[ smeker @ 18.09.2004. 16:10 ] @
U zadnje vreme mi mnogo sporo radi komp. Podize sistem 5 min i mnogo me zabrinjava. sta da radim? U pitanju je P4 |
[ smeker @ 18.09.2004. 16:10 ] @
[ pctel @ 18.09.2004. 22:29 ] @
Kucaj msconfig -> startup -> disable all.
[ djordje @ 18.09.2004. 23:26 ] @
Podelis HDD na recimo 2 particije (kod mene su 5 i 70GB), instaliras sistem na 1. i sve potrebne programe, sve to lepo podesis, iskljucis nepotrebne startup programe i ghostujes. ghost file snimis na drugu particiju ili cd-ove. na drugu stavis muziku, filmove, sve sto nije windows. Tako cim osetis neke probleme samo uradis restore i nema problema. Bez reinstalacije ne mozes znacajno ubrzati sys.
[ djordje @ 22.09.2004. 02:52 ] @
Vidim da ti je poruka izbrisana ali evo odgovora svejedno: za rad sa particijama mozes koristiti partition magic 7 ili 8. Nema sta da se objasnjava, sve je jasno kad se upali program. Ghostovanje znaci backupovanje cele jedne (u tvom slucaju sistemske, pretpostavljam prve) particije u jedan fajl pomocu programa Ghost, tako da kad nesto zeznes samo vratis iz tog fajla koristeci isti program celu prvu particiju u prvobitno stanje. Program se mora pokrenuti iz dosa.
[ m4rk0 @ 22.09.2004. 14:36 ] @
Citat: pctel: Kucaj msconfig -> startup -> disable all. Zasto all.Pogleda lepo covek sta mu treba-ostavi i sta mu ne treba-obrise i to je to.Ne mora all. Da jos dodam neke stvari koje mogu da ti "osveze" tvoj OS: Koristi Diskeeper 8.0 za defragmentovanje Clean Center za chishcenje HD RegCleaner 2004 za ciscenje registra AdAware + SpyBot za uklanjanje spijuna Takodje mozes da se pozabavis servisima: Sama lista servisa(Services)moze da varira u zavisnosti od instaliranih drajvera i programa (Norton i sl.)i te servise je najbolje i ne dirati. Za svaki servis cu vam reci kako je po default-u kako se preporucuje i kako sam ja kod sebe namestio. Application Layer Gateway Service- Pruza podrsku protokolima i plugins-ima 3. lica za delenje internet konekcije i XP firewall. Ako delite internet konekciju ili ako koristite firewall ugradjen u XP-u stavite na Automatic ako ne ostavite na Manual Default-Manual ,Kod mene Manual. Application Menagment-Stvara servis za podrsku softvera- Assign,Publish i Remove,drugim recima omogucava da posle instalacije doradjujete,reinstalirate,popravljate softver.Ostavite ovo na Manual Default-manual.Kod mene Manual. Automatic Updates- Automatski danloduje i instalira po Micosoftovom misljenju kriticne update.Sto se mene tice ovo je velika rupa u sigurnosti .Kod mene Disable.Default Automatic.Preporuka Manual. Background Inteligent Transfer Service-Koristi trenutak kada ne koristite internet mrezu (idle)za transfer fajli i podataka?! Default Manual.Kod mene Disable.Preporuka Disable. ClipBook- Omogucava ClipBook Viewer-u da odlaze i deli te informacije na mrezi.Velikoj vecini ovo zaista netreba i preporuka je Disable.Default Manual.Kod mene Disabled COM+Event System- Ovo je jedan od servisa koji vam treba i njega nemojte dirati,neka ostane na Automatic. COM+System Application-Kao i sa prethodnom i ovu komponentu ne treba dirati,neka ostane na Automatic. Cryptographic Services-Pruza tri servisa. Catalog database Service. Protected Root Service. Key Service. U sustini ovaj servis sluzi za utvrdjivanje autoriteta na potpisima i sertifikatima i pomaze pri prijavljivanju kompjutera za sertifikate.(Svaki vazniji fajl,servis ili plugin ima potpis ili sertifikat o autenticnosti proizvoda) Default Automatic.Preporuka Automatic Kod mene Automatic. DHCP Client-Brine se oko network konfiguracije tako sto registruje i vrsi update IP adrese i DNS imena.Ako ste na network-u,imate stalnu internet konekciju ili spojeni na poseban DHCP server ostavite na Automatic,ako ne preporuka je Manual.Kod mene Disable. Distributed Link Tracking Client.Odrzava linkove izmedju NTFS fajli na kompjuteru i kompjutera na network(mrezi)domain.Opet ,ako ste na network ostavite na Automatic inace preporuka Manual Kod mene Disable. Distributed