[ Sexual Predator @ 07.03.2002. 13:19 ] @
Imam neku semu kabla za dekodiranje (mobilni), pa bi sada hteo to da prenesem na stampanu plocicu... ima li neki program koji bi mi to olaksao?
[ alex @ 07.03.2002. 14:08 ] @
Postoji gomila takvih programa, ja koristim Protel i CircuitMaker programe. Ovaj drugi mozes naci na Internetu (evaluation verzija). Protel moze da se nadje takodje na Netu, studentska verzija, ali je prava professional verzija mnogo bolja sa mnogo vise opcija i znatno vecom bibliotekom komponenti.

Poz, alex.
[ Sexual Predator @ 08.03.2002. 14:24 ] @
Skinuo sam CircuitMaker, a protel nisam nasao. Hvala puno.
[ bokisan @ 10.03.2002. 11:20 ] @
Ja se bas ne razumem u to, ali mi isto treba za DATA kabl za Nokiu 3210? Kako iz tog programa preneti na pertinax? Sta dalje kada dizajniras semu? Kako napraviti tu plocu? Ima neki flomaster i kiselina... Jel' moze neko da objasni?
[ MoHicAn @ 10.03.2002. 12:07 ] @
Ako ti je bas stalo do protela ovi u firmi rade sve na njemu i imaju jedan licenciran i nekoliko ovako trial verzija sa crackovima ako ti je bas nesto extra stalo do njega.
[ alex @ 10.03.2002. 12:32 ] @
Citat:
Sexual Predator:
...protel nisam nasao. Hvala puno.

Imam ja Protel, ali stariju verziju, mada mi savrseno odradjuje posao. Zip arhiva je samo 1.5Mb, pa ako zelis, javi mi se na mail da ti posaljem.

Ne bih da kacim Zip arhivu ovde zbog ociglednih razloga.

Poz, alex.
[ alex @ 10.03.2002. 12:38 ] @
Citat:
bokisan:
...Kako iz tog programa preneti na pertinax? Sta dalje kada dizajniras semu? Kako napraviti tu plocu? Ima neki flomaster i kiselina... Jel' moze neko da objasni?

Ne znam da li si ikada video ijedan od tih programa u radu, ali kad vidis sve ce ti biti jasno. Prvo dizajniras shemu, koju testiras sa ruterom i analizatorom. Za te svrhe koristis recimo program CircuitMaker. Kada je shema gotova potrebno je tu shemu pretvoriti (nacrtati) u obliku u kom ce se videti na plocici. Za to koristis program TraxMaker (u okviru CircuitMaker paketa), kojim crtas vodove, lemove i ostale potrebne i nepotrebne stvari koje ce da idu na plocicu. Kada je crtez plocice gotov, onda to lepo odstampas na film-u (foliji) i sve je spremno za razvijanje pertinaksa.

Sad, imas dve alternative: da svoj film odneses u neku firmu koja razvija pertinaks plocice (ja to najcesce radim, jer je jeftinije i bezbednije, a uz to nisam dovoljno vest da razvijam 2+ layer plocice), ili mozes da istu razvijas sam. U drugom slucaju potrebno ti je nekoliko stvari, kao sto su lampa za osvetljavanje (neka halogenka), kiselina da grize bakar sa pertinaksa, itd.

Ako si pocetnik, bezbednije ti je da plocice nosis u neku firmu koja to radi.

Poz, alex.
[ nemysis @ 10.03.2002. 14:34 ] @
Zdravo

Jel ima možda nešto slično za Linux?

Pozdrav nemysis
[ MoHicAn @ 10.03.2002. 17:27 ] @
Ima neki EAGLE se zove
ftp://tiger.cadsoft.de/pub/program/4.08r2/eagle-4.08r2e.tgz
mislim da je to to nisam siguran.
[ MoHicAn @ 10.03.2002. 17:35 ] @
Nasao sam i ovo

Version 12.3 of the Vutrax electronics PCB design system includes a version for Linux and has many enhancements including a highlight (blink) facility for signals during routing

http://www.engineeringtalk.com/news/coc/coc001.html

Ovde ima vise njih
http://www.engineeringtalk.com/indexes/categorybrowsec.html
[ bokisan @ 11.03.2002. 15:09 ] @
Citat:
alex:

Ne znam da li si ikada video ijedan od tih programa u radu, ali kad vidis sve ce ti biti jasno. Prvo dizajniras shemu, koju testiras sa ruterom i analizatorom. Za te svrhe koristis recimo program CircuitMaker. Kada je shema gotova potrebno je tu shemu pretvoriti (nacrtati) u obliku u kom ce se videti na plocici. Za to koristis program TraxMaker (u okviru CircuitMaker paketa), kojim crtas vodove, lemove i ostale potrebne i nepotrebne stvari koje ce da idu na plocicu. Kada je crtez plocice gotov, onda to lepo odstampas na film-u (foliji) i sve je spremno za razvijanje pertinaksa.

Sad, imas dve alternative: da svoj film odneses u neku firmu koja razvija pertinaks plocice (ja to najcesce radim, jer je jeftinije i bezbednije, a uz to nisam dovoljno vest da razvijam 2+ layer plocice), ili mozes da istu razvijas sam. U drugom slucaju potrebno ti je nekoliko stvari, kao sto su lampa za osvetljavanje (neka halogenka), kiselina da grize bakar sa pertinaksa, itd.

Ako si pocetnik, bezbednije ti je da plocice nosis u neku firmu koja to radi.

Poz, alex.

Opet 2 pitanja:
1. Gde kupiti taj film?
2. Koja firma to radi?
[ nemysis @ 12.03.2002. 00:25 ] @
Zdravo MoHicAn

Skinuo sam Eagle 4.08r2g (samo 5.9 MB) i Vutrax 2.13 (15 MB). Hvala ti puno za linkove.

Eagle vrlo se lako instališe i dobro radi. Samo još ne znam tačno da ga koristim, ali ići će nekako.

Vutrax razumem još lošije.

Kao što izgleda Eagle koriste mnoge firme.
I hakeri pošto sam našao neke fajle za Goldwaffer1 za Eagle 3.55 sa .sch i .brd šemama, koje nažalost verzija 6.08r2 ne može da otvori.

Da li neko ima možda Piccard2.sch i Piccard2.brd ili Fun ili nešto slično, da bih mogao koristiti kao uzorak.

Pozdrav nemysis
[ ziko07 @ 16.03.2002. 01:17 ] @
Snimi Eagle 4.08 na www.cadsoft.de.
Ja imam veci broj softvera ove namene ali Eagle je najednostavniji i najbolji.

Inace imam Protel99SE,PADS 4.0, PCAD2001......

Pozdrav
[ ouros @ 16.03.2002. 01:44 ] @
Za Windows : a sto ne biste skinuli PSpice sa neta www.pspice.com, posalju ti besplatan CD (mislim ovima koji su u USA :))) ) ovi ostali mogu da ga download-uju. Radi super. Mi ga ovde na casovima koristimo.

Pozdrav

Uros
[ Ivand @ 16.03.2002. 09:39 ] @
Citat:
MoHicAn:
Ima neki EAGLE se zove
ftp://tiger.cadsoft.de/pub/program/4.08r2/eagle-4.08r2e.tgz
mislim da je to to nisam siguran.

moja preporuka koristite EAGLE
postoji verzija za win i lin
[ nemysis @ 16.03.2002. 15:17 ] @
Zdravo

Skinuo sam kao što rekoh Eagle 4.08r02 i 4.09r03 (beta) i mogu da kažem da radi super.

