|
[ BytEfLUSh @ 06.10.2004. 11:33 ] @
| Bila je neka rasprava o tome na "Predlozi i pitanja", mada se uglavnom svodilo na "CPC vs C64"... A kao što sam i rekao, već smaraju Win/Lin rasprave, pa ajde da vas vidim ovde...
Nemam tačne specifikacije za ZX, ali za C64 je nešto poput ovoga...
6502 CPU, nešto manje od 1 MHz
64KB RAM
VIC video čip koji podržava 320x200 i 160x200 grafičke modove u 16 boja; tekst mod 40x25 takođe u 16 boja; hardverski sprajtovi, 8 komada (moguće je do 128 upotrebom raznih trikova)
SID - trokanalni zvuk odličnog kvaliteta
Mogućnost priključivanja na TV/Monitor
Mogućnost priključivanja floppy drajva, hard diska, štampača, CD-ROM drajva, kasetofona, modema, ...
Mogućnost proširenja memorije do 512KB (nisam siguran za ovu cifru, možda je i više, možda manje)
GOMILA softvera napisanog za C64, između ostalog i GEOS, grafičko okruženje koje podseća na Macintosh System ili Amiga Workbench
Jel ima išta u čemu je ZX bio bolji?
|
[ salec @ 06.10.2004. 11:51 ] @
- Bio je jednostavniji i manjih dimenzija i tezine (lakse se svercovao) :-)
- Cool crna boja
- kad stavis ruku na ZX. osecas toplinu... uz stalno pistanje na visokim tonovima koje je ispustao, imao si osecaj da je sprava ziva (ponekad se tako i ponasao - svojeglavo) ;-)
- Posto mu je toliko stvari falilo, bilo je mnogo vise mogucnosti za cackanje, modovanje i hakovanje...mnogo veci izazov!
- U okviru generacije 8-bitnih, Z80 je daleko napredniji procesor od 6502
Sve u svemu... mislim da se ne mogu porediti (sa time se sigurno slazes), jednostavno - postoje dve vrste korisnika svake vrste masina... i oni idu na nerve jedni drugima jer apsolutno ne mare za ono sta oni drugi cene.
[ BytEfLUSh @ 06.10.2004. 12:02 ] @
Ma slažem se da se ne mogu porediti, imao sam i ZX i C64, ali sam više koristio C64... ZX jednostavno nije bio ni blizu Commodore-a...
Ali, pošto je ovo advocacy, moram da odgovorim na tvoje argumente :)
Citat: - Bio je jednostavniji i manjih dimenzija i tezine (lakse se svercovao) :-)
Eh, te male dimenzije su mi mnogo smetale kad trebam nešto kucati...
Ima i c64 u crnoj varijanti :)
Citat: - kad stavis ruku na ZX. osecas toplinu... uz stalno pistanje na visokim tonovima koje je ispustao, imao si osecaj da je sprava ziva (ponekad se tako i ponasao - svojeglavo) ;-)
Kad stavim ruku na adapter za C64, isto osećam toplinu... Na koju se često i opečem.... A svojeglavost... Mislim da se to ispoljava kod obe mašine nakon par godina...
Citat: - Posto mu je toliko stvari falilo, bilo je mnogo vise mogucnosti za cackanje, modovanje i hakovanje...mnogo veci izazov!
Pa da ali C64 je imao toliko portova, tu je više bio softverski izazov kako npr. pristupiti CD-ROM drajvu koji je uspešno priključen na user port... Neko je skloniji softveru, neko hardveru...
Citat: - U okviru generacije 8-bitnih, Z80 je daleko napredniji procesor od 6502
To neću negirati, ali šta će ZX-u takav procesor kad su mu ostale komponente slabe...
[ dinke @ 06.10.2004. 12:03 ] @
O ovoj temi je već raspravljano.
http://www.elitesecurity.org/tema/61578/0#392110
Lično ne vidim nikakav smisao da pokrećemo još jedan flame war na temu c64 vs. zx.
[ Dejan Lozanovic @ 06.10.2004. 13:03 ] @
Citat: BytEfLUSh:
Pa da ali C64 je imao toliko portova, tu je više bio softverski izazov kako npr. pristupiti CD-ROM drajvu koji je uspešno priključen na user port... Neko je skloniji softveru, neko hardveru...
:D pogledaj sta si izjavio, da ne kazem izvalio, commodore je imao disk drive, tj floppy disk, kapaciteta od 180 kb, pa su ljudi rezali one dd diskete kako bi mogli s obe strane da koriste disketu.
[ dinke @ 06.10.2004. 13:33 ] @
Nije DD (Double Density) nego DS (Double Side) :)
Inače mogu da se pohvalim da sam bio posnosni vlasnik 1541-II tako da se sećam o kakvom "rezanju" Deki govori.

[ BytEfLUSh @ 06.10.2004. 15:45 ] @
Neko reče da nema CD-ova za C64?
http://www.volny.cz/dundera/
[ mrkidivx @ 06.10.2004. 19:15 ] @
Dokle vise duel gumica vs bad basic?
Tema je stara preko 20 godina.
[ BytEfLUSh @ 06.10.2004. 19:28 ] @
Ali je još uvek aktuelna...
A stvarno više smara Lin vs Win...
[ mrkidivx @ 06.10.2004. 19:35 ] @
OK
I speki je imao svoje adute, recimo DISCILPE interfejs koji je omogućavao da se speki spoji na razne disketne jedinice, snapshot dugme za prebacivanje programa iz memorije na disk ili traku (zgodno za razbijanje zaštite u igrama), printer interfejs itd.Što se tastature tiče bilo je i tu rešenja u vidu TREND ili INES tastatura.
CMD je bio izbirljiv po pitanju kasetofona pa non stop štelovanje azimuta, na speka si mogao da nakačiš i vokmen i šljakao bi.
[ Dragi Tata @ 06.10.2004. 20:51 ] @
A C64 je toliko sporo učitavao programe sa svog kasetofona da te muka uhvati.
[ McKracken @ 06.10.2004. 21:40 ] @
Osim ako nisi imao Final Cartrige III ;)
PnP electronic iz Splita je bio proizvodjac, koliko se secam :)
[ Dejan Lozanovic @ 06.10.2004. 23:00 ] @
Citat: Dragi Tata: A C64 je toliko sporo učitavao programe sa svog kasetofona da te muka uhvati.
Postojalo je program koji se zvao turbo i preko njega je ucitavanje bilo bas turbo. A splicani su prodavali eprom modul koji je imao isprogramiran turbo i imao je reset taster na sebi.
a drugo speki sa onim svojim gumenim dugmicima bio je smejurija, dok je commodore ipak imao profi tastature, mada bio je i commodore 116 on je isto tako bio u gumenoj varianti ali 116 +4 je bio pravom tastaturom.
[ boccio @ 06.10.2004. 23:28 ] @
Pa dobro ljudi, jel imate vi neki drugi argument za spectruma osim te gumene tastature? Valjda ima jos nesto u cemu je c64 bolji osim sto nema gumene dugmice :P
Ajmo malo da produbimo raspravu tipa Z80 vs 6502 i tako dalje...
Manite se vise tih dugmica :)
[ BytEfLUSh @ 06.10.2004. 23:59 ] @
Misliš protiv spectrum-a...
Dakle, VIC, SID, raspoloživ softver, dodatni uređaji, ...
Spektrum ima malo jači CPU i ništa više...
PS: Zašto nema emulatora C64 za spektrum, a ima gomila emulatora spektruma za C64? Ne, nije zato što C64 nikom ne treba, take a second guess...
[ StORM48 @ 07.10.2004. 00:45 ] @
Samo par ispravki...
C64 je imao procesor 6510, maksimalno proširenje je 640KB, a za njega je postojao i ručni skener, kao i grafička tabla (mislim "grafička tabla" za onu rezoluciju). Pored toga postojao je i HDD, ali i CD-ROM i to Philipsov, čiji je eksperimentalni uzorak prvi put isproban upravo na C-64 i isporučivan je sa nekoliko hiljada igara. Nažalost, Commodore je ubrzo umro, a CD-ROM je svoj život nastavio mnooogo kasnije na PC-ju.
Pozdrav
[ popeye @ 07.10.2004. 01:32 ] @
Zašto ne bismo poredili grafičke i zvučne sposobnosti? VIC i SID su, bre, neprevaziđeni. Bitno je kako je računar funkcionisao u radu, a ne frekvencija procesora. Da je Spectrum bio dobar, valjda bi bilo više programa i igara, a ne bi ga debeljko zgazio preko noći.
Hehe, kakva je korist bila od tog Z80, osim što ste mogli da zamišljate kako ustvari ima 16bita. Za početak ste trebali da nabavite računar, a ne programator za veš mašinu.
[ Dragi Tata @ 07.10.2004. 02:23 ] @
1. Spektrum je imao gomilu programa i igara i svi ti programi su bili bolji nego na C64.
2. Postojale su bar 3 verzije Spektruma sa profi tastaturom, mada i dalje mislim da je onaj originalni sa gumicama neprevaziđen.
3. Odnos cena/kvalitet je toliko na strani Spekija da bi jedino neko kome ne trebaju pare kupio C64.
4. Spekija je pravio plemić, a debeljka prljavi debeli kapitalistički izrabljivači (Gospode, zvučim kao Linuxovac)
5. Ako je c64 bio bolji, zašto su Sovjeti kopirali Spekija?
[ McKracken @ 07.10.2004. 02:53 ] @
Au nemanja, pa ti stvano postade Linuxovac
Od kad su plemici bolji od kapitalista?
Ajmo ovako, koliko Spekija jos uvek rade kao web serveri?
[ degojs @ 07.10.2004. 08:13 ] @
Citat: DT:
5. Ako je c64 bio bolji, zašto su Sovjeti kopirali Spekija?
Zato što je toliko prost da su ga i Sovjeti mogli kopirati.
Čuo sam da su godinama pokušavali da kopiraju C64 i kad nisu uspeli (SID i VIC..), onda je bilo: "E, ajd da kopiramo Spekija."
[ jablan @ 07.10.2004. 08:34 ] @
Samo da podsetim da je Spektrum dvadesetak godina pre Majkrosofta uveo Intellisense u svoj bejzik editor. Ne sećam se da je Komodor ikad imao išta slično. Generalno, čini mi se da su bejzik kod komodora dodali pro forme.
[ BytEfLUSh @ 07.10.2004. 10:08 ] @
A još uvek niko da napiše tačne specifikacije spektruma (grafika, zvuk, periferije, ...). Pitam se zašto...
[ Dragi Tata @ 07.10.2004. 13:05 ] @
Citat: degojs: Zato što je toliko prost da su ga i Sovjeti mogli kopirati.
Čuo sam da su godinama pokušavali da kopiraju C64 i kad nisu uspeli (SID i VIC..), onda je bilo: "E, ajd da kopiramo Spekija."
Hmmm. Uspešno su kopirali IBM-ove mainframeove, a nisu mogli "debeljka". Svaka čast.
[ popeye @ 07.10.2004. 13:20 ] @
Citat: Dragi Tata: 1. Spektrum je imao gomilu programa i igara i svi ti programi su bili bolji nego na C64.
Da, naravno, kako da ne. Poznato je koliko su komodorovci kukali da se Spekijeve igre portuju na debeljka. Sećaš li se traume kada su Spekija izbacili iz "Biće, biće" u SK? Sreća pa Speki nije imao nijedan serijski port, inače bi spektrumovci pokupovali modeme i DDoSovali BBS Politiku, hehe.
Citat: 3. Odnos cena/kvalitet je toliko na strani Spekija da bi jedino neko kome ne trebaju pare kupio C64.
Speki je jeftiniji samo ako vaše vreme nema cenu. Vi ste bre dobijali poluproizvod koji nema priključak ni za džojstik, već se odvojeno kupuje interfejs 1, pa onda 2... Hehe, a tek što je interfejs bio plug'n'play...
[ broker @ 07.10.2004. 13:21 ] @
Kakav besmisleni flame i to jos bez argumenata. Pokusavate da poredite dva racunara koji se ne mogu porediti jer su razlicte name. Spectum je zamisljen i napravljen za one ljude koji su kreativni, zele da uce i istrazuju i tu im je davao sav prostor.
C64 je namenjen kao racunar za mase, gde korisnik treba da utakne dzojstik i pritisne par dugmica. Programiranje na C64 je uvek bilo robija.
Analogija sa Linuxom i Windowsom nije bas u celosti ali nije ni beznacajna.
Starn oje smesno cuti primedbe na gimenu tastaturu na Spektrumu (koja je uzgred budi receno bila udobnija nego tastatura na C64, koja je bila previsoka), i na Spektrumov zvuk (kao da je onaj sugavi sintisajzer na C64 nesto sto ima vise bliskosti sa dobrim zvukom).
Stvar je sta si mogao da uradis sa tom masinom. Da li je za C64 bilo vise igrica ili ne ne znam, nisu me mnogo interesovali ali sasvim sigurno znam da svako koga sam znao da ima C64 nije ni imao nista drugo osim igre za njega.
[ popeye @ 07.10.2004. 13:27 ] @
Da, da, Speki je korišćen za klastere (Sinklerov nebulozni mrežni port). Jedino tako dostiže performanse debeljka.
[ Dragi Tata @ 07.10.2004. 13:34 ] @
Koje bre performanse? 1Mhz? I koji džojstik? Kome još to treba pored onih genijalnih gumica? Ma dajte, ljudi, budite ozbiljni. C64 je bio namenjen ljudima koje interesuju samo igrice, Speki je bre bio MAŠINA.
[ popeye @ 07.10.2004. 13:39 ] @
Ne zezaj bre Nemanja, kakva crna mašina koja nema nijedan priključak. Ono što je imala to su sve bili neki Klajvovi "genijalni" standardi koje samo on zna zašto su takvi i čemu služe.
[ Dragi Tata @ 07.10.2004. 13:57 ] @
Čovek je naučnik i genije (ugledni aktivista MENSA-e). Nije ni čudo što nisu uvek svi u stanju da razumeju njegove ideje.
Međutim, ostaje činjenica da je Speki obeležio 80-te.
[ popeye @ 07.10.2004. 14:06 ] @
Nije tačno. Debeljko je obeležio 80-te.
[ Dragi Tata @ 07.10.2004. 14:37 ] @
Evo ti Spekijev emulator za Unix, pa uči šta je prava mašina:
http://users.comlab.ox.ac.uk/ian.collier/Spectrum/
[ popeye @ 07.10.2004. 15:16 ] @
Evo i za tebe:
http://www.computerbrains.com/ccs64/
Možeš i na Internet sa njim, bolji je od IE.
[ blaza @ 07.10.2004. 15:43 ] @
Citat: Koje bre performanse? 1Mhz?
Brzina 6510 procesora od 1MHz bila je vise nego dovoljna zbog dobre hardverske podrske:
-VIC - video procesor sa harverskim sprajtovima i rasterskim interaptima
-SID - hardverski visekanalni audio procesor - sintetizator
-PIOx2 - IO procesor za komunikaciju sa periferijama
Posto je Z80A na 3.5Mhz imao slabasnu Spectrum-ovu hardversku potporu, ogroman deo posla morao je da se uradi softverski:
-softverska simulacija sprajtova, kolizije, i sl.
-softverska sinteza visekanalnog zvuka - setite se programa Wham!
Izmedju ostalog, zbog navedenih razloga, Spectrum nije mogao ni da "prismrdi" debeljku po pitanju performansi.
Spectrum je, sto se grafike tice, jedino mogao da stane rame uz rame debeljku u 3D igrama tipa Mercenary i Elite.
Svi kude C64-ov BASIC. Ajde da vidim jednog Spectum-ovca koji ce napisati BASIC program
koji vrti 5-6 sprajtova po ekranu. :)
[ popeye @ 07.10.2004. 15:47 ] @
Nek' vrti jedan po jedan, za početak.
[ degojs @ 07.10.2004. 16:23 ] @
Citat: broker:
C64 je namenjen kao racunar za mase, gde korisnik treba da utakne dzojstik i pritisne par dugmica. Programiranje na C64 je uvek bilo robija.
Kakva robija, šta pričaš?
Stavi se Monitor 49152 i asembler i vozi. Legendarni Intro Servis u Svetu Kompjutera je bio izuzetno popularan.. nešto se ne sećam sličnih rubrika za Spekija. A da, za Spekija su objavljivali članke tipa - muzika preko bipera..
[ Dejan Lozanovic @ 07.10.2004. 22:57 ] @
A evo tebi jos jedan za commodre, ovaj radi i na unixima i na windowsima. i na MS dosu :)
http://www.viceteam.org/
[ mrkidivx @ 08.10.2004. 07:40 ] @
Mislim da je pomalo neumesno porediti spektrum sa komodorom ili bilo kojim drugim kućnim računarom.Spektrum je praktično uveo pojam "kućni računar" i pojavio se pre svih ostalih, znači svi ostali su bili drugi, treći, itd i išli su već utabanim stazama i sa mnogo većim budžetom.Komodor je verovatno obeležio 80-e (što je opet diskutabilno), ali speki je ipak bio prvi.
Mislim da bi više fer bilo porediti amiga vs atari.
PS:
Postojao je u Svetu Kompjutera intro servis i za speka i zvao se spectrum intro servis, ja se sećam.
[ degojs @ 08.10.2004. 07:55 ] @
Prvi (Speki) ili bolji (C64), pitanje je sad... naravno da je bolje ovo drugo, zato jer je - bolje. Šta koga briga što je ova ili ona firma napravila prvi TV, video, auto ili bla, bla..
Citat: Postojao je u Svetu Kompjutera intro servis i za speka i zvao se spectrum intro servis, ja se sećam.
I stand corrected.
[ mrkidivx @ 08.10.2004. 08:29 ] @
Prvi uvek ulazi u istoriju, a drugi....
[ BytEfLUSh @ 08.10.2004. 09:15 ] @
Kažeš da će se prvi pamtiti a drugi zaboraviti?
"Results 1 - 10 of about 201,000 for zx spectrum"
"Results 1 - 10 of about 662,000 for commodore 64"
[ degojs @ 08.10.2004. 10:14 ] @
Citat: Prvi uvek ulazi u istoriju, a drugi....
Pogrešno si napisao "najbolji".
I taj ulazi u istoriju, baš kao takav.
[ boccio @ 08.10.2004. 10:55 ] @
A da se nismo malo zaneli? Speki je bio prvi. Revolucionaran. Napravio je temelje pojmu "personalnog računara". C64 - game machine...došao kasnije i naravno kad se sve sabere i oduzme, tehnički nesto malo superiorniji. Ali prava mera bila bi porediti 8bitni računar koji je baziran na Z80 procesoru, a izbačen na tržiste otprilike u vreme C64. Dakle - CPC. Mislim da je tu svaka dalja rasprava o tome šta je bolje završena :) Već je navedeno dosta argumenata o neprikosnovenoj superiornosti CPC i Z80 procesora nad C64 i Motorolom, dok ste vi jedino uspeli da procedite "prodato je 5 primeraka"...
