[ srbomil @ 24.09.2004. 06:13 ] @
Listajući vaše diskusije tek vidim da sam amater početnik, da ne davim.
Hoće moj komšija sa sprata iznad mene da povežemo naše kompjutere
u mrežu.Znam da je tehnički to izvodljivo, ali sam ja malo nepoverljiv, pa vas
pitam : 1-da li je to dobro da se uradi, ko tu ima korist????
2-šta je potrebno da bi se to tehnički izvelo,koji kabl,priključak i sl.
3-koliko bi to koštalo???
Možda će ovo nekom biti smešno, ali tako je to sa početnicima.
Svaka iskrena pomoć dobro je došla, ili ovakav savet ima cenu pa mora da se plati
[ kapetance @ 24.09.2004. 06:57 ] @
hm, zavisi kako se uzme dobro je za igranje, deljenje resursa
nije mnogo skupo, nekoliko metara kabla, mrezna karta,ako je vec nemas i to ti je to.
nekih 30-ak evra
[ Marcony @ 24.09.2004. 09:46 ] @
Moze da bude dobro obojici, deljenje fajlova, igranje u mrezi, audio i video komunikacija...da ne nabrajam.

Od uredjaja:

2 mrezne kartice, npr. D-Link 538TX
n metara UTP kabla u crossover fazonu sa 2 RJ45 konektora

Kartice su oko 10 eura, a kabl je oko 15-20 din/m pa sad ti racunaj.

Kada budete kupovali trazite od prodavca da vam napravi kabl za 2 racunara (trebao bi on da zna sta mu govoris).

To je to.
Javi sta si uradio.

Pozdrav iz BG-a!
[ filo @ 24.09.2004. 11:33 ] @
nije ni toliko
nove mrezne karte imas za 350din
polovne za 150
ako imas iole noviju plocu mozda cak imas i integrisanu mreznu, koja je samo iskljucena u biosu
1m kabla je jedno 20din
pa ti sracunaj - za 1000din 2 mrezne i 10tak m kabla sa sve pravljenjem - trazi crossover kabl
[ srbomil @ 24.09.2004. 15:01 ] @
Imam na racunaru u sistemu ovo:intel 8255-based pci ethernet adapter (10/100).
a li je to mrezna karta i ako jeste mogu li sa njom da napravim mrezu?
[ Corleone @ 24.09.2004. 20:10 ] @
Da, to je integrisana mrežna karta.
[ plavigor @ 24.09.2004. 23:35 ] @
Posto si pocetnik, pretpostavljam da ce on odraditi povezivanje; a posto nemas ni puno poverenja u komsiju, ako mozes konsultuj kasnije nekog drugara ili sl. kako je to tvoj komsija odradio, da ipak ne preuzme potpunu kontrolu nad tvojim racunarom.
[ filo @ 24.09.2004. 23:43 ] @
Citat:
srbomil: Imam na racunaru u sistemu ovo:intel 8255-based pci ethernet adapter (10/100).
a li je to mrezna karta i ako jeste mogu li sa njom da napravim mrezu?

eto sad ne moras da potrosis 150din na mreznu
[ srbomil @ 25.09.2004. 05:53 ] @
Prvo ja imam poverenje u mog komšiju.Obojica imamo mrežne kartice i to
zadovoljstvo koštaće nas 10m kabla po 15din. Moj komšija ima alu od
kompjutera na njemu ima svašta, šta od toga mogu ja da koristim????
Može li to neko da mi kaže???
Što se tiče vezivanja, to će komšija tako da zadržimo privatnost na D strani
hard diska, jer imamo obojica podeljene hard diskove.
U ponedeljak startujemo.....
[ filjo @ 25.09.2004. 08:02 ] @
Mozes da koristis njegove slike, slusas njegovu muziku, gledas filmove, i... skoro nista vise :(. Zato sto skoro svaki program koji zelis da koristis sa njegovog HDD a koji je vec kog njega instaliran, zahteva instalaciju i na tvom kompjuteru. Cast izuzetcima. I mozete da igrate igre u mrezi, ali to takodje zahteva instalaciju na oba kompa.