Transakcion Coordinator-Koordinira transakcije izmedju vise esurs menadzera kao sto su Database,Message Queues i File System. (Znam, ni meni nije jasno :) )Preporuka Manual Default Manual Kod mene Disable. DNS Client-Resava i uzima otiske DNS imena za kompjuter.Ako imate specificiran DNS server za vasu internet konekciju ostavite na Automatic.Preporuka Manual Kod mene Disable Error Reportin Service-Omogucava prijavljivanje erora(gresaka) Windows-a ili nekih drugih programa.Vrlo nepotrebno i preporuka DisableDefault Automatic.Kod mene Disable Event Log-Omogucava da vidite logove Window-a i drugih komponenti sa Event Viewer-Ostavite ovo na Automatic Preporuka ne dirati. Fast User Svitching Compatibility-Verovatno vec znate sta je Fast User Switching tako da nema potreba da to objasnjavam.Ako ga koristite tj ako imate vise korisnika na kompu ostavite ovo na Automatic inace preporuka Disable Kod mene Disable.Ako resite da ovo onemogucitemorate uraditi i sledece.kliknite na Start/Control Panel/user Acounts...tu odaberite "Change the way user log on or of" i skinite tik sa "Use fast user switching"i kliknite Apply Option" Help And Support-Omogucava Help And Support servis na kompjuteru.I ako koristite help opciju mozete ovo slobodno stavite na Manual,to nece uticati na Help And Support.Preporuka Manual Default Automatic Kod mene Disabled Human Interface Device Access-Ako hocete verujte mi na rec...ovo velikoj vecini ne treba.Preporuka Manual Default Automatic Kod mene Disable IMAPI CD-Burning COM Service-Brine se oko snimanja CD iz samog WinXP-a o kojem smo u pricali u clanku ranije.Ako ovo ne koristite i koristite svoj program za snimanje CD-ova kao sto su Nero ili Adaptec-Direct CD i sl.,slobodno stavite ovo na Disable...... ubrzace podizanje samog programa za snimanje.Default Manual Kod mene Disable Indexing Service-Vrsi indeksovanje fajli na lokalnim drajvovima (HDD) i omogucava brze nalazenje i pristup istim.Ovo uzima zaista dosta resursa i preporuka je Disabled Default Manual Kod mene Disable Internet Connection Firewall-Omogucava rad firewall-a koji je automatski dodje sa WinXP-om.Ako koristitre neki svoj Firewall ili vam uopste netreba preporucujem Disable Default Automatic.Kod mene Disabled IPSEC Services-Ovo za sad nemojte da dirate. Logical Disk Menger-Nadgleda i detektuje nove hard diskove i salje "Disk Volume" informacije drugom servidu tj Logical Disk Manager Administrative Service.Ostavite ovo na automatic.Kod mene Automatic Logical Disk Manager Administrative Service -Vrsi konfiguraciju hard diskova.Ovo ostavite na Manual,kada bude trebalo ono ce se pokrenuti.Kod mene Manual Messenger-Znamo sta je MSN Messenger.Po meni ovo je velika rupa u privatnosti.Ako koristite MSN Messenger ostavite na Automatic.Preporuka Disable Kod mene Disable. MS Software Shadow Copy Provider-Sluzi za menadzment "Shadow"kopija koje je uzeo Volume Shadow Copy service.Ako koristite WindowsXP Backup ostavite ovo na Manual.Kod mene Manual. Net Meeting Remote Desktop Sharing-Omogucava i autorizuje remote (pristup sa daljine) pristup kompjuteru i desktopu preko Net Meeting-aJos jedan po menivelika rupa privatnosti i sigurnosti.reporuka Disable.Default Manual Kod mene Disabled Network Connections-Menadzer za Internet i network konekcije (DialUp i sl.)Ovo vam treba i ostavite na Automatic(osim ako ne koristite internet!) Network DDE-Omogucava transport i sigurnost DDE-a(Dynamic Data Exchange) preko networka.Ako vam ovo treba sigurno cete i znati inace ostavite na Manual.Kod mene Disabled. Network DDE DSDM-Omogucava razmenu onoga o cemu sam gore pricao.Mislim da ovde ne treba komentar. Network Location Awareness (NLA).Skuplja,odlaze i rasporedjuje trenutne nformacije o networku aplikacijama i programima kojima to treba.Ako ste na network-u,delite internet konekciju ili ste Internet Connection Firewall ostavili na Automatic onda i ovo stavite na Automatic.Inace Manual.Kod mene Manual Performance Logs And Alerts-Skuplja informacije