Jedino mi smeta što samo mogu da pravim štampane pločice do 100x80 mm.

Skinuo sam krack ali ne radi dobro. Fajlove koje napravim sa njim a većih su dimenzija ne mogu više da otvorim.

Da li neko ima važeći license.key i Instalation Code. Na internetu ima samo jedan kod koji ne važi.

Kolike su cene za home users u Linux-u?

Hvala puno za pomoć.

[ Ivan Tanasic @ 18.03.2002. 16:29 ] @
Aghm, i sta smo na kraju rekli da je najbolje za koriscenje?!

[ tehlab @ 16.04.2002. 22:56 ] @
Ja koristim Tango, dosta lak i jednostavan za rad. velicina programa bez datoteke je oko 1.44mgb. moze se pronaci na nekom sajtu. uputstvo takodje.
objasnjenje oko izrade stampanih plocica dobiti na email [email protected]
za rucno crtanje koristi se alkoholni flomaster, ja licno koristim crvenu boju, ovi flomasteri su prepoznatljivi jer mirisu na alkohol, a kad na noktu iscrtas liniju nakon par sekundi se susi i ne skida se...mogu se kupiti u bolje opremljenoj knjizari, pod raznim nazivima, debljinama, bojama i td.

pozdrav, Dejan [email protected]
[ messier @ 23.04.2002. 11:50 ] @
Da li neko zna da li ima još neki način da se pločica odštampa u Eagle-u, a da se ne petlja sa .ps fajlovima. Da li neko ima crack koji radi?
[ drdrksa @ 20.05.2002. 23:34 ] @
Koji program je za to najbolji je relativno jer svi oni imaju svoje prednosti i mane .......

Ja koristim Protel 98 i Circuit Maker 7.1 i dobro odradjuju posao ali je ovaj drugi malo bolji ...........

Ne znam sta da vam kazem , svi oni imaju slicne funkcije pa koji cete program izabrati da radite sa njim zavisi iskljucivo od navike ............
[ veselinovic @ 14.05.2003. 02:40 ] @
Ako imate probleme sa prpgramom Eagle (demo ili light verzija), mozete me kontaktirati na mail. Uploadovanje krekova na ovom forumu nije dozvoljeno.
[ leviant @ 28.06.2004. 16:36 ] @
Da li neko zna koji je program bolji: Protel (98 ,99SE..) ili CircuitMaker 2000.
Da li u Protelu moze da se izvrsi simulacija el. sheme ,kao sto je to moguce u CurcuitMakeru (Studentska verzija ovog programa jako dobra ,ali na zalost biblioteka komponenti je mala i ne mogu se dodavati nove komponente ).

[ DarkoNIS @ 24.09.2004. 11:04 ] @
Protel je odlican program, srdacno ti ga preporucujem, inace mi je bio ceo ispit. Naravno, mozes od simulacije seme do 3d izgleda ploce sa elementima. Imam CD sa vise verzija, pa ako ti treba ...
[ aler durm @ 20.10.2004. 19:15 ] @
jel mogu i ja da dobijem protel mailom na [email protected]
[ LPFM @ 20.10.2004. 20:01 ] @
Ima li neko protel 98 koji kada se krekuje hoće da učitava biblioteke? Tačnije krek koji radi. Ako ima neka pošalje na nteop(na)yahoo.com (na)zamenite sa @ naravno ako ima link neka ostavi ovde ili na pp
[ pavojerkovic @ 21.10.2004. 08:12 ] @
Može li mi tko poslati kako se zapravo radi s protelom, nemogu ga nikako prokužit...kad napravim shemu izbacije mi neke error-e i nemogu da napravim simulaciju...a sve sam točno uradio (bar mislim da jesam)...
[ *Guru* @ 25.10.2004. 11:41 ] @
Ja recimo sa Protel-om nisam bio zadovoljan ( graficki interface i baza podataka od komponentama je vise nego oskudna ) pa sam presao na Cadence paket ( PSpice,Orcad,Capture ecc ) i paket je stvarno dobar.Mozda je malo za zahtjevnijeg korisnika no ima isto tako dobar wizard koji radi svoje.A sto se tice simulacija mislim da je PSpice jedan od kompletnijih programa.Sve ovo skupa ima i svoju tezinu ( oko 3 CD-a sa verziom 14.2 koju ja imam ).Tako da me nemorate pitati da vam saljem mail-om.Usput svi ti programi postuju jasna pravila elektrotehinke i elektronike a u simulacijama tranzistora Ebers-Molove jednadze ( bar Pspice sigurno ) prema tome trab paziti na GND itd. Prekontroliraj shemu i pogledaj kako si namjesio simulaciju tj. koje parametre
[ Dennis @ 30.03.2005. 23:18 ] @
Pozzz!

Da li neko moze da mi pomogne oko podesavanja Tanga (ili Windowsa) kako bi radio u XP -u. Znam da sigurno moze!!!
[ _str_ @ 31.03.2005. 08:15 ] @
Probaj pronaci na netu verziju EAGLE 4.11 ili 4.13 a na www.cadsoft.de imas 4.13r1 a price oko kljuceva imas i na ovom sajtu. Mozete proveriti i cene na gore pomenutom sajtu, sve zavisi sta vam treba(koliko para toliko i muzike).
[ O4SiS @ 03.04.2005. 15:50 ] @
Jeste probali ovo?
http://www.abacom-online.de/uk

PS
gdje da nađem Protel 99SE koji radi na XP-u?
[ Aleksandrov @ 07.04.2005. 01:59 ] @
Koristim Protel 99 SE sa SP6 i mogu reci da mi se vrlo cesto blokira, a i treba mu dosta vremena za neke jednostavne operacije. Imam i Protel 98 Original Trial.
Eagle je prevazidjen (muzejski) program ali i on zna dobro da posluzi kod manjih sema.

Ipak 3D prikaz u Protelu je nesto sto se mora videti!
[ SASA M. @ 07.04.2005. 07:55 ] @
Zna da blokira i dxp2004. Ne znam zasto tako mislis za Eagle, moje misljenje je sasvim suprotno.Lak za rad, superstabilan, moze izuzetno dobro da se automatizuje preko skripti i ulp itd. Ni za 3d to nije bas sasvim tacno. Doduse, nema ga kao deo paketa, kao ni deo za simulaciju, ali se ionako zna sta se za to koristi. Uostalom pogledaj sliku, pa sam oceni.
[ bobale @ 07.04.2005. 08:12 ] @
Da li nekako moze Protel 98 da se natera da radi na WinXP Pro SP1?
[ Aleksandrov @ 09.04.2005. 19:43 ] @
trebalo bi da radi....
[ jojzi @ 13.04.2005. 19:07 ] @
Sta ce ti 98, probaj DXP videses da je super jeste malo kompleksniji ali navici ces se.A to dali ce da radi OCE imas Program compatibility opciju u Windowsu pa ako te zeza ti probaj sa tim (u nekim slucajevima upali)

Pozdrav za sve Leskovcane. bobale ako ides u "metalnu" a pretpostavljam da ides iz tvog profila pozdravi profesora BATU od Joce i uputi ga na elite... ustvari pitaj njega za savet
[ _str_ @ 13.04.2005. 21:17 ] @
SASA M

