[ Salgeras @ 27.09.2004. 19:17 ] @
Da li neko moze da me posavetuje koje programe da koristim za kriptovanje file-ova i texta (recimo, email).
Probao sam neke programe, ali bih i da cujem vase misljenje: koji programi su najbolji za kriptovanje fileova/texta??

Hvala unapred!!
[ alex @ 27.09.2004. 21:51 ] @
PGP
[ zvrba @ 28.09.2004. 07:52 ] @
BestCrypt na www.jetico.com

radi na linuxu i windozama i enkriptira cijelu particiju (enkriptirani fajl glumi virtualnu particiju). kaze da je container (taj fajl) citljiv i na linuxu i na windozama. ja isprobao na linuxu i odlicno radi. nemam prigovora. jedno vrijeme sam ga dosta koristio (trebao mi je :)) i cak sam razmisljao da ga platim.


[ crews_adder @ 28.09.2004. 09:36 ] @
Steganos Security Suite 6

Ne samo da mozes da kriptujes e-mail, nego i CD koji rezes, Folder, odn. deo HDD-a, itd.itd. Najbolje je da pogledas www.steganos.com
[ Salgeras @ 29.09.2004. 07:59 ] @
Hvala svima na ovome! Skinucu ih, pa cu ih isprobati...
Izmedju ostalog, trazim program koji ima zasticen uninstall, posto kod vecine, posle uninstalacije, fajlovi se gube..
Da li je neko imao prilike da radi sa Folder Guard-om, i sta mislite o njemu??

Hvala!!
[ malitarzan @ 27.10.2004. 09:09 ] @
Nikada ne vjeruj programima tipa "Folder guard" ili nekim drugim programima zasnovanim na skrivanju foldera unutar Windowsa . To je bezveze za provaliti , program na koji mozes racunati je i BScrypt , uopste nije los ali se placa i ima nekih ogranicenja . Program koji preporucujem je Dekart PrivateDiskLight , besplatan je a koristi isti tip zastite kao i Bscrypt .Takodje , postoji i komercijalna verzija (bez onog "Light" u nazivu) pa ako ti se dopadne ... Inace , ovi programi rade tako sto kreiraju virtuelni sifrovani disk (u Windowsu se pojavljuje novi uredjaj sa novim slovom) . Ljepota ovoga je sto je taj virtuelni disk u stvari jedan sifrovani fajl koji mozes da snimis na cd ili dvd i nosis sa sobom (velicina fajla odgovara velicini virtuelnog diska i zadaje se prilikom kreiranja istog) - najpametnije je da za sifru uzmes neku potpuno besmislenu kratku recenicu -npr 15 do 30 karaktera sa brojevima , velikim i malim slovima i nekim specijalnim znakom i naravno razmacima- koju nikome nisi rekao ili zapisao i tu sifru ne koristi ni zasta drugo ! Takodje , nemoj da je zaboravis inace ti vjecnost nece biti dovoljna da razbijes ovakve sifre -tj. ako zaboravis sifru pozdravi se sa svime sto si imao na tom virtuelnom disku . Ovo je jednostavno matematicki nemoguce provaliti - postoje neke metode koje omogucavaju da se skrati vrijeme za razbijanje i ovakvih sifri , ali odaberes li dovoljno dugacku sifru (>15 karaktera ali besmislenu ! tj, npr. nemoj da koristis rijec "neprobojno" vec npr. "NeprobojniSir @ 2004") onda si potpuno siguran.
[ Night @ 02.11.2004. 00:51 ] @
Moj omiljeni program za takve stvari je DriveCrypt, isti princip rada kao BestCrypt, ali mi se svidja sto je prakticniji, moze se instalirati i na CD (ili USB-stick) ako treba pa se enkriptirani containeri mogu koristiti i bez da je program uopce instaliran na kompu. Enkripcija je najbolja koja postoji, ima raznih algoritama, npr. AES i Blowfish.