[ Verdana @ 25.10.2004. 18:29 ] @
Od nedavno sam korisnik T-mobile mreže u USA i probala sam da šaljem SMS na 063 brojeve, međutim ni jedna poruka nije stigla. Isto tako ni jedna poruka poslata meni sa 063 mreže nije bila primljena. Sa 064 mrežom nema nikakvih problema. Zašto se ovo dešava sa 063?
[ max82 @ 25.10.2004. 21:26 ] @
SMS poruke nije moguce razmeniti zato sto Mobtel nema roaming sa T-Mobile mrezom. Operateri u SAD sa kojima Mobtel ima sklopljen roaming ugovor su samo AT&T Wireless i Nextel, dok Telekom ima potpisan roaming ugovor sa : T-Mobile, East Region, Seattle WA, Kansas City MO, Oklahoma City OK, Salt Lake City UT, Phoenix AZ, Honolulu HI, Denver CO, Southeast Region, Central Region, AT&T Wireless, Cingular Wireless-Genesis Network, pa se zato mogu medjusobno razmenjivati poruke.
[ Verdana @ 26.10.2004. 00:44 ] @
Hoće li se sklapati novi ugovori ili od toga ni ubuduće neće biti ništa? Sad sam baš pogledala: T-mobile ima ugovor sa obe crnogorske mreže i sa Telekomom, jedino sa Mobtelom nema, što je baš bezveze.
[ Dejan Krstic @ 26.10.2004. 12:33 ] @
Naravno da ce biti sklopljen ugovor o roamingu. Informacija jos uvek nema kada ce to biti ali ono sto je bitno je da cak iako se sklopi ugovor o roamingu ne mora da znaci da ce biti omogucena razmena sms poruka. Neki operateri jednostavno blokiraju dolazni sms ili traze od operatera da se placa veca cena po dolaznom sms-u. Tako npr nije moguce slati SMS na bilo koju mrezu u Francuskoj iako sa svim mrezama imamo sklopljen ugovor o roamingu.

Trenutno nije moguce slati sms na mrezu AT&T iako imamo sklopljen ugovor o bilateralnom roamingu.
[ Korisnicki Servis @ 26.10.2004. 13:28 ] @
Trenutno smo "na listi čekanja" kod T-Mobile, očekujemo da će ugovor biti sklopljen uskoro. Slična situacija je i sa Cingular Wireless, sa kojima postoji unilateralna saradnja - njihovi korisnici kod nas mogu da koriste svoje telefone (i brojeve), naši kod njih ne mogu. I jedne i druge čekamo da reše administrativne "zavrzlame", pa će se onda sve rešiti ... Za tango je potrebno dvoje ...

However, kao što reče DK, ROAMING ne znači da će biti omogućena i razmena poruka. Najverovatnije hoće, ali kao što je slučaj sa Francuskom, ukoliko T-Mobile ne bude zainteresovan za razmenu SMS saobraćaja, ili uslovi budu nepovoljni, postoji mogućnost da se ta opcija nikada ne omogući.
[ Verdana @ 26.10.2004. 15:41 ] @
Hvala na odgovorima. Nadam se da će se stvari uskoro razrešiti i da će raditi i SMS saobraćaj. Ne vidim zašto ne bi, kad se ovde plaćaju i primljene i poslate poruke, ali valjda je kao i uvek odgovor na svako nelogično pitanje vrlo prost: politika.
[ elektros @ 25.08.2006. 14:24 ] @
konacno radi T-mobile na 063 i obratno