[ freeman @ 09.09.2004. 23:09 ] @
Nisam siguran da li sam potefio odgovarajuci forum, ako nisam, molim moderatore da premeste poruku tamo gde joj je mesto.

Naime, interesuju me osnovne stvari u vezi CASE arhitekture. Znaci, nista u sirinu, tako da mi nemojte preporucivati knjige od po 500 i kusur strana, vec po mogucstvu neke racunarske internet enciklopedije i sl. Ono sto ja imam je samo ova slika:


Pitanja su:

Sta je repozitorijum?
Sta je repozitorijum menadzer?
Sta je analizator podataka?

Imam jos nekih elementarnih pitanja, ali o tome malo kasnije.

Hvala unapred ;)
[ Mihailo @ 09.09.2004. 23:43 ] @
Nije baš da se nešto razumem, ali 'ajde :)

repository - baza podataka
rep. manager - dbms (softver za upravljanje bazom)
analizator - cenim da njegova uloga zavisi od konkretnog rešenja

ps. kad oćemo sve po srpski, pa je konfuzija sasvim izvesna :)
[ -=k3rn3l=- @ 10.09.2004. 01:50 ] @
Pa da ti si sa fona. Mihailo ti je dao dobar odgovor ali mislim da ipak treba da znas sta je to u stvari CASE alat. Najprostije receno uloga cese alata ti je da kada napravis npr. MOV (model objeki veze) mozes da ga automatski prebacis u neki DBMS. (sistem za upravljanje baze podataka tj. Oracle-ov, SQL, dbase, access itd...). Iz MOV u neki DBMS najbolji za prebacaivanje je ErWin. Takodje i konceptualni model koji pravis pri projektovanju radis u nekom od CASE alata i onda lepo to TRANSFORMISES pomocu njega u neki od jezika za opis baze podataka. Nadam se da ti je ovo malo pomoglo u shvatanju CASE alata.
Ni ja nisam koristio nikada CASE alat tako da ti vise ne mogu pomoci.
[ freeman @ 10.09.2004. 08:56 ] @
Hvala obojici na brzim odgovorima.

@ -=k3rn3l=-
Da, ja studiram FON, na I sam godini. Da li si i ti na FON-u? Spremam ispit iz Uvoda u Informacione Sisteme, a imam veoma sturu literaturu (skripte sa zvanicnog sajta predmeta) u kojoj dosta stvari nema objasnjeno.