[ Milos_Wien @ 07.10.2004. 21:42 ] @
Zdravo Imam problem sa namestanjem ovog OpenVPN-a. Neznam da ga ukljucim da radi. To jest znam da ga ukljucim i sve to, ali mi nije jasno kako da napravim one konfiguracione datei. Citao sam help i sve i napravio sam po jedan i za server i za klijente, ali nekako nece. Da li bi neko bio ljubazan da mi ovde ostavi jedan primer konfiguracionog tog filea za server i jedan za klijent? Ovako izgleda moja mreza. Taj server je u kancelariji i tamo je Win2003 Server na njemu. On je iza jednog Firewalla ali to znam da trebam da uradim preusmeravanje portova. On ima tamo u toj mrezi adresu 192.168.0.200 Sada ukupno ima 2 klijenta koja ce da se zakace na njega a oni se kace preko interneta. Meni taj VPN treba jer je na serveru jedan SQL anywhere server koji je tu zbog neke aplikacije. Ja hocu da ovi klijenti mogu da koriste tu aplikaciju sa podatcima sa servera. Da bi mogli da je koriste znam samo da moraju da imaju neku ovako IP adresu 192.168.0.xxx i da imaju subnet kao i server 255.255.255.0 Znaci da taj server nekako misli da su to racunari iz lokalne mreze! Ja sam citao po internetu i koliko sam video i zakljucio, to sto meni treba to je to VPN. Isto sam procitao da je ovaj OpenVPN program najbolji od svih tih programa koji to mogu. Instalirao sam ga lepo i dobio sam po jednu kao nirtuelnu mreznu karticu jos na serveru i na klijentima. I da pitam ja jos nesto. Ja kako sam shvatio, ta virtuelna mrezna karta ce ustvari da mi sluzi da se zakacim preko nje nekako. To mi je donekle jasno, a sta bude ako ja treba da se zakacim sa 2 kompjutera odjednom? Sta ako hocu da se zakacim sutra i sa 3 odjednom? Jel to znaci da na serveru moram da napravim tako 3 te virtualne karte ili to sve sa jednom moze? Hvala na odgovoru i izvinite ako nesto nisam ispravno napisao. |