[ Arbitar @ 16.09.2004. 16:11 ] @
Pozdrav,

Da li bi mi neko pomogao u vezi problema sa ER-semom(dajem samo delic inf.zahteva, da se ne bi pomislilo da trazim resenje citavog zadatka).Ovako ide:
....... -za svaki Hipodrom i svaku trkacku sezonu prati se koliko je ukupno trkackih dana u toj sezoni na datom hipodromu.
- za svaki trkacki dan u okviru neke sezone za dati hipodrom potrebno je pratiti kog datuma je odrzan,koliko je ukupno trka odrzano i koliko je bio fond nagrada.
- za svaku odrzanu trku u okviru date sezone ,na datom hipodromu,u okviru datog trkackog dana potrebno je pratiti njen naziv.........itd.

Pitanje glasi:Sta bi mi predstavljao entitet(samo za Hipodrom sam siguran da jeste)Kako da predstavim sezonu a kako trku ili trkacki dan kako ih povezati(mislim kao semu a ne kao kardinalitete).
Nadam se da sam malo pojasnio problem posto sam dao delic zadatka mada ne verujem da je potrebno ostali deo text-a.

Hvala,unapred
[ _owl_ @ 16.09.2004. 22:10 ] @
U principu svaku imenicu mozes da uzmes u obzir kao moguci entitet. U primeru koji si dao (a koji ipak nije dovoljan da se napravi kompletna ER sema) za entitet mozes da uzmes:
hipodrom (naziv)
sezona (godina)
dan (datum)
trka (naziv, fond)
Moguce relacije:
sezona<-->dan (dan je slab objekat u odnosu na sezonu),
dan<-->trka
hipodrom<-->trka
[ snowwoman @ 17.09.2004. 18:57 ] @
evo probaj ovako:

.........(datum_trke,ime_trke,fond_nagrada).....
...............................|..............................
Hipodrom(naziv)------<>--------Sezona(naziv)
.....................TrkackiDan(naziv)..................

ovo u prvom redu su ti obelezja koja pripadaju povezniku u sredini. Imas tri entiteta Hipodrom, Sezona i TrkackiDan. U zagradama su navedeni njihova obelezja koja se daju zakljuciti iz tvog navedenog teksta (verovatno ih ima vise, u zavisnosti od ostatka zahteva).

Nadam se da si uspeo resiti zadatak i da ti ovo pomaze

Pozdrav
Katarina
[ Dejan Topalovic @ 17.09.2004. 21:12 ] @
U prethodnim porukama si dobio prijedloge za entitete, na osnovu kojih bi mogao sastaviti ER shemu. Razmisli do kojeg nivoa normalizacije zelis raditi logicku strukturu baze, da se ne zeznes kasnije.
[ Arbitar @ 18.09.2004. 10:22 ] @
Citat:
.........(datum_trke,ime_trke,fond_nagrada).....
Hipodrom(naziv)------<>--------Sezona(naziv)
.....................TrkackiDan(naziv)..................

Hvala