Nažalost, Amstrad (a i Schneider bogami) nisu imali menadžment koji je bio na visini zadatka (setimo se samo "avanture" sa Hitachi-jevim 3-inčnim disk jedinicama). Najkatastrofalnije je što su imali očajan time-to-market, pa su pustili CPC na tržište taman u trenutku kad su se ljudi iskeširali za C64, što ih je koštalo dobrog dela market share-a, međutim to ne umanjuje činjenicu da je Z80 pokopao Motorolu, a CPC bio u svakom pogledu kvalitetniji računar iste generacije kao C64. A sve zahvaljujući Ser Klajvu i spekiju...
komodorovci - EAT YOUR SHORTS!! :)))
[ degojs @ 08.10.2004. 11:13 ] @
Dakle, složili smo se: C64 jeste bolji od ZX.
Priču o CPC možeš da otvoriš na drugoj temi, a samo da ti otkrijem jednu stvar: računare ljudi ne kupuju samo zbog procesora. Iskreno, briga ih za iste u najvećem broju slučajeva.
Citat: komodorovci - EAT YOUR SHORTS!! :)))
Što? Pa upravo smo se složili da je C64 bolji od Spektruma, a posle smo prešli na Amigu od iste firme. Doduše, neki često izaberu pogrešno, pa su prešli na Atari ST. Dobro, nećemo o tome :)
[ dinke @ 08.10.2004. 11:24 ] @
Citat: degojs: Pa upravo smo se složili da je C64 bolji od Spektruma, a posle smo prešli na Amigu od iste firme. Doduše, neki često izaberu pogrešno, pa su prešli na Atari ST.
Uglavnom ovi što su i pre toga koristili pogrešan (Dragi Tata :)
[ mrkidivx @ 08.10.2004. 11:34 ] @
Niko ne može osporiti da je spectrum bio prvi računar za mase, on je probio led.
Svi ostali su drugi.
[ Dragi Tata @ 08.10.2004. 11:58 ] @
Što se ATARI-ja tiče, to mi je bila najveća greška u karijeri. Jedino je dobro što sam naučio "double-click" na njemu. U stvari, trebalo je da kupim ili Spekija 128 ili QL.
Ništa bez Sinklera. Debeli je jedino bolji za potapanje kupusa (teži je).
[ Nedeljko @ 25.10.2004. 12:25 ] @
Recimo da je C64 bio daleko softverski "izazovniji" budući da nije imao ni PLOT ni BEEP niti bilo šta drugo. Bili ste pred izazovom kako da pomoću bejzika za računare sa bušenim karticama uradite bilo šta. Takođe je bio softverski "izazovan" i za štednju memorije zbog
BASIC V2.0 38911 bytes free
READY
naspram ZX-ovih >40000 bajtova slobodnih za bejzik. Takođe je bio "izazovan" i za vežbanje strplivosti prilikom učitavanja programa. A pomenuti kertidži su hardverski izazov sličan finansijskom izazovu "kupi PC i sve će biti bolje".
[ BytEfLUSh @ 25.10.2004. 13:01 ] @
38911? Zapravo, svih 64k su bili na raspolaganju.
Samo što ti nisi znao da ih iskoristiš.
[ degojs @ 25.10.2004. 13:06 ] @
Citat: Recimo da je C64 bio daleko softverski "izazovniji" budući da nije imao ni PLOT ni BEEP
Recimo da je bolje da ne pominjete ni grafiku ni zvuk. Tu je C64 tata za malog Spekija.
[ Dragi Tata @ 25.10.2004. 13:15 ] @
Svi u Englesku na Norwich Sinclair and Clones Show:
http://www.speccyverse.me.uk/orsam/
[ srki @ 25.10.2004. 15:54 ] @
Citat: BytEfLUSh: 38911? Zapravo, svih 64k su bili na raspolaganju.
Samo što ti nisi znao da ih iskoristiš. Sa Basicom? Kako?
[ BytEfLUSh @ 25.10.2004. 15:55 ] @
Ko je još na Commodore-u ozbiljno programirao u BASIC-u... BASIC je tu za početnike, a ne za prave programere...
[ srki @ 25.10.2004. 16:06 ] @
Citat: Dragi Tata: Što se ATARI-ja tiče, to mi je bila najveća greška u karijeri. Jedino je dobro što sam naučio "double-click" na njemu. U stvari, trebalo je da kupim ili Spekija 128 ili QL.
Pa da budes ko Linus :-) On je posedovao QL i bio je inspirisan nekim stvarima iz QL-a kada je pravio linux.
[ srki @ 25.10.2004. 16:07 ] @
Citat: BytEfLUSh: Ko je još na Commodore-u ozbiljno programirao u BASIC-u... BASIC je tu za početnike, a ne za prave programere...
Ali Nedeljko je pricao o Basicu! Zato je rekao da je C64 bio softverski izazovniji(citaj:losiji za programiranje) jer nije mogao u Basicu da uradi sve sto je mogao Speki.
[ Dragi Tata @ 25.10.2004. 16:27 ] @
Citat: BytEfLUSh: Ko je još na Commodore-u ozbiljno programirao u BASIC-u... BASIC je tu za početnike, a ne za prave programere...
Pravi programeri nisu ni prilazili C64-ki.
[ BytEfLUSh @ 25.10.2004. 16:30 ] @
Nego su tipkali BASIC komande na Spekiju?
[ Nedeljko @ 25.10.2004. 23:52 ] @
Osmobitni računari su bili prirodno integrisani sa bejzikom, (poneki i sa asemblerom, ali retko). Stoga su načešće za lične potrebe i programirani u njemu. Neko je pomenuo da je on bio baziran na procesoru 6510. To jednostavno nije tačno. Bio je "ćeran" procesorom 6502. Uostalom, sećam se brojnih listinga u Komodorovom "bejziku" za asembler/disasembler na samo jednoj stranici novina. Izem ti procesor.
Sa obzirom na bejzik, C64 nije imao niti grafiku, niti zvuk, niti bilo osim bušenih kartica (koje takođe nije imao). A sa obzirom na procesor, nije se moglo pošteno programirati ni u asembleru. Za bejzik je imao slobodnih tačno 38911 bajtova, a ostatak je bio preklopljen sa ROM-om i nije se mogao koristiti iz bejzika, već samo iz asemblera uz određene "prljave" hakerske trikove. Užasavam se takvih stvari. Programiranje u asembleru za ZX je sasvim druga stvar.
[Ovu poruku je menjao dinke dana 26.10.2004. u 12:36 GMT+1]
[ blaza @ 26.10.2004. 00:45 ] @
Nedeljko, malo si zalutao.
C64 je baziran na 6510. Razliku izmedju 6510 i 6502 sam ranije objasnio u nekom drugom thread-u.
Asembler 65xx je odlican, kompletan, savrsen. Nema nepotrebnih instrukcija i adresnih modova za razliku od konkurenta. Svojevremeno sam znao da jednostavnije programe pisem direktno u masinskom jeziku, ispisujuci niz HEX vrednosti.
[ Dragi Tata @ 26.10.2004. 02:49 ] @
Citat: blaza: Asembler 65xx je odlican, kompletan, savrsen. Nema nepotrebnih instrukcija i adresnih modova za razliku od konkurenta.
Auuuu. Znači što manje mogućnosti, to bolje. E pred ovakvim argumentima polažem oružje.
[ Nedeljko @ 26.10.2004. 06:41 ] @
Mislim da znam da su 6502 i 6510 različiti procesori, ali činjenica je da je C64 baziran na procesoru 6502. To je jednostavno tehnički podatak, kao što je tehnički podatak da su na procesoru Z80A bazirani ZX Spectrum (na 3.5 Mhz) i AMSTRAD(na 4Mhz), dok je Tim 011 baziran na naprednijem procesoru HP64180. To su tehnički podaci o računarima koji se mogu pročitati po raznim starim časopisima, kao i na matičnoj ploči dotičnih računara (na procesoru).
No, predloži Intelu, Motoroli i DEC-u da izbace sve suvišne instrukcije i jednostavno prave ubrzane verzije 65XX serije. Da, C64 je tuko spekija u onome čemu je namenjen - video igrama, dok se na spekiju moglo i učiti programiranje. Imam drugara koji je imao C64 i koji kaže da su ga ljudi kupovali iz dva razloga - da bi se igrali i da bi učili programiranje. No, on smatra da na C64 niko njemu poznat nije naučio da programira, niti je aktivno programirao. Čak tvrdi da iako je voleo programiranje, nikada ništa nije isprogramirao na C64 jer su ga poukovi ubijali u pojam, ali da se nije "dizao" sa spekija kucajući programe kad god bi ga pozajmio.
Edit by Dinke: Još jedna igra reči sa Amstradom i poruka će biti obrisana!
[Ovu poruku je menjao dinke dana 26.10.2004. u 12:44 GMT+1]
[ BytEfLUSh @ 26.10.2004. 07:18 ] @
Znači - speki je namenjen početnicima, a C64 pravim programerima, kao što sam i rekao.
Uz malo znanja asemblera na C64 su se mogli napraviti jako dobri programi - mnogo bolji od onih na ZX-u.
[ degojs @ 26.10.2004. 07:54 ] @
Citat: nikada ništa nije isprogramirao na C64 jer su ga poukovi ubijali u pojam
Poke se koristio za varanje u igrama. Nije ni čudo ako tvoj prijatelj nikad ništa nije isprogramiro (koristeći iste, svašta).
Citat: već samo iz asemblera uz određene "prljave" hakerske trikove
Kakve trikove? Jednostavno, adresa $1 se koristila kao mapa gde su pojedini bitovi služili za razne stvari pa tako i za uključenje/isključenje BASIC ROM-a. U ono vreme znati da se bajt sastoji od bitova i kako se isključuju/uključuju pojedini u istom nije bila nikakva "hakerska" stvar. Osim za Spektrumovce, možda :)
[ Nedeljko @ 26.10.2004. 18:53 ] @
E, upravo su to ti prljavi trikovi. Znao sam i ja mašinsko programiranje za najbolji računar svih vremena (prošlih, sadašnjih i budućih) Sinclair ZX Spectrum sa 48K, ali bih pozivao samo legalne funkcije iz ROM-a itd. Ne kažem da to nije na Komodoru manje više standardno iz asemblera, ali je potpuno neizvodljivo iz bejzika koji je "službeni" jezik tih računara.
[ Nedeljko @ 26.10.2004. 18:54 ] @
Ne znam šta se ovde podrazumeva pod "Pravim programerima". Da li su to programeri Tjuringovih mašina. POKE se koristio na Komodoru za crtanje, sviranje, upravljanje sprajtovima (iz bejzika) i dr.
[ BytEfLUSh @ 26.10.2004. 18:56 ] @
Znači asembler nije "legalan"?
Sem toga, koji je "službeni" jezik današnjih računara? Po tvojoj logici sve što se može uraditi iz asemblera na PC-u i ostalima bi se moglo uraditi i u MS-DOS komandnoj liniji i sl.?
[ degojs @ 26.10.2004. 19:06 ] @
Citat: Ne kažem da to nije na Komodoru manje više standardno iz asemblera, ali je potpuno neizvodljivo iz bejzika koji je "službeni" jezik tih računara.
Ti bi dakle da isključiš BASIC ROM iz BASIC-a. Pa kad ga isključiš, šta će onda biti sa tvojim programom u BASIC-u? :)
"I have a cunning plan that cannot fail."
Izbegavati asembler na tim, 8-bitnim, računarima jednostavno nije imalo smisla. Brzina, memorija i potpuno isti hardver su sve dobri argumenti za upotrebu istog za "ozbiljno" programiranje. A 6510 je bio izuzetno jednostavan što se programiranja tiče.
[ Dragi Tata @ 26.10.2004. 19:32 ] @
Lepo.
1) Basic je kod Spekija bolji.
2) Asembler je kod Spekija bolji.
Šta je kod C64 bolje? Fortran?
[ Dejan Lozanovic @ 26.10.2004. 19:48 ] @
jedna stvar mi nije jasna kod ovih zx zagovornika. Ako kazu da je speki bio superiorniji sa basicom i sa asm-om. Kako to da su onda sve igra bile bolje na debeljku ? nekako bi mi bilo suprotno da pomislim, jer pre svega ako imas superiorniji jezik nekako je logicno da da ces praviti bolje programe i igre za taj hardver.
Nesto mi skripi ta vasa teorija o superiornosti spekija.
[ BytEfLUSh @ 26.10.2004. 19:50 ] @
Ma u pitanju je zavera Motorole protiv raznih vitezova...
[ degojs @ 26.10.2004. 19:57 ] @
Citat: Dragi Tata:
1) Basic je kod Spekija bolji.
Jeste. Koliko igrica (ili programa) znaš da su pisani u BASIC-u?
Citat: 2) Asembler je kod Spekija bolji.
Osim što je ta prednost nebitna jer..
Citat: Šta je kod C64 bolje? Fortran?
..specijalizovani čipovi za grafiku i zvuk su izuzetna prednost.
Sa druge strane, nedostatak ovakvih čipova na Spekiju jednostavno nije bio rešiv. Nema pa nema.
[ Marko_L @ 26.10.2004. 20:02 ] @
Samo jedna stvar.Koliko sam shvatio tema je ZX vs C64 ? Znači valjda je logičnije da se ova dva računara porede kao celine, a ne samo po tome koji je bolji za programiranje (pošto vidim da je tema odavno krenula tim tokom).Ok, uzmimo da je tačno to da je Speki bolji za programiranje, mada je to diskutabilno, možda je adekvatniji izraz "pruža više slobode" (uh što je lepa ta reč "sloboda" :D), ali koliko samo stvari je na strani C64.Evo samo nekih :
ZVUK - C64 je bolji
GRAFIKA - C64 bolji
SOFTVER (IGRE, A I VEĆINA PROGRAMA) - C64 bolji
SOFTVERSKA PODRŠKA - C64 bolji
BROJ DODATAKA - C64 bolji
PROGRAMIRANJE - diskutabilno
Pored svega toga što C64 pruža, na njemu je bilo moguće odraditi veoma ozbiljne programe, suprotno mišljenjima nekih Spektrumovaca.
[ degojs @ 26.10.2004. 20:07 ] @
Takođe, 64 > 48. Tastaturu da ne pominjemo.
Čitava intro i demo fama je nastala na C64. Šta ima tu više da se priča..
[ Marko_L @ 26.10.2004. 20:11 ] @
Uostalom, ova tema je po mnogo čemu sluična temama Win vs Linux.Uzmimo da je C64 Win, a ZX Linux, dakle C64 je zastupljeniji, ima više dodataka, bolju teh. i softversku podršku, uglavnom mogu da ga koriste i sekretarice (još ako nabaviš eprom modul, pa nema učitavanje TURBO programa, milina), a ZX pruža više "slobode" :) Ima tu nečega.Btw, Dragi Tata je u raspravama Win vs Linux na strani Win-a, pa bih imao jedno pitanje za njega s obzirom da ovde zastupa ZX (Linux), a to je kako izgleda biti na strani slabijeg ? :)
[ BytEfLUSh @ 26.10.2004. 20:13 ] @
Uh, ma mnogo su oni imali slobode na spekiju sa samo jednim čipom koji išta vredi... To je otprilike ono što čujem od raznih klinaca - "Moj kompijuter ima više megaheraca pa je bolji od tvog".
[ Marko_L @ 26.10.2004. 20:20 ] @
Citat: Uh, ma mnogo su oni imali slobode na spekiju sa samo jednim čipom koji išta vredi...
Ma mislio sam na slobodu u programiranju, pošto im je to izgleda jedini argument u korist Spekija, pa reko samo da napomenem da se kod upoređivanje računara gleda više stvari, što si lepo primetio ovom rečenicom
Citat: "Moj kompijuter ima više megaheraca pa je bolji od tvog".
Jbg, ne možeš da odrediš koji je auto bolji, ako im uporediše samo gume recimo, moraš da im uporediš i motore, vrata, kontrolnu tablu, gepek, mogućnost instaliranja raznih dodataka...itd...
[ filjo @ 26.10.2004. 21:13 ] @
Ma ti racunari su sto se tice brzine bili skoro isti.
Pogledajte koliko je Spektrum trosio na NOP a koliko Comodore. 4-1.
Da se islo po MHz-ima Comodore ne bi ni mogao da prismrdi ZX.
[ Nedeljko @ 26.10.2004. 23:46 ] @
Koliko vidim, pod Windowsima su svi programski jeyici ravnopravni. Pod Linuxom ya instalaciju mnogih programa priloženih u vidu izvornog koda morate imati gcc/g++ sa pratećim bibliotekama što samim tim čini standardnu prateću opremu tog operativnog sistema. Kod računara o kojima se raspravljanmo je operativni sistem bio isto što i bejzik. Samim tim je ZX imao mnogo bolji OS. Naravno da se pod njima moglo programirati i u Pascalu i C-u, ali je bio prirodno integrisan sa bejzikom. Asembler je takođe legalan, dok se oslanja na dokumentovane funkcije ROM-a i dokumentovanu mapu memorije. No, sve što je van toga (znači sve što je nedokumentovano) zovem ptljavim trikovima.
Priču o poređenju C64 sa Windowsom i ZX-a sa Linuxom moram priznati da ne razumem.
[ BytEfLUSh @ 27.10.2004. 00:15 ] @
Korišćenje $1 adrese je dokumentovano. Stoga, to nije prljav trik.
Lepi prljavi trikovi su rasterski prekidi, korišćenje border-a, i sl. A lično nemam ništa protiv toga - ulepšava umetnost programiranja :)
[ Dragi Tata @ 27.10.2004. 00:17 ] @
Citat: Marko_L: Btw, Dragi Tata je u raspravama Win vs Linux na strani Win-a, pa bih imao jedno pitanje za njega s obzirom da ovde zastupa ZX (Linux), a to je kako izgleda biti na strani slabijeg ? :)
Porediti Spekija sa Linuxom je čista uvreda za Spekija. Njega uključiš u struju i odmah radi - kakvi drajveri, kakvo rekompajliranje kernela, kakvi bakrači...
A što se tiče onog "slabiji" ni tu ti nije poređenje na mestu: Speki je najjači.
[ Nedeljko @ 27.10.2004. 01:15 ] @
Pa ja sam i napisao u jednom od postova da je u asembleru za C64 to manje-više standardno, ali da je potpuno neupotrebljivo iz bejzika. Takođe, i dalje smatram da je 38911<40000.
[ BytEfLUSh @ 27.10.2004. 02:01 ] @
A ja mislim da je 38911>4000. Ako ćemo tvojom logikom, mogu ja lepo da napravim program za spekija:
10 GO TO 1000
11 PRINT "AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA"
12 PRINT "AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA"
... i tako dok raspoloživa memorija ne bude bila oko 4000 bajtova...
1000 PRINT "NEMAM VISHE MEMORIJE"
1010 END
I to je to... Sad ozbiljno - 64k je više od 48k... Početnicima (aka - onima što rade u BASIC-u) ni ne treba 64k. Ne vidim kakve veze ima to što imamo nešto manje bajtova iz BASIC-a kad se ionako aplikacije ne prave u BASIC-u. Koliko ima raspoložive memorije na ZX-u ako se programira preko asemblera?