o performansama vaseg i kompjutera koji su na networku i pise logove za Performance Utility u Administrative Tools.Ako pratite sta vam se desva sa kompom u Administrative Tools ovo ostavite na Manual.preporuka manual.Kod mene Manual. Plug And Play-Omogucava kompjuteru da prepozna i adaptira u odnosu na promene u hardveru bez da vi to menjate rucno.Vrlo bitan servis ,nemojte ga dirati. Portable Media Serial Number-Uzima serijske brojeve od portabl muzickih plejera koje spojite na kompjuter.Definitivno zauzima mesto najglupljeg i najnepotrebijeg servisa.Default Automatic Definitivno Disable Printer Spooler-Odlaze fajle u memoriju za stampanje.Ako imate printer onda vam ovo treba i ostavite na Automatic.Ako nemate printer, Disable. Protected Storage-Pruza zasticen prostor za odlaganje osetljivih podataka i fajli i sprecava neautorizavan pristup istim.Ovo bi trebalo da ostavite na Automatic.Kod mene Automatic. Default Automatic. QoS RSVP-Omogucava-Rezervise mesto i bandvich na mrezi za Quality Of Services resource ReServation Protocol.U sutini kada programi koji salju report o sebi i kvalitetu usluga svom proizvodjacu ovaj servis omogucava dovoljan bandvich(kolicina protoka informacija).Ako koristite aplikacije koje korisate ovo ostavite na Automatic inace Disable.Kod mene Disable. Jedan deo bandvich-a je uvek rezervisan ali i to (preporucujem) mozemopromeniti. Kliknite Start/Run , upiste GPEDIT.MSC i klikniteEnter.....Rasirite:Computer Configuration/Administrative Templates/Networki onda odaberite(jedan put kliknite) QoS Packet Scheduler.U prozoru sa desne strane dvaput kliknite na Limit Reservable Bandwidth SettingSelektujte Enabled (Ne Disable ili Not Configured) i namestite na 0% Remote Access Auto Connection Manager-Stvara konekciju sa networks serverom kada je to potrebno.Ako koristite DialUp (Modem) za internet ostavite na Automatic. Remote Access Connection Manager-Pravi network konekcije.Ako koristite internet ostavite ovo na Automatic. Remote Desktop Help Session Manager-Omogucava i menadzuje "Remote Assinstance"(kada imate problema sa kompom po dogovoru sa nekim iz Microsofta oni se spoje na vas komp i kao nesto popravljaju,naravno ako nekoristite "divljaka" :)..........Default Manual. Preporuka Disable.Kod mene Disable. Za ovo jos morate uraditi sledece.....idite na Start pa desni klik na My Computer ,odaberite Properties i Remote tab.Ovde mozete da menjate i namestate opcije......preporuka,skinite oba tika. Remote Procedure Call (RPC)-Omogucava dosta raznih RPC servisa. Ovo bi trebali da ostavite na Automatic mnogo servisa zavisi od ovoga i ni u jednom trenutku ne bi trebalo da ne radi. Remote Registry-Omogucava "remote" (korisnici sa mreze ili sl. u sustini svi korisnici koji nisi na ovom kompu)korisniku da menja i preuredjuje registar(registry).Jos jedna rupa u sigurnosti i privatnosti.Default Automatic.Preporuka Disable.Kod mene Disable. Removable Storage-Menadzuje mobilne medije,drajvove i sl.Ako imate nesto slicno (npr. Hard Drajv koji vadite- Popularna fijoka)(ne CD\DVD,Floppy) Ostavite na Manual,Preporuka Manual.Default Manual.Kod mene Disable. Routing And Remote Access-Pruza routing servise na lokalnoj,network i internet mrezi.Opet nepotrebna rupa u sigurnosti.Preporuka Disable osim ako ne delite Internet konekciju.Kod mene Disable.Default Manual. Secondary Logon-Omogucava pokretanje procesa pod drugim uslovima od trenutne situacije.Na primer ako ste ulogovani kao korisnik X mozete pokrenuti Windows Update desnim kliknom na ikonu i odabiranjem RUN AS..pa odaberete kao da je to pokrenuo Administrator...Ovo je takodje i rupa u sigurnosti i ako ste vi jedini korisnik kompjutera, tj nemate Administratora ili drugih koprisnika koji bi ovo mogli koristiti preporucujem Disable.Default Automatic.Kod mene Disabled. Security Accounts Manager-Odlaze Security(sigurnosne) informacije o lokalnim korisnicima.Ako ste menjali "security settings" u Local Security Policy programu ovo namestite na Automatic inace na