[ random @ 01.04.2002. 01:31 ] @
Nabasah upravo na Linuks distribuciju koja mi se, barem na papiru, prilično dopada. Koristi sistem sličan BSD ports sistemu za instalaciju softvera, podržava boga_oca fajl sistema (XFS, ext3, ReiserFS...), instalaciju preko mreže i čini mi se da je u pitanju korak dalje od Slackware-a i Debiana, barem što se tiče "ozbiljnih" Linux distribucija.

Sajt im se nalazi na www.gentoo.org, a može se downloadovati kao pun ISO, ili dve manje varijante, od 16 i 100 MB, za instalaciju preko mreže (sa sve kompajiranjem, slično kao kod Sorcerer Linuksa, samo čini mi se još bolje).

Evo šta kaže njihova about stranica:

Gentoo Linux... in a poster

Gentoo Linux in a paragraph

Gentoo Linux is a versatile and fast, completely free x86-based Linux distribution geared towards developers and network professionals. Unlike other distros, Gentoo Linux has an advanced package management system called Portage. Portage is a true ports system in the tradition of BSD ports, but is Python-based and sports a number of advanced features including dependencies, fine-grained package management, "fake" (OpenBSD-style) installs, path sandboxing, safe unmerging, system profiles, virtual packages, config file management, and more.

Gentoo Linux 1.0

Gentoo Linux 1.0 features Linux 2.4.18+ and a modern GNU development environment (glibc-2.2.5, gcc 2.95.3), XFS, ReiserFS, ext3, LVM, ALSA, pcmcia-cs support built-in to the kernel, "vanilla" (stock) kernel packages/compatibility for those who prefer unpatched kernels, Xfree86 4.2, OpenGL, KDE 2.2.2/3.0 beta and GNOME 1.4, tcp-wrappers, xinetd, iptables and Linux QoS tools, modern qmail (with optional mysql and LDAP support), postfix and exim MTAs, GRUB boot loader (LILO is still available if you need it), 1000+ up-to-date ebuild scripts of your favorite apps, an innovative dependency-based startup script design, and of course Portage, a completely open design and a great developer and user community.

More about Portage

Portage allows you to set up Gentoo Linux the way you like it -- with the optimization settings that you want, and with optional build-time functionality (like GNOME, KDE, mysql, ALSA, LDAP support, etc.) enabled or disabled as you desire. If you don't want GNOME on your system, your apps won't have optional GNOME support enabled, and if you do, then they will. That's why we prefer thinking of Gentoo Linux as a meta-distribution or Linux technology engine. You decide what kind of system you want, and Portage will create it for you.

We maintain an official Gentoo Linux Portage tree that contains the most recent versions of our ebuild autobuild scripts. By updating your Portage tree, you gain instant access to the latest and greatest Linux technologies and applications. Tell Portage what ebuild you'd like to install, and Portage will auto-download, unpack, patch, configure, compile and install the package. Thanks to Portage auto-dependency resolution, you can install KDE 2.2.2 or GNOME 1.4 by typing in a single command, and the resultant installed binaries will be optimized and customized to your exact specifications.

If this kind of power and flexibility appeals to you, then we encourage you to try Gentoo Linux for yourself. You won't be disappointed.

Hvala, mislim da hoću.
[ leka @ 01.04.2002. 11:03 ] @
Prvo treba videti ko je autor iste , taj tip pise tekstove za IBM i siguran sam da iza svega toga stoji neka komercijala. Nemam nista protiv Gentoo Linux-a, ali mi je muka od novih distribucija. Sa svim se slazem sto si rekao osim u jednom - da je korak dalje od Debian-a, ja ne znam distribuciju koja je korak dalje od Debian-a!!
[ random @ 01.04.2002. 12:51 ] @
Videćemo, probaćemo. U međuvremenu, evo nekih komentara sa Slashdota.
[ B o j a n @ 01.04.2002. 18:36 ] @
Posto vidim da su se slashdot-ovci najvise napalili na BSD-style instalacije paketa, hteo bih da napomenem da BSD-style organizacija paketa VEC odavno izvedena na ROCK-linux distribucijama jos od pocetne 1.4 grane.
::: http://www.rocklinux.org/
[ alex @ 01.04.2002. 19:52 ] @
Citat:
B o j a n:
Posto vidim da su se slashdot-ovci najvise napalili na BSD-style instalacije paketa...

Sve to oooodavno ima Debian, sa svojim APT sistemom, mnogo puta superiornijim od bilo kog drugog sistema instalacija paketa (pa i BSD ports)..