[ Nedeljko @ 27.10.2004. 09:18 ] @
Da, možeš pisati i tako dobre programe ako si toliko dobar programer. Ipak, 41573>38911. Na koji ćeš način da iskoristiš te bajtove, to je tvoja stvar.
[ BytEfLUSh @ 27.10.2004. 10:35 ] @
Ma vidim da nemaš argumenata, ne vredi mi se više sa tobom raspravljati. Izbegavaš odgovor na: "Koliko ima raspoložive memorije na ZX-u ako se programira preko asemblera?"
[ srki @ 27.10.2004. 11:35 ] @
Pa ko koristi assembler? Samo oni sto vole da se igraju (prave demoe/introe) i oni koji prave igrice. Za nesto ozbiljno retko ko koristi assembler. Ja ne znam nikoga ko sada koristi assembler. Svi koriste C++, Java, C#, Perl itd...
Budimo realni Commodore je bio dobar za zezanciju i zato mi se vise svidja od Spekija jer tada nisam imao potrebu da radim nesto ozbiljno i koristim sirovu snagu procesora. Tada je zabavnije bilo praviti i pomerati sprajtove itd..
[ BytEfLUSh @ 27.10.2004. 11:51 ] @
Asembler su koristili svi koji su pravili iole dobre programe na C64.
A nikako da skontam čemu pominjanje C-a, Jave, Perl-a, ...? Pa nisam nigde video Java VM ni za C64 ni za spekija, možda grešim...
[ srki @ 27.10.2004. 12:10 ] @
Poenta je u tome da programeri hoce da programiraju na visem nivou. Retko ko danas koristi assembler. Naravno na 286-386 nije se koristila JavaVM ali se koristio pascal i C. Na Komodoru i Spekiju nisi imao to (mada cini mi se da je postojao pascal) ali si imao basic ako hoces da programiras. Komodorov bejzik je bio los pa je programer morao da se spusta na nivo asemblera (sto svi danasnji programeri izbegavaju). Naravno Komodor je bolji bio za igrice, introe i za neozbiljne stvari ali to nije lose nego dobro jer je to i bila svrha Komodora. Speki je sve u svemu bio losiji jer je pravljen za tu namenu a nije imao potrebne cipove koji bi olaksali programeru. Za ozbiljnije stvari Speki je bio bolji ali sta to vredi kada je retko ko kupovao Speki da bi radio ozbiljne stvari. Bilo je drugih racunara za ozbiljne stvari. Meni je samo cudno sto pricate da je Komodor bolji u svemu iako nije. On je samo bolji u tome za sta je pravljen (igrice, introe, igranje sa sprajtovima...).
[ BytEfLUSh @ 27.10.2004. 12:25 ] @
Da li postoji modem za spekija?
Da li postoji štampač za spekija?
Da li se na spekija može povezati hard disk?
Da li je speki imao neki dobar text procesor?
Da li je speki imao neki dobar spreadsheet?
Da li se na spekija mogao priključiti miš?
Da li se na spekiju mogla proširiti RAM memorija?
Možda je nešto od gorenavedenog i moguće, ali ne verujem... Kako je onda speki bio bolji za "ozbiljnije stvari"? Možda za učenje programiranja, a i to je moglo sa C64 - lepo uzmeš Simon's Basic i imaš sve potrebne komande, bez POKE-ova.
Sem toga, da programeri teže što višem programskom jeziku danas bi svi jaki programeri koristili VB ili tako nešto.... Iz asemblera se dobija najbrži kod ako se piše kako valja, i najviše toga se može uraditi, bez obzira na platformu. Danas postoje kompromisi, ali kad se može birati između BASIC-a i asemblera, asembler je logičan izbor.
[ dinke @ 27.10.2004. 12:38 ] @
Za C64 postojale su implementacije pascala (Oxford Pascal), LISP-a a verovatno i drugih programskih jezika. Ja sam recimo kompletan maturski rad (programcic koiji svira "Child in time" od Purple-a) radio na C64 u Oxford Pascalu.
[ Ivan Dimkovic @ 27.10.2004. 12:45 ] @
Citat:
Poenta je u tome da programeri hoce da programiraju na visem nivou.
I tu si na C-64 imao mnogo veci izbor... kakav default BASIC - pa C-64 je eto ucio ljude da kupuju softver i da ga apgrejduju :)
Sa boljim implementacijama BASIC-a ili drugim programskim jezicima (Pascal) si mogao mnogo vise - i ne samo to, recimo sa Simon's Basic-om (ili kako se vec zvao) si imao i advanced bejzik a imao si i sve multimedijalne mogucnosti C-64 (sprajtovi, SID, ...)
ZX je bio inferioran u odnosu na C-64, mada ne znam sto bi to nekog bolelo - to je bila starija masina, maltene generacija pre C-64...
[ Nedeljko @ 27.10.2004. 13:01 ] @
Da, kada se programira iz asemblera, C64 je imao više memorijskog prostora. To valjda nije sporno. Postojao je ZX printer koji je bio vrlo loš. Zahtevao je specijalizova papir, ali se na spekija mogao priključiti i bilo koji solidan matrični štampač. Za modem mislim da je na praktično svaki računar mogao da se priključi, pa i spektrum. Mislim da na njega nije mogao da se prikluči hard disk, ali flopi jeste. Najbolji tekst procesor za spektrum je bio Taskword (ili tako nešto). Za spedšit nisam čuo niti za jedan osmobitni računar. Postojao je miš (mislim da se zvao AMX mouse) specijalno razvijen za spektrum koji se isporučivao sa vrlo kvalitetnim programom za crtanje koji izuzetno podseća na savremene windowse. RAM je bio proširiv do 80K. Takvo izdanje se izvozilo u USA. HiSoft je proizvodio C i Pascal za spektrum. Prednost viših programskih jezika nad asemblerom je PRENOSIVOST istog programa na različite platforme. Ja moje C/C++ programe podjednako dobro izvršavam na Linuxu i Windowsima. Takođe, rad u višim programskim jezicima je daleko udobniji.
C64 je bio bolji za igranje, pa je bio prodavaniji, i samim tim je bio veći interes proizvođača softvera za njega. No, speki je imao veći edukativni značaj.
[ Dragi Tata @ 27.10.2004. 13:10 ] @
Da li postoji modem za spekija?
Da. (naravno ne sada, ali postojao je)
Da li postoji štampač za spekija?
Da, i to neki vrlo kvalitetni za ono vreme (Epson)
Da li se na spekija može povezati hard disk?
Verzija +3 je mogla.
Da li je speki imao neki dobar text procesor?
Itekako.
Da li je speki imao neki dobar spreadsheet?
Naravno.
Da li se na spekija mogao priključiti miš?
E, ovo ne znam. Ako je ovo neka bitna stvar onda je C64 možda stvarno bolji.
Da li se na spekiju mogla proširiti RAM memorija?
Jesi li čuo za verzije sa 128 Kb RAM-a?
[ BytEfLUSh @ 27.10.2004. 13:47 ] @
OK, i C64 i ZX su imali modem i štampač.
Na Commodore 64 se može priključiti bilo koji IDE (a možda i SCSI) disk upotrebom adaptera. CD-ROM takođe.
Commodore 64 je imao gomilu dobrih text procesora, uključujući i GeoWrite koji nije bio ograničen na monospace text i imao je mogućnost izbora fonta, veličine slova, ...
Spreadsheet je itekako postojao za C64, npr. GeoCalc, izuzetno kvalitetan program.
Miš je izgleda mogao da se priključi i na ZX. Jel bilo aplikacija koje su ga podržavale?
Za Commodore 64 postoje proširenja RAM-a do 16MB.
A inače, kad već poredimo novije generacije Commodore-a i Spectruma, ajde uporedite C-One i bilo koji Spectrum...
[ Nedeljko @ 27.10.2004. 14:57 ] @
Mislim da sam već napisao da se taj AMX miš isporučivao zajedno sa vrlo kvalitetnim programom za crtanje koji je imao GUI (Meni, tulbar itd.) i klizače pošto je površina za crtanje bila značajno veća od ekrana. Miš je imao tri tastera.
[ unexistent37615 @ 27.10.2004. 15:50 ] @
Takodje, porediti C-64 sa Windowsom je umesno utoliko sto i jedan i drugi imaju Blue Screen, doduse C-64 bez onoga 'of Death'. Sve ostalo je na strani debeljka...
Pozdrav.
[ blaza @ 27.10.2004. 16:51 ] @
Citat:
Dragi Tata:
Auuuu. Znači što manje mogućnosti, to bolje. E pred ovakvim argumentima polažem oružje.
Savrseno projektovan instrukcijski set 6510-ice mogao se lako koristiti za implementaciju bilo kog potrebnog algoritma, te je omogucavao 6510-ici da stane rame uz rame sa konkurentom - prove me wrong; medjutim, superiornije mogucnosti hardverske potpore (SID x 1, VIC x 1, CIA x2) omogucavale su debeljku dominira nad konkurentom u svakom pogledu.
Citat:
Nedeljko
Mislim da znam da su 6502 i 6510 različiti procesori, ali činjenica je da je C64 baziran na procesoru 6502...
Zadnji put cu ponoviti: C64 je baziran na 6510, a ne na 6502.
6510 i 6502 su vrlo slicni - koriste isti instrukcijski set. Jedina razlika je to sto 6510 za razliku od starijeg brata ima 8 I/O portova. Svaki od ovih portova moze se konfiguristi kao ulazni ili kao izlazni. Portovima koji su konfigurisani kao izlazni moguce je postaviti logicko stanje. Portovima koji su konfigurisani kao ulazni moguce je citati stanje. Potovi su memoriski mapirani. Pristupa im se preko memoriskih lokacija na adresama $0000 i $0001. Svaki bit odgovara jednom I/O portu. Jedna od memorijskih lokacija (od dve navedene - ne secam se koja) koristi se postvljanje maske koja odredjuje koji je port ulazni, a koji izlazni. Druga memorijska lokacija se koristi za upis, odnosno citanje stanja, u zavisnosti od tipa porta.
Izmedju ostalog, ovi portovi se koriste za upravljanje memorijskim demultiplekserom, odnosno za preklapanje memorijskih blokova. Pravilnom konfiguracijom memorijskog demultipleksera svih 64KB je dostupno programeru. Upis odgovarajucih vrednosti u lokacije na adresama $0000 i $0001 nikako ne smatram prvaljavim hakerskim trikom; ovim terminom bi pre okarakterisao upotrebu nedokumentovanih asemblerskih instrukcija, unapredjenje mogucnosti video kontrolera primenom rasterskih interapta, i sl.
Na kraju, prisecam se da sam na svom debeljku iz zabave koristio ZX Spectrum Emulator! Basic programe sam snimao na debeljkov digitalni kasetofon (ulazni signal je kompatibilan sa TTL signalima), i isti su se bez problema ucitavali na Spectrum-ovom analognom kasetofonu. Voleo bih da cujem da li je postojao C64 emulator za ZX Spectrum.
[ Nedeljko @ 27.10.2004. 21:46 ] @
Proverio sam, i C64 je zaista imao ugrađen procesor 6510. Inače, u našim domaćim časopisima je bilo električnih šema za proširivanje spekija do (0k RAM-a. A to da je C64 mogao da se proširuje do 16 MB voleo bih da se dokumentuje. Što se tiče emulacije, sve zavisi kakva je. Video sam na pentijumima neke emulatore spektruma, kao i amige, i očajne su. To nikada nije isto kao kada se ima originalna mašina. I Atari 1040 ST je mogao da emulira Mac-a, pa mu nije bio ni blizu po kvalitetu.
[ degojs @ 28.10.2004. 07:56 ] @
Citat: Inače, u našim domaćim časopisima je bilo električnih šema za proširivanje spekija do (0k RAM-a.
?SYNTAX ERROR
[ Nedeljko @ 28.10.2004. 09:29 ] @
Trebalo je da piše 80 K.
[ BytEfLUSh @ 28.10.2004. 11:21 ] @
Citat: Nedeljko: A to da je C64 mogao da se proširuje do 16 MB voleo bih da se dokumentuje.
What the fuck? Pa jel ono za (0K za spekija dokumentovano? Ajde nađi link za 80K, i ja ću tebi naći link za... heh... 16384K.
[ Nedeljko @ 28.10.2004. 18:09 ] @
[ BytEfLUSh @ 28.10.2004. 18:44 ] @
[ mrkidivx @ 28.10.2004. 19:08 ] @
...and the battle continues forever...
[ Nedeljko @ 30.10.2004. 01:14 ] @
Da, samo što Simm memorije nisu postojale kada se proizvodio C64. Ako tako gledamo na stvari, sve se može uz odgovarajući interfejs priključiti na SVAKI računar: Mercedes, raketa, tenk, kasa itd. Zašto misliš da se na takav način speki ne bi mogao proširiti na 16 Tb kada se naprave odgovarajući memorijski moduli?
[ BytEfLUSh @ 30.10.2004. 01:28 ] @
Pa, reci ti zašto ne bi mogao? Ajde ako nađeš neki link, ne mora biti 16TB, može i 16MB - postavi. Za C64 je to uspešno obavljeno, a za spekija nisam video da je neko uspeo tako nešto...
[ Nedeljko @ 30.10.2004. 17:36 ] @
Ako niko nije uspeo, to je možda zato što niko nije ni pokušavao. Ne vidim niti jedan razlog zbog kojeg nije moguće imati npr. modul od 512Mb, sa elektronikom koja pamti koja je memorijska banka u upotrebi (reaguje na OUT instrukcije), i onda prema stanju na adresnoj magistrali izračunava stvarnu adresu, pita memorijski modul šta je na toj adresi i onda to vrati procesoru ako je npr. čitanje u pitanju. Ako je pisanje, onda treba očitatii magistralu podataka itd. Tu je jedino bitno da memorija nije prespora, tj. da speki nije brži od nje. Inače, nisam hardveraš, pa bi trebalo konsultovati nekog takvog. Pitanje je naravno interesa za takav poduhvat.
[ StORM48 @ 31.10.2004. 00:36 ] @
@Nedeljko
C64 ima procesor 6510 i tačka!
http://www.jspusa.com/technical/jsptech4.html
A ako ne veruješ, otvoriću ga i uslikati procesor, pa ću postovati ovde.
[ Nedeljko @ 31.10.2004. 01:13 ] @
Da, C64 ima procesor 6510. To valjda nije više sporno. Ja sam u jednom od prethodnih postova i napisao da sam to proverio i da C64 zaista ima procesor 6510 i korigovao se. Ne vidim razlog za dalje nesporazume.
[ bojan_bozovic @ 01.11.2004. 22:31 ] @
pocinjemo od tastature: speki je imao kvalitetnu tastaturu (valjda od materijala od koga se kondomi prave :o)
stampac: setite se ZX stampaca! termalni stampac za papreno skupu hartiju koji je slao na papir dump video memorije ili 256 tackica u redu... koliko se ja secam star nl-10 koji je pre 15 godina bio pojam za stampac dolazio je sa opcijom c64 interfejsa (DIN) - dakle plug and play sto bi smo rekli danas .... moglo je to i na spekiju, uz RS232 ili centroniks interfejs, i mogucnost da program ne saradjuje bas najbolje sa stampacem
zvuk: setite se elite!
grafika: speki, ako se dobro secam: 256x192, za svaku celiju 8x8 foreground i background
c64 kao speki za 320x200, 160x200 uz 4 boje po celiji 8x8 - vise boja, bolje igre... :o)
BASIC: zx basic vs simons basic :o)
danas su oba za muzej, ja licno ne mogu da shvatim one koji prosiruju C64 (ili razne prepotopne amige) a takvih ima.... E da, ne kazem da je zx bio los, ali je c64 bio bolji.... zx ql je bio odlicna ideja.... steta za ql, pojavio se je kad i macintosh...
Uostalom speki+RS232+TV=terminal za moj linux box-nema,dakle problema da sa spekijem surfujemo sa lynx...;-) Moze li to da se smatra prosirenjem memorije + harddisk + cd/dvd ili pisac.... hmmm........;-)
[ Nedeljko @ 02.11.2004. 08:02 ] @
Ne vidim šta fali spekijevoj tastaturi. No, to neću komentarisati. Svaki štampač je bio štampač za spektrum uz odovarajući interfejs, pri čemu je na osmobitnim računarima sve bilo plug & play. Plug & play je prvi put u istoriji računara "zafalio" PC računarima.
Grafika: Speki 256x192 za svaku ćeliju 8x8 boja mastila + boja pozadine ukupno 127 kombinacija (8x8x2 sa BRIGHTNES bitom). Komodor 320x200 sa ukupno kao spektrum, a za bitmapiranost grafike u 160x200 režimu na C64 prvi put čujem. No, sve i da je tako, kakve veze sa (dobrim) igrama ima režim sa samo 4 boje ako se izuzmu tekstualne avanture?
Bejzik: ZX Basic vs BASIC v2.0 nema smisla ni porediti. No, obzirom na onih 38911 bajtova slobodnog prostora za bejzik nakon učitavanja Simon's bejzika ti za bejzik ostaje još manje prosora. Poslednje pitanje nisam baš razumeo.
[ degojs @ 02.11.2004. 08:18 ] @
Citat: Ne vidim šta fali spekijevoj tastaturi.
Da nisi ti spektrumovac?
Citat: za bitmapiranost grafike u 160x200 režimu na C64 prvi put čujem.
Bolje ikad nego nikad.
Što se bejzika i slobodnog prostora tiče tu stvarno nema poente u tome što ti pričaš. Početniku je i više nego dovoljno i 20-tak KB da ima. Kad ti to u bejziku postane malo, e tad ćeš ionako da pređeš na asembler na tim kompjuterima.
A šta je sa zvukom? :)
[ neo01 @ 02.11.2004. 12:25 ] @
Zanemarujete jednu jaku bitnu cinjenicu... Imao sam ZX48 i C-64 (ovo mi je inace prvi komp), ali mi se Speki znatno vise nevoljno resetovao nego Commodore. Dovoljno je bilo samo malo da pomeris slucajno kabl za napajanje, a nekad i malo jace da pritisnes tastaturu, ili da pomeris slucajno Spekija u celini, pa da ti se (nevoljno) resetuje ceo komp... :-(( Slicne probleme je imala vecina ljudi koji su koristili Spekija, dok je na C-64 postojala izvesna (veca) stabilnost u radu...
Inace, ako gledamo parcijalno, Speki je bolji u nekim segmentima, ali ako gledamo u celini C-64 je bio daleko bolji izbor,dok je sa aspekta korisnika, C-64 uvek bio bolji izbor... :-)
[ Nedeljko @ 04.11.2004. 08:44 ] @
Imam jedno pitaqnjce za ove što im je dovoljno 20-tak kilobajta. Kakve mašine sada koriste i koliko RAM-a imaju? Da li se zbog cene opredeljuju za najmanje moguće memorijske slotove budući da sa viškom memorije ionako ne znaju šta da rade?
