[ viza @ 28.10.2004. 17:20 ] @
jel' zna neko kako instalirati post script štampač iz ppd-a na osx? adobe ps printer driver nema za osx - zvanična informacija sa adobe sajta!!!! ima samo za os 9 i niže.
napravim ja pdf pa njega nosim na osvetljavanje, ali me jako nervira kako ovo ne može.
ako neko ima rešenje bio bih zahvalan.
pozdrav.

p.s.
nemam classic da bih mogao da pokrećem aplikacuje za os 9!
[ DS_Store @ 28.10.2004. 21:28 ] @
Pozdrav!

Ako sam dobro razumeo, zelis da instaliras PostScript stampac sa kojim ces, pomocu odgovarajuceg PPD-a, moci da pravis .ps fajlove? Ako je to slucaj citaj dalje, ako nije - izvinjavam se.
Prvo, pokreni Print Center. Idi na Printers > Show Printer List. Sad u prozorcetu klikni na Add. U dijalogu izaberi IP Printing. U polje Printer's Address unesi: "localhost" (bez navodnika. Prati kako se menja komentar pod prozorom dok kucas). U dijalogu Printer Model idi na Other... i nadji svoj PPD. Skini stikliranje sa Use default queue on server i u boxu ispod unesi neko ime koje ima veze sa PPD-om. Klikni na Add i... u listi stampaca je!
Nadam se da sam pomogao!
Sve najbolje.


"...ali me jako nervira kako ovo ne može." <- kako ovo sada blesavo zvuci, heh? Mac je to, prijatelju.
[ viza @ 29.10.2004. 10:20 ] @
ni ne znaš koliko si pomogao. već sam počinjao lagano da ludim.
ali sada je sve ok. hvala još jednom.
pozdrav.
[ viza @ 29.10.2004. 11:17 ] @
još jednom ja!
instalirao sam štampač iz ppd-a i sve je to ok. ali kako da mu definišem "print to file", da ne moram svaki put kada pravim ps fajl npr. iz ilustratora, da idem u printer opciju i podešavam to.
pod windows-om je to jako prosto definisano - printer > properties i tu je sve. ali pod osx u printer>preferences nisam našao tako nešto, niti bilo gde drugde. bio bih jako zahvalan na toj informaciji.
inače bavim se profesionalno pripremom već 7-8 godina i znam dosta oko svega toga, ali sam tek nedavno počeo da koristim mac. tako da me to sve dodatno nervira. znaš onaj osećaj kada misliš da znaš već skoro sve i da ćeš lako šta god treba u vezi toga i onda se pojavi ovako nešto!!!!
sitnica koja te rasturaaaaaa!!!!
[ DS_Store @ 29.10.2004. 15:38 ] @
Pozdrav!

E bas mi je drago da sam ti pomogao! Nema nista lepse od takvih stvari.
A u vezi pitanja, pod uslovom da sam dobro razumeo, u svakom print box-u, i za Illustrator i za maltene sve programe mozes da pravis Presets-e. Podesi sve i sacuvaj u jednom print dijalogu i svaki sledeci print imas istu opciju samo rokni Enter. Ako si tek ukljucio program to znaci prvi put moraces da kliknes na dva jezicka, a posle sve ide auto-mato. Koliko ja znam, ne moze da se rokne Cmd+P i da se bez ikakvog dijaloga napravi PostScript. To je onako kako ja radim, takodje pripremu. Sad, moguce je da postoji i neko drugo resenje, ali meni ovo sasvim fino radi. Secam se toga na PC-u: printer > properties, ali ovde to ne radi tako, a da budem iskren i nije toliko uznemirujuce. U vezi ovoga je i drugi deo tvog komentara, a to je da, koliko sam razumeo, najveci problem ljudima koji predju sa PC-a na Mac je da se "oslobode" nacina razmisljanja koji su imali dok su radili na PC-u. Verovatno je i obrnuto, ali nemam nameru da isprobavamm, heh.
Sve najbolje!
[ viza @ 30.10.2004. 17:43 ] @
hvala na iscrpnim komentarima.
pozdrav i, takodje, sve najbolje.
[ nesh @ 01.11.2004. 17:13 ] @
On Fri, 29 Oct 2004 17:38:55 +0000, "DS_Store" wrote:


Citat:

A u vezi pitanja, pod uslovom da sam dobro razumeo, u svakom print

box-u, i za Illustrator i za maltene sve programe mozes da pravisZa Adobe programe i ne moraš da instaliraš printer. Lepo prebaci ppd u

$HOME/Library/Printers/ i onda ga imaš pod PostScript u njihovom print

meniju.


p.s. nisam siguran da li mora da se ubaci i u

/Library/Printers/PPDs/Contents/Resources/en.lproj/ ali ako ne radi prva

varijanta onda pokušaj sa ovom.


--

Đorđević Nebojša

Studio Quattro - Niš

Registered Linux User 282159

[http://counter.li.org]