|
[ degojs @ 20.11.2004. 12:20 ] @
| The operating system that powers the lion's share of servers is losing ground to Windows and Linux. Unix is losing so much ground that IT research firm IDC is predicting Windows will take over as the dominant server operating system by the year 2008.
http://www.internetnews.com/ent-news/article.php/3438631
Ajd sad pošteno: šta bi tek bilo da je Win besplatan kao Linux? :) |
[ Dejan Lozanovic @ 20.11.2004. 17:01 ] @
Ajd sad pošteno: šta bi bilo da se Linux pojavio pre Windows-a, :) i da je zauzeo monopol pre nego sto se windows ukljucio u trku sa ozbiljnim operativnim sistemima ? :))
[ degojs @ 20.11.2004. 17:38 ] @
Moje pitanje je da bi uporedili kvalitet sistema sa čisto tehničke strane. Odnosno, poenta je bila da Linux popularnost ima skoro jedino zbog činjenice da je besplatan. I možeš ostalima u odeljenju da kažeš da su glupi, a ti pametan :)
Nemoj samo da mi pričaš da Windows na tržištu servera ima monopol. Čak, prirodniji je prelazak Unix -> Linux nego Unix -> Windows, pa ipak..
[ Apatrid @ 20.11.2004. 20:30 ] @
Kada se kaze da na trzistu Unix gubi bitku u odnosu na Microsoft, onda to ne znaci, po automatizmu, da se desava egzodus korisnika sa Unix na Microsoft, samo znaci da se prodaje vise novih MS servera od Unix servera.
Puno servera se ne kupuje kao zamjena za postojeci (tu se najcesce vrsi fizicka amortizacija, radi dok ne crkne), vec za nove potrebe.
[ degojs @ 20.11.2004. 20:50 ] @
Možeš da tumačiš kako god hoćeš, jasno je šta oni predviđaju:
"..Windows will take over as the dominant server operating system by the year 2008."
Ostaje da se vidi da li će to i zaista biti tako.
[ bojan_bozovic @ 21.11.2004. 00:33 ] @
Nije li ta prognoza jos od prvog NT iz 1994? :D
Nesto mi se cini da se *NIX jos dobro drzi :D
Razlog 1:
*NIX pokrecem u tekst modu kao server i postizace bolje performanse od Win - ne smominjite mi webserver - to i 486 moze da bude
Razlog 2:
Migracija *NIX/*NIX je bezbolnija u odnosu na migraciju Win server/*NIX ili obrnuto. To omogucabva da se server skalira od desktop PC ja do cega god hocete (ukljucujuci i mrezu sa superkompjuterom) relativno bezbolno za admina i korisnike. Pogledajte malo sta se na univerzitetima koristi, ako hocete da vidite sta profesionalci koriste
Razlog 3
Da je Win bas toliko dobar, Linuxovci bi razvijali ReactOS. Nemojte da mislite da su bas svi toliko glupi.
Sto se prognoza tice, samo verujte u prognoze...
[ degojs @ 21.11.2004. 01:16 ] @
Dobro, ti bar nisi kao leka pa da nam pričaš o 386SX enterprise serverima :) Inače, ludilo koliko kompanija ima web servere na 486 mašinama..
Da li je ova prognoza gora od one "E iduće godine Linux će da počisti Windows" stvarno ne znam. Nekako mi se čini da tu priču slušamo već zadnjih par godina, pa ništa :)
[ bojan_bozovic @ 21.11.2004. 01:36 ] @
Da ce sekretarice po firmama da koriste Slackware ili *BSD bas nisam siguran, Degojs, ali za firmu nije dobro da se veze za potpuno zatvoreno resenje (Windows), kao sto ni pre 15 godina nije bio dobar izbor neki IBM 3090 u odnosu na *NIX mini... Ja sam siguran da ce *NIX na desktopu da koriste samo kompjuterski nerdovi, da znas, Lindows/Linspire je i gori od Windowsa (poretanje kao root, placanje za softver)... Uz to navijam za MAC OS X, ne zato sto mislim da ce imati veliku buducnost (budale ga jos nisu portirale na PC, zato sto ih Bill placa), vec zato sto nam je diverzitet softvera potreban, i na desktopu, i na serveru - moram da priznam da je XP mnogo bolji sitem od 95/98, jos da je konkurencija ostrija (da recimo imamo MAC OS X na PC), ne verujes li da bi bio jos bolji?