Lepa slicica, jel to ima neke veze sa EAGLE, ako ima molimte pojasni kako je kreirana.
[ SASA M. @ 16.04.2005. 06:47 ] @
Program za kreiranje ovakvih plocica postoji unazad nekoliko godina. Ono sto protel ima nije ni za malu decu. To sve sto vidis napravio je jedan jedini covek, entuzijasta, znaci neko iza koga ne stoji bilo koja xxx dolara vredna kompanija. On je za osnovu iskoristio na trzistu vec postojeci, besplatni program koji se zove povray(7-8mb). Kreirao je sopstvene modele prema biblioteci iz Eagle-a i kao sto se vidi rezultati su fantasticni. U samom povrey programu mozes rotirati plocicu, dodavati svetla itd. po potrebi, kao i kreitanje sopstvenih modela, jer on nema sve, pogotovo one koje se redje koriste.
Nisam bio dugo na sajtu tog lika, do pre neki dan, kada je ovo pokrenuto i ne vidim da se desavalo nesto radikalno novo tj. nisam uporedio bazu za elementima sa mojom starom sa kojom sam se igrao pre par godina. Cini mi se da je na njihovom formu spominjan on ponovo, ali da je navodjen neki drugi sajt od ovog osnovnog, ali nisam siguran. Poseti njegov sajt za vise informacija: http://web2.callisto.twam.info/eng/index.php?page1=eagle3d
(povremeno nedostupan).
Jedina mana ako tako moze da se kaze je sto se povray pokrece tzv skript jezikom, doduse nje ni komplikovan , za nesto osnovno kad uneses brd, ne treba znanje, sve je podeseno, samo treba menjati vrednosti da bi dobio drugaciju sliku. Za pravljenje modela mozda treba malo vise znanja, ne znam nisam probao da pravim, bio sam zadovoljan i ovako.
[ mikk @ 13.05.2005. 15:08 ] @
Citat:
Za pravljenje modela mozda treba malo vise znanja, ne znam nisam probao da pravim, bio sam zadovoljan i ovako

Evo jednog primera...
[ SASA M. @ 15.05.2005. 02:31 ] @
leeepa slicica. Tvoja? Da li si napravio ovaj amp? Kako radi. Ja vec godinu dana planiram da uradim p101, ali me mrzi. Plocicu sam odavno nacrtao, samo jos da nabavim delove i napravim plocicu. Samo.
[ mikk @ 16.05.2005. 16:15 ] @
Jeste,slicica je moja.Napravio sam jedno od 4 kanala i radi odlicno.
[ strajo @ 31.10.2005. 13:26 ] @
Nego ljudi natera li ko eagle 4.kusur (konkretno 4.13) da radi na linux-u kako treba.

Light radi - naravno, al kad mu stavis onaj license.key da bi dobio proffesional verziju on cim nesta sacuvas u bilo cemu, kao da nesta upise u dati fajl da se vise ne moze otvoriti.

Prijavljuje gresku Load error 292 ..

Ponovljena situacija na windows-u: sve radi sa onim istim license.key-om.

Naravno, radi se o nelegalnoj verziji, dakle license.key je skinut sa NET-a i registrovan na nekog SCHNEID-a pri cemu je instalation code: ogyujectwj (cisto da se zna da ovaj license.key ne radi za linux - za windows radi)

Jos jedna stvar, mozda ce nekom koristiti, kada se eagle tek pokrene i unese ili kljuc ili mu kazes da je freeware licenca on tek onda pravi fajl eagle.key.
Mislim da je vic u "uskladjivanju" eagle.key-a sa onim sto pise u license.key, jal' ti u crackovanju...

Jel to neko uradio do sada...

Hvala
[ veselinovic @ 31.10.2005. 22:15 ] @
Vise puta sam pisao o tome, ali evo jos jednom, Eagle na neki cudan nacin prepoznaje ako krekujes jednu verziju, pa onda kad instalises noviju verziju odbije da radi. Probaj ovako snimi instalacioni fasjl na CD, izbrisi sve na kompu sto se zove eagle ( probaj sa nekim finderom naci sve datoteke koje se tako zovu), instalisi eagle i uzivaj.
[ strajo @ 02.11.2005. 11:17 ] @
RADIIIII!!!! :))))

Hvala ti dobri covece...da znas da radi. Vic je izgleda u tome da se instalira
sa read-only medijuma...naravno prethodno sam ubio onaj stari, dakle (za
linux korisnike) rpm -e eagle-lin-eng ...i.t.d
[ Blejd @ 17.01.2006. 09:43 ] @
Pozdrav svima!

Nisam ranije obracao paznju na ovu temu, pa iako ona miruje vec neko vreme, (izgleda da su svi pronasli svoje najbolje programe za projektovanje stampe) iznecu
ipak i ja jedan predlog.
Na forumu, ali i bukvalno, ni jednom nije pomenut program Winqcad firme Microcad.
Mislim da je to program koji zasluzuje paznju iz vise razloga:

- program je kompletan i obuhvata :crtanje sheme, generisanje NET liste, automatski raspored elemenata na PCB, odlican autoruter, izvoz fajlova u PDF, izradu dokumentacije,
- podrzava jednoslojnu stampu, jednoslojnu + kratkospojnici i naravno 2 i vise slojnu

Zbog navedenog, posebno je dobar za one koji nisu vicni ili ne zele da rutiraju plocice rucno i izradjuju plocice kod kuce jer se sa par kratkospojnika moze uraditi dosta slozena stampa.
Vrlo je jednostavan za upotrebu, omogucava laku izradu sopstvenih biblioteka ili editovanje prilozenih.
Kao sto obicno biva, ne moze sve biti OK. Program ne omogucava direktnu izradu PCB (poput Eagle-a i slicnih). Ne moze se zaobici crtanje sheme i rucno pridruzivanje elementima na shemi podnozja iz biblioteke PCB. No to ima i svoju dobru stranu jer nema sanse da na PCB bude izostavljen neki elemenat ili veza koja je na shemi.
Nazalost, podrzana simulacija elektricnih kola.

Trenutno je aktualna verzija 36.1. Na adresi www.winqcad.com je demo verzija koja je limitirana na 499 pinova u crtanju shema i izradi PCB i 99 pinova pri stampi.

Probajte i iznenadite se!

