[ lord_NIKON @ 04.09.2004. 14:04 ] @
Moze li neko da mi objasni razliku izmedju javinih promenljivih klase i promenljivih objekata. Ili isto to samo za metode. |
[ lord_NIKON @ 04.09.2004. 14:04 ] @
[ Java Beograd @ 06.09.2004. 10:56 ] @
Promenljive klase su zapravo staticke promenljive. Pristupas im sa ImeKlase.imePromenljive. Isto vazi i za metode. Dakle, NE INSTANCIRAS OBJEKAT. Ono sta je bitno to je da je ta promenljiva jedna i ista i za sve eventualno instancirane objekte te klase.
Ne znam koliko ti je sada jasnije. Ako nije, pojasnicu primerima. [ sbx @ 07.09.2004. 18:05 ] @
Može u primjerima i mene zanima!
[ me-tuzalem @ 07.09.2004. 19:53 ] @
Evo da pripomognem. Imaš npr. klasu
Code: class Klasa{ static int broj; int drugiBroj; static void uradiNesto(){...} void uradiNestoDrugo(){...} } promeljiva koja pripada klasi je broj i iz neke druge klase joj pristupaš sa Code: Klasa.broj = 10; // npr. promenljiva drugiBroj pripada objektu koji mora prvo da se instancira i nakon toga joj pristupaš: Code: Klasa objkat = new Klasa(); objekat.drugiBroj = 10; // ovde pristupas promenljivoj slično i sa metdama Code: Klasa.uradiNesto(); // metoda klase objekat.uradiNestoDrugo(); // metoda instance tj. objekta Valjda je ovo dovoljno jasno. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|