[ anon21796 @ 17.09.2004. 16:16 ] @
Pitanje za one koji su imali iskustvo sa glutaminom, tacnije sa ovim suplementom, interesuju me njegovi efekti i dobre i lose strane.... HVALA !!!

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 26.08.2005. u 23:10 GMT+1]
[ zoran0406 @ 18.09.2004. 21:34 ] @
glutamin je odlicna stvar, pogotovo u kombinaciji sa kreatinom.
najbolje je koristiti mikronizovani glutamin.
za neke, glutamin nema lose strane, a za neke je to cena!
stetne efekte nema, jer je to "obicna" aminokiselina!
[ Aleksandar Marković @ 15.04.2005. 22:22 ] @
Ljudski organizam za sintezu proteina koristi 20 aminokiselina, 9 ih se smatra esencijalnima jer ih organizam ne može sam sintetizirati nego koristi izvore izvana (hrana, suplementi).

Glutamin je jedna od 11 ne-esencijalnih aminokiselina koje organizam može sam sintetizirati. Ipak, neki ga smatraju «uslovnoma» esencijalnom aminokiselinom. Razlog tomu je činjenica da organizam kod određenih bolesti i stanja ipak ne sintetizira dovoljne količine glutamina te u tom slučaju svoje potrebe mora zadovoljavati drugim izvorima.

Studije su pokazale da se koncentracija glutamina u organizmu značajno smanjuje kada je organizam izložen većem stresu, npr. posle operacije, kod opeklina, gladi, stalnih infekcija pa čak i nakon aktivnosti jakog inteziteta.

Većina glutamina se stvara i skladišti i skeletnom mišićju, a prehrambeni izvori glutamina su praktički sve vrste proteina koje konzumiramo. U aminokiselinskom sastavu prehrambenih proteina na glutamin najčešće otpada 4 – 8 %.

Glutamin igra mnoge uloge u organizmu. Pokazano je da je ključan za pravilnu funkciju probavnog, imunosnog i mišićnog sustava jer djeluje kao vrsta goriva za stanice, posebice one koje se brzo dijele: enterocite, kolonocite, limfocite i fibroblaste. Kada je to potrebno, organizam može glutamin konvertirati u šećer kako bi dobio potrebnu energiju. Glutamin sudjeluje i u sintezi drugih aminokiselina, te glutationa, snažnog unutarstaničnog antioksidansa.

Glutamin i sport

Istraživači su pokazali da glutamin sudeluje u regulaciji brojnih metaboličkih procesa u skeletnom mišićju te se pretpostavlja da suplementacija glutamina može pomoći u održavanju mišićne mase. Smatra da suplementacija glutamina može sprečiti gubitak mišićne mase.

Doziranje

Prema nekim studijama, glutamin dodan u parenteralne i enteralne pripravke može pomoći u oporavku bolesnika u kritičnom stanju. Preporučene dnevne doze glutamina koje se bolesnicima daju u sklopu parenteralnih otopina iznose od 12 – 25 grama, sve zavisi od stanj bolesnika.

Iako nema specifičnih preporuka o suplemetntaciji sportista, dnevne doze koje se spominju iznose od 1.5 do 4.5 grama.

Iva Alebić
[ Aleksandar Marković @ 26.08.2005. 22:11 ] @
Glutamin
[ anon315 @ 27.08.2005. 08:15 ] @
Glutamin je aminokiselina koje u nasem organizmu i misicnim tkivima ima u najvecoj kolicini. Stresna stanja (kao sto je trening) osiromasuje zalihe glikogena i povecavaju potrebu za stvaranjem glutamina. Organizam moze da sintetise ovu aminokiselinu iz drugih, ali izgleda da mu to i ne ide bas najbolje (ne uspeva da stvori koliko je potroseno).

Jedna preporuka: konzumiranje samog glutamina je bacanja para. Inace je dosta skup preparat. Najbolje je mesati 5 grama glutamina sa proteinom.
Efekat je sledeci: malo podigne raspolozenje, oseca se oporavak posle treninga i malkice steze misice. U principu okrepljuje.
Takodje preporucujem REDOVNO konzumiranje, dakle treba biti uporan i disciplinovan kako bi se videli efekti.