Blejd
[ jovank @ 31.03.2006. 19:29 ] @
Moze li neko da mi objasni kako se radi u ovom povreyu.Skinuo sam i one slike-biblioteke ali ne znam gde da ih iskopiram.Kako se po koracima dolazi do resterovane slike oz board editora u Eaglu?
[ yt1vp @ 31.03.2006. 20:56 ] @
Pozdrav,

postoji li "zakrpa" za EAGLE v.4.16?
[ Lupi @ 21.08.2006. 13:16 ] @
Ziko da li mozda imas license key za program Eagle v 4.16r1 posto sam skoro skinuo sa interneta

[ Lupi @ 21.08.2006. 13:32 ] @
ivane

da li mozda imas license key za program Eagle v 4.16r1 posto sam ga skoro skinuo sa interneta
[ Tiristor @ 07.10.2006. 09:30 ] @
Pozdrav svima!!!
Sinoc sam skinuo program Eagle v 4.16r1 beta verziju. E sada posto sam pocetnik u ovome i prvi put se susrecem sa ovakvim programom odmah sam zapao u poteskoce. Kada uradim semu koju hocu da prebacim na stampanu plocicu i odem u file->switch to board ono mi elemente sa seme prebaci same, bez zica i ne povezane. Zanima me da li to tako treba da bude ili ne. Kako da kada uradim semu mogu da prebacim na board i da mi ono automamatski napravi najbolji raspored. To za raspored mi i nije bitno toliko, vise mi je vazno da mi semu (makar i onako kako sam je ja uradio) prebaci na board da bi mogao da odnesem da se plocica radi.
[ Tiristor @ 07.10.2006. 14:23 ] @
U stvari imam problem sto nece da kada uradim semu i idem u switch to board nece da mi prikaze zice, a ostale elemente mi prikaze. U cemu je problem?
[ Rendisha @ 07.10.2006. 14:42 ] @
Nece da ti prikaze "zice"? Mislis piste (vodove) na samoj plocici? Problem je sto ocekujes od programa da sve sam uradi. On ima autoruter ali njegova upotrebljivost nije bas neka a i treba nauciti kako ga konfigurisati. Treba potrositi malo (vise) vremena i nauciti kako najbolje rasporediti komponente i rucno rutirati plocicu, jer je to jedini nacin da ispadne sto jednostavnija, ali ti, cini mi se, bi najradije da program sve sam uradi....
[ Tiristor @ 07.10.2006. 15:39 ] @
Pa zar od programa nije ocekivati da sto vise sam uradi. :)
Vidim ja otprilike gde su mi greske, ali jos ne kontam bas kako radi. Koliko vidim treba da svaka zica ima namenu skoro kao da simulira ono sto uradim. Na primer nece da mi prikaze zicu kada je samo izvucem, da tu na stampanu plocu dovedem neki signal, vec moram da mu stavim odgovarajuci konektor i stvari tog tipa. Nije mi jasno sto nece da mi prikaze zicu (vod) kada iz diode povucem u triak. Na semi je sve kako treba, ali kada idem da mi uradi vodove nece.
Ako neko moze da mi pomogne, bas bi mu bio zahvalan.
[ Rendisha @ 07.10.2006. 19:17 ] @
Aj' ti malo pojasni kako radis to sto radis - ja bas nisam uspeo da po'vatam...

Jel si shemu uradio kako treba - jel su tu komponente spojene? (koristi se komanda NET)

Jel si u boardu prebacio komponente i rasporedio ih unutar okvira? Jel se vide (po defaultu zute) veze izmedju pinova? Jel u board-u koristis komandu ROUTE za "izvlacenje" vodova? Jel ti odabran Bottom layer dok to radis, jel ti sirina vodova >=0 ...... ???

Dosta pitanja za pocetak, a
[ Tiristor @ 07.10.2006. 23:12 ] @
Brate hvala na svemu, evo uspeo sam da uradim kako treba.
[ Tiristor @ 08.10.2006. 17:03 ] @
Ehe opet sam zapoa u poteskoce. Sad je sve kako treba, samo ne znam kako da prosirim polje (okvir) unutar koda rasporedjujem vodove?
Samo mi je jos to potrebno.
[ Rendisha @ 08.10.2006. 20:39 ] @
MOVE pa kliknes na samu liniju okvira i pomeras ga
[ Tiristor @ 09.10.2006. 14:23 ] @
Tako sam i isao, ali kada hocu komponentu da pomerim u taj deo ono mi izbacuje onu poruku greske kao da hocu da je premestim negde vani. U tome je problem.
[ Rendisha @ 09.10.2006. 16:19 ] @
Jel ti to trial ili full verzija?
[ beep @ 09.10.2006. 17:30 ] @
Ovde imas uputstvo za eagle na srpskom......valjda ce ti biti od pomoci ...

http://www.infoelektronika.net
[ Tiristor @ 09.10.2006. 18:59 ] @
Pogledacu beep hvala.
Rendisha evo ti pun naziv verzje koju sam skinuo eagle-4.16r12-beta-win-eng
[ Tiristor @ 09.10.2006. 19:47 ] @
Evo procitao sam i ovo sto je bilo na infoelektronika i tu se isto kaze da pomerim zice ili da ih ponovo nacrtam sa 20 dimension, ali nece ni tako. Samo mogu da pomerim komponente u okviru onog okvira koje on prvobitno postavi, a meni trebaju malo vece dimenzije.
[ beep @ 09.10.2006. 20:48 ] @
Trial verzija ima ogranicenja u velicini plocice...tako je pre bilo....
[ Tiristor @ 09.10.2006. 21:06 ] @
Je li ima neka verzija koja nema ogranicenje ili imali neko da mi posalje full verziju. Taman sam naucio kako se koristi, da bi sada morao ponovo da ucim i da se mucim sa nekim drugim programom.
[ beep @ 09.10.2006. 21:19 ] @
Citat:
eagle-4.16r12-beta-win-eng

U pitanju je beta verzija i tesko da za nju ima crack ... skini neku stariju verziju
[ Tiristor @ 09.10.2006. 21:23 ] @
A da li neko mozda ima crack za tu verziju
[ SASA M. @ 10.10.2006. 05:50 ] @
Da si citao ranije teme vezane za eagle, znao bi da si trebao da mi se javis na mail.
[ Tiristor @ 10.10.2006. 12:56 ] @
Da li je sada kasno da se javim na mail. :)
[ Tiristor @ 11.10.2006. 15:54 ] @
Opet ja. Ljudi jeste da mi je glupo sto vas smaram, ali opet imam problem sa eagle. Kako da postavim da mi radi plocice kao jednoslojne, kad idem na autoroute, jer oni tamo gde ja treba da odnesem da mi izrade tu stampanu plocicu mogu da urade samo jednoslojnu. Zato mi treba ta opcija. Kad sam vec tu da pitam jos nesto. Kada uradim semu u schematic, ja tu postavim zice (vodove) velicine koja meni treba i kada idem na board ono mi stavi vodove zute i to sve jednake velicine. Sad me zanima da li to tako treba i sta ja da radim, da ponovo prepravljam sve vodove ili to moza da se namesti da mi on prebaci vodove one velicine (sirine) koju sam ja stavio u semu?

Ljudi ja se stvarno izvinjavam sto vas toliko davim, ali sta cu kad jedino vas mogu da pitam.

Sale hvala puno si mi pomogao.
[ SASA M. @ 12.10.2006. 13:28 ] @
Moram opet da pocnem sa time da ne citas starije teme. na ovo je odgovoreno bar 1000 puta.

Sto se tice prvog pitanja, ides na ikonicu "auto" iliti autoruter setup. Stavis na N/A za top i sve ostale slojeve osim zadnjeg (16 bottom). Sada ce autoruter raditi samo jedan sloj.

Sto se tice drugog, vodovi u shemi nemaju veze sa onim na plocici. Vodove na plocici podebljas/ispravis/pomeris npr. kada ruter odradi svoje. Dok nisu rutirani, oni su zuti. Kada su izrutirani autoruter ih vise ne dira, pa moras komandom ripup da ih "uklonis". Sva podesavanja oko vodova, vrsis kroz ikonicu DRC(ovo uradis pre rutiranja). Sva podesavanja mozes da snimis kao fajl, pa da koristis u zavisnosti od tipa plocice. Npr, ako crtas plocice gde je potreban veci razmak izmedju vodova i deblji vodovi, snimis to podesavanje pa ga ucitas kada radis sledecu takvu plocicu. Za pojedinacnu komandu upisi u komandnoj liniji help, pa ime komande. Npr. "help ripup". Rakodje, vodove mozes pojedinacno podesavati tako sto ides na ikonicu change, pa Width, izberes debljinu voda i kliknes na jedan po jedan vod koje menjas.

