[ vladakru @ 11.10.2004. 18:27 ] @
hteo bih da uklonim Mandrake sa racunara i da particiju vratim da bude kao sto je bila (NTFS)????????????????????????
????????????? kao ???????
a da nema nikakve posledice po windows koji koristrim pored linux-a
[ Alef @ 12.10.2004. 15:17 ] @
Samo obriši particiju na kojoj ti je bio Linux. fdisk će ti bez problema uraditi taj posao.
[ banom @ 12.10.2004. 15:39 ] @
Mozes i da pregazis sve sa novom instalacijom win-a.
Samo ubaci butabilni disk, odradi instalaciju a onda u Particion Magic-u obrises linuxove particije.
Kod mene je ovo radilo bez iakakvih problema.
[ vladakru @ 12.10.2004. 23:37 ] @
ali ja vec imam win koji nebih hteo da diram, znaci samo da se ukloni linux
[ BytEfLUSh @ 12.10.2004. 23:42 ] @
Pa obrišeš particiju... I kasnije možeš lepo da šibneš Debian-a ili Slack tamo gde je Mandrake bio :)
[ vladakru @ 13.10.2004. 09:25 ] @
pa dobro to ali ja ne zelim vise da imam linux na compu.....
da li ce da se sje... win ako samo obrisem linux particiju??
mislim na boot operativnog sistema
[ dpop @ 13.10.2004. 14:28 ] @
Nisi dao dovoljno podataka za kraće cjelovito rješenje...Da li ti sada multiboot radi win ili lin..?
Ako je to lin onda je vjerovatno korišten lilo pa u tom slučaju prije brisanja particije sa recimo fdisk ili parted i sl.. obavezno uradi
# lilo -u
da ukloni svoje tragove u MBR-u.
Ako je multiboot iz win xp ili 2k onda se odredjenim prepravkama sistemskih fileova koji su u formi txt datoteka dovodi u željeno stanje a potom sa fdisk obrisi planiranu particiju...
[ vladakru @ 13.10.2004. 22:41 ] @
boot mi radi LILO, molo bih za blize oblasnjenje kako da ga uklonim pre brisanja particije.
c:windows, d:bezveze podaci, sledeca particija je za linux
[ malisha @ 13.10.2004. 22:57 ] @
stavi instalacioni CD od XP-a i udji u repair (ili kako vec bese) i kucaj fixmbr ili vec vidi koja je komanda...

jbg-a zaboravio sam

sve u svemu.. ja sam pokusao sa fixmbr (sto je vazilo za slucaj w98 i boot disketa) pa mi je XP javio da je to pogresna komanda.. e sad da li mi je sam XP i ponudio pravu komandu ili sam nekom telefonirao... zaista ne mogu da se setim... komanda svakako ima veze sa mbr

baci oko na microsoft support ili pitaj cika google-a
[ Milan Andjelkovic @ 13.10.2004. 23:01 ] @
Formatiraš (linux) paritciju pomoću fdisk-a ili PM-a, butuješ sa xp cd-a, uđeš u konzolu i odradis fdisk /mbr, fixboot i fixmbr (moguće da je neki od poslednja tri koraka nepotreban, zaboravio sam...).
[ Safet Beriša @ 13.10.2004. 23:41 ] @
Brisanje i formatiranje Linux particija u FAT32/NTFS se može mnogo komotnije odraditi iz samog XP-a (ako je taj Win koji imaš XP) preko Control Panel > Administrative Tools > Computer Management > Storage > Disk Management(Local).
[ banom @ 14.10.2004. 01:00 ] @
fdisk ti u svakom slucaju ne gine ako hoces da zadrzis postojeci windows, jer bilo da formatiras linux particiju ili je brises u PM, moraces da sredjujes master boot record.
Predlozio sam ti da pregazis sve novom instalacijom Win-a jer je mozda malo manje komplikovano.
[ vladakru @ 14.10.2004. 10:48 ] @
u Computer Menagement mi pise da je C: primarna (na njoj je win) ove ostale su LOGICAL
[ banom @ 14.10.2004. 11:02 ] @
Nema veze sto je C: primarni jer linux ionako ide na svoju particiju, ali i upisuje se u boot sektor na C: tako da ces morati da prepravljas boot. Jesi li isprobao ono sa fdisk?
[ BytEfLUSh @ 14.10.2004. 14:57 ] @
Čak i ako samo izbrišeš Linux particiju i dalje ćeš moći bez problema da dižeš XP, samo što ćeš imati onaj LILO meni pri boot-u. To ćeš rešiti dizanjem XP recovery konzole i tamo imaš fixmbr ili tako nešto. Možda bi i fdisk /mbr uradio posao, ali to nisam siguran...
[ vladakru @ 14.10.2004. 17:41 ] @
ok, hvala na odgovorima, jos nisam siguran da li cu da rimuvnem linux, ako se bidem resio drzacu se vasih uputstava.
hvala jos jednom!