[ alpha @ 07.11.2004. 05:45 ] @
... nikada se nisam bavio ovim, a klijent za koga treba da uradim web lokaciju je trazio da se slike zastite od downloada. Da li postoji nacin da se ovo uradi a da se pritom ne ulazi u tehnike izrade asp ili jsp stranica ili nesto slicno kompikovano - zasad raspolazem samo osnovnim vestinama (html, css, pomalo javascript).
[ Ilija Studen @ 07.11.2004. 09:59 ] @
Ne postoji ništa sigurno. Ma šta da uradiš, naći će se način da ih izvučeš.

Pozdravi klijenta i reci mu da je to što zahteva od tebe nemoguće (koliko je meni poznato).

Razlog: da bi browser prikazao sliku, on mora da je učita. Da bi je učitao mora da joj pristupi. Ako bi slika bila zaštićena od downloada browser ne bi mogao da je učita pa tako nikada ne mogao ni da je prikaže. Tj: Slika mora biti dostupna za download kako bi se uopšte videla bilo gde.

Pozdrav
[ Not now, John! @ 07.11.2004. 10:09 ] @
Možeš da napraviš java aplikaciju koja će prikazivati fotografiju, ali i to se može zaobići, u krajnjem slučaju Print Screen.
[ Zero-Cool @ 07.11.2004. 10:18 ] @
Ovo ti je skripta za onemogucavanje right-click-a:

<script language="JavaScript">
<!--
//Script Created By Stevan Bebic
var isNS = (navigator.appName == "Netscape") ? 1 : 0;
var EnableRightClick = 0;
if(isNS)
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN||Event.MOUSEUP);
function mischandler(){
if(EnableRightClick==1){ return true; }
else {return false; }
}
function mousehandler(e){
if(EnableRightClick==1){ return true; }
var myevent = (isNS) ? e : event;
var eventbutton = (isNS) ? myevent.which : myevent.button;
if((eventbutton==2)||(eventbutton==3)) return false;
}
function keyhandler(e) {
var myevent = (isNS) ? e : window.event;
if (myevent.keyCode==96)
EnableRightClick = 1;
return;
}
document.oncontextmenu = mischandler;
document.onkeypress = keyhandler;
document.onmousedown = mousehandler;
document.onmouseup = mousehandler;
//-->
</script>

samo ti jos preostaaje da tu sliku koliko god bila velika mapiras tj. da ju iseckas
na vise manjih slika koje ce se tablicno sloziti jedna pored druge.time ces postici i da ti se slike brze ucitavaju!

Nadam se da ce ti ovo pomoci.

P.S. ako ne znas ovaj skript se stavlja ispred </head> taga.
[ Zero-Cool @ 07.11.2004. 10:28 ] @
ipak sad sam se setio ima jos jedna stvar koja ce ti praviti problem a to je kako
da iskljucis onaj mali tool bar koji se pojavi kad predjes preko slike i na kome ima opcija cuvanja slike.

Imao sam i za to skriptu negde posto nisam znao sam da je napravim iskopao sam je negde na netu,probaj da je potrazis.

A na kraju krajeva sto kaze Not now,John! print screen se ne moze zaobici!
[ Ilija Studen @ 07.11.2004. 11:12 ] @
JS??? Hahahaha.

Amaterski (pogledaj Attachovanu sliku da vidiš zašto to kažem) :D

Možeš samo otežati početnicima, ali ako neko stvarno hoće da dođe do fotke naći će način.
[ Zero-Cool @ 07.11.2004. 11:37 ] @
pa naravno da se sve moze zaobici.

Nije poenta u zaustavljanju profesionalaca,nego amatera!
[ Conica @ 07.11.2004. 12:46 ] @
..uvek postoji mogucnost da na sve slike postavis watermark...
upali svaki put

zdr zdr
cony
[ Goran Aničić @ 07.11.2004. 13:40 ] @
Citat:
alpha: ... nikada se nisam bavio ovim, a klijent za koga treba da uradim web lokaciju je trazio da se slike zastite od downloada..

