[ kokanidja2 @ 02.10.2004. 08:32 ] @
| ineteresuje me da li se može koristiti ntfs particija iz linux-a i kako?pošto sam skoro digo linux pored windowsa a sve mi je na ntfs particijama...može li linux da vidi ntfs? nemam iskustva sa linux-om pa ne znam dal sam možda trebo odabrat ext3 umjesto ext2..šta je bolje? |
[ Milan Andjelkovic @ 02.10.2004. 09:51 ] @
Linux može da vidi ntfs ukoliko podrška za isti postoji u kernelu, mada se preporučuje samo read-only-mode. Koristi google ili pretragu na es-u.
Bolji je ext3, ali za sada ti to nije bitno.
[ Mitrović Srđan @ 02.10.2004. 12:38 ] @
zavisi kao sto mengel rece da li kernel podrzava ntfs ..i distro .npr slack 10 podrzava
ntfs
/dev/hda3 /mnt/win/d ntfs defaults 1 0
[ Anarki @ 02.10.2004. 15:00 ] @
ext3 je u prednosti nad ext2 zbog integriteta podataka t.j. manja je verovatnoca da ce neki podatak ostati upisan 'na pola' i rzjbati particiju ako ti npr. nestane struja. ReiserFS je najboji po tome. Chini mi se da zadnja verzija ima 'atomsku' FS strukturu koja onemogucava pisanje podatka do pola, nego ili je upisan ili nije, shto apsolutno iskljucuje krah sistema po iznenadnom gashenju.
NTFS moze da se 'vidi' na dva nacina.
1. Pomocu kernelovog modula, ako ti je iskljuchen sledi ti kompajliranje kernela. Preporuka je da bude read-only
2. Pomocu ukradenih windozzinh biblioteka koje su malo obradjene i ta stvar, zboravih kako se zove :(, ume ljudki i da pishe po NTFSu ali je mnogo spora. Ima j enpr. u Knoppixu 3.4
POz
[ amater @ 02.10.2004. 17:39 ] @
Mogu da se kladim da imaš istaliran neki od red hetovih proizvoda, jer ,čini mi se, samo kod red heta nema podrške za ntfs automatski uključene u kernel. Ovo je uređeno, iz razloga što se plaše mikrosoftove tužbe. Da bi uključio podršku moraš da iskompajliraš modul.Kako se to radi potraži na netu. Ako ne uspeš da nađeš kontaktiraj me pa ću ti poslati...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.