I jos jedna dobra stvar kod glutamina: ovu aminokiselinu trosi i mozak. Ako se nalazite na visoko proteinskoj - nisko ugljenohidratnoj dijeti, a pritom imate i mozdani trening (ucenje na primer) onda je ovo prava aminokiselina za vas. Odrzava nivo glikogena, ne pada vam secer, tako da mozete da gurate. ;o)
Takodje, glutamin je dobar antikatabolik, dakle sprecava opadanje misicne mase!

[Ovu poruku je menjao Vanja Petreski dana 22.09.2005. u 11:01 GMT+1]
[ NANOKRALJ @ 16.09.2005. 13:55 ] @
Da ovo nije bolesno?
Ko je od vas strucnjak za medicinu?
Ko ce od vas da se seti ovoga kad bude izgubio nesto od zdravlja?
Klinci, ostavite se tih budalastina, problem je u glavi.
Ako devojku ne mozete da nadjete bez misicne mase onda vam i ta masa ne treba.
A i to su vam jace devojke!
Dve stvari ne mozete da nabildujete. Pogodite koje.

[ dalibord5 @ 17.09.2005. 08:20 ] @
NANO-ne preteruj.
Radi se aktivnoj fizickoj aktivnosti,kulturi tela,zdravlju uopste.NAdam se da ne generalizujes stvari.
Ocekujem da nemas predrasude po pitanju bodybuildinga.
Sve se moze izopaciti,ali umereno i smisleno treniranje bilo kojeg sporta ne bi trebalo da bude lose,zar ne?
Sport nema veze sa nedozvoljenim supstancama,upropastavanjem zdravlja,treniranjem zbog devojaka...ako se sve to nekome desava,problem je u glavi a ne u odredjenom sportu.
[ NANOKRALJ @ 20.09.2005. 09:22 ] @
Ne preterujem.
Ko ne vidi sta je napisao gospodin Petreski taj je mnogo naivan.
Radi se o upropascavanju zdravlja.
[ crews_adder @ 20.09.2005. 13:01 ] @
Ne, radi se o glutaminu.
[ Ivan Dimkovic @ 20.09.2005. 13:18 ] @
Citat:

Radi se o upropascavanju zdravlja.

Ne postoji ni jedan validan medicinski dokaz da povecana konzumacija glutaminske kiseline izaziva stetne efekte po zdravlje. Tako da je to sto pricas krajnje neosnovano.

Ako imas neke kontra primere, najbolje u vidu strucnog medicinskog rada koji je komentarisan u naucnim krugovima - slobodno ga iznesi, bice nam drago svima da ga cujemo.
[ NANOKRALJ @ 21.09.2005. 08:28 ] @
Pretpostavljam da ste vi koji pišete dečaci/klinci. Ukljucujuci i administratora.
Ne tražite od mene validne dokaze. Zamara me da necete da ukljucite mozak.ž
Raspitajte se malo kod sportskih lekara (valjda ima poštenih).

Ako neko ovo napise:
...Btw, kredza i gluta su dobitna kombinacija... onda je svakom ko ima iskustva i zdravog razuma i znanja jasno.
Ja molim administratora da prevede sta znaci koja od te tri skracenice i da ih objavi (ja znam) i da onda vidi sta bi se desilo nekom sportisti (ne racunam NBA, Catch, i sl. ) na takmičenju na antridoping kontroli.

Molim administratora da ne izbacuje komentare zato sto sadrze neku "strasnu" rec kao sto je MAGARAC.
Mnogo je ozbiljniji prekrasaj da bez kometara ostanu price Vanje Petreskog. Evo samo nekih citata: "kad se tesko smorim da kresnem 5 grama. Nepopravljivo oraspolozi", "glutamin je dobar antikatabolik, dakle sprecava opadanje misicne mase", ...uostalom procitajte pazljivo.
Ostacete bez zdravlja, ja vas najiskrenije upozoravam.

