[ Fortune Teller @ 01.11.2004. 11:29 ] @
| Zanima me kako postaviti xhtml stranu koja sadrži ćirilični font a da bude čitljiva za najpopularnije browser-e?Pročitao sam negde da IE podržava ne standardan font ako mu se promeni format pa potom stavi na server,ali šta je sa ostalim browser-ima?
Video sam (ako nisam u zabludi) da Opera čita kod koji sam namestio na task bar-u u Windows XP-u(kada namestite Regional and Language Options na Serbian Opera čita i ćirilicu i latinicu).
Dakle ono što me zanima je kako da svaki posetilac vidi fontove onako kako sam ja zamislio bez obzira da li ga ima instaliranog ili ne?
|
[ Radovan__III @ 01.11.2004. 19:15 ] @
najbolji nacin je da postavis postavis koding na utf-8 i bice cirilica svuda. Pogledaj malo po netu i uvideces da su najcesci fontovi oni koji su takoreci "najcitljiviji" Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif. Ako bas hoces da stavis neki ne tako popularan font mozes postaviti mogucnost da taj koji gleda stranicu skine taj font , ili da napravis slike umesto texta koje svi vide.
[ Fortune Teller @ 02.11.2004. 10:52 ] @
Probao,radi,hvala.
[ WiseDog @ 11.11.2004. 16:35 ] @
Citat:
Radovan__III: najbolji nacin je da postavis postavis koding na utf-8 i bice cirilica svuda.
Naravno i meni treba cirilica,ali nemam pojma sta je ovo .....
Bilo bi sjajno da neko malo bolje objasni ..... ako nije problem ... recimo kao detetu od 12 godina ...
[Ovu poruku je menjao noviKorisnik dana 12.11.2004. u 01:48 GMT+1]
[ Radovan__III @ 11.11.2004. 20:55 ] @
postavi ovo izmedju head tagova
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
[ WiseDog @ 20.11.2004. 12:01 ] @
Stavio sam to ......
I kako koristim dreamweaver MX opet pokusam da kucam cirilicu,ali i dalje nece?Cak nece ni nasa slova,recimo š hoce ali ć nece,malo đ nece ali veliko Đ hoce ......
Cak uradim tekst u word-u i kada copy/paste u dreamweaver on ih napise umesto đ - d u umesto č ili ć - napise c .... a kazem,š hoće i ž ???
Imam osećaj da su ovo osnove dizajna i sada me to ubija što ne mogu da skontam!!!
[ Radovan__III @ 20.11.2004. 13:40 ] @
Kad kucas u DW-u kao i u wordu moras da podesis dole desno ( obicno ) jezik , ako hoces nasa slova stavis servian latin, cirilic ili croatian u zavisnosti od win-a. I onda normalno kucas.
Probaj da prebacis u kodni prikaz i tamo da kucas tj ako bas moras da radis paste uradis tamo.
Oznaka za koding ti je oznaka za prikaz , tako da kad neko gleda tvoju stranicu njegov browser vidi koji je koding. Ali to nema veze sa time kad ti nesto pises u DW-u.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.