[ Dejan Lozanovic @ 04.11.2004. 16:01 ] @
Nedeljko realno pricamo pocetkom 80-tih vladao je asm, sa sve ozbiljne programe koristio se asm, pa i na arhitekturama x86, basic je nekako bio igracka. Tako da realno pricano BASIC i nije bash neka bitna stavka za poredjenje kod 8bitnih racunara.
[ Nedeljko @ 04.11.2004. 17:08 ] @
Profesionalni programeri su koristili asembler za pisanje komercijalnog softvera, a za licne potrebe se koristio bejzik. Meni je ta stavka bila izuzetno bitna. Imam jedno pitanje za "Sajmonsaše". Da li je Simon's BASIC mogao ovako nešto što je bilo sasvim normalno u ZX BASIC-u
Code:
10 INPUT "Unesi tacku: ";x0
20 INPUT "Unesi funkciju f(x): ";f$
30 READ x
40 PRINT "Vrednost funkcije ";f$; " u tacki ";x;" je ";VAL f$
50 DATA x0
Ovde je DATA lista stavljena samo ilustracije radi. Koliko mi je poznato (ispravite me ako grešim) to ne može ni VB.NET.
[ degojs @ 04.11.2004. 17:37 ] @
Ne postoji ovako jednostavan način da se to uradi na c64 iz bejzika koliko ja znam. Za Simon's BASIC nemam pojma kako stvari stoje.
Što se VB.NET (i VB) tiče, nije tema i mislim da je poređenje smešno, ali stvar se jednostavno odradi pomoću MS Script kontrole.
Citat: Profesionalni programeri su koristili asembler za pisanje komercijalnog softvera, a za licne potrebe se koristio bejzik.
Ma to nije tačno, to što ti možda nisi koristi asembler druga je priča.
[ Dejan Lozanovic @ 04.11.2004. 19:04 ] @
Citat: degojs:
Ma to nije tačno, to što ti možda nisi koristi asembler druga je priča.
A i druga stvar to za licne potrebe je svakako zadovaljavao kapacitet memorije koji je c64 nudio kada je basic u pitanju.
[ Dragi Tata @ 04.11.2004. 19:38 ] @
E, sad kad sam doživeo da vidim degojsa i Dejana Lozanovića na istoj strani fronta, mogu da zaključim da sam sve video.
[ Nedeljko @ 04.11.2004. 20:57 ] @
da, ponekad sam imao potrebe za asemblerom (koji nisam imao, ali sam zato imao "Spectrum priručnik" u kome sam imao heksadekadne kodove instrukcija), ali je bejzik bio dominantan "za po kući" zbog jednostavnosti i mnogo povoljnijeg odnosa uloženo vreme/rezultat. Inače, memorije nikad dosta. Meni je trenutno "za lične potrebe" tesno ovih 256 MB koje imam. treba mi najmanje 512 MB, ako ne i 1 GB. Nije sve u dužini programa. Ima nečega i u nizovima i matricama sa kojima program može da barata (npr.).
[ Dejan Lozanovic @ 04.11.2004. 22:23 ] @
Citat: Nedeljko: da, ponekad sam imao potrebe za asemblerom (koji nisam imao, ali sam zato imao "Spectrum priručnik" u kome sam imao heksadekadne kodove instrukcija), ali je bejzik bio dominantan "za po kući" zbog jednostavnosti i mnogo povoljnijeg odnosa uloženo vreme/rezultat. Inače, memorije nikad dosta.
E pa ko je zeleo veci konfor on je startovao simons basic, a ko je hteo vise memorije taj se spustano na nivo asm-a, a opet moram da ponovim da je basic u ono vreme bio samo "igracka" i da su se sve stvari radile u asm-u zbog vise raspolozive memorije. I zato kazem da kvalitet basica ne treba uzimati kao mnogo vazan faktor.
[ Dejan Lozanovic @ 04.11.2004. 22:26 ] @
Citat: Dragi Tata: E, sad kad sam doživeo da vidim degojsa i Dejana Lozanovića na istoj strani fronta, mogu da zaključim da sam sve video.
ako bi pregledao forum mogao si da dodas i Deja VU posto nije prva tema gde imamo isti stav.
[ Nedeljko @ 04.11.2004. 23:04 ] @
Ne postoji programski jezik u kome su pisani SVI PROGRAMI niti za jedan popularan računar. Recimo, kada je spektrum u pitanju, postoje dva jezika u kojima sam ja pisao programe za njega, a ti programi sigurno spadaju u neke od SVIH programa. Bilo je i dobrih programa koji su pisani u bejziku (recimo Footbal Manager II), ali ti verovatno misliš na VEĆINU KOMERCIJALNIH programa.
No, zamisli da ti treba program za crtanje grafika funkcije koja se unosi sa tastature, ili program za rešavanje jednačina koje se zadaju sa tastature. Ima li jednostavnijeg načina za to nego da se napiše manje od dvadeset linija koda u spektrumovom bejziku tako da se dobije vrlo udoban program za to koji bi se onda snimio na kasetu.
Nije teško ni zamisliti program koji se jednostavno realizuje u bejziku, a za koji je potrebno memorije za njegove podatke.
[ Nedeljko @ 04.11.2004. 23:15 ] @
Imam apgrejd prethodnog programa
Code:
10 INPUT "Unesi tacku: ";t$
30 READ x
40 PRINT "Vrednost funkcije ";f$;" u tacki x=";x;" je "; VAL f$
50 DATA VAL t$
Ovo se ne može ovako jednostavno rešiti niti na jednom NON-Sinclair osmobitnom računaru. Na spekiju naravno može i jednostavnije:
Code:
10 INPUT "Unesi tacku: ";t$
30 LET x= VAL f$
40 PRINT "Vrednost funkcije ";f$;" u tacki x="; VAL t$;" je "; VAL f$
Možete potezati i Simon's BASIC i asembler, al' džaba!
[ degojs @ 05.11.2004. 09:01 ] @
Citat: Možete potezati i Simon's BASIC i asembler, al' džaba!
Pafff, tropa. Moj brat je za maturski imao da, između ostalog, napravi programčić koji je crtao graf proizvoljno zadane funkcije. Ja se više zaista ne sećam tačno kako, ali programčić sam napisao lično ja i radio je fino na C64. Upravo deo koji je izračunavao izraz je rešen pomoću "prljavih" trikova, tako da to što pričaš -- da je potezanje asemblera džaba, je naravno besmisleno.
Rekoh ja tebi, kad Speki bude mogao da zasvira kao C64, pričaćemo :)
[ dinke @ 05.11.2004. 13:11 ] @
A ja sam svoj maturski radio na C64 (Pascal), tako da ... tropa što reče degojs :)
I dalje tvrdim da je jedina prednost ZX 48 nad C64 bila to što se prvi mogao lako prošvercotavri na carini - kao programator za mašinu za pranje veša :)
[ Nedeljko @ 06.11.2004. 09:17 ] @
Da je taj problem rešen na ovako jednostavan način, nikada ne bi mogao da bude maturski. Znači, na spekiju se takvi maturski radovi rade "iz glave" za 10 minuta. Koliko si dugo pisao taj program za C64 (zajedno sa ukucavanjem i testiranjem)?
[ degojs @ 06.11.2004. 16:54 ] @
Ma.. nije sam program ni bio predmet maturskog, već sam i to napisao. Ne sećam se više koliko je vremena trebalo, ima tome više od 10 godina. I mislim da smo se pre složili da je Speki imao bolji bejzik. Stvar je u tome da si napisao da asembler ne pomaže u takvim slučajevima što je čista besmislica.
[ Nedeljko @ 06.11.2004. 20:46 ] @
Ne pomaže u pisanju takvog programa na tako jednostavan način. Naravno da se uvek može napisati program za računanje vrednosti unete funkcije u unetoj tački, ali je bitno i koliko se to lako postiže. Obično je bitan odnos učinka i uloženog vremena (ili truda) da se do njega dođe.
[ degojs @ 07.11.2004. 00:25 ] @
Pa nije to bio nešto komplikovano, čini mi se da se pozivala određena rutina iz bejzik ROM-a koji naravno ima rutinu za to.
[ flighter_022 @ 10.12.2004. 17:32 ] @
ZX-Spectrum 48k je imao 16 Kb ROM i 48 Kb RAM.
Prvih 6144 bajta pocev od adrese 16385 nosili su video memoriju. Sledecih, ako se dobro secam, 256 bajta nosili su sistemske promenjive. Poslednjih 144 bajta su bili namenjeni karakterima definisanim od strane korisnika. Ispod toga je bio stek.
E sad, pred kraj ROM prostora u originalnoj verziji ostalo je neiskorisceno par stotina bajtova (nesto oko 600-700 bajtova). Ovo je cesto korisceno tako sto bi ROM bio zamenjen prepravljenim. U tih 700 bajtova moglo se upisati sve i svasta. Evo sta sam ja radio za maturski rad:
U gore pomenuti memorijski prostor dodat je blor procedura za koriscenje hardvera (ciji opis sledi).
Pristup memoriji kod ZX Spectruma je bio podeljen na ROM, prvih 16 Kb RAM, i ostatak RAM-a (32 kb). E, ja sam napravio dodatak koji je na sebi nosio nesto elektronike i dosta memorije (tada sam uspeo da nakupim 256 k, podeljeno u blokove od 32k). Gore pomenuti program u ROM-u bi prebacivao strane memorije. Znaci stalno ste imali pristup ROM-u i prvom delu RAM-a od 16 Kb, a ostatak od 32k je bio usmeravan na jednu od "stranica" u hardverskom dodatku. Poseban problem je bio to sto je Spectrum koristio takvu memoriju da je bilo neophodno konstantno "osvezavanje", za cega se brinuo ULA cip. Medjutim, za ostatak memorije koji ULA cip u datom momentu "ne vidi" (zbog podele memorije po stranicama), morao sam dodati jos desetak integralaca.
A kako je radilo prebacivanje stranica memorije? Pa prosto... preko porta za prosirenja na zadnjoj strani iskljucen je bio blok memorije od 32K i dodato prosirenje sa kontrolnom elektronikom. Onda bi jednostavno u jedan 8-bitni registar bila upisana adresa strane memorije i ista bi odmah postala raspoloziva. 8-bitni registar, max. 256 strana memorije... 8 Mb teoretski. A (opet teoretski), mogao se iskoristiti drugi 8-bitni registar za grupisanje blokova po 8 Mb, znaci 256x8 Mb=...2 Gb RAM :)
E sad upotrebljivost svega toga... hmmmm...
I da, to je radjeno sa ZX-Spectrum + (onaj prvi koji je napravljen sa crnim plasticnim kucistem)
[ Nedeljko @ 10.12.2004. 23:59 ] @
Očigledno si imao odličan maturski rad.
[ Zikka @ 11.12.2004. 01:04 ] @
Moje stare ljubavi. Prve. ZX Spectrum mi je bio prva ljubav.Sve posle toga je bilo samo imitacija.
[ nika100 @ 28.02.2005. 20:05 ] @
Da se i ja malo umesam
Kao prvo ko kaze da ne valja BASIC nek' ovo procita:
BASIC-Beginner's All Purpose Symbolic Instruction Code(Pocetnicki za svaku svhu simbolican uvodni kod).
Sto znaci da je za svaku svrhu i da je za ucenje.I assembler je 300000000x tezi programski jezik.Al' sto ima vise memorije to je glupost!48k je 48k a 64 je 64.I oba kompjutera su dobra zasta su namenjena.
[ FormatC @ 01.03.2005. 01:03 ] @
Bože ljudi oko čega se vi raspravljate...
[ Nedeljko @ 01.03.2005. 02:50 ] @
Složeniji program će stati u isti memorisjki prostor na mašinskom jeziku nego na bejziku. Takođe, na C64 se svih 64K RAM memorije moglo koristiti samo iz asemblera. Iz bejzika samo 38911 bajtova.
[ yooyo @ 06.03.2005. 00:54 ] @
Dajte ljudi... o cemu vi raspravljate... pa C64 rulezzzz!
Samo kratko podsecanje. Kada su u davna vremena u Svetu Kompjutera stampali hex dump-ove nekih programcica i igara za spectrum, da li znate kako su ih stampali? IZ SPECTRUM EMULATORA NA C64.
A dokle je debeljko dogurao.. cak je postao i web server
http://www.tfe.c64.org/
yooyo
[ Nedeljko @ 06.03.2005. 02:11 ] @
Vidim server... samo što ne proradi! Možda i hoće drugi put kad se budem konektovao. A to što je redakcija SK škrtarila na opremi ne nabavivši originalni spektrum ne govori ništa loše o spektrumu. Znaš, može i spektrum da pokrene AutoCAD (ili da obavlja bilo koji posao koji može i PC) ako na njega priključiš dovoljno dobar PC.
[ johnnie @ 06.03.2005. 18:28 ] @
Debeljko je zakon, ne znam zasto se vi uopste raspravljate....
Uostalom, gde je ono mogla da se igra Elite, secate se?
Ko je imao i floppy 5,25 i sprajtove i 3-kanalnu muziku i sl...
Svasta!
[ Nedeljko @ 07.03.2005. 01:00 ] @
Igra Elite je mogla da se igra najpre na računaru BBC B, a potom na C64, ZX Spectrrum-u, PC-ju itd. Floppy od 5,25 inča je mogao da se priključi i na spektrum, a sprajtova što se tiče, koliko se sećam, bilo je jako puno dobrih igara za ZX. Uopšte mi nije jasno šta ste se uhvatili za jednu skoro neupotrebljivu mogućnost računara C64. Imao je hardversku podršku za ograničen broj sprajtova fiksirane veličine koji stoga nisu mogli da se upotrebe za pravljenje boljih video igara. Mogao je da se napravi Pac Man (da, bila je i verzija za ZX), ali to je otprilike i krajnji domet upotrebe sprajtova na C64. Da vidim kako bi se pomoću njih napravila igra kao što je Elite, Green Beret ili Tomahawk. Ako je bilo takvih igara i za ZX, u čemu je problem? Što se tiče zvuka, tu komodoristi zaista nemaju šta da traže - osmobitni računari sa najboljim zvukom su bili Amstrad i spektrumi sa 128 KB (izlaz preko TV-a, isti zvučni čip AY8192).
[ yooyo @ 07.03.2005. 01:33 ] @
Sprajtovi neupotrebljivi!!! To je svetogrdje!!! Ja sam licno od tih 8 hardverskih pravio ~100 koristeci rasterske prekide. Secam se fantasticnih pucacina koje su odradjene pomocu sprajtova. Dalje.. C64 je prva masina koja je imala hw collision detection, tj. citajuci stanje par registara mozes da znas da li je neki sprite u koliziji sa drugim ili sa pozadinom sto je veoma zgodno za "uzimanje zivota" ili game over.
btw.. Elite za C64 je koristila sprajtove... pa vidi...
I za kraj... demo scena za C64 i dalje postoji, i dan danas mozete videte nove efekte u 8-bitnom izdanju.
yooyo
[ Nedeljko @ 07.03.2005. 03:24 ] @
Ne znam odakle ti podatak da je Elite koristila sprajtove. Da li si radio u Acorn-u? Mora da je C64 imao 3D sprajtove. U svakom slučaju, radilo se sve to i bez hardverskih sprajtova. Bilo je i za spektrum brzih (i kratkih u odnosu na raspoloživu memoriju) sprajt rutina. Nije to nešto naročito.
Citat: yooyo: I za kraj... demo scena za C64 i dalje postoji, i dan danas mozete videte nove efekte u 8-bitnom izdanju.
Jel' može ovo da se ponovi, samo dešifrovano?
[ zaraza @ 07.03.2005. 03:42 ] @
sto se tice zvuka C64 i njegov SID je majka, i dan danas likovi rade sa sidom, neki na c64 a neki uz pomoc SID Station uredjaja - nesto kao sintisajzer ali koristi SID...a sprajtovi...pa gomiletina igara upravo koristi sprajtove...ok elite ne, ali ostatak itekako da....
[ Cybernoid II @ 07.03.2005. 07:34 ] @
Citat: Nedeljko: Ne znam odakle ti podatak da je Elite koristila sprajtove
Svojevremeno sam znao maltene kompletan asm kod verzije za C64
Sprajtovi su se koristili za "igle" na radaru, za target scope , za one critterse i za bljesak eksplozija.
[ Nedeljko @ 07.03.2005. 12:47 ] @
Citat: Cybernoid II: Svojevremeno sam znao maltene kompletan asm kod verzije za C64
Pa ti si sa takvom memorijom stvarno medicinski fenomen! Ostao sam bez teksta. A što se tiče zvuka, Ne znam koji je to ozboljan nekomodorovac tvrdio da C64 ima bolji zvuk od Amstrada.
Citat: Cybernoid II: Sprajtovi su se koristili za "igle" na radaru, za target scope , za one critterse i za bljesak eksplozija.
E, to je domet sprajtova. Iglice i tako to, što se može vrlo lako rešiti i bez njih. Jel se i u Green Beret-u sprajtovi koriste za đule u letu?
[ Cybernoid II @ 07.03.2005. 14:02 ] @
Nisam rekao da sam ga znao napamet, vec cemu koja linija koda sluzi, gde su koje rutine,
podaci itd. Sve to lepo zapisano na papiru.
No nije bitno da li je to moglo bez sprajtova ili ne, vec da li su koristeni ili ne.
Mala ispravka, igle na radaru ipak nisu bile sprajtovi.
Setio sam se da sam prapravljao kod da razlicite brodove crta razlicitom bojom.
Elite sam disasemblirao upravo da nadjem brze asm rutine za crtanje linija.
Komodor je imao nezgodni nacin adresiranja piksela, mnogo komplikovano za vektorsku grafiku.
[ yooyo @ 07.03.2005. 14:15 ] @
Citat:
E, to je domet sprajtova. Iglice i tako to, što se može vrlo lako rešiti i bez njih. Jel se i u Green Beret-u sprajtovi koriste za đule u letu?
Ne, nego samo sam rekao da je i elita koristila sprajtove...
A kad vec spominjes soft sprajtove za ZX oni su bili ograniceni brojem, bojama i pozicijom na ekranu.
A sto se muzike, mogu ti poslati 40MB zip sa skoro svim SID melodijama koje su ikada napisane i sve ih mozes slusati u WinAmpu-u.
Neznas sta je demo scena!? Uff... vidi http://www.mlab.uiah.fi/~eye/demos/.
Pobednicki oldschool demo sa Assembly-a 2005 je http://assembly.mbnet.fi/asm04...Halfway_There_by_Dekadence.zip za C64. Skinite pa se cudite sta debeljko moze.
Poseti www.scene.org pa u search ukucaj C64.
Debeljko je postavio korene elektronske muzike i realtime komjuterske grafike. C64 rulez.. i nema tu sta da se prica.
yooyo
edit: dodato par linkova...
[Ovu poruku je menjao yooyo dana 07.03.2005. u 15:33 GMT+1]
[ Dragi Tata @ 07.03.2005. 14:26 ] @
Z80A za spektrumovce. Kraj priče.