Pozdrav
[ srbomil @ 26.09.2004. 19:10 ] @
Kakvu komunikaciju povezivanjem dva kompa ostvarujemo???
Hoću reći redovnim putem ili neku zahvaljujući mreži???
[ filo @ 26.09.2004. 22:38 ] @
aj malo precizinije postavi pitanje
[ srbomil @ 27.09.2004. 05:24 ] @
Mislio sam da li možemo da budemo na direktnoj vezi ako smo u mreži,
ili vezu ostvarujemo preko ICQ,YAHOO i sl.
[ filo @ 27.09.2004. 08:59 ] @
ako mreza nije stalno na netu tesko cete koristiti icq i slicne programe
deljenje fajlova i stampaca moze
[ srbomil @ 04.10.2004. 05:56 ] @
Neće pa neće.Povezali moj komšija i ja kompjutere, veze proveravali dva tri puta
radimo kako su nas naučili ljudi.Komšija vidi moj kompjuter ali ne može da uđe u njega, ja vidim samo moj kompjuter, komšijin ne vidim,kao da ga nema.
komšija ima normalni net, ja bežični dali to nije glavna smetnja???
Šta da se radi....????
[ Man-Wolf @ 17.11.2004. 19:19 ] @
Evo i ja imam problem sa UTP kablom. Dakle, ja i komsija smo kupili uvrnuti utp od 30m i povezali komp-ove. Ali, problem je u tome sto se nista nepojavljuje. Cuo sam od jednog prijatelja da kompovi povezani utp kablom moraju imati istu workgroup-u i srodne IP adrese, sto mi nije bilo bas najjasnije. Ako bi neko mogao da pomogne, bio bih veoma zahvalan.

Btw, imam VIA Compatable Fast Ethernet Adapter i preko njega sam povezao.

Hvala Unapred
[ banom @ 17.11.2004. 20:25 ] @
Citat:
srbomil:Komšija vidi moj kompjuter ali ne može da uđe u njega, ja vidim samo moj kompjuter, komšijin ne vidim,kao da ga nema.
komšija ima normalni net, ja bežični dali to nije glavna smetnja???
Šta da se radi....????

Verovatno je kod jednog od vas dvojice ukljucen ferewall, proveri u antivirusu ili ako koristite poseban firewall da bude skinut za LAN konekciju.

@Man-Wolf

Da, kompovi moraju imati isti workgroup tj. izti naziv grupe, po default-u u windows-u naziv je Mshome nema potrebe menjati ga....
IP podesi neka ti bude 192.168.0.1 a komsija neka stavi 192.168.0.2 , subnet mask treba takodje da bude isti na oba kompa, stavi 255.255.255.0 mada ce ti se verovatno sam namestiti.
[ vujce @ 18.11.2004. 16:18 ] @
Pa sad,
Vrlo bitne stvari:
-potreban je samo jedan "uvrnuti" UTP kabl da bi se spojila dva racunara
direktno, odnosno oba "prava" ako se spajaju preko HUB-a ili Switch-a.

- bitno je i koja je namjena mreze, pa se shodno tome bira i protokol
a) za igrarije, a posebno ako su u mrezi Windows masine, dovoljno je
postaviti IPX/SPX i racunarima dati imena u okviru iste Workgroup-e. IP u
tom slucaju ne postoji. Ovaj protokol je najpogodniji za igranje, dijeljenje
fajlova i koristenje zajednickog stampaca. PREPORUCUJEM.

b) za raznorodne OS, za djeljenje Internet konekcije, podizanja servera i
servisa baziranih na IP protokolu, i u drugim slucajevima gdje je neophodno
treba instalirati TCP/IP. U ovom slucaju, nije bitna Workgroup-a, vec samo
IP adresa i DNS/DHCP ili WINS. Adresa je pozeljno da bude iz privatnog
opsega kako je naveo banom 192.168.0.x gdje x moze biti 0-255. U tom slucaju
drugi racunar vidis direktnim pozivanjem IP adrese ili moras, u slucaju da
nemas server adresa, napraviti lokalnu datoteku HOST u kojoj treba da stoji
IP i ime pod kojim hoces da se obracas drugom racunaru.