[ crews_adder @ 21.09.2005. 09:25 ] @
E jesi kralj...
[ Ivan Dimkovic @ 21.09.2005. 09:32 ] @
Citat:
Pretpostavljam da ste vi koji pišete dečaci/klinci. Ukljucujuci i administratora.

To je argumentovan odgovor na moje pitanje: Pokazi dokaze da glutaminska kiselina izaziva stetne efekte kod ljudi ako se uzima u dozama vecim od RDA

Naravno da ih nemas - jer oni ne postoje, bar ne u zvanicnoj i naucno priznatoj medicini. Stavise - glutamin u visokoj kolicini se koristi i preporucuje u terapiji kod ljudi sa bolestima imuniteta i sl...

Vidis, briga nesto mene i za glutamin i za "kredzu" (pretpostavljam kreatin), niti uopste uzimam bilo sta osim normalne hrane - ali mi jako smeta kada se neko prosipa sa filozofijom koju ne moze da potkrepi naucno validnim cinjenicama vec argumentaciju spusta na nivo "ti si klinac"

Sorry, ovde se diskutuje argumentovano - a tvoji argumenti nisu nesto sto se moze nazvati relevantnim, stavise vidim samo potpuni nedostatak istih, rekao bih bas onako - klinacki, sa tvoje strane.

Citat:

Ja molim administratora da prevede sta znaci koja od te tri skracenice i da ih objavi (ja znam) i da onda vidi sta bi se desilo nekom sportisti (ne racunam NBA, Catch, i sl. ) na takmičenju na antridoping kontroli.

Potpuno irelvantno - opste je poznato da bi antidoping kontrola diskvalifikovala ljude koji uzimaju nesto sasvim normalno svetu koji se ne bavi profesionalnim sportom - recimo kafu kao i mnoge druge materije koje se nalaze u svakodnevnoj hrani. Da li to znaci da je kafa otrov i da treba da upucamo svakog ko je koristi?

Dzizs.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 21.09.2005. u 11:05 GMT+1]
[ NANOKRALJ @ 21.09.2005. 14:28 ] @
Kredža i slicno!!!

Nepopravljivi ste. Ne preskačite tog decaka Petreskog.

Imate prodavnica legalnih sa "raznim" sredstvima za povećanje mišićne mase, za dizanje raspoloženja, za eksplozivnost...I to nije kafa. Ne bih to nikad svojoj deci preporucio. Ne bih cak preporucio ni energetske napitke kao sto su RED BULL ili GUARANNA. I to sto su kafa i COCA COLA za sportiste zabranjeni ne govori da je dobro uzimati ogromne količine kofeina. Uoči antidoping kontrola je to zabranjeno jer je kofein na spisku, a i najmanja količina se tretira kao upotreba dopinga/kofeina.

Btw, kredza i gluta su dobitna kombinacija - ovo je sustina. Ko ovo napise na losem je putu i ne traži od mene argumente. Zaista bi bilo jako humano da se ova recenica objasni. Nije uopste bitno ko je klinac a ko nije (eto, tu se slazem sa tobom). Jesam se raspitao o ovim sredstvima kod ljudi koji se time bave. Priznajem.
I kod lekara koji se nesto u to razumeju.

Ne moram nista da odgovorim na naučnoj bazi o glutaminu jer naučnik nisam. Kao što u ovoj temi niko nije.
Niko ne treba da upuca nikoga a li je moj cilj da sprecim da se neko sam ne upuca.
[ Ivan Dimkovic @ 21.09.2005. 16:02 ] @
Citat:

Ne moram nista da odgovorim na naučnoj bazi o glutaminu jer naučnik nisam. Kao što u ovoj temi niko nije.

Dakle, nemas argumenata. I rest my case.
[ srki @ 21.09.2005. 16:09 ] @
Posto sam poslednjih nekoliko dana u ogromnoj guzvi i ne zam gde mi je glava, samo cu kratko da odgovorim u ovoj temi (jer sam ipak moderator ovde).