Prema tome, nemojte dizati u nebo nesto sto je samo bleda kopija necega sto odavno vec postoji.

Poz, alex.
[ B o j a n @ 02.04.2002. 20:49 ] @
Ok, nemoj da se strasti podizu ...

samo me je podidje jeza kad vidim paket-i386-1.deb, binarno - sta vec ... i to se forsira kao zdrav nacin instaliranja paketa ... mozda gresim, ali se meni to jednostavno NE SVIDJA ! Ma sta drugi govorio ...

[ BORG @ 02.04.2002. 22:22 ] @
Svako ko je koristio debian GNU/linux najmanje pola godine zna i njegovu _moc_(Stabilnost,brzinu,sigurnost...i kao sto leka kaze superiorni apt sistem).Nisam isprobao Slack,BSD(znam da nije linux)....pa ga nemogu porediti sa njim-a.
Neznam sta fali paketu poput paket-i386.deb ... a sto se tice kolicine paketa nijedan Linux mu nije dorastao...Debian 3.0 koji je jos nezvanicna verzija ima 8 cd-ova.Packages.gz koji sadrzi imena svih njegove pakete je sada 5+mb. a u 2.2.rx je bio nesto preko 2 mb-a.
[ B o j a n @ 03.04.2002. 00:35 ] @
BORG, ako ti gledas ``dobrotu'' distribucije na koliko ona diskova dolazi ... onda stvarno ne vidim na koji nacin onda mozemo da nastavimo diskusiju.

Da zakljucim, Gentoo Linux je distribucija koja obecava, i svakako je treba isprobati ...
Sto bi se reklo, ostavite *BSD na miru, i ne petljajte ga u to ...

"Stukov out"
[ BORG @ 03.04.2002. 17:18 ] @
Ne bojane,nisi me dobro shvatio....
Da si procitao citav post onda _bi_ vidio da nisam samo naveo kolicinu paketa kao jednu pozitivnu stranu.
Procitaj jos jednom i ovaj put obrati paznju na rijeci "Stabilnost","Brzina","Sigurnost",....i ono za superiornost apt sistema,a to netvrdim samo ja...vec _dosta_ ljudi koji ga koriste.

Pozdrav !
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 14.10.2003. 16:40 ] @
Valjda su se do sada strasti smirile, pa se necete nastaviti prepucavati oko toga da li je Debian neprikosnoven ili ne
Mene zanima kakvi su utisci o Gentoo-u sada, posle godinu i po dana postojanja i evo verzije 1.4.
[ leka @ 14.10.2003. 17:11 ] @
Gentoo je dobar za ljude koji imaju BSD navike, a zele ipak da zive u GNU/Linux svetu...
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 14.10.2003. 20:39 ] @
E to me upravo zanimalo..sta ga vezuje za BSD (posto uopste nemam predstavu koja je razlika)?
[ srki @ 11.11.2003. 05:02 ] @
I mene to zanima.
[ Miroslav Strugarevic @ 11.11.2003. 12:41 ] @
Ovo pitanje bi bilo najbolje da odgovori neko ko je stručan oko toga.. (caboom, random, mucky ...)
Znam samo da je hvaljen.. naravno zaslužno :)

Instaliranje paketa se vrši pomoću port sistema.. koji je sličan BSD* port sistemu.
emerge itd..
[ impaque @ 11.11.2003. 17:02 ] @
*BSD-u je najbliži zbog portage stabla, kao i zbog načina na koji se ono sync-uje.
[ random @ 11.11.2003. 19:37 ] @
Pa način je drugačiji, recimo FreeBSD koristi CVS(up) a Gentoo rsync.

Inače, evo ja instalirao Gentoo pre dve nedelje i dosta sam zadovoljan.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 11.11.2003. 22:02 ] @
3 pitanja:

1. Sta su to port sistemi?
2. Sta je portage, a samim tim i sta je portage stablo?
3. Sta je CVS, a sta rsync?
Za CVS cam cuo na npr. freshmeat-u, gde pored tgz-a i rpm-a bude i link ka "CVS"-u, a rsync je, ako se ne varam, komanda koja se koristi za update systema :)
[ random @ 12.11.2003. 01:34 ] @
1 i 2):
http://www.freebsd.org/doc/en_...ooks/handbook/ports-using.html
http://www.onlamp.com/pub/a/bsd/2001/11/29/Big_Scary_Daemons.html
http://www.gentoo.org/doc/en/portage-manual.xml

3):
http://www.cvshome.org/
http://samba.anu.edu.au/rsync/
[ impaque @ 12.11.2003. 02:10 ] @
Citat:
random:
Pa način je drugačiji

...ali je filozofija ista.
;)
[ dinke @ 29.05.2004. 00:10 ] @
Dosta stara tema, ali ajde da dodamo malo aktuelnosti :)

Ovih dana sam i ja na preporuku svog kolege instalirao gentoo. Moram da priznam da sam oduševljen načinom kako sve to radi, mada mi svo to kompajliranje ide pomalo na živce (kde sam kompajlirao preko 10 sati i to samo base varijantu).