[ Nedeljko @ 07.03.2005. 19:52 ] @
Citat: yooyo: Ne, nego samo sam rekao da je i elita koristila sprajtove... Citat: Cybernoid II: No nije bitno da li je to moglo bez sprajtova ili ne, vec da li su koristeni ili ne.
I kakve onda veze ima da li su korišćeni ili ne ako je elita postojala i na spektrumu?
Citat: yooyo: A kad vec spominjes soft sprajtove za ZX oni su bili ograniceni brojem, bojama i pozicijom na ekranu.
Brojem nisu, a bojama i pozicijom na ekranu su valjda svi sprajtovi ograničeni. Koji to pa nisu?
Citat: yooyo: Debeljko je postavio korene elektronske muzike i realtime komjuterske grafike.
Koje realtime kompjuterske grafike? O čemu ti pričaš?
ZX BASIC + Z80 rulez...
A očigledno je i da komodoisti (čast izuzecima) slabo poznaju istoriju 8-bitnih računara, pa onda ispada rulez ovo, rulez ono. I šta tu onda ima da se priča kad su (opet čast izuzecima) C64 koristili samo za igranje.
[ Nedeljko @ 07.03.2005. 19:55 ] @
Citat: yooyo: A sto se muzike, mogu ti poslati 40MB zip sa skoro svim SID melodijama koje su ikada napisane i sve ih mozes slusati u WinAmpu-u.
Zanima me samo šta će time da se dokaže. Da je SID bolji od AY 8192?
[ yooyo @ 07.03.2005. 20:17 ] @
Citat: Nedeljko: Zanima me samo šta će time da se dokaže. Da je SID bolji od AY 8192?
Ovo je C64 vs ZX.. Sto mesas Amstrad? Ionako je i to bio krsh nevidjeni.
Neznam da li je bolji ili ne, ali ga niko nije iskoristio u Amstradu za nesto iole ozboljno. Ljudi i dan danas pisu SID muziku i prave se remixi muzike iz C64 igara.
Citat:
Brojem nisu, a bojama i pozicijom na ekranu su valjda svi sprajtovi ograničeni. Koji to pa nisu?
Znas sta je border? E, ako znas onda isto tako znas da je nemoguce staviti soft sprite van bordera, a hw sprite mozes... i to ne samo jedan... nego 100-ak!
yooyo
[ Nedeljko @ 07.03.2005. 21:00 ] @
Zvuk računara iz serije Amstrad = zvuk sa ZX spektruma 128 = zvuk sa ZX spektruma +2 = zvuk sa ZX spektruma +3 = najbolji zvuk sa 8-bitnih računara.
Citat: yooyo: Ovo je C64 vs ZX.. Sto mesas Amstrad? Ionako je i to bio krsh nevidjeni.
Ovakve izjave ne moram ni da komentarišem, već slobodno mogu da ih prepustim čitaocima teme da ih oni komentarišu.
Citat: yooyo: Ljudi i dan danas pisu SID muziku i prave se remixi muzike iz C64 igara.
I ja danas opičim neku spektrum igricu, ali to nije relevantno. Sigurno se sada ne radi SID muzika, barem ako isključimo zaluđene komodoraše koji će pošto poto da je rade na komodoru samo zato što je komodor, već se možda koristi C64 muzika zbog podsećanja na "stara vremena". Nemoj mi samo reći da je SID bolji od savremenih zvučnih kartica. Mada kako je krenulo da je Amstrad bio krš neviđeni, ništa nije nemoguće.
Citat: yooyo: Znas sta je border? E, ako znas onda isto tako znas da je nemoguce staviti soft sprite van bordera, a hw sprite mozes...
A površina ekrana je neograničena. U brojevima "Sveta Kompjutera" iz ranih 90-tih sam nalazio listinge rutina za spektrum za crtanje van bordera nekim "pljavim trikovima".
[ johnnie @ 07.03.2005. 23:11 ] @
Dobro ako se C64 koristio samo za igrice, verovatno je ZX u to vreme navodio satelite,a? Ili je mozda i vodio decu preko ulice...
Nemoj da ste neozbiljni, C64 je uvek imao drugaciji pristup u bilo kom smislu u odnosu na filozofiju ZX. Izgledao je ozbiljnije, bolju je podrsku imao sto se tice periferija, svoje nedostatke u siromasnom radnom okruzenju i slabijem asembleru od Z80A kompenzovao je hardverskim mogucnostima koje je ZX mogao da juri samo pomocu kako neko rece "prljavih trikova"...
Da mi neko kaze da je ZX mogao da sanja da odsvira ono sto je debeljko mogao? OK, to sad kao nije vazno...A sto se tice sprajtova, software sprites si mogao da pravis koliko hoces na C64, ipak ti je ostajalo 8 hadverskih; verovatno i oni nisu bili bitni...
Svako hvali svoga konja, sve je to u redu; ako su igrice tad bile nesto bitno, verujte da su se mnogo lepse igrale na debeljku.Ili neko ima dokaz da i to nije tako?
[ Nedeljko @ 08.03.2005. 01:21 ] @
Pa, spektrum se koristio za učenje programiranja i upoznavanje sa računarima. A u vezi zvuka pročitaj moj polednji post.
[ zaraza @ 08.03.2005. 02:53 ] @
Citat:
Nemoj mi samo reći da je SID bolji od savremenih zvučnih kartica.
svasta, pa nije u tome poenta...svako ko imalo prati elektronsku muziku ce SID da dize u nebesa...ok, nece reci da je najbolji ali ce ga itekako postovati...dosta bendova i dan dans koristi rtazne SID pluginove za Cubase ili cak SIDStation, a dosta njih koristi i pravi C64 (naa primer Welle Erdball).
[ XTeam @ 13.03.2005. 10:19 ] @
Radio sam na oba, a imao ZXSpectrum
BASIC je bio bolji na ZX
BASIC je u to vreme bio OK. Na njemu se učilo programiranje
Ko je hteo otišao je i dalje na asm.
Probao sam i to na Z80A i 6510.
Z80A je pružao veće mogućnosti.
Igrica je bilo na pretek na oba.
Svaka čast C64 na hardw. sprite, zezao sam se puno sa time.
I sound je bio OK.
Prenos podataka na kas. i CD je bio očajan. Dobro, kasnije se pojavio onaj Turbo.
Bilo je svakakvih "hackova" kao npr. za ZX-a "crtanje" po border-u, ali je to bilo dosta ograničeno.
Kada bih danas opet birao, odabrao bih ZX-a.
Zbog Zilog-a.
Mada bio je OK i ZX80/81... Ponestane ti snage i "isključiš" refresh TV-a. Pa se proc. sav baci na posao :) Lele, kada se setim....
E, bila su to vremena prepuna entuzijazma :)
[ Nedeljko @ 13.03.2005. 13:54 ] @
Citat: zaraza: svako ko imalo prati elektronsku muziku ce SID da dize u nebesa...ok, nece reci da je najbolji ali ce ga itekako postovati...dosta bendova i dan dans koristi rtazne SID pluginove za Cubase ili cak SIDStation, a dosta njih koristi i pravi C64 (naa primer Welle Erdball).
Bacite sve svoje zvučne kartice. Živeo SID! Samo, kako da proizvođače zvučnih kartica "ubedimo" da je SID napredniji od savremenih zvučnih čipova? Što li se uopšte proizvode noviji čiopvi?
Citat: zaraza: ok, nece reci da je najbolji ali ce ga itekako postovati...
A od kog je to savremenog zvučnog čipa bolji?
Citat: zaraza: ...a dosta njih koristi i pravi C64 (naa primer Welle Erdball).
U stvari, kakvi čipovi, šta će nam uopšte PC/Mac/PPC? Živeo C64!
[ yooyo @ 13.03.2005. 18:43 ] @
Citat: U stvari, kakvi čipovi, šta će nam uopšte PC/Mac/PPC? Živeo C64!
Eto.. jos jedan spektrumovac je preobracen. Jos jedan dokaz da je C64 bolji.
yooyo
[ zaraza @ 13.03.2005. 19:20 ] @
Citat: Nedeljko:
A od kog je to savremenog zvučnog čipa bolji?
Ne bolji u smislu da ima bolje tehnicke karakteristike, nego mnogim ljudima lepsi (th bolji) zvuk...dakle stvar je ukusa.
[ Nedeljko @ 13.03.2005. 22:07 ] @
yoyoo oočigledno ne shvata ironiju. Inače, šta to drugo znači da je zvučni čip bolji, nego da ima lepši zvuk? Pa valjda su savremeni čipovi bolji po svim karakteristikama. Kako ikome može biti bolji zvuk sa zastarelog SID čipa? Ako je to zaista tako, onda tehnologija od onda uopšte nije napredovala. Pa valjda su sve tenologije koje je imao SID do sada ugrađene u sve nove zvučne čipove, osim ako su zamenjene boljim. Ovde se vidi koliko su komodoraši krajnje neobjektivni.
[ zaraza @ 14.03.2005. 00:01 ] @
pa vidis nisu, upravo razlika u zvuku je bitna muzicarima koji koriste high tech analogne sintisajzere, kao i oni koji koriste matore...i svi imaju drugaciji zvuk, dakle sta ko voli taj to koristi. Ko voli SID ce da koristi SIDStation, ko voli drugaciji zvuk cec da koristi npr Novation proizvod i tako dalje....
[ Aleksandar Marković @ 24.03.2005. 16:30 ] @
[ Black_eyed @ 05.04.2005. 12:30 ] @
Od srca sam se smejao citajuci ove postove... Nostalgija udarila nema sta...
Pa da se pridruzim...
Prvi racunar: ZX Spectrum 48k (i dan dans mi je kuci, to se ne prodaje)
ZX je stvar stila a ne love koja se daje C64.
Necu da tvrdim da su igrice bile polje na ZX jer to nije istina (bar ne u vecini slucajeva) , ali porediti ta dva procesora je smesno. Z80 je superioran. Da je Klajv imao malo vise sluha za trziste i izbacio ranije verziju ZX koja bi mogla da potpuno iskoristi sav potencijal procesora...
A prvi je prvi...
[ wex-alpha @ 14.04.2005. 20:11 ] @
Klajva je i upropastilo kasnjenje. Kako se zvao onaj novi spectrum koji je trebao izbaciti (imao je slovo Q u imenu). E taj spectrum kada je nakon mnogo kasnjenja (nesto kao Daikatana), bio je toliko bugovit da su ga morali povuci iz prodaje. To ga je dotuklo. I jos nesto, Ako se dobro sjecam, Klajv je imao jos jedan projekat koji nije imao veze sa kompjuterima, nesto u vezi nekakvog motocikla... to ga je dotuklo.
[ zaraza @ 15.04.2005. 02:06 ] @
bezite bre Gumicari :)))
http://www.lcp.c64.org/
[ Black_eyed @ 18.04.2005. 08:59 ] @
Citat: wex-alpha: Klajva je i upropastilo kasnjenje. Kako se zvao onaj novi spectrum koji je trebao izbaciti (imao je slovo Q u imenu). E taj spectrum kada je nakon mnogo kasnjenja (nesto kao Daikatana), bio je toliko bugovit da su ga morali povuci iz prodaje. To ga je dotuklo. I jos nesto, Ako se dobro sjecam, Klajv je imao jos jedan projekat koji nije imao veze sa kompjuterima, nesto u vezi nekakvog motocikla... to ga je dotuklo.
Rec je o C5. Trebao je biti resenje za gradske guzve itd...Tu je zesce pukao sa lovom.
Inace cika Klajv se pojavi pre nekoliko godina na jednom britanskom sajmu tehnike sa svojom antenom za satelitske komunikacije koja se nalazi na samolepljivom papiru. Odlepite foliju, zalepite je na prozor, povezete je sa odgovarajucim kablovima i to je to.
Opet ista prica, jeftino a radi posao.
Jedino sto je britanska armija odmah otkupila patent tako da to necemo skoro videti u prodavnicama.
Zajebano je biti drugi, vidim, boli vas ;)))))
[ wex-alpha @ 18.04.2005. 15:52 ] @
www.worldofspectrum.org
Jedini i neponovljivi sajt. Ama ima bas sve (i novinske izreske...). I da ne zaboravim java emulator, tako da je moguce odmah on-line smiruti napad nostalgije.
Ne znam je li neko vec odgovorio na ovo, ali neko je spomenuo u nekom od prethodnih postova, da je C-64 imao emulator za ZX. Da istina je... imao je ali samo je radio za basic programe. Ako bi se primjenio za igre, jedino sto bi emulirao je bio onaj trrrrrrrrrrrrrrrrrr.... basic loader screen, i to je to.
[ yooyo @ 20.04.2005. 02:17 ] @
Citat: wex-alpha: www.worldofspectrum.org
Jedini i neponovljivi sajt. Ama ima bas sve (i novinske izreske...). I da ne zaboravim java emulator, tako da je moguce odmah on-line smiruti napad nostalgije.
To sto na tamo nekom sajtu ima Java emulator za tamo neki Spectrum nista ne govori da je Spectrumm bolji od C64.
Citat:
Ne znam je li neko vec odgovorio na ovo, ali neko je spomenuo u nekom od prethodnih postova, da je C-64 imao emulator za ZX. Da istina je... imao je ali samo je radio za basic programe. Ako bi se primjenio za igre, jedino sto bi emulirao je bio onaj trrrrrrrrrrrrrrrrrr.... basic loader screen, i to je to.
Da.. C64 je imao Spectrum emulator, a Spectrum NIJE imao C64 emulator...
yooyo
[ Black_eyed @ 20.04.2005. 06:35 ] @
Naravno da ste imali emulaciju ZX Spektruma na C64, trebalo vam je omoguciti da bar osetite kako je bilo raditi sa legendom.
Ko bi pri zdravoj pameti zeleo emulirati C64 uposte ?????
Pogledaj malo "tamo neki" sajt i vidi sta je Spectrum zajednica uradila. Domaci zadatak!!!
Inace, uspeo sam da nabavim ISO image sa 10000 ZX igara.
ZX Spectrum Forever !!!
[ wex-alpha @ 20.04.2005. 06:57 ] @
Ma obadva su mi draga, OBADVA. Nego gdje se moze nabaviti taj ISO?
[ Black_eyed @ 20.04.2005. 08:33 ] @
P2P mreze....
Prijatelj ga je locirao preko e-mule-a...
Mislim da je postojala i verzija Live CD-a (kao Knoppix) koji je na sebi imao i igre i emulator. To nisam imao u rukama.
[ dstrnak @ 06.05.2005. 18:55 ] @
Vidim da rat između nas Spectrumovaca i onih Comodoraša neće završiti dok smo živi.
ja još uvijek imam svoj Spektrum od 16kb i nekad zavrtim koju igru na njemu,bolji je osjećaj nego na emulatoru.
Dali tko ima da bi mijenjao kakvo tako 8-bitno računalo?
Dati ću isparavan Commodore 64G (debeljko) sa kazetofonom,i disketnom 1541 i nekoliko disketa,to dajem za ZX Spectrum 48Kb.,može i ZX81 ili ZX80.
Ako ima zainteresiranih neka se jave na broj ili SMS: 091/159-5213
[ yooyo @ 07.05.2005. 00:46 ] @
Citat: Dati ću isparavan Commodore 64G (debeljko) sa kazetofonom,i disketnom 1541 i nekoliko disketa,to dajem za ZX Spectrum 48Kb.,može i ZX81 ili ZX80.
Nemoj covece... To je kao da dajes mecku za juga...
yooyo
[ McKracken @ 07.05.2005. 01:20 ] @
Hmmm.. Pirates ...
Gumicari, odbij od kazana! :)
[ dstrnak @ 07.05.2005. 08:01 ] @
Dati ću isparavan Commodore 64G (debeljko) sa kazetofonom,i disketnom 1541 i nekoliko disketa,to dajem za ZX Spectrum 48Kb.,može i ZX81 ili ZX80.
Da zaboravio sam da ću dati i Monokromatski monitor uz to sve.
Možda je mečka za yuga ali dati ću to drage volje.
[ Nedeljko @ 07.05.2005. 08:37 ] @
Da je stvarno mečka za juga, već bi čovek imao navalu zainteresovanih. Međutim, primećeni odnos ponude i potražnje pokazuje da će morati da ponudi još više - znači nije mečka za juga, nego obrnuto jer bi se u protivnom već javio neko. Videćemo da li će se uz monohromatski monitor izjednačiti odnos snaga (to jest javiti neko zainteresovan).
[ BytEfLUSh @ 07.05.2005. 13:20 ] @
E pa odo ja odma da tražim Spectrum.... Ja bih ga rado dao za C64G (koji nikako nisam uspeo da nađem, a to je baš taj model koji sam imao)...
Spectrum nije teško naći.
[ dstrnak @ 07.05.2005. 18:30 ] @
Ok.Nadji Spekija i dobit ćeš C64G(to je onaj sa zelenom power diodom).
[ Alex_Lux @ 17.10.2005. 14:46 ] @
slucajno Google naleteo i na ovu 'stranu'... pozdrav svima i...
kao prvo pominjani emulator spekija na c64 je bio samo basic emulator tj. nista od igara nije moglo da se potera, dakle radio je kao i sam c64 - bez veze...
kao drugo i mnogo vaznije, danas je pocelo glasanje za izbor igara na PETOM godisnjem turniru u Spektrumovim igricama (ima mogucnost playback-a kao na MAME-u), pa k'o velim mozda neko odavde bude i ucestvovao
Sve informacije na :
http://www.zxspectrum.homeactionreplay.org/tour/tindex.php
Ima vremena za registraciju do 20.11. a za glasanje do 06.11. , sa ovih prostora je bilo 3 ucesnika na ranijim turnirima i nismo se 'obrukali' ;-)
Nije vazno pobediti, vec uzivati u 'magiji' starih (tako jednostavnih a tako zabavnih) igrica i vlastitom napretku u njima (zacudjujuce pomeranje vlastitog hi-score-a). Zezati ostale takmicare, sklopiti poznanstva... ima ljudi od NZL i ARG pa do FIN.
Komodorci, odbijete od kazana  salim se svi su dobro dosli, i ja sam cu rado odigrati turnir sa c64 igrama kad ga bude bilo i kad budu imali emulator sa 'secure playback'-om
[ PavleBgd @ 26.06.2006. 18:26 ] @
Mozda malo vise kasnim, ali da se ukljucim u raspravu. I zx i c64 su bili dobri svaki na svoj nacin. Na zx-u je to secanje na specifican ali neponovljiv nacin ucitavanja igara (linije u borderu), screenovi igara dok se una ucitavala i cela plejada "Oceanovih" igara i posebno Elite, Renegade, Barbarian, itd. Interesantan za pocetke ucenja u programiranju. Na c64 opet secam se i disk drajva, Dechatlona, Combat Schoola, Pirates-a... Secam se da sam puno programa pisao na C64 u Basicu i masincu, mozda i ne zbog toga sto to nisam mogao i na ZXu vec jednostavno vise mi je za to odgovarao Commodore u to vreme... Ne mogu a da se ne setim koliko vremena sam provodio citajuci omiljene opise u S.K. i MomMikru i cesljajuci oglase sa gomilama kompleta (komplet nove igre, sportske, arkade, hitovi, itd.) - sve to bese pred kraj 80ih i pocetkom 90ih... davno to bese  Dakle, po meni ZX-C64, rezultat je 1:1
[ z@re @ 27.06.2006. 01:16 ] @
Kaki' 1:1. Prije Argentina-SCG. Argentinci su, naravno, komodorska banda :)
[ bojan_bozovic @ 27.06.2006. 01:35 ] @
1:1? Sa onom spekijevom tastaturom? (bar je Sir Clive napravio QL sa dobrom tastaturom ;-) A o zvuku, boji, sprajtovima da ne pricam ;-) Z80 je trebao i po dvadesetak taktova cini mi se, za jednu instrukciju ;-) Sve sto je na Spekiju radilo radilo je brze na 64. Priznajem, speki je vrlo dobar komp bio, za svoje vreme, ali je C64 bio bolji. I iako sam komodorovac uvek sam voleo spekija.