Citat:
NANOKRALJ: Ne tražite od mene validne dokaze. Zamara me da necete da ukljucite mozak.ž
Raspitajte se malo kod sportskih lekara (valjda ima poštenih).

Raspitao sam se kod vise njih. Niko nema nita protiv glutamina i gledaju na to isto kao kada neko svaki dan uzme kasicicu meda. Uglavnom svakome posle neke operacije savetuju da uzima glutamin.

Citat:
Ako neko ovo napise:
...Btw, kredza i gluta su dobitna kombinacija... onda je svakom ko ima iskustva i zdravog razuma i znanja jasno.

Desilo bi se jedno veliko NISTA! Kreatin nije zabranjen kao ni glutamin. Na prethodnim olimpijskim igrama tri cetvirtine dobitnika medalja su koristili kreatin. Neki nisu koristili samo zato jer povecava masu pa bi u mnogim sportovima ti sportisti usli u drugu kategoriju. Takodje nije dobar za trkace na duge staze (opet zbog povecanja mase). Sportistima uglavnom sportski lekari i daju da koriste te supstance. Kao sto znas maltene svi fudbaleri to koriste. Ovde na Novom Zelandu ragbisti to uveliko koriste. Niko im nista ne kaze za to. Glutamin takodje nije zabranjen. To bi bilo isto kao da zabranis vitamin C (iako je on i stetniji u vecim kolicinama).

Evo liste zabranjenih supstanci:
http://www.wada-ama.org/rtecontent/document/list_2005.pdf

Da li bi bio ljubazan da kazes da li postoji razlika ako bi neko preporucio da uzimate jednom dnevno cedevitu ili vitamin c i ako bi preporucio isto to za glutamin. Cisto pitam da bih razjasnio tvoje misljenje jer nije mi jasno da li si ti protiv toga da se unosi bilo sta u organizam sto se ne nalazi u plodovima (ili mesu) (pa ni biber ni so) ili si iskljucivo protiv glutamina i kreatina? Sta ako kazem da ja cesto kada se smorim i treba mi energije da se skoncentrisem (a ovih dana mi bas treba) uzmem kasicicu meda? To me zaista okrepi. Da li se i za ovo isto tako iscudjavas? Ako je odgovor ne onda mi objasni u cemu je razlika i sto je glutamin toliko stetniji od meda. Objasni sa medicinsko naucne strane. Ako nisi siguran onda nemoj da budes tako ubedljiv a ako jesi onda ipak nadji neke dokaze preko gugla.

Citat:
Molim administratora da ne izbacuje komentare zato sto sadrze neku "strasnu" rec kao sto je MAGARAC.

Ja sam obrisao tu tvoju poruku a brisacu i ubuduce jer necu tolerisati takav ton na ovom forumu. Hvala.

Citat:
Ostacete bez zdravlja, ja vas najiskrenije upozoravam.

Da, poslusacemo svakog ko nesto kaze ovde na forumu bez ikakvih dokaza. Zasto je tvoje misljenje validnije od Vanjinog? Koji su tvoji akreditivi?

Na ovom forumu ima naucnika. Recimo ja radim u jednoj naucnoj istrazivackoj ustanovi. Jeste da nije toliko povezano to sto radim sa medicinom ali ovde imamo kolege koji su zavrsili ili idu na medicinski i veterinarski fakultet pa ce oni prvi da se jave ako je nesto zaista toliko opasno. Naravno svaka supstanca je opasna ako se uzima u preteranim kolicinama. Cak i voda! Postoji nekoliko slucajeva gde su ljudi umrli zbog prevelikog pijenja vode (otislo im previse nitrata iz tela). Ali ovde ipak pricamo o glutaminu i kreatinu a ne o heroinu.