Inače, ono sto bih ja izdvojio kao prednost u odnosu na Debian (no flame) je to što je većina paketa znatno svežija u odnosu na Debian gde je do skoro recimo stable php bio 4.1.1 itd. BSD nisam preterano koristio tako da ne mogu da ih direktno upoređujem, ali sličnosti definitivno postoje (recimo gentoo slično bsd-u smešta source u /usr/portage/distfiles itd...).

E sad ... Leka gore reče da lik (Daniel Robbins) koji je stvorio gentoo piše za IBM, i sve to "smrdi" na neku podvalu. Novosti su da je Daniel Robbins napustio gentoo razvojni tim.

Citat:
Daniel Robbins, Gentoo Linux Chief Architect, announces retirement
Posted on 26 April 2004 by g2boojum

Gentoo Linux's Chief Architect, Daniel Robbins, announced today that he is resigning from his development responsibilities for Gentoo. Drobbins will be staying with Gentoo until the not-for-profit (NFP) organization is established, at which point the newly-chosen NFP board of directors will take over governance. We are extremely sad to see Daniel Robbins depart, and we both wish him the best in his new endeavors and promise that the door will always be open for his return.

Dakle, glavni tvorac Gentoo-a povukao se iz razvojnog tima. Nadam se da ovo neće baš mnogo negativno uticati na dalji razvoj ove sjajne distribucije, a baš bih voleo da čujem i vaše komentare na ovu temu.

Pozdrav
Dinke

[ elitefan @ 07.10.2004. 12:40 ] @
Jeste stara tema ali... Gentoo sam instalirao prije par sedmica, i evo sada nabasa na ovu temu. Ne zelim da komentarisem i uporedjume distribucije Debian vs Gentoo itd, vec cisto moja iskustva sa gentoom. Kao sto je vec neko gore naveo, instalacija je poprilicno trajala kao i sva ostala stimanja sistema.

Moram da napomenem da se radi i jednom prilicno starom racunaru, P3 500 sa 256 RAM i 20 GB HD. Instalirao sam stage 1, (za one koji ne znaju kompajliranje od pocetka do kraja) Sam taj proces zaista uzima dosta vremena, ali za uzvrat dobijate distribuciju koja je zaista iskrojena za vas sistem. Naravno sve se rucno radi, ali pored onakvog HOWTO sistema http://www.gentoo.org/doc/en/index.xml koji se nalazi na gentoo stranicama, i strogi pocetnici nebi trebali imati nikakvih problema.

Poslije standardne instalacije koja obuhvata 69 osnonvih paketa, gentoo postaje samostalna distribucija i prede kao macor. E sada pocinje biti zanimljivo. Sve sto vam jos treba je emerge (kao apt kod debiana) i to je to.

Paket po paket i moj gentoo polako postade onkav Linux koji sam oduvijek zelio.

BRZ STABILAN AKTUELAN..

Prije se ne bih usudio ni sanjati da kde 3.3 moze ovako brzo da radi.

Bez mjenjanja paketa tipa rpm npr. tipa Fedora 1 pa samo RPM paketi za jedinicu, pa sada za dvojku novi paketi, pa ce sad trojka i opet Jovo na novo. Doista glupo, zar ne?

Emerge drzi aktuelno pakete zato sto se ne veze za nekakve verzije, jer gentoo ne bazira na verzijama, vec samo na aktuelnim paketima pojedinih programa i kernela, Sto znaci ako imate i najstariji gentoo mozete ga instalirati bez ikakvog dvoumljenja. Poslije instalacije imate dvije komande da vas gentoo dovedete u red i na aktuelno stanje paketa:

emerge sync
emerge -u world

I poslije obavljenog posla imate najnovije programe kao da ste instalirali zadjnu verziju gentolina.

Koliko je meni poznato ni jedna druga distribucija to ovako ne radi, ali to je druga prica.