Jedina "zaštita od download-a" slika je ne postavljanje istih na Web server što je "pomalo nepraktično" rešenje. Izvesnu zaštitu predstavlja samo vodeni žig, ali se njegovim "utiskivanjem" gubi na kvalitetu materijala.
[ alpha @ 07.11.2004. 14:01 ] @
Hvala na savetima, nesto cu morati da primenim, a verovatno ce to biti javascript. Zero Cool je sasvim u pravu, nije mi cilj da zastitim web lokaciju od profesionalaca, mada bi bilo lepo kada bi to bilo izvodljivo (cisto tehnicki lepo, sto se mene tice), vec od posetilaca. Odnosno, da budem precizniji, mislim da moj klijent ima vise ove druge u vidu. Cenim da dosta ljudi ne ume da iskljuci javascript u svom browseru, vecina ih se tesko snalazi i sa najobicnijim navigacijama, a kamoli takvo sto...
Jedno podpitanje: Gorane, kako to mislis "ne postavljanje istih na Web Server"? Mislis li na prezentaciju koja ne bi imala ni jednu jedinu sliku ili...
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 07.11.2004. 15:33 ] @
Da, mislio je na to :)
[ bojan_bozovic @ 07.11.2004. 15:37 ] @
Ja cu onda da odem na tvoj sajt, napravim screenshot ekrana, ili pokupim slike iz kesa browsera i ozbiljno se zapitam koliki ti je IQ.
Nista se ne moze zastititi od downloada (probaj Mozillin DOM inspector!) :)

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 07.11.2004. u 16:45 GMT+1]
[ Radovan__III @ 07.11.2004. 15:42 ] @
ja sam citao nesto o gd lib. , probaj da uradis nesto kao na http://www.sxc.hu/ kod njih se stalno menja slika ali se preko gd-a dodaje nesto preko. Po meni zanimljiva varijanta.

Ono sto se moze videti moze se i skinuti tako da .......
[ noviKorisnik @ 07.11.2004. 18:36 ] @
Citat:
Nije poenta u zaustavljanju profesionalaca,nego amatera!

Nemanja, ako ovo zadovoljava klijenta, ok.

Ali, ako pomenute slike imaju neku vrednost, onda nije ok, jer će za dva dana da se pojave na stotinu drugih sajtova. Upoznaj klijenta s problematikom i zamoli da ponovo razmotri opravdanost svojih zahteva.
[ crews_adder @ 07.11.2004. 19:23 ] @
A da ih zastitis time sto ces ih maksimalno "olaksati" za kvalitet (neko bi to nazvao i "optimizovanjem za Web")? Mislim pre svega na velicinu fotografije i njenu rezoluciju/kvalitet.
Ipak, ne znam o kakvim se fotografijama radi. Je l' nesto "skakljivo"?
[ vladamob @ 07.11.2004. 20:56 ] @
kako je odradjeno ovo na www.blic.co.yu
[ bojan_bozovic @ 07.11.2004. 21:20 ] @
To sto je odradjeno na blic.co.yu nije zastita slika od downloada (jer ja mogu da ih pokupim).
Ako nema atraktivnih slika, nema ni onih koji ce zeleti da ih koriste (thumbmnails).
Nemoj se zamajavati oko "zastite" slika od downloada, ja licno bih mogao da napravim sajt "zasticen" od downloada .... ali da za to niko ne zna... bilo bi me sramota inace...
screenshot ekrana ili prozora moze svako da napravi - ne treba da bude nikakav "profesionalac"
ako je neko profesionalac zato sto zna da lupi alt+printscreen.... :D
ta "zastita" sa javascriptom ti je dobra samo za mentalno retardirane korisnike racunara (iskreno - ko zna da napravi screenshot a ne doseti se... ) :D
Pokazi klijentu kako se razbija takva "zastita" sa alt+printscreen... To bi mozda bilo najbolje... Tvoj klijent ce onda da porazmisli sta ce da stavi na web...
[ BytEfLUSh @ 07.11.2004. 23:40 ] @
Citat:
vladamob: kako je odradjeno ovo na www.blic.co.yu

Na šta konkretno misliš?
[ Ilija Studen @ 08.11.2004. 07:48 ] @
Misli na ono kada pređeš mišem preko slike da on učita Blic logo.

Najobičniji rollover. Retardo rešenje, ali prilično elegantno jer i dalje ima ljudi koji ga ne kontaju. Moram da priznam da mi se ovakav vid zaštite sviđa.

PS: Blicov sajt je sve samo ne nešto što bi trebalo da služi za uzor. Jedan od najgore urađenih sajtova koje sam video. Pravi nered!
[ Java Beograd @ 08.11.2004. 08:37 ] @
A tu "zastitu" stave na slike neprocenjive vrednosti koje se pojavljuju u dnevnoj stampi !
[ bojan_bozovic @ 08.11.2004. 10:22 ] @
Nesto im rollover ne radi u Mozilli :D
[ vladamob @ 08.11.2004. 12:47 ] @
Da na to sam mislio...kako recimo skinuti tu sliku?
nadam se da se necete ljutiti ali ne razumem se u sve....
[ Jbyn4e @ 08.11.2004. 14:05 ] @
Iskljuci javascript i reloaduj tu stranicu. nema rolovera. I tacka - samo ti ostaje save image as (ako si jos na IE-u...)