Potrazi na elektronika.ba uputstvo na nasem jeziku(hrvatski/srpski) ili skini sa eagle.de na nemackom ili engleskom.

Cujemo se kad budes hteo da radis ispunu plocice.
[ Tiristor @ 12.10.2006. 18:33 ] @
Sale jos jednom me izvlacis i jos jednom ti hvala. Ispuna plocice mi ne treba, bar ne jos, ali hteo bi da pitam nesto drugo. Cuo sam da kod nekih programa za dizajniranje stampanih plocica mogu da se oznace neke elemente ispod kojih nece moci da prodju nikakvi vodovi. Da li to moze eagle i ako moze kako?
Eto samo jos to me interesuje (zasad), pa vas vise necu daviti oko ovih stampanih plocica.
[ SASA M. @ 12.10.2006. 20:03 ] @
Moze, ali koliko ja znam, moras da ukljucis novi layer(keepout) ako nije u kome nacrtas poligon za ovo (ides na crtanje poligona, pa na layer bkeepout('b' od bottom)), a takodje mozes da nacrtas komponentu ili da je editujes sa odgovarajucim poligonom, pa joj dodas zeljeni oblik. neki elementi to imaju, neke ne. Npr. neki tranzistori imaju telo koje se srafi na plocu i imaju oko celog tela ili samo oko srafa poligon ili krug koji ne dozvoljava rutiranje. Sad se ne secam da li moze rucno tuda, ali svakako bi trebalo da izazove gresku u dizjnu "DRC Check".
[ Tiristor @ 12.10.2006. 20:23 ] @
Evo uradio sam kako si rekao, nasao sam bkeepout, uzeo liniju i okruzio neki element da mi ne idu preko njega vodovi, ali nece opet mi ispd njega prodje vod. Koristim integrisani operacioni pojacavac.
[ SASA M. @ 13.10.2006. 08:30 ] @
Da, moja greska, treba brestrict. Ova je za vodove, keepout je za elemente. Otkucaj u komandnoj liniji "help layers". Ako ti treba nesto na sta ne mozes da nadjes odgovor, dobro resenje je da posetis njihovu news grupu. Imas na nemackom i engleskom. Tamo mozes da dobijes odgovor direktno od nekog iz same firme, zato pazi sta pitas.
[ Tiristor @ 13.10.2006. 16:26 ] @
Brate ne znam sta je u pitanju, ali opet nece. Opet mi provlaci vodove ispod OP-a.
[ SASA M. @ 13.10.2006. 18:17 ] @
Onda ne znam. Ispomeraj ga rucno. Usput proveri da li je poligon u to layeru nacrtan. Proverio sam sad kod mene i autoruter zaobilazi poligon. Nisam nikad koristio ove napredne opcije, uvek rutiram rucno.
[ Tiristor @ 13.10.2006. 21:33 ] @
Evo kako ja radim. Tamo gde biram layer oznacim brestrict, kod mene je pod brojem 42, ali nece. Da ne treba da nesto namestim od opcija kod poligona ili to treba da radi sa onim standardom, kako ga on postavi kad pokrenem poligon?
[ SASA M. @ 14.10.2006. 00:22 ] @
To mi sve zvuci ok. Proveri sa info da li je to poligon u tom layeru (42)? Mozda ti problem pravi to sto mozda imas neki vod vec izrutiran ispod kola? Ako je tako prvo ga komandom ripup ukloni. Mozda nije dobro zatvoren poligon?
Probaj probe radi tamo gde vec imas neki izrutiran vod da nacrtas poligon u brestrict. Vod ukloni komandom ripup, pa pusti autoruter. Morao bi da ga zaobidje ako ima mesta. Ako nema ostace zuta linija tj layer unrouted.

Ako ne uspe, posalji mi na mail da vidim sta je nacrtano, da ne nagadjam ovako.
[ NeXuS_SO @ 14.10.2006. 20:41 ] @
Poz svima!Slazem se sa svima u vezi Protela...zakon je...ali malo komplikovan (kao i Orcad[koji koristi i famozni Elektor...],ali prema mome iskustvu Eagle v4.16 je zasad najbolji program sto se tice jednostavnosti i podrske za elemente na trzistu...veoma se lako savladava...tako da je pogodan za pocetnike (a i oni malo napredniji,iskusniji korisnici ce biti zadovoljni :))...ja sam ga savladao za 2 dana...a od seme do plocice vas deli max. 2 sata posla sa pripremom kad ga savladate...imam full Professional verziju,i veoma dobro uputstvo na Srpskom jeziku sa pregrst slika...tako da ako nekoga zanima bilo sta u vezi ovoga nek' se javi na [email protected] , a ja cu biti i vise nego raspolozen da mu pomognem...Jos jednom veeeeeeeeeliki POZ.
[ Tiristor @ 15.10.2006. 07:46 ] @
Pa dobro NeXuS_SO ti si verovatno i od pre poznavo rad sa stampanim plocicama, mislim sigurno si ih radio i sa nekim drugim programom. Ja se tek prvi put susrecem sa radom stampane plocice i do sada sam profesoru nosio bar jedno 5 puta da pogleda da li to valja i uvek kaze e samo to ne ide tako vec treba da se stavi to i ja ajde ponovo to prepravljam. Neke stvari sam i sam uspo da skontam, ali dobar deo mi je pomogao SASA M. Sad je vec lakse kad znam neki osnovni princip. Ja sam ti poslao mail za eagle i upustvo.

[Ovu poruku je menjao Tiristor dana 15.10.2006. u 09:04 GMT+1]
[ Tiristor @ 15.10.2006. 10:44 ] @
Opet problem. Nece da mi postavi rupe gde treba da se probusi, kao sto je stavilo na slici kod NeXuS_SO. Kako to da uradim?
[ Tiristor @ 15.10.2006. 22:05 ] @
Da li je problem do bibliteke gde se nalaze elementi sto mi ne pokazuje rupice za busenje. Kako da to uradim? da li bi neko mogao da mi posalje biblioteke koje koristi i koje imaju kompletne elemente. To je jedino sto mi pada na pamet sto nece da mi radi kako treba.
[ buljko @ 15.10.2006. 22:26 ] @
Ako sam dobro razumeo problem, trebalo bi da pri stampi potrazis ovu ili slicnu opciju.