P.S. kafa i Coca Cola nisu zabranjeni ali u prevelikim kolicinama jesu. Postoje dozvoljene granice koliko smes da imas kofeina u organizmu. Isto to vazi i za hormone. (Obrati paznju da niko nije propagirao uzimanje hormona (rasta, testosterona..) ili njihovih zamena (steroidi) vec samo unosenje supstanci koje se inace nalaze u ishrani. Recimo kreatina ima dosta u ribi i u crvenom mesu. Isto kao sto vitamina C ima u pomorandzi i limunu. Samo sportisti vise naprezu ogranizam pa je cesto preporucljivo da dodtano uzmu vitamin C, kreatin itd...

[Ovu poruku je menjao srki dana 22.09.2005. u 03:49 GMT+1]
[ NANOKRALJ @ 22.09.2005. 07:09 ] @
Ok, priznajem da sam zalutao na ovaj forum i da mi je ova tema potpuno nepoznata.
Hvala svima i izvinjenje ako sam nekoga uznemirio.
Takođe se izvinjavam svima koji uzimaju med i kafu, vitamin C i slična sredstva.
Izvinjavam se svima koji povecavaju misicnu masu. I svima koji podizu raspoloženje prirodnim i sintetičkim sredstvima.

Nastavite, zivot je sasvim ok pojava. U bilo kom obliku.
[ anon315 @ 22.09.2005. 10:10 ] @
Au, sta se sve napisa dok sam spremao ispit :o)

Samo mogu da kazem da mi je drago sto ovde ima obrazovanih i upucenih ljudi koji su objasnili neke stvari matoranu dok je "decak" ucio. :D
[ Mikky @ 22.09.2005. 21:38 ] @
Mene zanima sledece (od nekog ko je malo upuceniji u ove stvari). Naime, svi govore kako su kreatin i whey sastavni deo prirodne hrane, sto je u redu i to stoji. Ali kreatina ima jedan gram na kilogram crvenog mesa a whey proteina ima takodje 1 gram na litar mleka. Mnoge stvari su jako zdrave i pozeljne u nekim normalnim kolicinama, i ako nam je priroda dala neki odnos tih supstanci u prirodnoj hrani kako je onda moguce da mi nepravimo disbalans u organizmu unosenjem vecih kolicina ovih supstanci u vidu koncentrata. Sta se desi kad se dnevno unese 30g whey-a i 10g kreatina sto bi odgovaralo kolicini od 30L mleka i 10kg mesa.

Takodje me zanima kakav je uticaj kreatina na srce, posto je srce takodje misic. Da li kreatin i na njega deluje isto kao i na skeletne misice ostvarujuci vecu propustljivost membrane na vodu i koje su posledice toga.
[ skijash @ 22.09.2005. 23:56 ] @
U mleku imas oko 3g proteina na 100 ml, znaci na 1l ~30g proteina, a to nije samo whey nego vecinom kazein. Za whey (protein iz surutke) se misli da je najkvalitetniji sto se tice oporavka misicnog tkiva, i vece kolicine od 30g ne mogu da skode jer je coveku koji ima umerene fizicke aktivnosti potrebno oko 0.75g proteina po kg telesne tezine. Za one koji ozbiljnije treniraju potrebno je oko 1-1,5 g po kg tezine, a profi bilderi uzimaju koznakoliko... Da li su ti proteini whey ili neki drugi, ti ih unosis kroz hranu i mnogo vise nego 30 g dnevno, a whey se koristi kao dodatak normalnoj ishrani.
Kreatina se mani, to je s***** od koga rekreativci nemaju koristi (trajne).
[ Mikky @ 23.09.2005. 02:01 ] @
U pravu si, pogresio sam malo za kolicinu whey-a u mleku. Na pakovanju pise da ima oko 3.2 g/100ml sto je oko 32g na litar, ali samo oko 25% proteina u mleku je whey, ostalo je kasein koji nije kvalitetan kao whey. OK onda to ispadne oko 10g wheya na litar mleka, moja greska.
Vise me je u stvari zanimao uticaj kreatina na srce, ali zasto je on los nisi bas lepo argumentovao :)
[ NANOKRALJ @ 23.09.2005. 09:36 ] @
Za Mikky: mislim da si vrlo kulturno postavio pravo pitanje (za razliku od mene koji nisam to umeo).
Razgovarao sam sa par farmaceuta i kazu mi da su velika istrazivanja u toku (posledice, uticaj na srce, druge organe,...) o uticaju kreatinina na čoveka.
Njihov stav je bio (kad sam ih pitao da li bi svojoj deci davali takve kolicine u takvoj periodici dnevnoj i mesecnoj, kao sto neki ucesnici ove diskusije preporucuju) da ni u snu ne bi davali svojoj deci. Racunajuci u decu i one koji imaju 23 godine.