S postovanjem,
Igor Vujacic

PS Za sad toliko... (nastavice se...) :-)
[ Man-Wolf @ 18.11.2004. 19:01 ] @
[quote]a) za igrarije, a posebno ako su u mrezi Windows masine, dovoljno je
postaviti IPX/SPX i racunarima dati imena u okviru iste Workgroup-e. IP u
tom slucaju ne postoji. Ovaj protokol je najpogodniji za igranje, dijeljenje
fajlova i koristenje zajednickog stampaca. PREPORUCUJEM.[quote]

Jel mozes da pojasnis ovo malo, tj. kako da podesim to IPX/SPX.

I jos jedna stvar mi nije jasna, kad ja sve to podesim ( ako podesim ), jel potrebno jos nesto uraditi da bi se ostvarilo povezivanje dva kompa ( sem restarta masine ) ?!

@banom,@vujce - zahvaljujem na pomoci
[ banom @ 18.11.2004. 23:43 ] @
@vujce
U pravi si sve i slazem se stobom, ali opet moje misljenje je da je ipak lakse podesiti (jer je sve automatski) "Home or small office network" pa neka mu stavi DHCP po default-u, ipak covek kao sto kaze prvi put povezuje racunare u mrezu tako da za pocetak ne treba komplikovati. Kad se poveze posle ce videti sta mu najbolje odgovara.

Pozdrav!
[ Man-Wolf @ 20.11.2004. 18:19 ] @
E ovako, podesio sam na kompjuterima Srodne IP ( 192.168.0.1 i 192.168.0.2 ) i iste subnet mask ( 255.255.255.0 ) i iste workgroup-e ali opet nereaguju ?! Jel ima neko ideju sta da uradim ?
[ Brzina @ 23.11.2004. 23:00 ] @
Treba jos u Control Panel > Administrative Tools > Computer Managment da upalis usera
Guest pod opcijom Users, tako sto ces kliknuti desni taster na Guest > Properties > pa pod Generals > iskljucis opciju Account is disabled.

[ gilespy @ 24.11.2004. 14:53 ] @
On Wed, 24 Nov 2004 00:00:02 CET, Brzina wrote:

Citat:

Treba jos u Control Panel > Administrative Tools > Computer Managment da upalis usera

Guest pod opcijom Users, tako sto ces kliknuti desni taster na Guest > Properties > pa pod Generals > iskljucis opciju Account is disabled.

Zar Guest nalog nije rizican?

Koliko znam (bar tako pise u knjigama), prvo sto ugasis radi vece

sigurnosti je Guest nalog.
[ vujce @ 25.11.2004. 15:59 ] @
@Banom
Kad malo bolje razmislim slazem se sa tobom, ako je bitno samo spojiti dva
racunara mozda je bolje rjesenje za prvi put iskoristiti vizarde.
Jedino je poslije problem ako nesto ne proradi, sto je teze objasniti.

S postovanjem,
Igor Vujacic

PS Za sad toliko... (nastavice se...) :-)
[ Acika @ 03.11.2006. 20:37 ] @
Dakle, jasno mi je kako se dva kompjutera povezuju u mrezu, ali imam pitanje kako da podesim da se i sa jednog i sa drugog pc-a podesi kompletno deljenje fajlova (dakle hard, stampac...)?

Konkretno imam neke programe koji rade u dos modu (radi se o bazi podataka), pa me zanima da li ja mogu recimo da jedan komp koristim kao server (na njemu se nalaze ti programi) a da sa drugog kompa mogu takodje da udjem u taj program (koji se nalazi na serveru) i ubacujem podatke u njega, sa tim da se ti programi nalaze samo na serveru, dakle da vrsim ubacivanje i izmene podataka. Ali da se podaci koje ubacujem nalaze i memorisu samo na serveru (ovaj drugi komp bih koristio samo za ubacivanje podataka i eventualno stampanje ponekad).

