[ averoes @ 11.09.2004. 12:22 ] @
Pozdrav!
Trenutno koristim Slackware 9.1. Pošto imam problem sa zvukom (povremeno ubrazanje) deinstalirao sam alsa paket (driver,lib,tools,utils) i skinuo druge u tar.bz2 formi. Kpackage ne podržava taj format. Interesuje me dalji postupak za instalaciju (alsa-1.0.1.tar.bz.2) .
Unapred hvala!
[ axez @ 11.09.2004. 13:45 ] @
tar jvxf ime_fajla.tar.bz2
[ random @ 11.09.2004. 17:44 ] @
1) Probaj prvo sa novijim slackware paketom (možeš da koristiš swaret za automatski upgrade).

2) Ako već skidaš nove drajvere, skini najnovije ALSA drajvere. Zadnja verzija je 1.0.6.

3) bunzip2 -c alsa-xxx-1.0.6.tar.bz2 | tar xf -, zatim čitaj INSTALL fajl.
[ averoes @ 11.09.2004. 21:04 ] @
Hvala na brzom odgovoru!
Skinuo sam taj alat za upgrade "swaret" za koji moram da priznam, prvi put čujem.
Čitajući FAQ pokušao sam : installpkg swaret- imefajla.tgz.tar ali bez uspeha (poruka:package does not end in .tgz). Molim vas za savet.
[ caiser @ 11.09.2004. 21:08 ] @
Citat:

Description: Latest stable release. If the file ends in tgz.tar, rename it to end in .tgz (will fix next release).
[ averoes @ 11.09.2004. 22:15 ] @
Hvala!
Swaret me je oduševio. Pošto sam naveo moju verziju (VERSION) upgrade mi je
ponudio verziju alse koju imam. Alsa drajvere (1.0.6) i ostalo sam skinuo sa
matičnog sajta. Da li je to OK?
[ Sir_Oliver @ 12.09.2004. 01:05 ] @
Da skratimo pricu. Svi te savetuj svakakve stvari osim one prave. Otpakuj to sto si skinuo:
- ako je extenzija tar.gz koristi komandu: tar zxvf ime_fajla
- ako je extenzija bz2 koristi komandu: tar xvf ime_fajla
Sledeci korak: kompaliranje! Obicno izgleda ovako:
- ulogujes se kao root
- udjes u direktorijum koji si otpakovao - u kojem se nalazi source
- pokrenes: ./confgure, pa zatim make i na kraju make install
Obavezno uradi uninstall prethodne verzije alse (removepkg alsa), pre nego sto instaliras novu.
- ako ne uspes da instaliras program na ovu foru, pogledaj sta pise u INSTALL fajlu, pa odradi kompjliranje kako pise. U 99% slucajeva se instalacija svodi na ./configure && make && make install (prethodni korak)

Javi sta si uradio.
[ caiser @ 12.09.2004. 09:37 ] @
1. tar xvf ne radi za bz2 format, ali pretpostavljam da je u pitanju typo. :D
2. Zasto preporucivati kompajliranje korisniku koji ocigledno nema znanje ni za jednostavnjije stvari?
[ averoes @ 12.09.2004. 11:16 ] @
Hvala na na zbilja jasnom odgovoru!
Već sam to sve odradio, i to sa checkinstall-om. Prvi put sam sada koristio
swaret i checkinstall i nemam reči koliko su ostavili na mene utisak. Probao
sam do sada desetak distribucija i pohvale za Slackware su potpuno opravdane.
Nakon instaliranja alsa-1.0.6. nemam problema sa zvukom. Pošto sam skinuo
driver,lib,utils i tools, jedino me zanima šta sa ovim zadnjim (tools) koji
nema opciju za install?
Srdačan pozdrav!
[ VRider @ 12.09.2004. 13:23 ] @
Citat:
ako ne uspes da instaliras program na ovu foru, pogledaj sta pise u INSTALL fajlu

If anything else falls, try reading manual.
[ Sir_Oliver @ 13.09.2004. 02:58 ] @
Citat:
caiser: 1. tar xvf ne radi za bz2 format, ali pretpostavljam da je u pitanju typo. :D
2. Zasto preporucivati kompajliranje korisniku koji ocigledno nema znanje ni za jednostavnjije stvari?

Hehehe, vidi se da ima ljudi koji citaju ovaj forum :)
1. jeste typo, zaboravio sam opciju 'j' - za bz2
2. kada sam uspeo da nagovorim drugare da predju na Linux, bilo je "ok, ovo je zanimljivo, ali kako se radi instalacija programa?". Onda su i oni krenuli sa instalacijom precompiled paketa. Kada su par puta trazili pakete kompajlirane za Slack i ukapirali da ih nema, bilo je "upomoc, pomagaj". E, a kada su skapirali koje su prednosti kompajliranja u odnosu na instalaciju gotovih paketa, onda su skroz odlepili i posle svake sveze instalacije sistema poceli da rade kompajliranje kernela. Recimo da je kompajliranje jedna strasno dobra fora i da na taj nacin moze znacajno da poboljsa performanse svog sistema. Zato i pocetnici treba od samog pocetka da se navikavaju da instalaciju programa vrse kompajliranjem sourca.
[ VRider @ 13.09.2004. 03:33 ] @
Mozda je bolje da se korisnici od samog pocetka navikavaju da citaju README i INSTALL fajlove, umesto "next->next->finish" (./configure && make && make install)?