[ Ivan Dimkovic @ 23.09.2005. 10:05 ] @
To i dalje nije nikakav relevantan dokaz - ni moja majka (koja je lekar) ne voli mikrotalasnu, sto ne znaci da je to naucni dokaz da su mikrotalasne lose, ili da izazivaju rak.

Ja sam inace pricao o glutaminu - o kreatinu nemam puno podataka, ali je malo smesno reci "istrazivanja su u toku" - ta supstanca, kao i glutamin je u upotrebi za povecavanje "fitness-a" vec dugi niz decenija, pa je malo naivno ocekivati da se nuspojave ne bi otkrile od strane zvanicne medicine do sad.

Citat:

Racunajuci u decu i one koji imaju 23 godine.

To je bolest domaceg drustva. Osoba od 23 godine je sve samo ne dete, bar ne u normalnom drustvu.
[ skijash @ 23.09.2005. 11:18 ] @
Uticaj kreatina na srce mi nije poznat, ali dovoljno je sledece:
kreatin i inace postoji u krvi, ali u malim tragovima. Kada ga uzimas u vecim kolicinama on zadrzava vodu u misicima od cega oni postaju naduveni (veci, ali samo naduveni). Takodje podize izdrzljivost i pomalo agresivnost zbog cega ga koriste prof. sportisti kojima je samo bitan trenutni efekat, a ne dugorocni uticaj na zdravlje. Ko kaze: Zdravo je, vidis da ga uzimaju sportisti - gresi jer sportisti su danas skoro kao narkomani, samo sto koriste mnogo tehnoloski naprednije gudre. To je posebno tako u bogatim zemljama koje ulazu velike sume u razvoj nove hemije radi boljih sportskih rezultata. Ne sumnjam da Amerikanci koriste dopinge koji jos nisu ni otkriveni pa zato i ne padaju mnogo na doping testovima... (recimo nba igraci)
Nego da se vratim na kreatin. Sve ide lepo dok ga uzimas, dizes dosta, misici rastu kao ludi, ali kada prestanes da ga uzimas dolazi do pada u kondiciji, sve manje dizes, sve se vise misici smanjuju, ti postajes sve depresivniji zbog toga i moras ponovo da se vratis kreatinu da bi nastavio sa treninzima koji ti postaju mucni... Tada ga uzimas sve vise i vise i pravis sve manje pauze kako ne bi doslo do smanjenja mase, a to onda dovodi (sigurno) do zdravstvenih problema. Kao sto je i zdrava supstanca kao vitamin C stetna u velikim kolicinama, to je sigurno i za kreatin koji je, usput, u komercijalnim proizvodima "prosaran" svim i svacim... Sve u svemu ne isplati se.
Glutamin, s druge strane je koristan samo profi bodibilderima kojima nije dovoljna kolicina koju organizam moze da stvori sam. U svakom drugom slucaju je beskoristan i preskup za koriscenje. Ne kazem da je los dodatak jer nije, ali nije dovoljno koristan rekreativnim bilderima i sportistima da opravda svoju cenu.

[Ovu poruku je menjao skijash dana 23.09.2005. u 12:26 GMT+1]
[ anon315 @ 23.09.2005. 11:43 ] @
U principu se slazem sa svim sto je rekao skijash. Ni ja ne koristim kreatin vise iz pomenutih razloga, ali cinjenica je da su gluta i kredza dobitna kombinacija u pogledu napretka. Prosto je tako :)

Btw, velika je razlika izmedju kreatina i kreatinina i to svako imalo upucen zna i zna da ce usled normalne konzumacije i aktivnosti nivo kreatinina biti minimalan.

