[ bakiman @ 30.10.2004. 15:38 ] @
Postoji li takav program (verujem da postoji), i kako se zove, odnosno koji preporučujete?

poz
tnx
[ Mihailo @ 30.10.2004. 15:39 ] @
hm.. calculator?
[ bakiman @ 30.10.2004. 15:52 ] @
A pa ne znam da koristim calculator

PROBLEM je u tome što (po mom mišljenju) većina korisnika ne znaju koliko svaka njihova komponenta vuče, kao i šta bi mogao da ubaci novo kao eventualni upgrade a da se ne zapali...

poz
[ McKracken @ 30.10.2004. 16:07 ] @
Nece da se zapali :)
[ bakiman @ 30.10.2004. 16:17 ] @
Znam da neće, do sam rekao čisto radi porećenja...

UZGRED što mi obrisa onu temu za "koliko coolera ima moja konfiguracija"???

I to BEZ RAZLOGA, ajde ili kaži neki dovoljno dobar razlog il da se ŽALIM ESu!

A osećam da ćeš i ovo da obrišeš...
[ cicika @ 30.10.2004. 20:32 ] @
@bakiman
Vidi, nemam apsolutno ništa protiv tebe. Čak mi izgledaš kao neki vrlo simpatičan lik, po svim tvojim postovima koje sam pročitala, ali si toliko blesavih pitanja postavio na [es]-u da je to neverovatno.

Što se tiče koliko koja komponenta vuče struje unimer u ruke pa meri. Pre toga možeš da nadješ data-sheets za sve komponente koje imaš na, recimo, sajtovima proizvodjača.
[ bakiman @ 30.10.2004. 21:37 ] @
LJUDI, ja ne znam da li je vama NORMALNO da otvarate komp svakih 5min. MENI NIJE. To je isto ko da otvarate TV svaki čas bez veze!

Ja za ovih 4god. što sam sa kompovima nisam ih otvarao ni 2puta!!!
Jednostavno, otvarati komp je extra glupo! Sem naravno nekog konkretnog razloga kao što je upgrade ili menjanje neke komponente, što meni nije trebalo, a ako Vi menjate hardware svog kompa svaki dan onda Vam svaka čast!

huh

Tako da neću otvarati komp zbog provere koliko struje vuče svaka komponenta, a na sajtovima nisam našao, sem za CPU.

Jel zna neko il ne zna?
A i ne treba mi prgm. pogledajte potpis, pa ako znate recite!

pozd
[ cicika @ 30.10.2004. 21:59 ] @
Mnogo volim da citiram samu sebe...

Citat:
možeš da nadješ data-sheets za sve komponente koje imaš na, recimo, sajtovima proizvodjača.

Tamo ćeš uglavnom naći radne napone i snage. Struju dobijaš kao snaga/napon i to je to. Za sve preko toga moraćeš da otvoriš komp.
[ StORM48 @ 30.10.2004. 23:41 ] @
A kako će to da izmeri potrošnju pomoću Unimera? Ovo me živo zanima... :)

Programi otpadaju još lakše, pošto ploča nema "merač potrošnje", a jedini pouzdan način je traženje tabela sa specifikacijama, kojima proizvođači raspolažu. Problem je jedino što svaki 500-ti proizvođač tako nešto prezentuje na svom sajtu. Ostale, blago rečeno, boli uvo.

Alternativa bi bila uređaj koji se iz milošte zove Kill-A-Watt, a možeš ga naći ovde:
http://www.p3international.com...ts/special/P4400/P4400-CE.html

Dopuna:
A možeš od nekog da pozajmiš i UPS - većina njih ima softver koji prikazuje opterećenje, čime lako možeš da utvrdiš koliko struje "vuče" tvoja konfiguracija.

Ako te ni ovo ne zadovoljava, predlažem ti da započneš studije ETF-a, pa napraviš sam neki uređaj. :) Šalim se, naravno.

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 31.10.2004. u 00:45 GMT+1]
[ cicika @ 30.10.2004. 23:44 ] @
Storm, zezaš me. 'Ajde pročitaj ponovo.
I znaš li ti šta je indirektno merenje?

Što se tiče linka - odlična stvarčica!

[Ovu poruku je menjao cicika dana 31.10.2004. u 00:47 GMT+1]
[ obranko @ 30.10.2004. 23:45 ] @
Pozdrav,

Ako vec zelis da znas koliko ti vuce ceo racunar to je najlakse da se izmeri. Uzmi unimer kao sto moderator pomenu i izmeri kojiku struju vuces iz zida. Ne otvaraj racunar jer uzimajuci u obzir tvoje pitanje postoji sansa nesto da spalis.
Pomnozi izmerenu vrednost struje sa 220 (napon mreze). Pa to opet pomnozi sa 0.9 (koeficijent iskoriscenja DC-DC konvertora u racunaru). Zatim pogledaj (procitaj) koliko ti je napajanje ugradjeno u racunar. Razlika izmedju te dve vrednosti je rezerva koju imas. Ako zelis nesto novo da dodas proveri da li zahteva vecu snagu od rezerve koju imas. Ako ne, mozes da ugradis. Ako da, mozes da ugradis ali ti treba novo, snaznije napajanje.
I jos nesto, da ti se nebi desavale cudne stvari (resetovanje, zaglavljivanje racunara) uvek ostavi jedno 10-20% snage u rezervi. Dakle ako imas napajanje od 400W snaga svih tvoji potrosaca ne bi trebala da predje 320W (ako si konzervativan) ili 360W (ako si avanturista).

[Ovu poruku je menjao obranko dana 31.10.2004. u 00:47 GMT+1]
[ StORM48 @ 30.10.2004. 23:46 ] @
Objasni...