Hvala u napred!
[ Ivek33 @ 04.11.2006. 00:05 ] @
Citat:
Acika: ali imam pitanje kako da podesim da se i sa jednog i sa drugog pc-a podesi kompletno deljenje fajlova (dakle hard, stampac...

......ovako na brzinu možda ad ti dam smjernice
....otvori na oba PC-a isti account sa admin ovlastima i istom lozinkom, uključi share file and printer, sheraj sve sto zelis ( foldere, particije ), po potrebi iskljuci firewall. A ako treba podesi permission na oba PC-a
[ broker @ 04.11.2006. 12:09 ] @
KAda ti radi file share, onda prosto mapiras direktorijum sa nekog racunar au mrezi na lokalni racunar kao disk. Tvoj racunar onda mapirani disk vidi isto kao i svaki drugidisk u racunaru. To ce da vide i DOS programi. NA tom disku mozes da drzis i programe i bazu i da ih odatle pokreces.

Vodi racuna da DOS programi moraju da budu napisani tako da rade u mreznom okruzenju inace moze verlo verovatno da dodje do ostecenja podataka ako dva DOS progama pokusaju da upisuju u istu datoteku istovremno.

[ Acika @ 04.11.2006. 19:01 ] @
Ne znam sta znaci ovo ''onda prosto mapiras direktorijum sa nekog racunara u mrezi na lokalni racunar kao disk''! Dakle pomenuti dos program (mislim da je radjen u delphi-ju), nalazi se na jednom racunarau na d: particiji, kao i njegova baza podataka. E sada mene zanima da li kada umrezim kompjutere, i dam im kompletna ovlascenja, dakle sve ce biti share-vano, i diskovi, i fajlovi, i stampaci, sve komplet da se vidi i sa jednog i sa drugog kompa, ja bih samo uradio preČicu ovog programa na desktopu ovog drugog kompa, i nadam se da je to moguce, ako nije ja bih zamolio za neki savet. jer na tom kompu bi trbao da radi jedan stariji covek, koji se ne snalazi bas na racunaru, pa bih da to maksimalno uprostim. Dakle preČica na desktop, i svi podaci da se upisuju na drugi komp na d: particiji, naravno ako je sve ovo moguce.
[ TGCVugi @ 04.11.2006. 19:28 ] @
mozda se prekasno javljam jer je skoro sve objasnjeno ali ovo:
IP mora biti od 192.168.0.2 do 192.168.0.254 mozete da koristite izmedu ta dva broja sta hocete. 192.168.0.1 izbegavajte.
Podesis ip-a i to je to sta se mreznih tice.
sad pokrenite network setup wizard tamo stavite istu workgrupu (npr. NET@TGC), poslije ce vas pitat nekoliko pitanja ali o tome dajte sami. Te na kraju obavezno kliknuti FILE AND PRINTER SHARING ON (ne znam dali se tocno tako zove, uglavnom na ON tako da prilagodi FIREWALL). nakon toga obavezno restartati.kad ste opet u windows na file ili disk ili folder jednostavno na PROPERTIES te SHARING AND SECURITY. Tu imate vecinom dve opcije (na ntsf particiji tri).
Prva:MAKE THIS FOLDER PRIVATE (samo na ntsf)
Druga:SHARE THIS FOLDER ON THE NETWORK
treca:ALLOW NETWORK USERS TO CHANGE MY FILES

prva i sama govori. druga je ako zelite da korisnik u mrezi ima pristup u taj file,direktorij,ili disk. Omogucuje samo kopiranje i pregledavanje (u vecini slucajeva ne omugucuje pogretanje programa koji pristupaju disku).
trecom dozvoljavate svima u mrezi da mogu brisati, movati, kopirati, i sta pozele tim folderom,fileom,diskom. Ako ste samo dva preporucam i trecu.
Ovo iskljucivo vredi za direkno spajanje (bez switcha samo dva korisnika)
Za vise molim Privatnu Poruku!!
[ Acika @ 10.11.2006. 19:02 ] @
Povezao sam 2 pc-a, i sve je ok, radi file sharing i printer sharing, ali me zanima sledece pitanje, naime, kad sam iskljucio kompjutere, sijalice gde sam ubacio kabal za povezivanje, svetele i posle gasenja kompa, pa me zanima da li je to normalno???