Ajmo malo za laike: http://en.wikipedia.org/wiki/Creatine

I ovo je zanimiljivo: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/3145223.stm ;)

[Ovu poruku je menjao Vanja Petreski dana 23.09.2005. u 13:11 GMT+1]
[ crews_adder @ 23.09.2005. 15:35 ] @
Evo jos malo e-literature:

http://www.creatine-report.com/download-creatinereport.htm
[ srki @ 24.09.2005. 05:57 ] @
Citat:
skijash: Uticaj kreatina na srce mi nije poznat

Verovatno ima isti uticaj kao i na ostale misice (naduva ih). Dobra stvar je sto je to temporary i sto se po prestanku uzimanja kreatina sve vraca na normalu jer nema vise sta da zadrzava vodu.

Ako neko ko se ne bavi sportom uzima kreatin nece mu NISTA koristiti. Kreatin ne sluzi kao protein da gradi misice nego samo da ti da energije da vise radis. Ako uzimas kreatin a ne radis nista ili radis kao sto si i pre radio onda bolje da ne uzimas jer ti ne koristi. On se uzima da bi mogao jace da treniras i na taj nacin da unapredis misice.

Citat:
Takodje podize izdrzljivost i pomalo agresivnost zbog cega ga koriste prof. sportisti kojima je samo bitan trenutni efekat, a ne dugorocni uticaj na zdravlje.

Upravo to! Steroidi recimo imaju dugorocni efekat.

Citat:
Ko kaze: Zdravo je, vidis da ga uzimaju sportisti - gresi jer sportisti su danas skoro kao narkomani, samo sto koriste mnogo tehnoloski naprednije gudre.

Apsolutno se slazem. Ja sam inace bio protiv svih suplemenata i jedino sto sam uzimao 3 meseca je kreatin kada sam se uverio da nije ni na spisku zabranjenih supstanci i da nema posledice kao steroidi i sl...

Citat:
Nego da se vratim na kreatin. Sve ide lepo dok ga uzimas, dizes dosta, misici rastu kao ludi, ali kada prestanes da ga uzimas dolazi do pada u kondiciji, sve manje dizes, sve se vise misici smanjuju, ti postajes sve depresivniji zbog toga i moras ponovo da se vratis kreatinu da bi nastavio sa treninzima koji ti postaju mucni...

to je vec problem karaktera a ne kreatina. Kao sto mnogi ne mogu sebe da nateraju da prestanu da jedu slatko (iako su ugojeni) da piju koka kolu, previse alkohola, uzimaju bensedin i sl. tako ima i bodibildera koji su isti takvi manijaci. Ja sam zato jos pre nego sto sam ga uzimao znao da je efekat samo trenutan pa mi nije nedostajao. Evo kako je delovao na mene. Uzimao sam ga 3 meseca (to je bilo pre 2 godine) i za to vreme sam zaista mogao eksplozivnije da radim i tada sam dosta napredovao. Kada sam prestao da ga uzimam onda se normalno snaga izgubila ali sam ipak imao dosta vise snage nego pre uzimanja (jer sam ipak radio i napredovao). E sada se neki razocaraju sto im se izgubila snaga pa onda stalno uzimaju...Ja se nisam razocarao jer sam znao da ce da se izgubi snaga ali da cu ipak imati vise snage nego da ga niam uzimao (jesam dosta napredova). Tada sam ga uzimao jer sam znao da posle toga necu mnogo raditi zbog raznih obaveza (selidba u drugu zemlju itd...) i hteo sam da to vreme za koje radim maksimalno iskoristim jer sam znao da kreatin nema dugorocne efekte. Nema poente uzimati kreatin ako ne radis vezbe. Ako ljudi znaju kako deluje neka supstanca mislim da je ok. Svaka (bas svaka) supstanca je stetna ako se pretera.
Inace ako se bavite trcanjem ili nekim sportom koji sluzi da biste dobili kondiciju onda vam je kreatin beskorisan. Ako hocete da u nekom periodu vise radite i brze napredujete onda je kreatin ok. Posle toga vam ne treba jer glupo je vestacki odrzavati nekakvu snagu, kad tad cete morati da prestanete da ga uzimate.
[ skijash @ 24.09.2005. 13:31 ] @
Citat:
srki: Upravo to! Steroidi recimo imaju dugorocni efekat.