[ degojs @ 27.06.2006. 05:00 ] @
Citat: bojan
I iako sam komodorovac uvek sam voleo spekija.
E pa, zakopaj se :) Al' stvarno.
Sramotiš i ovaj forum i C64 :)
[ bigvlada @ 27.06.2006. 09:48 ] @
Na Spectrumu si veoma lako mogao da pravis backup svega sto si hteo. MOj slucaj: Interface 1 i 2, dodatak game master (mislism da se tako zvao, britanska firma romantic robot :)) i mikrodrajv - mogao sam sve sto sam hteo da iz toga snimim, ucitam, stampam itd.
Da li jos neko ima iskustav u radu sa mikrodrajvovima? Nije kao disk,sporiji je, ali u odnosu na kasetofon, bog i batina :)
Podloga za Spektrumovog misa sa tri dugmeta je najbolja na svetu, ja je i dalje koristim posle 20 godina :)))
na QL-u je postojalo nesto kao windows ali nije iskoristeno do kraja (steta jer je Ql imao motorolu 68008 koja je tek nesto sporija od 68000, ista situacija kao 8088 prema 8086)
Rick Dangerous uz pomoc Kempstonovog neunistivog Competition Pro 5000, srecna vremena :))))))))
[ zaraza @ 16.10.2006. 21:14 ] @
ajd malo da ozivimo temu sa jednim pitanjem...
gde naci 5.25" diskete? i da li usopte ove 'obicne' diskete mogu da se formatiraju tako da odgovaraju 1541?
[ bojan_bozovic @ 17.10.2006. 10:04 ] @
Probaj sa Newegg i slicnim. Diskete od pei i cetvrt cola velike firme (poput TDK, Verbatima...) vise ne prave, mozda neka manja firma. Pravise Commodore 1581 3.5" floppy, Koji moze koristiti obicne 1.44 Mb flopije ako se preformatiraju.
[ mitar1982 @ 17.10.2006. 17:50 ] @
Ne zaboravite da moraju da se koriste DD diskete ;)
[ maksvel @ 17.10.2006. 18:04 ] @
Joj, mislim da sam u jednoj državnoj knjižari nedavno video 5,25" 
[ bojan_bozovic @ 17.10.2006. 18:47 ] @
Ne moraju, HD koja ima 18 sektora po cilindru preformatiras u DD format (8 sektora po cilindru).
[ bigvlada @ 04.11.2006. 20:45 ] @
Sta je bilo sa idejom PC Press-a da se napravi muzej racunarstva kod nas? Da li im je neko donosio nesto od opreme? Na ovim prostorima se stvarno tokom osamdesetih moglo naci svasta.
Da li je neko imao iskustva sa mikrodrajvovima na QL-u? Mogu li da koriste kertiridze sa Spektruma?
[ dstrnak @ 04.01.2007. 14:17 ] @
Citat: bigvlada: Da li je neko imao iskustva sa mikrodrajvovima na QL-u? Mogu li da koriste kertiridze sa Spektruma?
Mogu da se koriste catrigei od Spectruma na QL-u,isti su,nazalost potrebno ih je preformatirati,tako da ako imas na njemu igara ili programa za Spectruma,moras ih se odreci ako hoces raditi sa tim catrigeom na QL-u.
[ skydiver021 @ 14.01.2007. 21:03 ] @
Samo da dodam QL je bio dvoprocesorska masina :) motorla 68008 i Intel 8049 Dizajn tastature je bio revolucionaran za to vreme ali tastatura nije bila ni priblizno kvalitetna kako se očekivalo. Pa jos i microdrive. Steta sto je Sinclair propustio veliku sansu (mnogo je stedeo setite se polu ispravnih memorijskih cipova kod kojih je donja polovina ili gornja bila ispravna ili ULA cipa koji se enormno grejao a nije imao hladnjak, pa nedostatak reset tastera koji smo naknadno ugradjivali kao i prekidace za paljenje/gasenje... o revolucionarnom gradskom vozilu C5 necu ni da pricam) a Commodore to vesto iskoristio. Mada sto se igara tice iz Spektruma je izvuceno 200%. Od jadnog bipera koji ima ugradjen u sebe svirao je polifone melodije, vesto je izbegavano ogranicenje od dve boje u matrici 8x8, setite se izmenjenih rutina za ucitavanje i pisanje po borderu (doduse ograniceno) za koje se tvrdilo da je nemoguce... Nekada sam Gens i Mons drzao u malom prstu, o Basicu necu ni da pricam, bila su to vremena.... Napisem phone book program u cistom asembleru sa sve sortiranjem podataka i to sve stavim u 2/3 video memorije a u 1/3 korisnicki interfejs i sve to zamaskiram video atributima i jos pri tome napisem naziv programa i nacrtam telefon. O kako mi je sada zao sto nisam sacuvao source i program vec sam sve to pobacao. I ovaj tihi rat koji se vodi ovde vodio se i pre 20 godina. Spektruma jos uvek imam al ne bi ga menjao za c64 nema sanse sahranio je 4 kasetofona :) pa sve i amigu pride da mi daju, jos uvek se razmisljam dal da ga uramim da me podseca na dobra stara vremena. I za kraj samo zahvalnica Sir Clive Sinclair za revoluciju koju je zapoceo i koja traje i dan danas.
[ pisac @ 03.02.2007. 00:23 ] @
Spektrum je legenda. C64 je mašina za igranje igrica.
Provodio sam cele noći programirajući na Spektrumu, Bejzik je bio perfektan (samo "editor" malo spor kada naredjam niz komandi u jednu programsku liniju), radio nešto malo u mašincu ali sam ubrzo odustao jer je bilo strašno nepraktično zbog stalnog učitavanja asemblera sa kasetofona posle svake neuspešne probe programa. Uradio sam Tetris u bejzik kompajleru, koji je ispao mnogo bolji od onog "pravog" Tetrisa koji sam kasnije nabavio. Pred kraj me je izdala folija one gumene tastature (najveća mana spektruma) koja je popucala na nekoliko mesta, pa sam jedno vreme pokušavao da radim spajajući kontakte direktno na "matičnoj" ploči. Na kraju sam arhivirao spektrum.
Moj brat je (dosta posle mene) nabavio C64, i igrao igrice. Igrao sam i ja, bile su (uglavnom) bolje nego na Spektrumu, ali nikada taj kompjuter nisam posmatrao kao bilo šta drugo osim konzole za igranje igrica.
Imam sada oba kompjutera u arhivi. Spektrumu fali folija za tastaturu, a C64 nema kasetofon jer sam ga prodao.
Nego, da iskoristim priliku da pitam: Da li neko ima foliju za Spektruma da mi proda, a u obzir dolazi i ceo Spektrum (iz koga ću uzeti foliju i staviti u moj dragoceni muzejski eksponat).
[Ovu poruku je menjao pisac dana 03.02.2007. u 01:41 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 03.02.2007. 10:54 ] @
A na C64 te je izdala tastatura takodje? ;-) Daleko da je C64 masina za igranje igrica, bolja je od Spekija definitivno. Zvuk? Bojli. Grafika? Bolja. Procesor, takodje bolji, RISC-like, Z80 ne moze da se uporedi sa 6502 ;-) I nema jeftinu tastaturu preko svega toga ;-)
[ dejan_osipaonica @ 05.02.2007. 19:26 ] @
Jao,jao ne mogu vise da slusam C64 bolji od spekija.
Imao sam ( i imam ) oba ali mi c64 uvek bio nekako nezan ,koliko sam samo cia cipova zamenio na njima ali nikad nisam servisirao spekija sem zamene folija.
Bila su to lepa vremena i period velikog ucenja.Mozemo samo da budemo zahvalni tim racunarima sto su postojali da nas uvedu u taj carobni svet.
Normalno posle je stigla amiga a ostao je istorija.
Na c64 nije crkavala tastatura ali zato cia koja kontrolise istu.Nego jel ima negde sad cia da se kupi posto meni fali ili da ganjam c64 za delove.
Uzgred postojali su c64 i sa 6502 i 6510 sto je u sustini isto i nije pravilo razliku u radu.
[ blaza @ 07.02.2007. 23:28 ] @
Poznata je cinjenica da ZX Spectrum nije mogao ni da prismrdi C64u, i dalja rasprava na temu je suvisna.
Debeljko je sisao gumicu za 3 duzine.
Skrenucu Vam paznju na par interesantnih podataka koje mozda niste znali.
Jeri Ellsworth je dizajnirala emulator za C64 u jednom chipu. Na tom cipu je baziran proizvod C64 Direct-to-TV. C64DTV ima oblik dzojstika, napaja se sa 4 AA baterije, i u sebi sadrzi 30tak igara. Prodaje se za $30.
Ako imate neispravan C64, uz malo truda izradom ovog interfejsa moguce je tastaturu C64 (pod uslovom da je u ispravnom stanju) povezati na PC USB port. Postoji par pristojnih PC simulatora za C64. Npr. multiplatformski CCS64 je vrlo dobar. Upotrebom originalne tastature i simulatora za PC, Vas debeljko bi ponovo oziveo!
[ pisac @ 08.02.2007. 19:02 ] @
Možda za igre igrica i kucanje tekstova, a za učenje programiranja (i samo programiranje) je bio bolji spektrum.
Fora je u tome što sam ja više programirao nego što sam se igrao, pa zbog toga i nemam nikakvu nameru da oživim debeljka ali zato hoću da osposobim spektruma.
I sem toga procesor Motorola 6502(6510) nije mogla ni da prismrdi Zilogu Z80A. A inače Zilog su (koliko ja znam) formirali Intelovi odbegli inženjeri koji su radili na 8086.
[ yooyo @ 08.02.2007. 19:24 ] @
Citat: pisac:
I sem toga procesor Motorola 6502(6510) nije mogla ni da prismrdi Zilogu Z80A. A inače Zilog su (koliko ja znam) formirali Intelovi odbegli inženjeri koji su radili na 8086.
Neznam ko je koliko smrdeo, ali ja sam EMULIRAO Z80 instrukcije na 6510. Mogao sam da pisem malo 6510 asm code a zatim izvrsim interapt koji prebaci 6510 u emulacioni mod i pocne da izvrsava Z80 instrukcije. Naravno, nije bilo brzo kao na pravom Z80 ali je bila interesantna fora.
[ obucina @ 11.02.2007. 16:11 ] @
Citat: pisac:
Nego, da iskoristim priliku da pitam: Da li neko ima foliju za Spektruma da mi proda, a u obzir dolazi i ceo Spektrum (iz koga ću uzeti foliju i staviti u moj dragoceni muzejski eksponat).
U Valjevu je jedan servis u kome je, kada sam poslednji put bio tamo (92-93), bilo BRDO Spektruma. Bas mnogo Spektruma. E, sad, ipak je prošlo 15 godina od tada. Ako znaš nekoga iz Valjeva, može da ti proveri da li je ostalo nešto. Servis još uvek radi, a nalazi se u prolazu preko puta benzinske pumpe kod skretanja za stari deo grada Tešnjar.
[ yz7rly @ 11.02.2007. 17:02 ] @
dakle....
Na svu srecu, imao sam i jednog i drugog
Neka bude zabelezeno da je Spectrum bio prvi, commodore je dosao posle njega
spekija sam spalio, vrsio sam razne experimente, prikljucivao razne interfejse sopstvene izrade, experimenti, ASM...
commodore je dosao kao igracka masina, i to je i ostao
u svakom slucaju, oba racunara su izvrsili prodor, priblizili ljudima pojam "kucnih mlincica", izvukli gomilu para iz dzepova nasih roditelja i dali nam podsticaj za razvoj, ucenje, sta vec, bazirano na PC racunarima
hvala im, nek pocivaju u miru
[ dejan_osipaonica @ 11.02.2007. 23:26 ] @
Sta da pocivaju u miru ima jos da rade.Bar jos 10 godina.
[ mbm @ 14.02.2007. 20:16 ] @
Naravno da je Mala Crna Naprava bolja.Debeljko ima čak i debela slova na ekranu.
[Ovu poruku je menjao mbm dana 15.02.2007. u 17:26 GMT+1]
[ jms_uk_2001 @ 17.02.2007. 21:22 ] @
za sve spektrumase koji danas sede za nekom Apple masinom :)
http://www.keilly.com/Stuff/91...D2-4AB9-974C-1D85AA9C5B53.html
naleteo na ovo pre neki dan i bas me obradovalo...
[ walker68 @ 17.02.2007. 23:25 ] @
Mislim da je zx sp. bio mnogo bolji za rad u Basic-u nego C64...
C64 je imao i ima odvratan basic, ako ne racunamo simons basic
sa druge strane c64 je imao bolju grafiku, i odlican zvuk...
imam oba kompa i rade jos uvek ::::))))))
da vidite samo kako c64 gubu u sahu protiv pc-a !!!!!!!!!!!
[ bais @ 18.07.2007. 14:35 ] @
Ja imam potpuno novi ZX Spectum u kutiji sa folijom na tastaturi! Plasim sa da
sta bi bilo sa slovima kada bih odlepio foliju... uz to imam i komodor 64 sa flopijem
i monohromatskim monitorom kao i atari 1024STfm sa monitorom.... sve radi!
Ne znam sta da radim sa tim stvarima a glupo mi je da ih ostavim pored kanti...
Jel ima neko neku ideju - adresu muzeja ili sl...?
Hvala unapred!
Nenad
[ Mitrović Srđan @ 18.07.2007. 15:07 ] @
Daj ih meni :)
[ bais @ 18.07.2007. 15:30 ] @
Auu ala si brz!
Pa daj da ipak sacekamo malo pa ako niko ne "ponudi" neku bolju ideju...
Nenad
[ pisac @ 18.07.2007. 17:55 ] @
Ja hoću da kupim ZX spektrum, jer je na mom odavno pukla folija ispod tastature. Ne šalim se.
Javi mi cenu.
Pozdrav.
[ Mitrović Srđan @ 18.07.2007. 23:04 ] @
Otvaram neki game klub pa cu da ga metnem u staklenu vetrinu kao
muzejski primerak. Imam c128 mada je to vec masina.
[ srdjan_8_16_32_64 @ 19.09.2007. 11:56 ] @
Pozdrav Nenade (bais),
ovaj forum pratim pa ne znam ali sigurno 7-8 godina ali nikas nisam osetio potrebu da se prijavim na njega do ove teme. Nabasao sam na nju dok sam kopao po ebay-u za nekim komodorom i spektrumom, koje bi mi drugar koji je u US doneo mada je to za njega malo maltretiranje....pa rek'o da malo izguglam dal' nema ovde neko takve stvarcice.
Davno sam se rastao nekim svojim 8/16-bitnim racunarima a zeleo bih da imam malu muzejski kolekciju tako da bih rado otkupio ili primio na poklon ( :))) racunare sa kojima ne znas sta ces, ili bar neke. Dakle nije mi namera da ih nesto prodajem ili sta li.....Jos i Amiga 500 fali i to je to....To sam vec nasao na ebay-u, neces verovati factory refurbished, u plasticnom omotu, za sad je 20$. Dakle nova.
Veliki pozdrav i hvala na svakom odgovoru
Srdjan
P.S. Posto sam tek regisrovan nije mi jos dozvoljeno da saljem email-ove (2 nedelje)
[ walker68 @ 20.01.2008. 19:40 ] @
JA svoj ZX sp + ne bi prodavao, to su bili dani...jos uvek radi, imam interface 2 i joystick, pa i kertridz....
Lepe osamdesete se nikad nece vratiti, ukljucujuci i c64 sa svojim jadnim basic - om, i stelovanjem glave na kasetofonu....
[ bigvlada @ 21.01.2008. 11:54 ] @
hmm, Z80 je radio na 3,5Mhz a nesrećni 6502 je jedva izvlačio jedan megaherc - stara boljka Komodora koji je uvek štekario na procesorima, tj. uvek je stavljao najogoljeniju verziju u svaki svoj računar, to ih je na kraju sa A1200 (68EC020) koštalo i glave.
postojao je i jedan klon, SAM Coupe, proizvođač Miles Gordon Technology, sklapao se u Indiji a prodavao u UK, imao je Z80B na 6MHz, 256kb ram-a, 512*384 grafiku i flopi od 720k - definitivno najmoćniji spektrum ikada proizveden, bolji od bilo kog Komodorovog 8-bitnog računara. 
[ walker68 @ 21.01.2008. 15:53 ] @
Hej , za ovo nisam znao !
imas neki link da vidim to chudo??????
Jeste, c64 imao je spor procesor ali zvuk mu je bio strava..Jos se secam 1986 i repordukcija kako led pada u casu.....
hmm, Z80 je radio na 3,5Mhz a nesrećni 6502 je jedva izvlačio jedan megaherc - stara boljka Komodora koji je uvek štekario na procesorima, tj. uvek je stavljao najogoljeniju verziju u svaki svoj računar, to ih je na kraju sa A1200 (68EC020) koštalo i glave.
postojao je i jedan klon, SAM Coupe, proizvođač Miles Gordon Technology, sklapao se u Indiji a prodavao u UK, imao je Z80B na 6MHz, 256kb ram-a, 512*384 grafiku i flopi od 720k - definitivno najmoćniji spektrum ikada proizveden, bolji od bilo kog Komodorovog 8-bitnog računara.
[ bigvlada @ 28.01.2008. 07:53 ] @
evo linka
http://en.wikipedia.org/wiki/Sam_coupe
na dnu ima linkova ka svim klonovima duge, izdvajam ovaj ruski, Dubna 48k, čiji su tasteri verovatno gori i od onih na zx81
http://en.wikipedia.org/wiki/Dubna_48K
[ PavleBgd @ 04.07.2008. 23:49 ] @
..vec kada udaramo po nostalgiji, ajd' da dodam svoga speku...