Hvala
[ M-84 AB1 @ 11.11.2006. 14:17 ] @
Ljudi gde nalazite UTP kablove za 20 din/metru. Meni lik hteo da uzme 1150 dinara za 15 metara kabla. Odgovorite mi preko PP, posto verujem da se ovako kosi sa pravilnikom.
POZ
[ Acika @ 11.11.2006. 14:37 ] @
Ljudi ja opet imam problem!

Znaci povezao sam 2 pc-a, i radi mi file and printer sharing,

ali nikako ne mogu da podesim da podizem jedan program koji radi u dos modu (baza podataka),

on se nalazi na jednom racunaru (PC1) i na ovom drugom (PC2) mi je potrebno da mogu da udjem u taj program,

ali sve promene koje se desavaju da se memorisu na ovom PC1.
[ neca @ 11.11.2006. 14:41 ] @
Citat:
M-84 AB1: Ljudi gde nalazite UTP kablove za 20 din/metru. Meni lik hteo da uzme 1150 dinara za 15 metara kabla. Odgovorite mi preko PP, posto verujem da se ovako kosi sa pravilnikom.
POZ

Pa UTP kabl je inache poskupeo mnogo...zbog skoka cene bakra..ali nije bas toliko da ga taj indijanac prodaje po ~75 dinara... Trenutna prodajna cena mu je oko 30 dinara...nalazio sam ja po smederevu i za 10 din/m ali necu o tom kablu da razgovaram...kad bi resio da se obesim, razmislio bi da li bi to uradio sa tim kablom :)
[ Acika @ 11.11.2006. 19:20 ] @
Ljudi ja opet imam problem!

Znaci povezao sam 2 pc-a, i radi mi file and printer sharing,

ali nikako ne mogu da podesim da podizem jedan program koji radi u dos modu (baza podataka),

on se nalazi na jednom racunaru (PC1) i na ovom drugom (PC2) mi je potrebno da mogu da udjem u taj program,

ali sve promene koje se desavaju da se memorisu na ovom PC1.

Molim za sto hitniji odgovor!
[ Acika @ 13.11.2006. 17:17 ] @
Brate za to sam i ja znao, ali resio sam problem.

Trebao sam samo da mapiram hard disk. I evo sve radi.
[ davidkovacs2 @ 07.01.2007. 16:17 ] @
Pozdrav! Da li bi neko bio ljubazan da mi napise DETALJNO SVE kako povezati dva racunara preko mrezne kartice. Ja sam probavao ali nista od toga. Pa bih vas zamolio da mi napisete sve kompletno od pocetka svaki potez da mi napisete kako ide.

Zeleo bi da mogu da brisem, kopiram,moveam, sve... I da mogu da igram igrice u multiplayeru.

Molim vas napisite mi svaki potez skroz iz pocetka kako da podesim racunare da sve ovo funkcionise. (napisite svoje poteze kako bi ti podesili dva racunara, koje opcije bi podesavali, iskljucivali , ukljucivali ... da bi radilo ovo sto sam trazio. )

HVALA VAM MNOGO UNAPRED! Ocekujem odgovor! Odgovor mi napisite na [email protected]
[ olovka8 @ 09.01.2007. 09:38 ] @
Ja imam isti problem. Uradio sam sve kako pise ovde, i kad pingujem drugi racunar dobijem: Destination host unreachable. Sta to znaci? Sta da radim?

Primetio sam kad kliknem na ikonicu dva racunara u donjem desnom uglu da mi napise samo kolko ja bajta poslao, a nista nije primio, nulu tj.

Oba su na XP-u, sve je najjednostavnije moguce, ali ne radi.

Pliiiiiiiizzz HELP!

Sta sve moze da fali kad ne radi ping?

[Ovu poruku je menjao olovka8 dana 09.01.2007. u 11:53 GMT+1]