DHL je kurirska posta (tzv. od vrata do vrata), kao sto su to i UPS, FedEx, TNT, itd. E sad, posto je u pocetku, a to je pre par godina, tj. jos u zacetku, jos bila bez razvijene infrastrukture, to je sve islo malo komplikovanije, da ne kazem skuplje.
DHL ima svoja sopstvena prevozna sredstva (kamione, brodove, cak i avione!), i u najvecem broju slucajeva ne koristi posrednike. Na taj nacin se omogucava kako pracenje posiljke, tako i veca pouzdanost i sigurnost sto se kradje, gubljenja, ostecenja, itd. tice. Naravno, sve to ima svoju cenu, pa bi jedan najobicniji papir A4 formata u Nemacku stigao za otprilike 3 radna dana, ali bi to zadovoljstvo kostalo oko 20€!?
Zato se uglavnom (naravno ne i iskljucivo) koristi od strane firmi za slanje dokumenata i stvari od vrednosti, a narocito kada je neophodno da te iste stvari brze stignu na odrediste.
U Srbiji, mislim da bi ti u Beogradu bilo moguce da dobijes "do vrata", a u Srbiji bi trebalo da angazuju PostExpress servis, koji bi ti isporuku izvrsio "do vrata" ili do Poste,

.
Inace, (mislim jos uvek vazeci) cenovnik svih vrsta postanskih usluga (kako Poste, tako i DHL-a) mozes pronaci na
www.posta.co.yu (u PDF formatu).
Kada je u pitanju slanje IZ INOSTRANSTVA, predlazem ti da odes na sajt DHL-a ili nekog drugog "posrednika", a moj ti je savet da prvo proveris cene na US Postal Services (
www.usps.com). Nego, vrlo je verovatno da amazon.com ima nekog svog "default" speditera, tako da imas i to u vidu.
Jos nesto: da bi izbegao vise troskove, zasto porudzbinu ne bi izvrsio preko
www.amazon.de? Ili npr.
www.jpc.de ili
www.bol.de, itd.?