Aktuelnost paketa je zaista za cudjenje. Ponekad mi se cini da oni prije aktualiziraju verzije pojedinih programa nego sami izdavaci :P

I onda samo sledece emerge -u paket i GOTOJOOO

Poslije moje eskurzije u gentoo svijet at home, odlucio sam i na poslu na jedan server da nabacim gentulino. Radi se o xeon dual p4 procesoru. sa 67 GB SCSI Raid itd. Sve se odvijalo po planu i sama instalacija preko interneta isto sa stage 1 je trajala svega 3 sata i sistem je stajao. Sad su mi jos samo trebali pojedini demoni tipa apache php itd. Sve u svemu poslije 5 sati (sto za gentoo nije puno) sistem je bio kompletan a masina optimirana po mjeri.

Prije toga na ovoj masini je bio RH ES 3 koji je isto radio bez problema, ali sto se same brzine tice daleko od genta.

Sta da vam kazem jos odusevljen sam sa gentoo-om..

Imao bih jos mnogo toga za pisati ali i ovo je previse. Mislio sam jedan kratak komentar, pa vidi na sta izadje ccc.

I na kraju sta da kazem nego da je gentoo optimalan i po nekoj mojoj mjeri, kakav bi linux trebao da bude da izvucete sve sto sto mozete iz vaseg racunara, do zadnjeg trzaja procesora, mrdanja rama itd. ;-)

P.S. FAQ i Gentoo Forum ce vam pomoci u svi situacijama, zaista divno drustvance sa puno znanja

Pozdrav svima

[ Mister Big Time @ 09.10.2004. 03:26 ] @
Dakle vredi taj Gentoo. Moracu da ga uzmem za probu... Kakav je kao mali personalni server?
[ random @ 09.10.2004. 05:20 ] @
Odličan. Zato ga oni koji su ga pravili i zovu (pomalo pretenciozno) meta-distribucija. U principu može da bude šta god poželiš da od njega napraviš.
[ mmirilovic @ 10.10.2004. 12:55 ] @
Samo jedno pitanje. Koliko se isplati skidati nove pakete sa mreže s`obzirom
da sam na dilaup-u?
[ vladab @ 10.10.2004. 17:15 ] @
Malo je zeznuto da skidas pakete preko dialup-a, mada, ako imas pristup nekom brzem linku, skines fajlove na cd/flash... i onda instaliras sa njega. Tu je naredba
emerge -p ime_programa
koja ti pokazuje koje pakete treba da skines sa neta da bi uspesno instalirao taj program.
Moj savet : UZIMAJ.
[ elitefan @ 12.10.2004. 06:43 ] @
Citat:
vladab: Malo je zeznuto da skidas pakete preko dialup-a, mada, ako imas pristup nekom brzem linku, skines fajlove na cd/flash... i onda instaliras sa njega. Tu je naredba
emerge -p ime_programa
koja ti pokazuje koje pakete treba da skines sa neta da bi uspesno instalirao taj program.
Moj savet : UZIMAJ.

Dodaj opciju v, dobices detaljniji pregled paketa koji su potrebni, i što je još važnije veličine paketa.

npr. k3b

Code:

emerge -vp  k3b

Calculating dependencies ...done!
[ebuild   R   ] app-cdr/k3b-0.11.12-r1  +arts +arts -debug -debug +dvdr +encode-flac +kde +mad +oggvorbis -xinerama  429 kB

Total size of downloads: 429 kB
[ bogdan @ 12.10.2004. 10:12 ] @
evo sve lepo na srpskom kako i sta sa gentoo
tek je krenulo.
http://gentoo.freeserverhost.com
zdr

[Ovu poruku je menjao -zombie- dana 13.10.2004. u 01:28 GMT+1]
[ Nemanja Jakovljevic @ 12.10.2004. 18:29 ] @
E ovakav sajt sam ja hteo da napravim...

Uglavnom ako postoji volja organizatora sajta, ja cu da vam dam za dz hosting pored mylinuxportala.

Za sada je to na 256/128 linku.

Server je Gentoo powered
[ dejan_su @ 12.10.2004. 19:58 ] @
Samo jedno pitanje, ne znam da li sam dobro shvatio : da li mi je potreban internet za instalaciju Gentoo-a (stage 1) i ako jeste koliko mi otprilime MB-a "ode" posto sam na wireless-u? Cisto da znam da li da narucujem ili ne...
[ Nemanja Jakovljevic @ 12.10.2004. 20:08 ] @
pa u principu sve zavisi od toga sta instaliras koliko se siris... postoje vec neki sourcefi na cd-u....

