[ crodream.com @ 04.09.2004. 18:55 ] @
| pozdrav!
Imam oglasnik, zanima me kako i gdje bi trebao dodati dodati kod ili row u mysql query i koji da bi se prilikom unosa automatski bilježio datum unosa npr: 4.9.2004.?
našao sam neke upute no nisu mi sasvim jasne, recimo:
u mysql query-iju: "ime datetime DEFAULT '0000-00-00 00:00:00' NOT NULL"
može kakvo pomoć objašnjenje itd. |
[ boccio @ 04.09.2004. 19:25 ] @
u INSERT INTO query ubaci 'now()' u polje koje ti je TIMESTAMP...
npr, ako imas u sql tabeli polje
datum_unosa TIMESTAMP
onda ti query izgleda
INSERT INTO tabela (polje1,polje2,datum_unosa) VALUES('bla','bla',NOW ())
no hard feelings, ali ovo si na guglu mogao da nadjes za 0.25 sec...
[ crodream.com @ 05.09.2004. 12:50 ] @
mogao si mi odmah dobacit url sa google:)
nema veza, našao sa m neke sitnice, al bez objašnjenja
no nemam polje u mysql tabeli sa datum_unosa timestamp, dodat ću ga, nema problema no kako je točna sintaksa za taj redak u mysql queryiju?
[ dinke @ 07.09.2004. 15:46 ] @
Boccio ti nije dao baš najtačniju informaciju. Naime, za bilo koji mysql date related tip (date,datetime, time,timestamp) važi da now() setuje isti na trenutni datum ili vreme. Slično se može postići sa current_date() ili current_time() f-jama kod odgovarajućih tipova.
timestamp polje je drugačije u smislu da ako ga ne setuješ (ili ga setuješ na null) prilikom inserta ili update-a ono će automatski biti setovano na vreme inserta ili update-a.
Primer: ako imas tabelu : col1,col2, ... ,coln,vreme (gde je vreme tipa timestamp) upit:
insert into (col1,col2,... coln) values (val1,val2, ..., valn) ce setovati timestamp automatski na vreme inserta. Isto bi bilo da si uradio insert null vrednosti unutar timestamp polja.
Btw, ovo treba prebaciti iz PHP u MySQL forum.
[ boccio @ 07.09.2004. 16:22 ] @
dinke, hvala na dopuni. izvinjavam se za nepotpunu informaciju :)
[ crodream.com @ 07.09.2004. 18:19 ] @
i koja funkciju na kraju bi trebao koristiti za automatski unos vremena pri unosu oglasa po vama, što bi vi koristili?
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.