Pozdrav
[ Grozzzni @ 31.10.2004. 00:09 ] @
Ma bre bakimane digitron u ruke pa se zanimaj. Nemaju sve komponente senzore!
[ BytEfLUSh @ 31.10.2004. 01:03 ] @
Citat:
bakiman: Ja za ovih 4god. što sam sa kompovima nisam ih otvarao ni 2puta!!!
Jednostavno, otvarati komp je extra glupo!

Odmah sam pomislio da nešto ne štima tu, a onda sam pogledao tvoj profil i shvatio... Da neko postuje tako nešto na [es], to nisam očekivao.......
Kašće ti se kad porasteš, šta da ti kažem...
[ Goran Mijailovic @ 31.10.2004. 01:55 ] @
Citat:
cicika:
I znaš li ti šta je indirektno merenje? :)

Cicika, pa ako ne zna Storm kako onda mislis da ce Baki to da uradi??

@Baki
Pogledaj prilog.
[ cicika @ 31.10.2004. 11:49 ] @
Da znaš da si u pravu. Fora je što sam mu prvo odgovorila pa tek onda pogledala u profil.
Morao bi za ovo da otvori temu u forumu Elektronika, pa da mu objasnimo detaljno.
[ bakiman @ 31.10.2004. 14:57 ] @
Nema (velikih) problema za izračunavanje preko unimera, to je prilično prosto. Životna stvar. ALI pošto cicika ide na ETF onda bi bilo poželjno da NAM detaljno objasni pošto ja (mi) znamo odprilike kako se to radi.
[ bakiman @ 31.10.2004. 15:00 ] @
Uzgred prilog se ne može skinuti/otvoriti.
[ Mister Big Time @ 31.10.2004. 15:54 ] @
Citat:
cicika: Da znaš da si u pravu. Fora je što sam mu prvo odgovorila pa tek onda pogledala u profil.

A cekaj, da si prvo pogledala u profil i videla da ima godina toliko koliko ima, ne bi mu odgovorila? Nije dostojan odgovora zboog svojih godina. Strasno.

Ne bi bilo zgoreg da procitas pravilnik foruma, pride sto si moderator.

Pozdrav

P.S. @Bakiman: za tvoju konfiguraciju ti je dovoljan jedan chieftec 360w
[ mitar1982 @ 31.10.2004. 16:08 ] @
OT
@MBT
Nije me niko ništa pitao, ali ajd da pokušam. Verovatno je poenta njenog komentara bila da je trebala da mu odgovori na njemu primerenom nivou znanja. Mogu i ja da mu sad tupim o Kirhofovim zakonima, ali to nema poentu. Dobro je što se Baki ne stidi svojih godina, i što je to stavio u profil, pa mu se na neka pitanja može odgovoriti na način na koji to može razumeti.
[ bakiman @ 31.10.2004. 17:18 ] @
E ljudi, samo malo, vi odgovarajte kako mislite da treba, A AKO NEŠTO NE RAZUMEM ONDA ĆU TRAŽITI POJAŠNjENjE. OK?

Inače smo (tj. STE) mnogo odstupili od teme, za program koji meni treba niko ne zna, OK, znači da ne postoji, kao što reče jedan lik jednostavno se to softwerski ne može meriti...

Imam JNC 300w (nisam uspeo da uvatim Chiftec 360w iako mi je bila namera...) i zadovoljava potrebe mojih hardwarea, ali ne znam koliko imam slobodnog za eventualni upgrade! Što me živo interesuje.
[ mitar1982 @ 31.10.2004. 17:23 ] @
Ako je JNC u pitanju nikakvi proračuni ti tu ne mogu pomoći. Ako posle dodavanja komponenti primetiš da ti se napajanje mnogo greje, ili imaš problema sa restartovanjem i sl. znači da je vreme za kupovinu nečeg boljeg.
[ cicika @ 31.10.2004. 19:11 ] @
@mitar1982
Hvala što si me razumeo.

@Mister Big Time
Hvala što me nisi razumeo. BTW, mislim da se iz sve moje aktivnosti na forumu lepo vidi da nisam takva kakvom si me predstavio.

Molim moderatore da ovo malo ostave dok se ne pročita pa da brišu jer je OT.
[ Goran Mijailovic @ 31.10.2004. 21:14 ] @
Citat:
bakiman: Uzgred prilog se ne može skinuti/otvoriti.

Kod mene nema problema, a kod vas ostalih??
Baki kako pokusavas da ga skines/otvoris?
[ bakiman @ 31.10.2004. 21:42 ] @
A BE nisam glup. klik-save a on će meni ...cannot download...from ES
[ cicika @ 31.10.2004. 22:02 ] @
I kod mene je OK.
Probaćemo ovako.
[ cicika @ 31.10.2004. 22:08 ] @
I druga...

Pozdrav, Tijana
[ bakiman @ 31.10.2004. 22:17 ] @
Imam neki problem sa downloadom na ESu. Ni ovo neće da downloaduje, al sam te poslušao (use the force!:)) save pic as...

HVALA
[ cicika @ 31.10.2004. 22:34 ] @
Eto vidiš... Uvek ima načina...
[ Goran Mijailovic @ 31.10.2004. 22:54 ] @
Ili za "high performance system"...
[ bakiman @ 01.11.2004. 23:01 ] @
Pazite ovako, uspeo sam sračunati OD PRILIKE pomoću priloženih template-ova, ali moram znati tačno!

Otvorio sam novu temu (http://www.elitesecurity.org/tema/75923/0#481916) u kojoj se nadam da ću saznati detalje.

PozdraV

zaključavam temu

(zaključana tema (hardlock))