmin ti je nesto cime mozes administrirati bazu podataka. to je skup php skriptova koje koristis
za konekciju na bazu.
imas u tom direktorijumu config.inc fajl (mislim da se tako zove) u kom postavljas password za root usera.
naravno ako postavis pass za root-a na bazi.
pokreni apache preko start/programs/php/apache/apache start mislim da si razumeo putanju, a mozda nazivi nisu
sigurno tacni. takodje moras da pokrenes mysqld koji ti se nalazi u slicnoj putanji.
ako znas html napravi neku stranu koju ces nazvati index.php (ili index.html) i smesti je u c:\apache\htdocs
naravno u tom direktorijumu prvo obrisi index.html koji je upisan prilikom instalacije.
sto se tice knjiga. imas ih more. i na netu i u knjizarama. odluci se koji ti je nacin laksi i koliko imas novca.
imas sjajnu kjnigu "PHP4 od pocetka" koja je mislim najbolja za pocetak. kazem da je najbolja jer ja tako
mislim a to ne mora da bude tacno.
takodje imas dosta knjiga o mysql.
a to sto te interesuje kako ljudi da hostuju svoje strane kod tebe. to je neka visa tematika.
to ne mozes raditi dok ne naucis osnovu. i nauci to pod win-om ali imaj linux u podsvesti jer to sto hoces
da radis pre ili kasnije ce ti pokazati razlike i prednosti linux-a.
citaj druge teme i druge web strane. primer
www.php.co.ba ili neku slicnu na kojoj mozes naci osnovne informacije.
i nemoj ocekivati da ce neko potrositi par sati da ti objasni nesto stoje lekcija_5 ako nisi naucio lekciju_1.
ja ti ovo odgovaram jer se secam da sam i ja bio apsolutni pocetnik i secam se kako je meni bilo. to se na zalost
brzo zaboravi. to ces videti i sam.
pocni da ucis od pocetka i pitaj ono sto te muci, ali opet ti kazem ne ovako vec nekim osnovnim redom.