[ flighter_022 @ 05.07.2008. 00:38 ] @
@bais, posto je STFM sa monitorom, ako se radi o crno-belom monitoru? :)
[ Srđan Pavlović @ 05.07.2008. 04:16 ] @
Da spektrum je imao mnogo lepsi BASIC, secam se bas za crtanje si imao komande tipa
circle centar, radius (ili tako nesto slicno) - a u komodoru si za crtanje jednog kruga na
ekranu morao da prckas direkt po memoriji :) - "poke" i "peek" pa pichi :))
A i spektrum ima vise taj smek 80-ih nego C64... :)
Za kraj evo jedna HI-RES slika ovog lepotana : http://qaop.com/gfx/ZXSpectrum48k.jpg
[ calimero @ 06.07.2008. 22:27 ] @
@flighter_022
sta bi sa www.sirmium.net ? zar to nekad nije bio sajt Sremske Mitrovice... ? ili sam ja pomesao... ? :)
btw ako ti ne kupis STFM od bais-a mozda ga ja uzmem :)
[ flighter_022 @ 07.07.2008. 02:16 ] @
Pomenuti domen sam registrovao davno... hteo sam .com ali je bio zauzet pa uzeh .net
:)
[ calimero @ 07.07.2008. 07:36 ] @
ja sam pomislio da si jedan od clanova bivse ekipe Net022 - Sremskog internet providera... ;)
[ flighter_022 @ 07.07.2008. 17:13 ] @
Hvala bogu, nisam ;)
p.s. ja sam poceo svoju programersku karijeru na Spectrum-u 48... (da se vratim na temu, hehe)
[ bais @ 09.07.2008. 15:09 ] @
Sta da vam kazem ljudi,
imam jos uvek i Atari u kompletu sa monitorom, midi kablovima i Cubase-om i
commodore sa nekim Philips zelenim monitorom i 1541 floppy-jem! Sve mi stoji
u spajzu i u kevinom ormenu, probi mi glavu da uradim nesto sa tim stvarima
jer hoce mesto za njene stvari.... necu moci jos dugo da izdrzim da ne prebacim te
stvari na neko drugo - losije mesto pa ako ima zainteresovanih neka se jave...
Pozdrav!
Nenad
[ srdjan_8_16_32_64 @ 09.07.2008. 15:26 ] @
Ima zainteresovanih :)
Javljam se....ima li predloga....
Veliki pozdrav
Srdjan
[ bais @ 09.07.2008. 15:28 ] @
flighter_022
Nisam video ovu tvoju poruku odmah.
Sto se tice cene, ako su neki reper ostale masine toga doba, za Spektruma mi
je covek sa foruma dao jednu crvenu, bio je ocuvan ali nije radio... Atari radi
i ima taj stari crno beli monitor sm124, lepo izleda, nije kao stari Apple Macitosh-i,
nije kao stari brendirani PC-ji, nego je Atari+TOS... ako nekome znaci ta "mala" stilska distinkcija!
Pzdrv!
Nenad
ps pa valjda cemo se dogovoriti!
[ Srđan Pavlović @ 09.07.2008. 16:36 ] @
Hehe, ajde kad se vec ovde valjaju rariteti, imam ja jedan VGA monohromatski monitor
(640 x 480), radi ko sat, IBM-ov (8503), ima dva tockica za contrast i brightness :)) - dogovor na PP :)
Ruzan je ko lopov, tezak ko tuc, al' radi ko sat :)
[ flighter_022 @ 11.07.2008. 17:57 ] @
Ja imam (tj. firma, ali posto sam sa gazdom na @ti@ to mu dodje isto) 60 komada Hercules monitora, matori k'o biblija, kutije nisu ni otvarane, ako kome treba, samo da plati DHL iz Nigerije :D
[ walker68 @ 11.07.2008. 23:01 ] @
Moderatoru, postovani moderatoru,
ovde sada ima odgovora na temu gde se uopste ne pominje zx spectrum i C64.
Gde je tu pravda?
Kada ja dam komentar za mobilne telefone Vi obrisete moju poruku, jer kao nema veze sa temom, a ovde uz duzno postovanje neki odgovori nemaju neke direktne veze sa zx i c64.
Znam da cete ovo obrisati, ali ljudi gube volju da uopste nesto napisu cak i ako za dlaku promase temu jer se brisu nepozeljne poruke, sa strogim diskrecionim pravom , bez obrazlozenja.
Toliko.
Pozdrav.
[ Srđan Pavlović @ 12.07.2008. 03:53 ] @
Kako nema veze spektrum sa ostalim starudijama? Pa ova tema i jeste prisecanje lepih
dana provedenih uz ZX i C64 :) - a bogami i uz monitore sa CGA rezolucijom....
...eh... ko nije igrao Lerija i Sokoban, taj ne zna, a malo posle i igru "Fascinations",
taj ne zna sta je propustio...
[ flighter_022 @ 12.07.2008. 13:24 ] @
Obavezno da se u svakoj poruci makar pomene ZX-Spectrum ili C-64 ;)
Salu na stranu, pa pomenuo sam malo gore C64 i kako sam na njemu zaradio prvih... hmmmm, ne secam se vise koliko dinara, bilo je do negde 1986 ili 1987, platio mi covek uredno da mu napravim igru JAMB na C64, i ja napravio ;)
Jos je on radio kao inzenjer u posti, cudi me da sam to nije skuckao, ali ok, hvala mu :)
[ Spiridon64 @ 31.10.2008. 14:42 ] @
Pozdrav svima! Vreme je za osvežavanje teme :)
Da postavim link ka demou koji će najzad da stavi tačku na debatu C64 vs ZX ;) Šalim se naravno. Odrastao sam uz C64, zato mi je prirastao srcu, i dan danas obožavam da radim na njemu, ali jako volim sve osmobitne računare, posle C64 definitivno sledi ZX u rangu važnosti i poštovanja...
Znači, rad na demou smo počeli pre 7 godina i najzad smo ga izdali prošle nedelje na X2008 demo partiju u Holandiji. Pre svega zahvaljujući veoma darovitom programeru HCL-u, demonstira sposobnosti C64 na najvišem nivou.
Link na stranici na Pouet.net-u: http://www.pouet.net/prod.php?which=51983&howmanycomments=-1 (tu ćete naći .d64 link, Youtube linkove i Google video sa umixovanom live reakcijom publike)
... i direktan link za Capped.tv video: http://capped.tv/playeralt.php?vid=booze_design-edge_of_disgrace (ako nemate emulator, za gledanje preporučujem ovaj kvalitetan, lossless snimak)
[ calimero @ 31.10.2008. 15:16 ] @
pozdrav za indus3 !!
hm, sad bacis pogleda na link - Booze Design ... heh, mislio sam da je indus3
u svakom slucaju pozdrav Arnolde
--------
ovo je NEVEROVATNO!  extra design, krajnje moderan, + super soundtrack (to je tvoje delo Arnolde?) + odlican kod!!!
da nije karakteristicnih C64 boja ovo bi slobodno moglo da prodje kao demo za neki 16bitni racunar!!
nisam ni znao da na C64 moze da se izvuce ovako nesto!! SVAKA CAST!
[Ovu poruku je menjao calimero dana 31.10.2008. u 16:30 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 31.10.2008. 15:42 ] @
Svaka cast na demou, definitivno ste max-ovali mogucnosti C64vorke! 6510 & VIC-II rulez!
[ Spiridon64 @ 31.10.2008. 15:43 ] @
Pozdrav Milane i hvala na lepim rečima :)
Industry na žalost ne radi na C64 od davne 1995 ;)
Muziku je radio Dane, ja sam bio zadužen za grafiku i dizajn. Inače, na sledećoj adresi se može naći jedan podugačak tekst o stvaranju demoa:
http://www.boozedesign.com/pub/eod_note.html
[ Srđan Pavlović @ 31.10.2008. 16:22 ] @
awesomeeee :)))
[ PavleBgd @ 01.11.2008. 18:46 ] @
Impresivno!
[ dejan_osipaonica @ 06.11.2008. 11:44 ] @
Vec rekoh na benchu u retro sekciji ali ajd....
Impresivan demo i odgovarajuci scenski nastup ,svaka cast.
[ PavleBgd @ 09.11.2008. 19:53 ] @
[ zaraza @ 20.11.2008. 13:24 ] @
Mozda ovde dovijem odgovor na pitanje vezano za emulator 64orke za mobilne telefone.
Probao sam (mislim) JME64, ali na mom Samsungu E250 puca i javlja gresku, neki drugi ni ne mogu da nadjem....
[ zaraza @ 07.01.2009. 13:07 ] @
Na gornje pitanje i dalje nema odgovora :) Trazio trazio, a nisam nasao.
Elem, u medjuvremenu sam poceo da se bavim "pravim" programiranjem za C64 - masincem, setio sam se jedne stvari....u jednom od brojeva SK je izasla sema uredjaja koji se kaci na User port i omogucava kontrolu raznih stvari....svetala, ovoga, onoga.....e to mi treba, sad sam prelistao brojeve SK koje iam i ne mogu da nadjem doticni uredjaj...To ce mi JAKO trebati u narednom periodu, posto sam zamislio da el. uredjaje u stanu iskontrolisem pomocu ovoga, pa ako bi neko bio ljubazan da se priseti kad je ovo izaslo, to bi mi jako znacilo :)
[ calimero @ 07.01.2009. 23:58 ] @
ne mogu da ti pomognem sa konkretnim odgovorom ali na http://pc.sux.org/indexSK.html imas dosta skeniranih brojeva, ali onda opet, misim da ih imas sve cim kazes da si ih prelistao... :/
btw ako krenes u taj projekat voleo bih da cujem kako napredujes jer sam i ja zainteresovan za istu stvar... ;)
[ zaraza @ 08.01.2009. 00:18 ] @
Evo nasao sam, u pitanju su brojevi 90/11 i 90/12
Cim realizujem ovo, naravno da cu da se pohvalim :)
[ telefonto @ 28.06.2009. 18:37 ] @
Moram da se pohvalim, nabavila sam Loto analizu 7 od 39 za zx spectrum na kaseti, original pakovanje, sa sve uputstvom, i jos neke programe, samo sto nemam mogucnost da ih isprobam. Mozda na buvljaku naletim i na neki spectrum (vidjala sam comodore - debeljka i mrsavijeg, ali u jadnom stanju, i bez kablova za povezivanje, sto je bas grehota, a videla sam i ooooooogrooooman flopy drive, jedan od onih prvih, eksternih).
[ bais @ 29.06.2009. 02:32 ] @
Pozdrav,
imam jedan debljuskasti komodor 64, ispravan i onaj veliki flopi, i neki monitor zeleni...
Ne znam da li to nesto vredi, mozda za neku alternativnu kolekciju?
ps sramota me da kazem, ali imam i ispravan Atari 1024 sa monitorom, midi kablovima i VST Cubase s/w...
Nekada je to bio dobar sistemcic za mlade klavijaturista-entuzijaste...
Ako neko ima neki predlog...
Nenad
[ bais @ 30.06.2009. 02:55 ] @
Momci,
malo sam zatecen munjevitim reakcijama! Prvo Kernel-1 pa Pavlebgd i onda Srdjan za sve!
Ja sam na netu tek kasno uvece pa zato ovako sporo odgovaram.
Morao sam da proverim da li moj c64 radi, i radi! Imam cak i onaj fastload modul, dva QuickShot II joystick-a i monitor zeleni Philips AV7101 koji
takodje radi! Originalne su kutije...
Atari isto radi, monitor originalni malo zeza, igra slika ali ga potapsem blago i smiri se...
Ne znam sta da kazem za cenu, iznenadili ste me pa sam otisao na ebay da vidim otprilike sta se tamo desava i video
da neki traze neke malo vece pare od onoga sto sam mislio, da li je to patka ili stvarno prodaju za $50 i vise, nemam pojma...
Ne znam za sta ce im osim za kolekciju?!?
Mislim, nemam blage veze... sad tripujem da to tamo mozda i vredi nesto!
Jel imate neki komentar?
...
[ herzog @ 31.10.2009. 17:57 ] @
Citat: Mislim da je postojala i verzija Live CD-a (kao Knoppix) koji je na sebi imao i igre i emulator. To nisam imao u rukama.
Jel ovo za Knoppix , Gde ovo naci?
[ flighter_022 @ 03.11.2009. 17:25 ] @
(dame) i gospodo, molio bih da izbegnete oglase. Hvala.
Sada cu da pocistim temu.
Edit: Mala ispravka. Oglasi mogu da prodju (samo oglasavanje) a sva diskusija oko eventualne kupoprodaje treba da ide na PP.
[Ovu poruku je menjao flighter_022 dana 04.11.2009. u 00:30 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao flighter_022 dana 04.11.2009. u 00:31 GMT+1]
[ azip_zxr @ 04.11.2009. 22:54 ] @
Kupujem ZX Spectrum +3 i ZX Spectrum +2.
Ponude na e-mail: [email protected]
>>> (dame) i gospodo, molio bih da izbegnete oglase. Hvala.
>>> Sada cu da pocistim temu.
>>> Edit: Mala ispravka. Oglasi mogu da prodju (samo oglasavanje) a sva diskusija oko eventualne kupoprodaje
>>> treba da ide na PP.
Nadam se da je sada sve u skladu sa pravilima, i ovoga sto si napisao.
pozdrav,
STEVAN
[ flighter_022 @ 05.11.2009. 00:00 ] @
Ideja je da se samo inicijalni oglas ostavi na javnoj diskusiji (jer kako bi inace kupci znali da se nesto uopste i prodaje) a da sva dalja diskusija oko tog konkretnog artikla ide na PP. Znaci, jeste (u skladu sa pravilima). Vlasnici par drugih poruka u kojima oglasavaju prodaju mogu ponovo da ih postave. Omaklo se ;)
[ Crni_Macor @ 03.02.2010. 11:15 ] @
Naleteh na ovu temu, i uhvati me nostalgija za prvim racunarima koje sam imao :) Eee, to su bila vremena, pa kada sam presao sa Spectruma na Commodora, odmah sam ga zaboravio, a sada bi se radije podigrao jednu igru na Spectrumu. Prva ljubav zaborava nema :))
Ako neko ima ZX Spectrum neka mi se javi preko privatne poruke, zainteresovan sam da ga kupim.
[Ovu poruku je menjao Crni_Macor dana 03.02.2010. u 12:38 GMT+1]
[ velikaplana81 @ 07.02.2010. 10:02 ] @
Ljudi, sada je 21. vek, C64 i ZX Spectrum se intenzivno sto kvare sto bacaju u kontejner jos od kraja 80ih. Ne znam da li shvatate, ali sada je pravi momenat da se ozivi ova zastarela tema dok tih stvari jos ima fizicki sacuvanih
ja sam razmisljao o ovome - osim za igranje, da li ZX i C64 imaju primenu kao pisace masine i da li se na neki nacin moze vrsiti prebacivanje teksta sa njih na PC? Ne vidim drugi nacin nego da se napravi neki uredjaj koji snima tekst u nekom formatu (valjda ASCII) na eprom modul, pa onda taj eprom modul nekako povezuje sa Pentiumom gde ga ovaj preko nekog drajvera prikljuci i procita. Ne razumem se u temu, ako je neko nesto slicno radio, molim vas napisite vasa iskustva. Naravno, namece se i problem nasih slova...
Mnogo je glupo da nesto sto i danas radi (C64) i sto ima ogromnu emotivnu vrednost za sve nas cuci neiskorisceno, kada su ljudi i u 90im pravili modeme, prikljucivali se na BBS Politika, pravili eksperimente sa primenom C64 i ZXa. Ako moze da se na Pentium prikljuci flash drive, zashto ne bi mogao da se prikljuci Komodorov eprom modul sa podacima sa komodora? Ja znam da verovatno ne bi mogao da se prikljuci neki cirilicni font, ali zamislite ovo - sa PCja ucitate neki Word fajl na eprom, onda sa drugog modula ucitate tekst program na komodor, pa onda ucitate taj Word fajl, pa dok vam se deca igraju po sobi vi se igrate tim tekstom na televizoru, pregledate ga i iscitate, snimite izmene, pa vratite na pentium...Jel sam previse zastranio u sanjarenju ili ne?
Niko ne moze da me ubedi da home computers nemaju u 21. veku upotrebnu vrednost kao pisace masine. Povezivanje sa PCjem je samo nastavak te cele price....Molim vas (ja nemam znanja) ako znate kako teorijski ili prakticno moze da se izvede ovo sto sam napisao, dajte elaborirajte to u ovim temama. Znate, mi stalno spominjemo neku nostalgiju, ja sam veliki nostalgicar i za svojim C64 i za ZX48 pre njega, ali sve nesto verujem da mi koji smo neki kao entuzijasti mozemo da nadjemo primenu za te home kompjutere i u 21. veku. Ako gresim, dajte ispravite me molim vas, da bar ne zivim u zabludi - kolko vidim, ovde su u startu problem povezivanje eprom modula na flash ulaz, zatim driver za tako nesto (valjda se da napraviti), zatim nasa slova i format tog fajla.
Pa ljudi - sve one kasete VHS koje smo gledali na TVu preko videa, titlovane su preko Amige, ATarija ili C64. Ako je 1983 neko mogao da titluje filmove sa Charles Bronsonom preko C64, zasto mi 2010 godine ne mozemo da taj isti C64 koristimo kao pisacu masinu ILI da ga prikljucimo na PC umesto tastature kad nam dodju prijatelji? Jel vam ikad palo tako nesto na pamet? Nije ovde stvar mogucnosti, vec je stvar dobre volje i entuzijazma
Ako neko vidi da je ova moja ideja realna i ostvariva, molim vas napisite. Kao klinac sam citao u SvetuKompjutera izmisljenu pricu o coveku koji radi kao programer,pocinje sa ZX Spectrumom i zavrsava na Craneu ili necem drugom mainfraim, i stalno pise emulatore za ZX Spectrum tako da fakticki on stalno prosiruje kapacitet svog spekija i nikada ne predje na taj mainfraim vec uvek ostaje u svom Spekiju sam koristeci gigabajte nove memorije. E, u teoriji to i jeste moguce, ako delite moja dobronamerna entuzijasticka razmisljanja dajte napisite vasa iskustva (dok jos uvek ima postojecih radio klubova, rezervnih delova, C64 entuzijasta, shema za C64 stampace i modeme)
ko zeli moze da me kontaktira na [email protected] - i naravno, bez uvrede, ja nisam niti programer niti elektronicar
[ flighter_022 @ 07.02.2010. 16:29 ] @
ja sam svojevremeno sa ATARI 1040 STE pravio simulaciju kasetofona za Spectrum. 1040STE verzija je imala dupli A/D konvertor. Audio izlaz sam koristio da simuliram kasetofon u svrhu ucitavanja programa (na Spectrum) a A/D konvertor za snimanje (sa Spectruma).
Samo ucitavanje na spectrum je islo u dve faze. Prvo se u memoriji (ATARI) sloze bajtovi koji ce biti poslati na spectrum, i onda iz toga moj softver generise prvo header pa onda blok podataka, i kada je to gotovo (par sekundi sa blitter-om), moze da krene ka Spectrumu u vidu aidio signala (1500 bps).
Mada, ubrzo posle toga svega sam presao na PC i nisam imao zivaca za te stvari.