Manual.Kod mene Manual. Shell Hardware Detection-Ovo je najbolje da stoji na Manual. Smart Card-Menadzuje pristup Smart kartici....ako ne znate sta je onda vam sigurno i ne treba.Preporuka Disable.Kod mene Disable.Default Manual Smart Card Helper-Isto kao i sa ovim gore............. SSDP Discovery Service-Pomaze u pronalazenju UPnP naprava na vasoj kucnoj mrezi(network)Ako koristite kucnu mrezu Automatic,inace Manual.Kod mene Manual. System Event Notification-Prati dogadjaje u sistemu kao sto su Windows Logon i promene u napajanju i obavestava COM+ Event System o tim dogadjajima.Na vecini sistema ovo moze da stoji na Manual izuzev Laptop-a. System Restore Service-O ovome sam govorio u clanku upoznavanju XP-a tako da to ostaje na vama da odlucite.Ja preporucujem Automatic Task Scheduler-Omogucava korisniku planiranje i zakazivanje zadataka kao sto su Disk Check(pregled diska),Defragmentacija,Antivirus skeniranje isl. Neki Antivirus programi u slucaju da se disable ovaj servis nemogu da vrse automatske update..Preporuka Automatic.Kod mene Automatic. TCP/IP NetBIOS Helper-Omogucava podrsku za NetBIOS preko TCP/IP servisa.Ovo je takodje sigurnosna rupa i preporucujem Disabled ali ako vam internet konekcija bude pravila probleme stavite na Automatic.Default Automatic.Kod mene Disabled. Telephony-omogucava API(TAPI) podrsku za programe koji kontrolisu tele-aparate(modem,neke kartice i sl.)ovo bi terbalo da stoji na Manual. Kod mene Manual. Telnet-Omogucava remote korisniku da se konektuje na vas kompjuter i pokrece programe i aplikacije.Jos jedna sigurnosna(security)rupa.Toplo preporucujem Disable.Default Manual.Kod mene Disabled. Terminal Services-Omogucava istovremeno konektovanje vise usera (preko network-a i sl.)kao i pokazivanje desktopa tim remote korisnicima.Ako koristite Fast User Svitching ili Remote Assinstance stavite ovo na Manual ili Automatic....inace preporucujem Disabled iz sigurnosnih razloga. Themes-Znamo sta su teme u Windows-ima.......svi ih koriste ali ako ih vi nekoristite Disable......... Uninterruptible Power Supply-Menadzuje neprekidan i stalan dotok napona sa UPS-a na komp.Ako vam je sistem konektovan na UPS sisyem onda naAutomatic inace Manual.Kod mene Manual. Universal Plug and Play Device Host-Pruza podrsku za Univerzalne Plug & Play Devices(aparate).Ako ste ranije namestili SSDP Discovery Service na Automatic onda to uradite i ovde .Takodje i ako ste namestili SSDP na Manual namestite i ovo. Upload Menager-Brine se oko sinhronizovanog upload-a i download-a izmedju klijenata i servera na network-u tj mrezama.Ostavite ovo na Manual.Kod mene Manual. Volume Shodow Copy-Uzima i brine se o Volume Shadow kopijama koje se koriste za Backup i slicne svrhe.Ovo treba da bude na Manual.Kod mene Manual. Web Client-Omogucava nekim programima da pristupe,prave i menjaju Internet-based(fajle vezane za internet) fajle.Najbolje je da ovo bude na Manual.Kod mene Manual. Windows Audio-Brine se o audio napravama.Ovo vam treba za zvuk ostavite ovo na Automatic inace necete imati ton. Windows Image Acquisition (WIA)-Pruza podrsku za naprave kao sto su skeneri i digitalne kamere,.najjednostavnije je da ovo stavite na Manual tako da ce se pokrenuti kada za to bude potrebe. Windows Instaler-Instalira,popravlja i uklanja softver po instrukcijama iz .MSI fajli.Ovo ostavite na Manual.Ako nezelite da drugi korisnici na kompu imaju opciju da instaliraju i deinstaliraju programe stavite na Disable. Windows Management Instrumentation(WMI)-Ovo ostavite na Automatic.Windows Management Instrumentation Driver Extensions.-Ovde se preporucuje Manual. Windows Time-Brine o datumima i vremenu na kompu.Sami znate da li vam treba ili ne. Wireless Zero Configuration.Omogucava automatsku konfiguraciju za 802.11 adaptere.Preporuka ,ostavite na Manual. WMI Performance Adapter-Brine se o informacijama koje dobija od WMI HiPerf provajdera tj. performance informacijama.Ostavite ovo na Manual. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|