Ne navijam dakle za Linux, vec za kompjutersko opismenjavanje nepismenih sekretarica po firmama...
[ degojs @ 21.11.2004. 06:06 ] @
Citat: Uz to navijam za MAC OS X, ne zato sto mislim da ce imati veliku buducnost (budale ga jos nisu portirale na PC, zato sto ih Bill placa)
Svašta :)
I ja mislim da bi to bilo lepo, ali od toga nema ništa, a priče o Bilu ostavi za neku drugu priliku. Pa šta bi se desilo sa kompanijom Apple da jednom portuju Mac OS X na PC? Propast, jer ko će da plaća skupi Mac hardver? Vidiš, i ti bi ga koristio na PC.
Citat: moram da priznam da je XP mnogo bolji sitem od 95/98
XP je samo logičan nastavak NT linije, a Windows 9x je imao, po meni, očiglednu namenu da maksimalno olakša tranziciju DOS -> NT. Jednom kad je to urađeno, MS je jednostavno zatvorio 9x granu Windowsa, iz valjda jasnih razloga.
Citat: , jos da je konkurencija ostrija (da recimo imamo MAC OS X na PC),
:) Nema od toga ništa, već sam napisao
Citat: ne verujes li da bi bio jos bolji?
Slažem se. Već sam pre napisao da bi voleo da vidim Linux sa još većim delom tržišta.
[ degojs @ 21.11.2004. 06:09 ] @
Prosto je neverovatno za šta sve vi uspevate da optužite Gejtsa i Microsoft.
Usput, kad si već pomenuo Mac OS X, ne pokazuje li baš to najbolje koliko je sva ta priča o hiljadama open source programera i superiornom modelu razvoja softvera u odnosu na tradicionalni, komercijalni, pristup, jednostavno - bajka. Kako to da jedna kompanija kao Apple uspeva da dotera Unix sistem tako da ima prvoklasan GUI, a to na npr. Linuxu ni danas nije slučaj?
Nemoj samo da mi odgovoriš da je to zato što Linux radi na više kombinacija hardvera/softvera, u pitanju je ipak čitava armija open source gurua i Apple-ovi inžinjeri su šaka jada u brojčanom poređenju sa njima :)
[ bojan_bozovic @ 21.11.2004. 11:39 ] @
@degojs
*NIX koji bi pokretao ne init vec gui odmah ne bih ni koristio. Da ti odgovorim, postoji KDE. Moj se sistem ionako butuje u tekst mod.
Upravo je fleksibilnost *NIX-a ono sto mu je i donelo i ugled i korisnike (ako mislis da Windows kompjutera ima mnogo vise nego *NIXa pogledaj embedded aplikacije :D) , niko te ne prisiljava da koristis nesto sto ti mozda i ne treba... Kompletan *NIX server sabijas na 50Mb - (pogledaj Debian) - to je super za embedded aplikacije, a znanje steceno u koriscenju, administraciji ili programiranju na PC ju ili nekoj VIA EPIA C3 ploci sa flashom koristices i na superkompjuteru. I obrnuto. Zato se i razvija Linux i *BSD a ne ReactOS. *NIX jeste superiorniji.
Ajde da vidimo - treba ti puno webservera - sta ces da koristis? XEONE+MS+IIS ili puno vise ITX ploca sa C3 ili P4 + Linux/BSD koje ce manje da se greju i da trose MNOGO manje struje... Tako se moze ustedeti na velikoj webserver farmi...
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 21.11.2004. u 12:46 GMT+1]
[ ventura @ 21.11.2004. 11:41 ] @
Citat: bojan_bozovicRazlog 1:
*NIX pokrecem u tekst modu kao server i postizace bolje performanse od Win - ne smominjite mi webserver - to i 486 moze da bude
Cenim da su racunari danas toliko hardverski napredovali da je po pitanju razlike u perfirmansama apsolutno nije bitno dali radi u grafickom ili tekst modu... Ta prica je mozda mogla da pije vodu '84-te, ali 20 godine kasnije 2004 ne moze da pije vodu nikako...
A i to da se Linux sabije na 50mb... Koga to savrseno zanima danas kada su gigabajti i gigabajti prostora jeftiniji nego ikad...