[ Nedeljko @ 07.02.2010. 17:16 ] @
Ma, to se može rešiti 100% softverski.
Radiš u spektrum emulatoru na pisi-ju i snimiš svoj rad na "kasetu" uobičajenom procedurom. Rezultat je zapravo tap ili tzx fajl na hard disku. Onda iz njega izvučeš podatke u ASCII i to je to.
[ netomc @ 07.02.2010. 18:56 ] @
Citat:
Niko ne moze da me ubedi da home computers nemaju u 21. veku upotrebnu vrednost kao pisace masine. Povezivanje sa PCjem je samo nastavak te cele price....Molim vas (ja nemam znanja) ako znate kako teorijski ili prakticno moze da se izvede ovo sto sam napisao, dajte elaborirajte to u ovim temama. Znate, mi stalno spominjemo neku nostalgiju, ja sam veliki nostalgicar i za svojim C64 i za ZX48 pre njega, ali sve nesto verujem da mi koji smo neki kao entuzijasti mozemo da nadjemo primenu za te home kompjutere i u 21. veku. Ako gresim, dajte ispravite me molim vas, da bar ne zivim u zabludi - kolko vidim, ovde su u startu problem povezivanje eprom modula na flash ulaz, zatim driver za tako nesto (valjda se da napraviti), zatim nasa slova i format tog fajla.
Jedan od nacina kako bi mogao da prebacis podatke jednostavno sa C64 na PC i obrnuto je preko serijskog prikljucka na C64, ili koriscenjem nekog od starih disk drajvova (1541, 1541II, 1571, itd.). Na PC strani mozes da napravis konekciju preko paralelnog porta, serijskog (ili usb-a, podrazumeva se koriscenje nekog (mikro)kontrolera izmedju koji bi izvrsavao transfer u oba pravca).
Ja sam pravio XE1541 kabl i koriscenjem StarCommandera sam preneo podatke (d64 disk image-e) u oba pravca, sto znaci da mozes tako da prebacis ASCII text fajlove koje si napravio na C64.
Ima jos puno mogucnosti (povezivanje preko expansion port-a, itd.), ali da se zadrzimo na osnovnom i jednostavnom za sada.
Sto se tice upotrebe starih racunara, po mom licnom misljenju oni imaju pre svega istorijsku i edukativnu vrednost. Podrzavam ocuvanje u sto vecem broju samih racunara, dodatne opreme i rezervnih delova. Kada smo kod toga u Beogradu nisam uspeo da nadjem stare dinamicke memorije 4164 i 4116 pa ako neko zna gde ima kod nas da se nabave neka se javi (da znam, ima ih na ebay-u).
Citat:
...i stalno pise emulatore za ZX Spectrum tako da fakticki on stalno prosiruje kapacitet svog spekija i nikada ne predje na taj mainfraim vec uvek ostaje u svom Spekiju sam koristeci gigabajte nove memorije.
Grid spekija sa 1Tb-om RAM-a
Pozdrav
[Ovu poruku je menjao netomc dana 07.02.2010. u 20:06 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao netomc dana 07.02.2010. u 20:06 GMT+1]
[ calimero @ 07.02.2010. 20:09 ] @
imas Ethernet za C64 ( http://www.dunkels.com/adam/tfe/) a za GEOS postoje neki WYSWYG text editori...
inace imas gomilu projekata za C64, ukljucujuci i CDROM, USB... samo kucaj u google "C64 i-sta-ti-padne-napamet"
pogledaj http://www.64hdd.com/64hdd.html za povezivanje PCja i C64.
@flighter_022 jel imas jos uvek taj program za STe? jos kad bi mogao da cita neke uobicajene TAP ili ZX fajlove...  (idem bas da vidim da li tako nesto postoji za ST...)
[ Nedeljko @ 07.02.2010. 21:14 ] @
Citat: velikaplana81: Mnogo je glupo da nesto sto i danas radi (C64) i sto ima ogromnu emotivnu vrednost za sve nas cuci neiskorisceno, kada su ljudi i u 90im pravili modeme, prikljucivali se na BBS Politika, pravili eksperimente sa primenom C64 i ZXa. Ako moze da se na Pentium prikljuci flash drive, zashto ne bi mogao da se prikljuci Komodorov eprom modul sa podacima sa komodora? Ja znam da verovatno ne bi mogao da se prikljuci neki cirilicni font, ali zamislite ovo - sa PCja ucitate neki Word fajl na eprom, onda sa drugog modula ucitate tekst program na komodor, pa onda ucitate taj Word fajl, pa dok vam se deca igraju po sobi vi se igrate tim tekstom na televizoru, pregledate ga i iscitate, snimite izmene, pa vratite na pentium...Jel sam previse zastranio u sanjarenju ili ne?
Da, zastranio si u sanjarenju. Tekst procesor za C64, koji može da pročita doc fajl ne postoji, a i zašto bi to radio kada je danas PC džabe. Umesto C64, kupi dodatan PC za sebe, a deca neka se igraju na drugom. Razdvoj emotivnu od upotrebne vrednosti. To nikako nije isto.
[ flighter_022 @ 08.02.2010. 01:21 ] @
Calimero, na zalost, iz finansijskih razloga sam STE morao da prodam jos 1995, a diskete... pa verujem da danas vise i ne postoje, sto unistene, sto pogubljene.
Za prebacivanje vece kolicine materijala, pa mozda bi moglo da se digitalizuje na PC-u, pa onda radi konverzija, mada opet, ko ce se oko toga cimati? izuzev ako nije neki jako bitan materijal.
[ velikaplana81 @ 10.02.2010. 22:28 ] @
Da li je iko od vas uspeo da srpska slova dobije na komodoru i onda odstampa takav tekst?
Druga stvar, da li se moderni stampaci mogu prikljuciti na komodor i kako? Takodje i monitori
Ponavljam - home computers imaju upotrebnu vrednost kao pisace masine. Ako znate neki servis ili nekoga ko bi gore navedeno uradio za pare (pristao da uradi) dajte postavite informacije na forum.
Takodje, u slucaju da ne radi prateca oprema za C64 (ispravljac, kasetofon, ne znam dal ima jos nesto) jer znate nesto sto te stvari moze efektivno da zameni...sva sreca pa je vecina C64 po ormanima i na suvom i toplom
Nedeljko je spomenuo da C64 ne moze da procita DOC file, ali stvar je u tome da Word ima obilje fajl mogucnosti, npr RTF. Ako neko ima neka iskustva sa radom na PCju i komodoru, molim vas kazite (da li se iz Worda moze prebacivati na komodor i u kom programu)
za kraj jos i ovo - sa neta moze da se skine bilo koji program za komodor na pc i emulator komodora. Kako ovo sve skinuti na kasetu - kojim kablovima se kasetofon prikljucuje na PC? Ili mozda to ne moze da se uradi vec treba sve snimati na neki eksterni flopi disk
[ bais @ 20.02.2010. 13:32 ] @
Ako je neko zainteresovan za poneki preostali raritet,
prodajem C64 sa fast modulom, potpuno ispravan, u super stanju za svoje godine (i ja sam bio iznenadjen)!
Cena 50
Po uputstvu moderatora, eventualna komunikacija ide preko PP!
Nenad - Bg!
[ Svarog @ 20.02.2010. 19:15 ] @
50e? ko ce ti dati 50e za c64?ako vec mislis da mozes da ga prodas za te pare evo ti onda i ovaj moj,sa sve 2 dzojstika i 4 kasete za 2k dinara pa prodaj i njega :)
[ 3way @ 20.02.2010. 19:49 ] @
Stvarno, mnogo bre 50e....
[ 3way @ 20.02.2010. 19:54 ] @
Citat: velikaplana81:
Druga stvar, da li se moderni stampaci mogu prikljuciti na komodor i kako? Takodje i monitori
Monitori ne mogu. Za stampace postoje interfejsi ako imaju paralelni port...mada ni to ti ne garantuje da ce raditi...
Takodje, u slucaju da ne radi prateca oprema za C64 (ispravljac, kasetofon, ne znam dal ima jos nesto) jer znate nesto sto te stvari moze efektivno da zameni...sva sreca pa je vecina C64 po ormanima i na suvom i toplom
Ako originalno napajanje ne radi, mozes da ga bacis u djubre. S obzirom da je zaliveno u plastiku, jednostavno je nepopravljivo.
Naravno da zamena postoji, ljudi su pravili alternativna napajanja i to je radilo sasvim dobro. Imam cak negde i semu jednog takvog.
Nedeljko je spomenuo da C64 ne moze da procita DOC file, ali stvar je u tome da Word ima obilje fajl mogucnosti, npr RTF. Ako neko ima neka iskustva sa radom na PCju i komodoru, molim vas kazite (da li se iz Worda moze prebacivati na komodor i u kom programu)
Ja mislim da ovo nece raditi...Eventualno da ga bacis kao obican tekst...
Kako ovo sve skinuti na kasetu - kojim kablovima se kasetofon prikljucuje na PC? Ili mozda to ne moze da se uradi vec treba sve snimati na neki eksterni flopi disk
Lako, snimis to sto ti treba u audio fajl - WAV, i onda to snimis na kasetu kao pesmu :) Mozes i da napravis poseban uredjaj koji ce glumiti kasetofon i pustati to sa obicnog MP3 plejera...
Ako hoces da prebacujes na diskete, za to postoje kablovi koji ti omogucavaju ta povezes 1541 sa PC--jem preko paralelnog porta. Mana je, ocigledno, sto paralelni port ne mozes da nadjes skoro nigde. Ja nisam probao sa varijantama USB > paralelni port, a iskustva ljudi govore da to uglavnom ne radi.
[ 3way @ 20.02.2010. 21:45 ] @
Stvarcica koja sasvim dobro moze da se iskoristi...mislim ko zna...a i da ne zna, uvek moze da se izlozi k'o antikvitet...
[ Svarog @ 20.02.2010. 21:48 ] @
@Nedeljko - Ok ukapirali smo da C64 smatras djubretom ali nema potrebe da pises 3 apsolutno iste poruke jednu za drugom.Btw niko ne kupuje c64 zato sto smatra da ce (u)raditi nesto konkretno na njemu nego zbog toga sto za neke ljude ima emotivnu vrednost.E sad,ima likova koji takve stvari precenjuju pa misle da za to mogu dobiti 50-500-5000 evra ali ipak,na njima je da odrede cenu pa ako ima zainteresovanih eto doticnima radosti :) Sve u svemu moje misljenje da lik preteruje sa cenom a da ti ni sam neznas sto si se ubacio u ovu raspravu.
[ Nedeljko @ 20.02.2010. 23:40 ] @
Zaribao je internet, pa je došlo do umnožavanja poruka. Sada sam obrisao suvišne.
Na advokasi se dolazi iz dosade. Ponekad neko ima neki pametniji razlog, npr. da proba da proda C64, ali u najvećem broju slučajeva sa onim ko misli da ima pametnije razloge verovatno nešto nije u redu.
Što se cena tiče, postoji tržište. Nisam napisao koliko bih ja dao za C64 (ne bih ga uzeo ni džabe, hvala na pitanju), već šta sam čuo o cenama C64 po raznim buvljacima.
Citat: 3way: Stvarcica koja sasvim dobro moze da se iskoristi...mislim ko zna
A za šta bi ga leba ti to upotrebio, što ne možeš brže/bolje/lakše na bilo kojoj kanti od PC-ja?
[ 3way @ 20.02.2010. 23:48 ] @
A za šta bi ga leba ti to upotrebio, što ne možeš brže/bolje/lakše na bilo kojoj kanti od PC-ja?
Postoje stvari.
Kao sto je na primer odlican sintisajzer...a za to se i dandanas koristi....
Da ne govorimo o tome da mozes da ga upotrebis za citanje mailova i pracenje foruma...
Ja ga licno (tj. jedan od tri komada) upotrebljavam za igranje i za programiranje...nema niceg zanimljivijeg nego programirati ovakvu spravu u masincu i uz pomoc nje kontrolisati razne stvari izvan c64 kucista :)
Ako govorimo o muzici...za to koristim emulator...cisto radi udobnosti...
[ Nedeljko @ 21.02.2010. 09:42 ] @
Za meilove i internet čisto sumnjam, ali čak i ako to prihvatimo kao tačno, sve što si naveo možeš brže/bolje/lakše na bilo kojoj kanti od PC-ja.
[ 3way @ 21.02.2010. 14:04 ] @
To jeste tacno, za C64 postoji Contiki OS koji sve to radi. Uz to, moze da bude i web server. Na primer ovaj sajt "drzi" jedan C64: http://www.c64web.com/
Sto se tice igranja, igre za PC su mi uglavnom dosadne, a i za ove matore sam emotivno vezan.
A sto se tice muzike...cini mi se da nisi upucen u materiju...tako da ces morati da mi verujes da je SID i dalje vrlo cenjen...
[ Nedeljko @ 21.02.2010. 15:36 ] @
Ma, neka i radi. Kudikamo je brže/bolje/lakše čitati meil i krstariti internetom pomoću PC-ja.
E, jeste, sad će C64 da piči javascript i sve ostalo što treba za internet. On može da obrađuje veći ili manji fragment HTML-a i to je to.
Što se igara tiče, postoje C64 emulatori za PC, tako da za tom kantom nema apsolutno nikakve potrebe. Što se cenjenosti sid-a tiče, proizvodi li se on još?
[ Nedeljko @ 21.02.2010. 15:42 ] @
Na šta liče slike koje neko okači na forumu, kada mu pristupaš pomoću C64. Pretpostavljam da je njegovih 16 atributskih boja sasvim dovoljno. Šta će koji andrak nekome true color? Može li C64 da prikaže i gif i tiff i jpg i sve ostalo što se besi na internet?
[ 3way @ 21.02.2010. 17:16 ] @
Citat: Nedeljko: Ma, neka i radi. Kudikamo je brže/bolje/lakše čitati meil i krstariti internetom pomoću PC-ja.
U svakom slucaju - to radi. I apsolutno je upotrebljivo.
E, jeste, sad će C64 da piči javascript i sve ostalo što treba za internet. On može da obrađuje veći ili manji fragment HTML-a i to je to.
Kao sto vidis i to isto radi :)
Što se igara tiče, postoje C64 emulatori za PC, tako da za tom kantom nema apsolutno nikakve potrebe.
Emulatori su gej.
Što se cenjenosti sid-a tiče, proizvodi li se on još?
Ne, ali se proizvodi nesto slicno sto pokusava da imitira SID.
Na šta liče slike koje neko okači na forumu, kada mu pristupaš pomoću C64. Pretpostavljam da je njegovih 16 atributskih boja sasvim dovoljno.
Apsolutno dovoljno da vidis sta je na slici. Uostalom, za citanje poste i citanje foruma slike ti ne trebaju.
[ Nedeljko @ 21.02.2010. 17:28 ] @
Ma, pusti ti priče da nešto nekako radi. Moje pitanje je bilo
Citat: Nedeljko: A za šta bi ga leba ti to upotrebio, što ne možeš brže/bolje/lakše na bilo kojoj kanti od PC-ja?
Dakle, šta ako neko na forumu okači neku sliku ili je ubaci u meil? Šta je sa kvalitetom prikaza iste? Da li mogu svi standardni formati slika da se vide?
Igrao sam na WinVICE-u popaja za C64 i sasvim lepo radi.
Šta će meni C64 za muziku, kada mogu da nabavim nešto adekvatno što ima SID-like čip? Ako se neko zaista bavi muzikom, onda mu treba i profi oprema za to.
[ flighter_022 @ 21.02.2010. 18:52 ] @
Molio bih da se drzite teme i da se uzdrzite od direktnih napada na sagovornike i/ili njihove poglede na svet :)
Hvala.
[ 3way @ 21.02.2010. 19:04 ] @
Citat: Nedeljko: Ma, pusti ti priče da nešto nekako radi. Moje pitanje je bilo
A ja ti odgovorio:
Šta će meni C64 za muziku, kada mogu da nabavim nešto adekvatno što ima SID-like čip? Ako se neko zaista bavi muzikom, onda mu treba i profi oprema za to.
Tebi ocigledno ne treba. Oni kojima treba uglavnom ne nabavljaju nesto SIDlike, vec gledaju da to bude prava stvar. Obican ili modifikovani C64 ili eventualno sprava koja koristi pravi SID...a i jedno i drugo ulazi pod opis "profi" opreme.
[ calimero @ 22.02.2010. 08:50 ] @
Citat: Nedeljko: Za meilove i internet čisto sumnjam, ali čak i ako to prihvatimo kao tačno, sve što si naveo možeš brže/bolje/lakše na bilo kojoj kanti od PC-ja.
1986 Mac Plus Vs. 2007 AMD DualCore. You Won't Believe Who Wins
http://hubpages.com/hub/_86_Ma...Core_You_Wont_Believe_Who_Wins 
[ Nedeljko @ 22.02.2010. 17:51 ] @
Ima li ovo veze sa C64? A sa ZX Spectrum-om?
[ calimero @ 22.02.2010. 19:40 ] @
isto koliko i tvoji postovi sa bilo cime
"A za šta bi ga leba ti to upotrebio, što ne možeš brže/bolje/lakše na bilo kojoj kanti od PC-ja?"
racunar iz 1983. poredis sa danasnjim/jucerasnjim PCjem... c c c
ako vec hoces da diskutujes na tu temu (?!?) eno ti gore onaj link pa se zabavljaj - racunar iz 1986 vs 2007...
[ Nedeljko @ 22.02.2010. 20:06 ] @
Čovek je tvrdio da i dad-danas može C64 dobro da se upotrebi, pa sam logično pitao za šta. Naravno da nisu uporedivi, ali 3way misli da jesu.
[ 3way @ 25.02.2010. 09:15 ] @
I ja ti lepo objasnio..e sad sto bi ti umesto originalno SID-a koristio imitaciju, to je sasvim druga stvar...
A neki ih koriste i kao kase.
A moze i ovo:

[ herzog @ 19.04.2010. 19:00 ] @
Nedeljko je sjajno i argumentovano odbranio Spektruma u ovom threadu.
C-64 je bio kompjuter na kome su se ljudi skoro iskljucivo igrali , ili pisali
introe ; demoe ; muziku - znaci , nista ozbiljno.
(Takodje i naslednik, koga sam imao i koga se secam pre svega zbog nostalgije
i igrica Amiga - uglavnom su isto to ljudi radili. Ko je na Amigi koristio
Prolog? Ko je vrsio neke naucne proracune?)
Ne, commodore racunare su birali ljudi kojima treba konzola a ne "racunar"
Logican sled bio bio (za ozbiljne potrebe racunarske) : Speki i to onaj sa
disketnom i 128 k i boljom tastaturom (mada i ovaj sto imam zadovoljava
osnovno) pa dalje ili Amstrad , ili mozda Atari ST i docnije PC Dos.
Onda su dosli trendovi koji mi se ne svidjaju : - baze podataka, - mreze i -internet
i ideja da se "multimedija" koju je Amiga imala , ne zato sto je bila 10 godina ispred
vec zato sto niko to tada nije priznavao kao nesto znacajno,
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|