[ bakiman @ 25.10.2004. 23:05 ] @
Viđao sam to na grafičkim kartama, monitorima, možda postoji još negde...

Šta to znači i čemu služi???

Ja mislim da je to Digital Video Input možda? Ali opet čemu bi služilo kada je danas sve DIGITAL???

poz
znx
[ Milos Stojanovic @ 25.10.2004. 23:14 ] @
Digital Visual Interface

http://www.fact-index.com/d/di/digital_visual_interface.html

Uglavnom se koriste za povezivanje hi-end TFT monitora, zato što svi LCD monitori koriste digitalnu tehnologiju dok su CRT monitori (sa katodnom cevi) zasnovani kompletno na analognoj tehnologiji. I zaista jesu digitalni, dok je standardni (VGA) signal koji stiže do većine monitora analogni RGB signal. Kako je digitalan nudi bolje performanse, kvalitetniji signal, itd, jer kod "običnih" rešenja imaš pretvaranje sa digitalnog signala grafičke kartice na analogni signal koji prolazi kroz kabl i ulazi u monitor, gde se opet pretvara u digitalni (kod novih LCD monitora). Naravno, potpuno nepotreba dvostruka konverzija.
Međutim DVI sadrži i analognu komponentu tako da se jednostavnim adapterom monitori sa starijim konektorom i dalje mogu priključiti na DVI. Zato je DVI univerzalno rešenje, mada se i dalje ne koristi toliko. Uglavnom zato što koristimo low-budget monitore koji to nemaju.
[ StORM48 @ 27.10.2004. 22:36 ] @
Naravno, zato što je u pitanju prevara - prodavanje magle. DVI je kao takav potpuno prirodan interfejs za povezivanje za izvorom (grafička), tako da mi otpočetka nije jasno zašto se on forsira samo na skupljim monitorima, pošto bi on trebao biti DEFAULT, a analogni 'dodatni' konektor.

Ali eto, lukavo su sračunali da se ovako uzima veća lova.

Pozdrav
[ lancia88 @ 27.10.2004. 23:09 ] @
Pozdrav,
svakako, ali nas zahvaljujuci tom dodatku, preovaladava lagano misljenje u EU da se time svaki LCD monitor jednostavno pretvara (uz TV karticu) u klasican neoporezovani televizor. U fazi smo iscekivanja ekspertskog misljenja strucnjaka iz EU da vidimo da li ce se zbog toga prema predlogu uvesti porezi i carine na LCD monitore u EU.
pozdrav
[ pctel @ 28.10.2004. 01:20 ] @
Citat:
zahvaljujuci tom dodatku, preovaladava lagano misljenje u EU da se time svaki LCD monitor jednostavno pretvara (uz TV karticu) u klasican neoporezovani televizor.

kako to mislis? TV karticu mozes da povezes na obican analogni prikljucak. Evo, ja bas imam na stolu TV kutijicu sa VGA konektorom...
[ bakiman @ 28.10.2004. 13:00 ] @
Znači ATI R9600XT (DVI) i TFT LG Flatron 1710B (DVI) daju višestruko bolji kvalitet od
ATI R9200SE (analog) i Samsung SyncMaster 997DF (analog) što ja imam?

poz
[ lancia88 @ 28.10.2004. 14:02 ] @
Pozdrav,
Citat:
pctel: kako to mislis? TV karticu mozes da povezes na obican analogni prikljucak. Evo, ja bas imam na stolu TV kutijicu sa VGA konektorom...

...eh, sada. Polemika je zapoceta davno pre pojave ove mogucnosti u praksi, citao sam da je tada predvidjeno da ce tako nesto moci da se dogadja te je sve pokrenuto vise preventivno. Razvoj dogadjaja je bio malko drugaciji. Nadajmo se da ce tako nesto moci da se izvede i sa SS2 karticama (salim se, to nije izvodljivo ali bi bilo bas pravo)
pozdrav
[ Milos Stojanovic @ 28.10.2004. 17:42 ] @
Citat:
bakiman: Znači ATI R9600XT (DVI) i TFT LG Flatron 1710B (DVI) daju višestruko bolji kvalitet od
ATI R9200SE (analog) i Samsung SyncMaster 997DF (analog) što ja imam?

Pa ne bih rekao višestruki. A i porediš TFT i CRT monitor po kvalitetu... Najbolje je da probaš monitor koji ima oba ulaza. Ja lično nisam primetio neku razliku kada sam upoređivao na nekom 15" TFT Aceru.
[ StORM48 @ 29.10.2004. 13:38 ] @
O tome je već pisano, a zaključak je da su rezultati u najmanju ruku - čudni! Na nekim monitorima je razlika evidentna, na nekima drastična, dok se na pojedinim primercima razlika u slici svodi na psiho-efekat. Drugim rečima, ako budete imali sreće razliku ćete videti, a ako ne...

Pozdrav
[ kevin @ 30.10.2004. 01:40 ] @
Tachnije recheno, ako budete imali para, razlika ce biti primecena....Na jeftinijim monitorima i jeftinijim VGA kartama se razlika zaista ne primecuje, shto zbog losheg DVI kabla, shto zbog nekvalitetnog DVI-a uopshte, dok se (navodim stanje u mojoj mashini) na X800Pro + Neovo S-18 TFT razlika itekako primecuje....