Citat: bojan_bozovic
Razlog 2:
Migracija *NIX/*NIX je bezbolnija u odnosu na migraciju Win server/*NIX ili obrnuto. To omogucabva da se server skalira od desktop PC ja do cega god hocete (ukljucujuci i mrezu sa superkompjuterom) relativno bezbolno za admina i korisnike. Pogledajte malo sta se na univerzitetima koristi, ako hocete da vidite sta profesionalci koriste
Hmm tu brkas loncice veoma...
Na univerzitetima su svi amateri.. Nisu ni P od profesionalaca... jer 99% njih rade za dzabe... A shodno kulturi i budzetima i potrebama univerziteta, oni sebi mogu dopustiti da koriste linux i slicne egzibicije... Ostale ozbiljne primene to ne mogu sebi da dopuste...
Evo dacu ti jedan primer... Ja radim trenutno u Astra Sport Bets kladionici koja posluje u 5 drzava - Srbija, Hrvatska, Bosna, Rumunija i Makedonija... Sve zajedno ima oko 1500 uplatnih mesta, i nekih 4000 racunara tj. klijenata na uplatnim mestima.
Ne treba da ti navodim sta znaci u ovom slucaju ako server pukne, i ako bude offline samo 15 minuta, i koliko para i ugleda firma gubi u tom slucaju...
Znas na kojoj platformi radimo?
Hardver je i nepotrebno komentarisati, IBM-ov high-end itd, o i nije poenta to kolko imas para kupis i ne mozes pogresiti... OS je Windows 2000 Advanced Server, kako se pokazao? Vrhunski... Nikad nijedan problem sa njim...
Koji DB?
Posto smo nasli neki kompromis izmedju cene/performansi odlucili smo se za MSSQL (sama licenca je kostala 120,000 dolara), da cena nije predstavljala problem isli bi sigurno sa Oracle-om...
E sada.. Da si ti bio prisutan na sastancima na kojima sa odlucivalo o platformi i software-u, i da si spomenuo linux i mysql kao alternativno resenje koje kosta $0, mislim da bi samo bio propracen znacajnim pogledima i udaljen iz diskusije...
Znaci, da rezimiramo... Linux je ok da se skolarci igraju na njemu, ali kada dodje do ozbiljne i profesionalne primene gde su velike pare u igri... tu Linux nema sta da trazi...
Citat: bojan_bozovic
Razlog 3
Da je Win bas toliko dobar, Linuxovci bi razvijali ReactOS. Nemojte da mislite da su bas svi toliko glupi.
Sto se prognoza tice, samo verujte u prognoze...
Pa prognoze tog izvora su bile da '95-te godine linux sa 1-2% trzisa ostati na 1-2% trzista, a prognoze linux communityja su bile zastrasujucih 20-30%, pa vidite ko je bio u pravu...
[ bojan_bozovic @ 21.11.2004. 11:47 ] @
Pogledaj embedded aplikacije, bitno je da se nesto sabije na flash. Na cemu ti rade kola? Na Windowsu?
Sve moze Win+IIS+MSSQL sto moze i Linux+Apache+MySQL, ne znam, kazu da je MSSQL bolja baza, nego za *** Microsoft to je *** enterprise nivo, zar da to placam da bih isprobao jebenu PHP skriptu za *** webring? Urazumite se malo. Placajte iz svog dzepa skupo, nemojte da hvalite samo jkad drugi placa.
Uostalom za "enterprise" tu je Redhat Enterprise Linux, HPUX, Solaris. Administriraj mrezu sa Win+Solaris ili je lakse da solaris instaliras i na taj sun fire i na PCje - e u tome je razlika. I sa nekim krejem ces onda znati da radis - treba ti samo graficki terminal. Programeri u tvojoj firmi nece morati svake dvetri godine da uce MS sranja, imas Javu i SQL za bazu, i C/C++ biblioteke koje ce da rade i na VIA EPIA C3 i na superkompjuterima (obrnuto cesto nije moguce ;)
Edit by Dinke: Boki o'ladi malo sa psovkama i vredjanjem sagovornika
[ dinke @ 21.11.2004. 16:14 ] @
@Ventura
Evo jedan kontra primer.