Uglavnom ako zelis www.jakovljevic.net nudi naruceni download......
[ elitefan @ 13.10.2004. 17:24 ] @
Stage 1 ne mozes instalirati bez interneta, a sto se velicine tice stage 1 ti je 11 MB plus osnonvi paketi koje jos moras instalirati (oko 200 MB).

[ dejan_su @ 13.10.2004. 19:06 ] @
A da li mogu prilikom instalacije da skinem samo onih 11, a posle kad instaliram malo po malo i onih 200...mislim paket po paket.
Posto imam wireless pa nije jeftino 200 MB skinuti samo tako.
I btw. ako neko zna kako se prilikom instalacije podesava wireless?
[ Nemanja Jakovljevic @ 13.10.2004. 20:09 ] @
Prvo, moze i bez interneta, nabavish sourceve lepo narezes na cd i kulijana.

Mislim da ti ne treba bash 200MB u startu, i posle mozes da dodajes paket po paket.

Podesavanje wireless-a... pa pazi ako radish sa CD-a, prvo tu vec imash neke sourceve, a instalacija je tipa da je taj cd live linux ustvari, i ti radish instalaciju u chroot okruzenju. E sada treba proveriti da li su tu ukljuceni wireless drajveri ili ne, a akonisu pa mozes da modujes cd da ukljucis drajvere, ili da jednostavno pokrenes instalaciju sa bilo koje live distribucije koja podrzava wireless (npr. War Linux) i da pratish uputstva za instalaciju.

Ono sto je bitno, a to je RTFM! Imash lep handbook na www.gentoo.org. Ako negde zaglavish uvek mozes i na irc.linux.org #gentoo (morash regovati nick, i svaki put se identifikovati na servu da bi drugi "culi" sta kazes) da postavis pitanje, ljudi su super i uvek ce da pomognu.

[ dejan_su @ 13.10.2004. 20:27 ] @
Ok, uglavnom kontam kako ide sve to...a ima li mozda neko sourceve na cd-u da mi posalje, platicu pouzecem ili vec nekako. Ili ako ima na netu da se naruci negde...naruci sam Gentoo, a pa cekam da mi stigne. Kad probam sve to znacu vise. Hvala u svakom slucaju!
[ Nemanja Jakovljevic @ 13.10.2004. 20:31 ] @
eto mozes kod mene da narucis
[ dejan_su @ 13.10.2004. 20:40 ] @
Kolika je cena?
I dobijem sve sto mi treba?
[ Nemanja Jakovljevic @ 13.10.2004. 20:52 ] @
posalji mi na mejl naveden u mom potpisu, i sve cemo se dogovoriti. moras da navedes koji ti fajlovi trebaju... uostalom posalji mejl pa cu ti sve lepo objasniti sta i kako
[ elitefan @ 13.10.2004. 21:12 ] @
Citat:
Nemanja Jakovljevic: Prvo, moze i bez interneta, nabavish sourceve lepo narezes na cd i kulijana.

Nemanja nebih da se pravim pametan ali pazi sta na gentoo sajtu pise

A stage1 installation can only be performed when you have a working Internet connection.

http://www.gentoo.org/doc/en/h...ml?part=1&chap=2#doc_chap2

Procitaj zasto, mozda ce ti biti malo jasnije zasto stage 1 ne ide bez mreze..
[ dejan_su @ 13.10.2004. 21:28 ] @
Ok, recimo da ne ide. Ali da li makar moze da se smanji kolicina downloada prilikom instalacije time sto cu imati source cd??
[ dejan_su @ 13.10.2004. 21:46 ] @
Nasao sam nesto, ali ne znam da li je to to.
http://mir.zyrianes.net/gentoo/
Ako bi neko mogao da mi kaze sta je sta (dobro, znam sta je liveCD)
[ Nemanja Jakovljevic @ 13.10.2004. 22:57 ] @
To oni kazu cisto iz razloga sto se radi emerge sync.... ali ako bi preskocio preko tog koraka i koristio portage snapshot koji postoji na cd-u, onda ce paketi sadrzani na cd-u biti ok, tako da mozda josh mora samo neke pakete da dovuce da odradi emerge system etc.. etc..
[ dejan_su @ 14.10.2004. 06:10 ] @
Aha, znaci ja samo moram da skinem snapshot i to je to? I gde ga kopiram, kako ga koristim? Pretpostavljam da one distfile-ove mohu kasnije jedan po jedan