[ NeXuS_SO @ 16.10.2006. 17:22 ] @
Pozz drustvo...mislim da znam u cemu je problem...evo ti kratko uputstvo:
1.Nacrtaj shemu
2.Proveri je sa ERC komandom(ona mala lupa iznad integralca u toolboxu sa leve strane)
3.Zatim da predjes u drugi deo programa za projektovanje plocice iz nacrtane sheme moras kliknuti na dugme koje sam prikazao na prikacenoj slici(Eagle)
3.Kad upadnes u taj deo programa imat ces prikazane elemente spojene sa zutim vezicama tzv. Ratnestom (pacovsko gnezdo),ako ti se ne svidja raspored komponenti mozes ih ispremestati...
4.Kliknes na dugme Auto u toolboxu sa leve strane u donjoj zoni(ikonica mu je isprepletene plave i ljubicaste linije),time se pokrece Autoruter (koji sam automatski prema semi povezuje elemente),ali pre toga moras da ga podesis za tu radnju u prozoru koji ti iskoci kada stisnes dugme Auto.Tu ti je vazno da podesis dali pravis jednoslojnu ili dvoslojnu plocicu,imas boxove 1 Top 2 Route2 3 Route3...i tako do...16 Bottom.Vazno je da ako je plocica jednoslojna iskljucis onaj donji sloj tako sto izaberes u boxu 16 Bottom N/A (not alowed),a ako dvoslojnu pravis onda ostavis ukljuceno,ali jos je vazno napomenuti da u tim boxovima podesavas i prelom vodova (one linije | , - , / , \ i x),tj kako se ti on prelomiti uglove vodova vertikalno,horizontalno ili pod uglom,ili presek ...za manje plocice su najbolji i najlepsi izbor - i | ,ja uvek njih koristim(redje x,/ i \ ...) sto neznaci da nemozes malo experimentisati :)
5.Kada si kliknuo OK i on "izrutirao" svoje...ako ti se izgled plocice svidi mozes ga "exportovati" (izvesti) iz programa u neki slikovni format za dalju obradu i/ili stampu (bmp,jpg,gif...) Da sklonis elemente sa plocice i dobijes ciste vodove za "izvoz" moras kliknuti na dugme u gornjoj zoni toolboxa sa leve strane (ikonica izgleda kao tri kvadrata plave,crvene i zelene boje) a komanda se zove Display.Kada se otvori prozorce kliknes na brojeve 21 i 22 i videces kako neke boje nestaju(bela i siva),a zatim kliknes OK u tome prozoru.
6.Kada te program vrati na plocicu videces da nema vise otpornika,kondezatora,itd...
7.Ides na File=>Export i iz menija koji se pojavi izaberes Image
8.U prozoru koji se otvorio namestis Resolution 300 dpi i chekiras box Monochrome,zatim Browse i upises lokaciju i ime i kliknes OK i to je to...

Za dalju obradu slike(obaranje i omeksavanje ivica,doterivanje...) ti preporucujem Photoshop CS2 ili Corel Painter...

Sretno...spretno!

(Naravno ako zapnes slobodno se javi :D )

[ Tiristor @ 16.10.2006. 18:33 ] @
Sve ja to znam i uradim, ali imam problem sto mi ne prikaze rupice kod elemenata.
Evo pogledajte, nije mi jasno sta sam pogresio

[ NeXuS_SO @ 16.10.2006. 19:07 ] @
Vau...ovo jos nisam video ... koja je to rece ono verzija Eaglea?Da nije trial verzija (mozda te tako teraju na registraciju...video sam mnogo "genialnih resenja" da te nateraju na nju...)?
[ Tiristor @ 16.10.2006. 20:06 ] @
Evo pun naziv verzije je: eagle-4.16r12-beta-win-eng imam crack za nju i stvarno me vec pocinje prilicno da nervira sto nece da mi pokaze te rupice gde treba. Nece da mi pokaze ni na onim njegovim semama koje idu sa njim. Koju ti verziju imas?

[Ovu poruku je menjao Tiristor dana 16.10.2006. u 21:28 GMT+1]
[ SASA M. @ 16.10.2006. 21:15 ] @
Probao sam da mu pomognem sinoc. Razmenili smo 10-tak mailova. Kod mene se njegova plocica normalno vidi. Kao da je negde postavio za drill hole sa auto na 0. Padovi nisu veci od od normalnih. Sto se tice demo verzije, ja koristim 4.16r1 i mislim da je njegova ista tj. da ne postoji 4.16r12 kao sto je napisao i ova sigurno nije demo. Najgore je sto sam negde video vec ovaj problem i ne secam se gde, kao ni resenja. Ja nisam umeo da sada izazovem isti problem.
[ Tiristor @ 17.10.2006. 16:07 ] @
Ja sam za probleme ekspert. :)
To je pun naziv verzije. Evo linka sa kog sam ja skimuo tu verziju ftp://ftp.cadsoft.de/pub/betatest. Sad cu da skinem i tu verziju, pa da vidim mozda ce sa njom da radi normalno. Probao sam da nacrtam i druge seme, nece da radi kako treba (ne prikazuju rupice), nece da rade ni one njegove seme koje je idu sa njim.
[ NeXuS_SO @ 17.10.2006. 16:43 ] @
Ja sam moju verziju skinuo (redovna trial verzija) sa www.cadsoftusa.com (znaci predstavnistvo u Americi) i pise mi kada ga otvorim Version 4.16 for Windows a ispod Professional edition... (pogledaj prikacenu sliku).Ako bude jos problema,mozemo se dogovoriti i da ti posaljem instalaciju i keygen(svega 5mb kada se spakuje u rar)...kazem za sada su uspesno iza mene vec 20 ak plocica koje sam nacrtao u Eagleu...
[ Tiristor @ 17.10.2006. 18:04 ] @
Evo konacno je proradilo. Uradio sam ono sto je rekao SASA M., ali nije vredelo ili sam nesto prskocio i nisam izbrisao sto je trebalo. Kad i tada nije uspelo onda sam lepo uzeo CD od XP-a i formatirao particiju C, instalirao XP i ponovo instalirao eagle, krekovo i sada sve radi kako treba. Znaci da je negde neki fajl trebalo izbrisati, a gde ne znam, ja sam izbrisao iz svega ovog sto je rekao SASA M, ali nije htelo.
Eto to je to.
Sale, NeXuS hvala vam na pomoci. Da sam znao pa da lepo i pre formatiram racunar.
[ NeXuS_SO @ 17.10.2006. 19:17 ] @
Toooooooo majstore!!U vecini slucajeva vazi:"Sto da sve bude prosto,kada moze da se iskomplikuje?!" pa zasto bi ovo bio izuzetak zar ne?Hehehe,salu na stranu,ali nema brate nista do svemoguceg format C: koji sve resava (slicne probleme sami i ja iskusio...i kad je logika prestala da funkcionise...lepo jedan f. C: i sve je kao novo,kao da XP ima tajmer u sebi...i jednostavno nikako da skrpim 3-4 meseca bez postene reinstalacije...ili je mozda problem u meni...jednostavno previse programa instaliram ... :D )

