[ ksrele @ 18.11.2004. 18:50 ] @
Da li neko od vas ljudi moze da mi objasni kako radi mp3 komresija. Ako vam nije mrsko ne morate se brinuti oko duzine teksta. Ako bude opsirno stavicemo temu da bude TOP ako se moderator slaze...
U obzir moze da dodje i link ka sajtu gde je ovo vec objasnjeno, ali bih voleo da bude na Sr ili makar na nekom Ex-Yu jeziku jer mi je shvatanje sustine stvari jako bitno mada ni ENG u krajnjem slucaju nije problem...
Nadam se da cete mi izaci u susret jer mislim da teoretsko objasnjenje i nije toliko komplikovano.
[ Voodoo @ 18.11.2004. 21:35 ] @
Najgrublje objasnjenje bi bilo sledece: zamisli pticu kako cvrkuce na grani. Da li je cujes? Naravno. E sad zamisli, dok ta ptica cvrkuce, da iznad nje preleti avion. Da li ces je sada cuti? Ne.

Izmedju ostalog, mp3 (i slicne kompresije) se zasnivaju na uklanjanju "suvisnih" harmonika (posto covek cuje samo odredjen mali broj). Na osnovu toga, programi poput auCDtect-a lako detektuju da li je pesma "original studio recording" ili "decoded MPEG". Algoritmi uklanjaju i suvisne delove iz bucnijih deonica (vidi gornji primer) koje covek takodje ne moze da utvrdi.

Ovo je ipak laicko objasnjenje, tako da cekaj da dodje neko strucniji...
[ ksrele @ 18.11.2004. 21:56 ] @
Pa i ja sam pomislio na tako nesto ali nisam bio siguran. Ali ja ipak imam jos jedno pitanje i primer. Zasto postoji CBR? Da li prilikom CBR uvek gubimo iste harmonike ili je tamo to dinamicki odredjeno kao sto je kod VBR-a ali u nekoj manjoj meri? Uradio sam jedan mini eksperiment: kompresovao sam cisti sinusni signal u CBR i VBR i naravno da je ovaj sa VBR bio manji, ali kada sam uzeo i zapakovao (arj ili ace) dobijeni CBR fajl dobio sam manji fajl od VBR kompresovanog fajla. Da li ovo znaci da ipak CBR ima neki sablon po kome kompresuje fajl i da uvek, bez obzira na fajl, gubimo iste informacije u odredjenom frekfrentnom opsegu?
[ Voodoo @ 18.11.2004. 22:57 ] @
Ne znam da li je sinusoida dobra za taj test, probaj sa testerom ili pravougaonim signalom.
[ ksrele @ 19.11.2004. 09:04 ] @
Ma OK je :)
Ja sam ovaj test napravio cisto onako iz radoznalosti a iz istog razloga (radoznalost) i pitam kako radi mp3 kompresija. Jedan moj drug je imao neke ideje o unapredjenju vec postojecih kompresija ali nije mogao da skonta kako rade te postojece kompresije, cisto da ne bude da je hteo da napravi nesto sto vec postoji...
Ako nego jos uvek ima volje da mi to sve malo pojasni slobodno neka pise.
P.S.
Zanimaju me i naprednije kompresije (isto samo kratak teoretski opis) tipa AAC, OGG itd.
[ Marko_L @ 19.11.2004. 19:25 ] @
Odakle mu ideja za unapređenje nečega, za šta ne zna kako uopšte radi ? Zanimljivo.
Nego, što se tiče mp3 kompresija, ni ja nisam neki stručnjak, ali da pokušam da dam koristan odgovor.Ona spada u grupu perceptualnih kodera i jedan od principa, tačnije primarni princip na kome se zasniva su psihoakustični efekti.Jedan od njih je maskiranje frekvencija.Recimo, može biti frekvencijsko i vremensko maskiranje.Frekvencijsko je kada postoje dva signala bliska po frekvenciji od kojih je jedan jači, tako da uho ne može da čuje ovaj slabiji, a što se tiče vremenskog, stvar je u tome da čak i kad taj jači signal prestane, treba da protekne jedan određeni deo vremena dok uho ne "uhvati" taj slabiji signal.Uklanjanjem tih "nepotrebnih" (koje uho ne čuje) signala smanjuje se i veličina fajla.Dakle algoritam u enkoderu ima za cilj da napravi što bolji psihoakustični model, sa što manje gubitaka u kvalitetu zvuka i to primeni na sam zvučni zapis.
Eto, ukratko i laički :)
[ ksrele @ 19.11.2004. 20:48 ] @
Hvala na odgovoru, ali meni jos uvek nije jasno zasto je velicina fajla srazmerna duzini fajla (kod CBR). Ali nema veze.
Taj moj drug je imao ideju koja bi se teoretski mogla primeniti kod bilo koje kompresije, ali kada sam ja cuo tu njegovu ideju, koja je uzgred dobro zamisljenja i mozda bi imala dobar ucinak, pomislio sam da je tako nesto (mada u mnogo manjoj meri) vec iskrorisceno (citaj patentirano) u vec postojecim kompresijama.
Jos detaljnijim proucavanjem ideje dosao sam do zakljucka da bi algoritam za ovu kompresiju bio previse komplikovan i dosta spor...
Ideja je dosta zamrsena za objasniti ali ako vas jako interesuje mozda i stavim ovde, naravno ako se drug slozi sa tim jer, ipak, ideja je njegova...
P.S.
Inace sad se setih da je vec i bilo reci o tome, pitao sam jednom prilikom na ES-u da li je to izvodljivo i da li bi neko hteo da nam pomogne u programiranju ali nije bas najbolje prihvacena tada, verujem da ni sada nece nista bolje proci...
[ Voodoo @ 19.11.2004. 23:51 ] @
Citat:
ksrele: Hvala na odgovoru, ali meni jos uvek nije jasno zasto je velicina fajla srazmerna duzini fajla (kod CBR). Ali nema veze.

