[ blagoye @ 12.11.2004. 11:41 ] @
Narode problem je sledeci:

Imam nekoliko racunara povezanih u LAN preko switch-a.
U susednoj zgradi do koje ne mogu da dovedem kabal treba da povezem jos dva racunara (rastojanje do oba je oko 100m vazdusnom linijom, a pri tom je ne vidim direktno od druge zgrade).

Pitanje:

Da li postoji mogucnost da ih bezicno umrezim sa racunarima na vec postojecoj UTP mrezu (tipa ukljucim UTP u switch, a drugi kraj u nei uredjaj koji komunicira sa racunarima); koja oprema je potrebna, gde da kupim (zivim u Kragujevcu), i sl?


Unapred hvala na konstruktivnim odgovorima!!!
[ Milan Andjelkovic @ 12.11.2004. 14:10 ] @
Teško ćeš povezati te dve mreže sa zgradom izmedju. Eventualno ako je baš čist etar (što nije naročito verovatno), pa uspeš da uhvatiš neki dobar odbitak. To bi trebalo proveriti experimentalno, ali sumnjam...

Jedna opcija je da postaviš repepeater na tu zgradu izmedju ili negde pored, pa da sa dve antene gađaš repeater direktno.
Rešenje i oprema dosta zavise od budžeta kojim raspolažeš.
[ broker @ 12.11.2004. 16:01 ] @
Mora da se proba ali verujem da mozes da isteras mrezu da radi sasvim dobro.

Ja sam bez muke uspeo da povezem racunar na udaljenosti oko 400-500m a izmedju su se nalazile tri zgrade i to sve okrenute tako da signal prolazi po dijagonali. AP je bio standardni, 35 mW, a na obe strane su korsicene Kosjericke kantene (10dB). Bez problema je islo oko 4.5 mbita. Sada je AP izmesten pa sa tim korisnikom postoji opticka vidljivost.

Takodje kroz iste te zgrade proterujem signal do provajdera preko koga imam Internet link. Kod mene je Kosjericka kantena a kod njih neka omni. Signal je oko 70 dB. Rastojanje je oko 300-400m.

Ti si u povoljnoj situaciji jer su ti oba racunara na istoj strani pa mozes da na AP stavis neku usmerenu antenu i okrenes je prema njima. U svakom slucaju vredi probati.