[ malada @ 16.09.2004. 19:59 ] @
Evo jedan interesantan zadatak iz planimetrije:
Neka ja P srediste osnovice BC jednakokrakog trougla ABC i Q podnozje upravne iz tacke P na kraku AC tog trougla.Ako je S srediste PQ dokazati da je AS((T)^-1)BQ.
Ja nisam uspio da ga uradim na ispitu mada sam bio mamuran i neispavan, ali me bas interesuje rijesenje.
Hvala unaprijed za rijesenje.
[ malada @ 08.10.2004. 20:50 ] @
Evo posto vidim da niko ne zna evo jedan mali hint (Rijesio sam zadatak poslije 20 dana) neka je C' tacka koja je polovina duzi CQ.
Dalje pokusajte sami.
[ darkosos @ 09.10.2004. 21:41 ] @
Huh, evo šta dokolica učini od čoveka.

IDEJA: ako ugao između AS i PQ jeste prav, onda su uglovi PQB i QAS podudarni.

Neka je T presečna tačka prave PQ i prave kroz B, paralelne sa AC. Imamo sledeća fakta:
1. ugao BTQ je prav
2. BT je podudarno sa CQ
3. TP je podudarno sa PQ

Dalje dokazujemo da su trouglovi BTQ i SQA slični.
U pravouglom trouglu APC važi PQ:AQ=CQ:PQ, odakle sledi 2PQ:AQ=CQ:(PQ/2), tj TQ:AQ=CQ:SQ i konačno, TQ:AQ=BT:SQ. Ovo je dovoljno za sličnost, jer su trouglovi BTQ i SQA pravougli.
Iz sličnosti imamo da su uglovi PQB i QAS podudarni.

I da dokusurimo, ako sa R označimo presek pravih AS i PQ, imamo da je

pa je u trouglu RSQ, ugao kod temena R prav.
[ kupina @ 30.01.2005. 22:38 ] @
Ja sad moram da pitam nesto nenormalno glupo i evo u napred se crvenim :-(
Kako crtate ovde? Konkretno kako si ovo nacrtao iz geometrije i koristite sve ostale znake u resavanju zadataka?
[ darkosos @ 01.02.2005. 15:25 ] @
Nacrtao sam u Paint-u :)
A postavlja se na nimalo user-friendly način.
Ako se ne varam ide ovako: napišeš samo textualni deo poruke. Onda uradiš upload uz poruku i nabaciš slidžu na server. Onda treba da uradiš izmenu poruke i na željeno mesto staviš tagove [img][/img] i između istih adresu slike na serveru koju možeš da vidiš na spajalici u dnu poruke, posle upload-a. Znači - nikad lakše :)