[ BytEfLUSh @ 25.10.2004. 13:27 ] @
Ovako... Dobijem neki laptop na kome treba instalirati RedHat 8, i namestiti dual boot sa XP-om. Instalacija se lepo završi, stavim LILO na MBR, i restartujem računar. "L". Umesto onog grafičkog menija dobijem samo slovo L. I nikako da vratim MBR - uglavnom ne može se normalno dići ni Linux ni Windows.

Situacija je sledeća:
- Laptop nema floppy drive.
- Imam neki UBCD (Ultimate Boot CD). CD je definitivno ispravan. Sa njega mogu da dignem Linux (Gujin Boot Loader), ali ne mogu Windows. Dakle, u Linux mogu ući.
- Probao sam sa raznim verzijama LILO-a, i sa linear i lba32, nikako neće da proradi. GRUB se zakuca na sličan način - ispiše GRUB i blokira se.
- Sa UBCD-a ne mogu da dignem nijedan floppy image. Svaki se zakuca.
- Narezao sam neki svoj Boot CD koristeći Win98 EBD (boot floppy), zakuca se.
- Probao sam da dignem sistem sa XP CD-a (originalni XP Home koji se dobija uz laptop, dva piratska XP Pro CD-a koji sam uzeo od ortaka, pa i Win2003 server). Svaki se odmah zakuca.
- Iz Linux-a mogu pristupiti svim particijama bez problema.
- U BIOS-u nema nikakvih podešavanja koja bi mogla rešiti problem.
- Laptop je hardverski ispravan, WinXP je radio bez ikakvih problema zadnjih cca 6 meseci.

Dakle, jedino rešenje koje ja mislim da bi pomoglo je neki programčić za Linux koji upisuje Windows (ili DOS, šta li je) MBR na hard disk - jel postoji tako nešto? Ili ako neko ima drugo rešenje...?

Laptop je Gericom Hummer, P4/2200MHz, 40GB disk - ako vam to išta znači. Uglavnom, HITNO mi treba rešenje, a format ne dolazi u obzir jer se na laptopu nalaze važni podaci jedne državne firme.

Hvala unapred.
[ strba @ 25.10.2004. 15:24 ] @
Neki partition program, mislim da je Ranish partition manager (ne znam mu sajt/a ima ga Bart boot cd-u) ima bas tu opciju ( write MBR ) mada ne znam koliko ce ti to pomoci/probaj.

Kada god se zezas sa boot managerima uvek napravi backup MBR-a.Maxtor uz diskove daje maxblast ( drugi poroizvodjaci verovatno isto daju slicne alate) koji to (backup /restore ) mbr-a fenomenalno odradjuje.

Poz

p.s Nadji fabricki alat za marku hard diska tvog laptopa pa vidi koje opcije (vezane za mbr...) ima i da li ti prvo moze on pomoci

p.s2 ukoliko ti nista ne bude pomoglo ( tesko da ces do ovoga da dodjes ). Uradi backup sa nekim boot cd-om ( bart/slax ) backup svih podataka i sa fabrickim alatom za tvoj hARD uradi write zeros to hard drive ( i to bi moralo da te spase mada napominjem po meni nebi trebalo da dodjes do ovoga)

[ BytEfLUSh @ 25.10.2004. 15:45 ] @
Hvala na odgovoru.

Ranish nije pomogao, ne može da se pokrene sa UBCD-a - samo pukne u jednom delu.

Što se backup-a MBR tiče, znam da sam to trebao uraditi, ali sam ipak išao po logici tipa "neće ništa biti, to mi je ko-zna-koji put da instaliram Linux". Probao sam i da ručno popravim MBR (prvih 446 bajta koji sadrže sam boot program) tako što sam uzeo MBR sa druge mašine i kopirao sve osim partition tabele - ni to nije uspelo, situacija je ostala ista.

Stvar je u tome što bi sigurno nešto uspeo da uradim kad bih došao do DOS komandne linije - FDISK.EXE /MBR bi sigurno pomogao (iako je u pitanju XP, to sasvim lepo radi - provereno)...

Inače, laptop je umrežen sa mojim desktop računarom i mreža lepo radi (u Linux-u), pa bih se ja još odavno odlučio za backup/format, ali - fajlovi na laptop-u su enkriptovani (ona bljutava XP enkripcija). Tako da... Ništa od toga...
[ BytEfLUSh @ 25.10.2004. 16:20 ] @
Hmm došao sam do komandnog prompta, FDISK /MBR nije pomogao. Sve nešto mislim da je možda problem i do boot sektora na samoj particiji, a ne u MBR... Mada ne znam kako je do toga moglo doći...
[ PlastiC_AvengeR @ 25.10.2004. 16:25 ] @
Probaj iz Win XP Recovery Console FIXBOOT i FIXMBR komande...
Ako ne znas kako da dodjes do konzole, to ti je ono kad pocinje setup XP-a, prvi upit ( press "R" to repair XP via recovery Console )....
[ BytEfLUSh @ 25.10.2004. 16:29 ] @
Ne mogu do nje doći - komp se zaglavi pri boot-ovanju sa CD-a...
Sad su mi najveći problem oni encrypted fajlovi pošto da nije njih lako bi ja uradio backup/format/restore...
[ strba @ 25.10.2004. 17:00 ] @
Nadji prvo fabricki program za odrzavanje tvog harda nije bitno da li na boot disketi ili cd-u pa vidi sta on moze da uradi, a onda vidi da li u ranishu mozes da napravis njegovu boot disketu ( na kojoj ce biti samo on ), pa probaj da ga podignes ( jedini je problem kako nemas flopy sto samo od diskete u neru moras da napravis boot cd).

Poz

[ random @ 25.10.2004. 17:57 ] @
Ajde okači ovde taj MBR da ga vidimo.
[ BytEfLUSh @ 25.10.2004. 18:25 ] @
Evo zip arhiva, tu su i MBR i partition boot sector (pošto mislim da je u njemu ipak problem).

Ja nisam uočio ništa neuobičajeno...
[ random @ 25.10.2004. 19:03 ] @
Na prvi pogled ništa čudno. Imaš jednu primarnu NTFS particiju, i jednu extended (u okviru koje si instalirao Linux). Mada je bootloader code u mom MBR-u ovde nešto malo duži. Pravo da kažem, nemam ideju.
[ BytEfLUSh @ 26.10.2004. 04:27 ] @
Upravo sam uspeo rešiti problem. Stvar je u tome što su particije bile loše deklarisane, pa su DOS/NT based sistemi (znači, startup diskovi i sl.) pucali usled toga što su u partition tabeli bile upisane pogrešne vrednosti. Početak particije je bio upisan OK, ali zato veličina i krajnji CHS nije. Linux se lepo snašao i pored tih grešaka.

Pomoću fdisk-a u Linux-u sam podesio tabelu - nakon toga sam mogao podići XP Boot CD. Sama instalacija XP-a na HDD-u još nije radila. Recovery konzola nije pomogla, ali je repair Windows-a konačno osposobio sistem.

Uglavnom, neću im instalirati Linux dok ne urade backup podataka - to sam im trebao napomenuti još pre nego što sam preuzeo laptop, ali ovako nešto mi se nikad nije desilo...

Hvala svima na predlozima.