Sta ti tu nije jasno? Ako ti imas fiksnu velicinu frejma, koliko frejmova - tolika velicina. E sad od algoritma za kompresiju zavisi kako ce se taj fiksan prostor iskoristiti. Kod prvih Fraunhofer MP3 CBR enkodera bilo je dosta neiskoriscenih ("wasted") bitova (ovo je verovatno odgovor na pitanje zasto se CBR bolje naknadno kompresuje ZIP/RAR metodama nego VBR) dok Lame iskoristi svaki bit tako sto strechuje manje kompleksne informacije na svih npr. 128kbps...
[ ksrele @ 20.11.2004. 00:19 ] @
E super sada sam dobio pravi odgovor na pitanje. Znaci da je bilo i "izgubljenih" bitova u mp3 kompresiji i to je odklonjeno sa VBR kompresijom i naprednijim kodecima.
Sledeci eksperiment:
1. kompresovati mp3 fajl (cista sinusoida ili testera ili...) sa raznim kodecima u VBR
2. kompresovati isti mp3 fajl sa raznim kodecima u CBR
3. zipovati fajlove iz testa 1
4. zipovati fajlove iz testa 2
5. uporediti sve cetiri velicine fajlova...
Sta da radim kada volim da eksperimentisem...
Ajde Voodoo probaj da predvidis koji ce fajl da bude najmanji (kodek i nacin kompresovanja).
Mozete i vi ostali da pogadjate.
Ja mislim Fraunhofer MP3 CBR komresija ito zipovano!
:) Lud sam ja a? :)
[ Ivan Dimkovic @ 21.11.2004. 17:56 ] @
Zipovanje ti nece pomoci, poslednji korak pred formiranje bitstream-a u MP3 kompresiji je losless kompresija, srodna ZIP algoritmu, u kojoj se uklanjaju irelevancije u kvantizovanom spektru.

Statsticki, nema razlike u "kompresibilnosti" frejmova VBR i CBR, i teoretski oni ne bi trebalo da mogu dalje da se kompresuju, ali se to ipak desava sa CBR fajlovima - zasto?

Odgovor: CBR eventualno moze da se "zipuje" zato sto u CBR slucaju postoje frejmovi koji moraju da se "popune" bogus karakterima kako bi se odrzao bit rate.

Zamisli, recimo, ako komprimujes cistuo sinusoidu i codecu zadas 128 Kb/s kao ciljni stepen kompresije - sinusoidi treba cca 32 Kbit/s za kodiranje (ako ne i manje) - zato sto je signal lak za kompresiju, a do 128 Kb/s codec mora da popuni takozvanim "padding" ili 'fill" bitovima kako bi se dobio tvoj ciljni bit rate.

Naravno da ces zipovanjem opet dobiti 32 Kb/s (mozda malo vise), ali to nije ni poenta - jer je codec sam 32 Kb/s "povecao" do 128 kb/s uz pomoc fill bitova.

[ ksrele @ 23.11.2004. 17:12 ] @
Hvala ti Ivane na objasnjenju, tebe sam inace cekao da se javis jer znam da si strucnjak u ovom polju, a ja bih jako voleo da se upoznam sa principima svih postojecih kompresija bilo bi jako dobro kada bi mi preporucio neki sajt gde je, po mogucnosti, na nekom od EX-yu a mozda i Sr jeziku objasnjeno dosta od toga svega, a ako ne na "razumljivim" jezicima onda makar na Eng.
[ nicr @ 19.04.2005. 15:02 ] @
Ma nije ovu temu JOS pojelo vreme.Moze li neko ostaviti koji link,ili neki text u kom se ozbiljnije pristupilo mp3-u kao najyastipljenijem formatu,bar na internetu.Poz