Hm, mislim da si malo pogresno izvukao iz konteksta. Hteo sam da kazem da sportisti uzimaju svasta i da nisu zabrinuti za to kakav ce biti dugorocni uticaj na njihovo zdravlje, a ne da je efekat kreatina kratkorocan. Jeste na kondiciju i masu, ali verovatno nije na zdravlje... Ali posto to niko ne zna bolje da ne nagadjamo mnogo.
[ dusko gveric @ 15.10.2005. 18:40 ] @
Sto se tice kreatina, nije tacno da samo daje snagu vec i masu, tako sto puni misicne celije vodom, ali to nisu kvalitetni misici ukoliko se ne poveca kolicina unetih aminokiselina. Inace, on je prvobitno koristen kao lek za jacanje srca, pa eto odgovora na to pitanje.
Glutamin nema NI JEDNU losu osobinu, pa cak ni cenu! Ko je snalazljiv moze ga, kao i bilo sta, naci po veoma povoljnoj ceni, jer se on i kod nas proizvodi. Govorim o zaista povoljnoj ceni za 100% cist glutamin od 15 EUR za KILOGRAM!!!
[ Mladen @ 06.11.2005. 22:23 ] @
Citat:
Glutamin nema NI JEDNU losu osobinu, pa cak ni cenu! Ko je snalazljiv moze ga, kao i bilo sta, naci po veoma povoljnoj ceni, jer se on i kod nas proizvodi. Govorim o zaista povoljnoj ceni za 100% cist glutamin od 15 EUR za KILOGRAM!!!

Moze li neka informacija vise o ovome?
[ WinterMute @ 07.11.2005. 08:18 ] @
Vidim da uglavnom hvalite glutamin pa moram da skrenem pažnju na jedno zapažanje koje je logično i u poslednje vreme aktuelno.

Provereno: Glutamin je zanimljiv naučnicima zbog svoje osobine da ga ljudsko telo mnogo bolje prihvata nego telo životinja. Istraživanja su pokazala da glutamin stvarno nije štetan po čovekov organizam. Međutim niko tu ne pominje mozak.

Činjenica: glutamin se u mozgu pretvara (metaboliše) u glutamat i amonijak. Ne znam za amonijak ali glutamat (poznatiji kao Notorious MSG) je neurotransmiter koji izaziva neurodegenerativne poremećaje (ceo spektar... infarkt, epi napadi...).

Ako mi ne verujete, proverite 1. da li se glutamin u mozgu pretvara u glutamat i 2. kakve efekte ima glutamat

E sad, ja ne tvrdim da glutamin štetan po mozak nego samo da je ova pretpostavka logična.

BTW. Glutamat (mononatrijum glutamat ili E621 ili MSG) je ono od čega je napravljen začin C a ima ga u supama iz kesice, čipsu itd.

[Ovu poruku je menjao WinterMute dana 07.11.2005. u 09:26 GMT+1]
[ dusko gveric @ 18.11.2005. 11:55 ] @
Mladene, izvini sto kasnim sa odgovorom, nisam imao pristup netu neko vreme, a necu ga imati ni narednih 10-ak dana. Ako hoces blize informacije, najbolje je da me pozoves na 064 34 87 995. Osim toga, mala ispravka, saznao sam da to nije 100% cist glutamin, vec je 70-ak %, ostalo je skrob, par nekih drugih aminokiselina u tragovima, neki vitamini i minerali (potpuno prirodan proizvod za ljudsku upotrebu).
Sto se tice glutamata, pogledacu, nisam do sad nista cuo ni procitao o tome.