Pa ostaje samo da ti pozelim jos puno uspesnih projekata...pozz
[ Tiristor @ 17.10.2006. 21:28 ] @
Znam kako ti je i mene to zeza koliko god da odvojim veliku particiju C za programe ona se popuni, zato i ja cesto formatiram kompjuter, jer stvarno pocne da zajebava posle nekog vremena.
[ NeXuS_SO @ 06.11.2006. 12:34 ] @
Hej Tiristor...secas se problema sa rupama za elemente nasao sam gde ti je bio problem...iako 19 dana kasnije,ali sam bar ustanovio sta je ... :)
[ Tiristor @ 06.11.2006. 14:17 ] @
hehehe pa dobro. Ja sam to resio tako sto sam oborio sistem, pa sve ispocetka. Evo i sada kada si mi ti okacio ovu sliku, ja ne mogu da u ovim opcijama nadjem to, izgleda da ne koristimo istu verziju. Nije ni vazno sad pogledacu kasnije da vidim gde je to.
Hvala u svakom slucaju.
[ NeXuS_SO @ 06.11.2006. 18:36 ] @
Evo gde sam ja to (sasvim slucajno,a ne znam ni sam kako) nasao :) :
[ svarog989 @ 19.05.2009. 11:12 ] @
Ljudi nemojte se smejati ali ja sam pocetnik u EAGLE-u a treba da uradim maturski. Moram da uradim pojacavac naizmenicnog signala, ali ne mogu da nadjem nikakav naizmenicni izvor.... Verovatno ne mogu da se snadjem posto pretpostavljam da takav bitan element mora biti sadrzan u LIBRARY jednog takvog programa. Pomoc!
[ lestrigonac @ 19.05.2009. 12:31 ] @
Ja ne radim u EAGLE-u, ali mislim da je najmanje bitan izgled samog elementa u schematic-u... Ako ti nije bitno za sam maturski kako si nacrtao semu onda stavi bilo sta sto ce na PCB-u ( u smislu rastojanja izmedju rupa na plocici i prostora koje ce da zauzme na plocici ) da zadovolji potrebe prikljucka za taj generator... Mozda ce to biti neki konektor ili mozda samo zice koje ce biti zalemljene na plocicu pa nije problem da ne stavis generator u semi... Bitno je samo kako ce to da izgleda u samom PCB-u...
[ svarog989 @ 20.05.2009. 12:46 ] @
Ihh.. al problem je sto nije samo izgled seme u pitanju. Moram da prikazem performanse pojacavaca i diagrame napona pomocu nekih osicloskopa i to.. Sta da radim da dobijem naizmenicni signal>?
[ SASA M. @ 20.05.2009. 19:31 ] @
Eagle je to sto mu ime kaze. Potrazi multisim (nekad EWB) ili Proteus. U njima imas i generator i pojacala i osciloskope.
[ Serviser22 @ 20.05.2009. 20:24 ] @
Slazem se. Proteus je opsta strahota od programa, zna karakteristike i pakovanja mnogo el. elemenata, mozes ucitati bitmap sliku i po njoj raditi sklop (nesto kao paus papir) cim nacrtas semu odmah na licu mjesta radis probu, sam poznaje greske i nelogicnosti ima brdo virtualnih instrumenata od votmetra do osciloskopa, expot na stampanu plocicu odmah uradis, hoces na jednoslojnu ili dvoslojnu stampu, i na kraju cak imas 3D prikaz stampane plocice sa svim postavljenim elemenitma!!! Ma strava program!!!
[ milan_CG @ 26.05.2009. 02:04 ] @
Evo ti link za protel. Ovaj je dobar ja radim u njemu i radi na XP2
http://rapidshare.com/files/89851309/Protel_Advanced_PCB_2.71.zip
[ ntrack @ 26.05.2009. 18:15 ] @
A postoji li neki program koji automatski generise na osnovu seme kakav takav izgled PCB-a ???
Pitam cisto iz radoznalosti interesuje me da li je neko ugradio ovakvu opciju, nemojte odmah da me zatrpate komentarima tipa "sram te bilo pomuci se malo nauci nesto" , "gotovanu" itd.... :-)

Hvala...
[ PedjaZ @ 26.05.2009. 23:10 ] @
Sram te bilo gotovanu :-)
Naravno da ne postoji.
Mozda za neke jednostavniji seme neki i odrade da lici na nesto ali nista bez zasukanja rukava.
Nije to toliko tesko kao sto ti se sada u pocetku cini.
Skini Eagle, ima negde uputstu na srpskom i malo po malo
i za par meseci davaces ti odgovor nekima "Sram te bilo gotovanu"
[ SASA M. @ 26.05.2009. 23:16 ] @
Ne radi se uopste o tome, nego program tesko moze da predvidi za sta komponente koje koristis treba da rade. Tako da je tu covek nezamenjiv. Postoje programi koji se koriste za specijalizovane namene po npr. fabrikama maticnih ploca i grafickih karti, ali na pocetku je opet covek koji je dao instrukcije programu.

Odgovor je isao ntrack-u. U medjuvremenu se ubacio PedjaZ. :)
[ Serviser22 @ 26.05.2009. 23:28 ] @
Citat:
ntrack: A postoji li neki program koji automatski generise na osnovu seme kakav takav izgled PCB-a ???
Pitam cisto iz radoznalosti interesuje me da li je neko ugradio ovakvu opciju, nemojte odmah da me zatrpate komentarima tipa "sram te bilo pomuci se malo nauci nesto" , "gotovanu" itd.... :-)

Hvala...

Pa zavisi kako mislis "na osnovu sheme"? Recimo, Proteus i radi PCB na osnovu sheme koju mu nacrtas. Jedna je pogodnost sto sa njime mozes importovati bitmap sliku sheme koju imas, i po njoj "lijepis" elemente i crtas veze , ili da gledas u papir pa po njemu slazes elmente. Na karaju svakako moras imati shemu koju si dizajnirao u njemu, a to da program sam zalkjuci po slici ( jpg ili bmp) kako da uradi shemu i PCB, nece moci.

Ali i ovo je ogromna prednost sto mozes importovati bmp i po njemu lijepiti elemente i veze a kasnije popravljati nedostatke. Daljni korak je jednostavan - iz modula ISIS jednostavno prebacis nacrtanu shemu u drugi modul programa ARES i on ti uradi plocicu. Ali ima raznih podesavanja koja moras uraditi u ARES-u, od toga dali je stampa dvoslojna ili jednoslojna pa do debljine vodova i treba se malo pomuciti, ali moze se savladati nakon nekoliko eksperimenata....

Program je stvarno vrhunski, nudi simulacije sklopa prije izrade, ima mnogo vec izedfinisanih elemanata, vrtulanih instrumenata itd.....
[ ntrack @ 27.05.2009. 00:28 ] @
Hvala na ovome. Imam ExpressSCH i ExpressPCB i pokusavam da napravim plocicu za jednu jednostavnu semu. Uradio sam semu u SCH-u i sada ima opcija da se to importuje u PCB ali ne vidim cemu sluzi kada opet moras sve rucno pa sam mislio da li nisam negde pogresio mozda je problem u meni. Medjutim koliko sam shvatio iz vasih prica ipak moram to lepo i polako sam da dizajniram PCB. Evo upload slike onoga sto pokusavam da napravim cisto da vidite... Ako neko ima neki komentar slobodno samo izvolite. Jos me zanima ko radi plocice na ovim prostorima za novac, tipa ja lepo porucim sta mi treba i taj neko mi napravi ? Ovo pitam samo da bih znao jer za ovo ne verujem da cu narucivati jer ima specijalnu namenu pa je bitno kako se sve to spakuje na plocici...
Pozdrav svima i onima koji su mi rekli da sam gotovan (hehehehe) :-)))
[ Serviser22 @ 27.05.2009. 10:00 ] @
Citat:
ntrack: Hvala na ovome. Imam ExpressSCH i ExpressPCB i pokusavam da napravim plocicu za jednu jednostavnu semu. Uradio sam semu u SCH-u i sada ima opcija da se to importuje u PCB ali ne vidim cemu sluzi kada opet moras sve rucno pa sam mislio da li nisam negde pogresio mozda je problem u meni. Medjutim koliko sam shvatio iz vasih prica ipak moram to lepo i polako sam da dizajniram PCB. Evo upload slike onoga sto pokusavam da napravim cisto da vidite... Ako neko ima neki komentar slobodno samo izvolite. Jos me zanima ko radi plocice na ovim prostorima za novac, tipa ja lepo porucim sta mi treba i taj neko mi napravi ? Ovo pitam samo da bih znao jer za ovo ne verujem da cu narucivati jer ima specijalnu namenu pa je bitno kako se sve to spakuje na plocici...
Pozdrav svima i onima koji su mi rekli da sam gotovan (hehehehe) :-)))

