[ igor123 @ 25.10.2004. 20:42 ] @
koliko je isplativo i pogodno pisati aplikaciju za monitoring procesa u tvornici u jeziku java? Svo vodjenje na 1. razini odrađuju PLC-ovi, a server sa bazom podataka i racunala su Ethernetom spojeni na 2. razinu. Dakle, aplikacija bi putem grafickog sucelja trebala vizualno prikazivati trenutna stanja u procesima. Da li bi aplikacija u C++ bila brza i pouzdanija i koliko?

Molim za savjet onih koji imaju iskustva u ovom podrucju, a ako nisam postavio pitanje na pravom forumu, da me usmjere.

Hvala.
[ bunker @ 25.10.2004. 21:56 ] @
Mislim da ti moze pomoci podatak, da fabrika USSteel u Smederevu uvodi modernizaciju pracenja tehnoloskih procesa u proizvodnji celika koristeci J2EE i Oracle JavaBeans, a data tier je naravno Oracle...

[ srdjandakic @ 25.10.2004. 22:02 ] @
Pretpostavljam da je u pitanju prikaz rezultata SQL upita i Level 2.

Tu te uglavnom zanima brzina servera, donekle propusnost mreze. User-interface nije problem. Dosta sam radio Level 3 gde nemaš velike potrebe za brzinom klijenta.

Za bilo kakav real-time pristup, udar na CPU i memoriju je prevelik da bi radio u Javi. Za ovo sam koristio Delphi/Win32 kao front end projekat (konzolu) koji sam nedavno završio i trebalo je dosta truda da to proradi (obrada oko 1.5 Mbps podataka i prikaz u grafikonima)
[ igor123 @ 26.10.2004. 17:06 ] @
Obzirom da sam pripravnik, dipl. ing. automatike od nedavno, zanima me kompletna struktura automatizacije i monitoringa u industriji, od senzora, izvrsnih uredjaja, pa sve do procesnih servera. Javom sam se poceo zanimati tek nedavno, pa me je interesiralo da li se isplati dublje ulaziti u jezik.

Mozda mi mozete predloziti neku dobru literaturu (engl/hrv/srp) po
pitanju industrijskih mreza, profi bus-a, ind. etherneta, itd. da mogu malo dublje uci u problematiku,jer cini mi se da imate dosta vise iskustva u ovom podrucju od mene.
[ srdjandakic @ 01.11.2004. 22:59 ] @
Krenes odavde za big picture, pa surfujes...
http://en.wikipedia.org/wiki/Programmable_logic_controller
http://en.wikipedia.org/wiki/SCADA

Iskren da budem, tokom svog rada nisam imao trunke vremena za citanje bilo kakve literature "sa strane", osim specifikacije projekta :/

Nisam se susreo sa Java resenjima do sada, mada ne verujem da bi postojao problem sa Javom na visim nivoima pracenja procesa proizvodnje. Verovatno zavisi od politike firme.