Ovu shemu u Proteusu mozes uraditi za 5 minuta i isimulirati rad. Nije komplikovana tako da ti treba malo vremena. Ako imas Proteus uradit cu ti ja shemu i plocicu i poslati gotov fajl.
[ ntrack @ 27.05.2009. 22:03 ] @
Nemam Proteus ali verovatno mogu da ga nabavim negde sa NET-a ...?
A ako ti nije tesko uradi mi to kako bih imao predstavu za ubuduce kako treba da izgleda PCB... Hvala unapred...
Ako imas neki link do Proteusa OK, ako ne snaci cu se vec nisam od juce na net-u...
Hvala na svemu...

Nasao sam Proteus Pro verziju...

[Ovu poruku je menjao ntrack dana 28.05.2009. u 11:58 GMT+1]

I sada cekam da vidim PCB....

[Ovu poruku je menjao ntrack dana 28.05.2009. u 18:18 GMT+1]
[ ntrack @ 28.05.2009. 20:18 ] @
Citat:
Serviser22: Ovu shemu u Proteusu mozes uraditi za 5 minuta i isimulirati rad. Nije komplikovana tako da ti treba malo vremena. Ako imas Proteus uradit cu ti ja shemu i plocicu i poslati gotov fajl.

Bio bih ti neizmerno zahvalan kada bi mi uradio to... Nikada nisam uradio niti jednu plocicu tako da bi mi to bio lep primer kako treba...
Hvala jos jednom....
[ PedjaZ @ 28.05.2009. 21:58 ] @
Lepe primere dobijas sa programom, a ovo je savrsena, jednostavna semica da sa krene sa ucenjem.
[ Serviser22 @ 29.05.2009. 01:11 ] @
Citat:
ntrack: Bio bih ti neizmerno zahvalan kada bi mi uradio to... Nikada nisam uradio niti jednu plocicu tako da bi mi to bio lep primer kako treba...
Hvala jos jednom....

Evo ti shema u Proteusu gdje mozes simulirati rad sklopa, i gotov dizajn plocice. Naravno, mozes prepraviti plocicu prema svojim zeljama a i shemu, naravno...

Koristio sam FET-ove koji su bili kao predlozak u Proteusu, mada mislim da ti i ne trebaju veceg napona jer sklop vidim radi na 24V, pa nema potrebe. I diode isto.
[ ntrack @ 29.05.2009. 20:34 ] @
Hvala najlepse, pogledacu sve ovo pa javljam iskustva.....

Ovo izgleda sjajno,trebalo mi je malo vremena da nadjem noviju verziju Proteus-a jer je PCB uradjena u verziji 7.3, ali vredelo je...
Hvala puno Serviser22....

[Ovu poruku je menjao ntrack dana 30.05.2009. u 17:22 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao ntrack dana 30.05.2009. u 17:22 GMT+1]
[ ntrack @ 31.05.2009. 23:48 ] @
Ovo stvarno super izgleda, kao sto rekoh, i lep primer si mi dao kako to treba da izgleda, e sada treba da se potrudim da to sve uradim na sto manjoj plocici jer kao sto rekoh specificne je namene i verovatno bi za to najpovoljnije bila dvoslojna stampa jer dozvoljava da se sve spakuje na manjoj plocici. Trebalo bi da ovi fet-ovi i diode budu poravnati kako bi mogli ici na jedan hladnjak. Ova plocica je prevelika za tu svrhu jer mesto gde se pakuje je ograniceno....
U svakom slucaju hvala puno na trudu, neki se ne bi toliko trudili za druge, sto je danas sve veca pojava....
Hvala jos jednom...
[ Serviser22 @ 03.06.2009. 14:28 ] @
Citat:
ntrack: Ovo stvarno super izgleda, kao sto rekoh, i lep primer si mi dao kako to treba da izgleda, e sada treba da se potrudim da to sve uradim na sto manjoj plocici jer kao sto rekoh specificne je namene i verovatno bi za to najpovoljnije bila dvoslojna stampa jer dozvoljava da se sve spakuje na manjoj plocici. Trebalo bi da ovi fet-ovi i diode budu poravnati kako bi mogli ici na jedan hladnjak. Ova plocica je prevelika za tu svrhu jer mesto gde se pakuje je ograniceno....
U svakom slucaju hvala puno na trudu, neki se ne bi toliko trudili za druge, sto je danas sve veca pojava....
Hvala jos jednom...

Nije ti nikakav problem smanjiti plocicu. Ja sam malo "odklapario" da vidis kako izgleda, i obzirom da predpostavljam da ce teci velika struja vodovima. Ako ces smanjiti plocicu, samo prevuci elemente blize jedan drugom i ponovo uradi autorute. Ako si uspio sa rasporedaom, nebi trebao da imas zelenih linija, tj neuspjelih ruta. A posto je shema jednostavna nebi trebalo biti problema i nemas potrebe raditi duplu stampu..
[ ntrack @ 05.06.2009. 08:30 ] @
OK, hvala na savetima, mislim da nece biti problema, probao sam vec nesto ali nisam jos zavrsio...
Hvala na pomoci i trudu...
[ labla @ 24.06.2009. 15:25 ] @
mogu ti pomoci oko tanga jer dugo radim sa njim i za mene je on najbolji
[ kumanovac20 @ 09.10.2009. 23:00 ] @
ja imam circuit maker ali nemam release cod za njega jer moze da mi kaze neko kako ga mogu nadzi taj kod i jer ima neki drugi program ko moze da nanese elemente i puteve na pcb-u kad mu nacrtas obicnu semu
[ kumanovac20 @ 13.10.2009. 11:57 ] @
radi se u circuit wizard;-)
[ PedjaZ @ 13.10.2009. 13:13 ] @
Idi skroz gore i procitaj odgovore koje je dobio ntrack
A ono prvo pitanje jedino neko da ti posalje preko privatne poruke ili se ti malo pomuci pa pronadji
[ kumanovac20 @ 15.10.2009. 00:26 ] @
http://www.youtube.com/watch?v=JstkixEphc0
pogledajte ovaj klip na you tube radi se u tu programu i fino i lepo mesti elemente na plocu
a baska treba mi release code za njega

[Ovu poruku je menjao kumanovac20 dana 15.10.2009. u 23:35 GMT+1]
[ PedjaZ @ 15.10.2009. 09:03 ] @
Saljem ti link na PP pa ako nekoga jos zanima neka se obrati tebi, takodje na PP - NE OVDE!
Nisam isprobao, samo sam naleteo na nekom forumu.
[ kumanovac20 @ 15.10.2009. 22:49 ] @
PedjaZ mi je nasao bas ono sto mi treba puno pozdrava do njega