Od 2001 - 2003 sam radio za jednu američku kompaniju LPE (Lions Pride Enterprises) koja se bavila Online Advertajsingom. Nasuprot tvojoj firmi, oni su kao target platformu odabrali LAMP. Sama firma imala je desetine dedicated servera, svuda je trčao RedHat Linux sa qmail-om, apache-om, php-om a rdbms je bio pogađaš - MySQL. Pojedini sajtovi su imali višemilionski broj hitova dnevno. Samo baza koju sam ja održavao na leadgread.com imala je preko 10 miliona korisnika, pa ti sad vidi. Sistem nikada nije bio down osim kada jednom na par sati, kada je qwest pukao pa smo radili tranziciju na drugi ISP. Ovde ima još korisnika na es-u koji su radili za istu firmu, pa mogu sve ovo i da potvrde.
Firma za koju trenutno radim, SiteBuidlingSystems (pogledaj recimo jedan od portala na http://cafeid.com) takođe je odabrala Linux (Debian) i trenutno smo u procesu pravljenja podrške za klastering pod istim.
Jedino što je slično u tvom slučaju jesu serveri. Po pravilu najjači mogući hardware se koristio (koristi). Recimo lično sam instalirao Linux na IBM eServer + MySQL za jednu veoma poznatu domaću firmu (oko čije se kupovine trenutno kolju Danone, Pivovarna Lasko .. :).
Eto, ovo su samo neki primeri gde se Linux koristi za biznis, podjednako dobro ili bolje kao što je tvoja firma koristila MS rešenja. Jedino što gore pomenute firme nisu plaćale 100k (i kusur) zelembaća MS-u za licence. Valjda zato što su "decision makeri" u istim bili malo bolje informisani (bez uvrede).
[ StORM48 @ 21.11.2004. 16:45 ] @
Razlog za dominaciju Windowsa se može obrazložiti u jednoj rečenici/izreci:
"Para vrti gde burgija neće".
Drugim rečima, marketing je mnogo jaka stvar.
[ Dejan Lozanovic @ 21.11.2004. 17:06 ] @
Citat: ventura:
Hmm tu brkas loncice veoma...
Na univerzitetima su svi amateri.. Nisu ni P od profesionalaca... jer 99% njih rade za dzabe... A shodno kulturi i budzetima i potrebama univerziteta, oni sebi mogu dopustiti da koriste linux i slicne egzibicije... Ostale ozbiljne primene to ne mogu sebi da dopuste...
E izvini a sta si ti zavrsio od skole, pa kazes za ljude koji obucavaju buduce profesionalce da su amateri ?
To sto si rekao nema veze sa vezom, a ukoliko spominjes budzet nekog fakulteta pa hmm nisi ni svestan koliko je on velik, plus MS je dao velike popuste nasim univerzitetima i rezultat ? Linux-a na fakultetima u velikim kolicinama, evo uzecemo primer PMF-a na svakom desktop racunaru u racunarskim labaratorijama imas dual boot legalan win /linux. A fakultetski serveri su linux.
Citat: ventura
E sada.. Da si ti bio prisutan na sastancima na kojima sa odlucivalo o platformi i software-u, i da si spomenuo linux i mysql kao alternativno resenje koje kosta $0, mislim da bi samo bio propracen znacajnim pogledima i udaljen iz diskusije...
Znaci, da rezimiramo... Linux je ok da se skolarci igraju na njemu, ali kada dodje do ozbiljne i profesionalne primene gde su velike pare u igri... tu Linux nema sta da trazi...
Pa ne bih predlozio MySQL jer je ta baza dobra za neki web sajtic za nesto ozbiljnije jednostavno nema sta da trazi, ali zato bih predlozio PostgreSQL koja je dosta kvalitetna baza podataka a po perfomansama je rame uz rame sa MSSQL-om.
A opet u vasem slucaju mogli ste da pazarite i IBM DB2 za te pare koje ste platili MSSQL, DB2 je mnoooogo kvalitetnija baza podataka od MSSQL-a.
A ona tvoja prica da je dobar da se samo skolarci na njemu igraju je za citat milenijuma, pre svega pogledaj na kojoj platformi Oracle-ovi programeri rade ? Cekaj to bese firma od koje niste mogli da kupite bazu podataka jer niste imali dovoljno $$$ ? Hmm pa zar bi firma koja ima toliki ugled mogla sebi da dozvoli da radi na operativnom sistemu koji je igracka i isto tako da izda svoju bazu podataka na taj operativni sistem.
[ ventura @ 21.11.2004. 17:40 ] @
Citat: Dejan Lozanovic: E izvini a sta si ti zavrsio od skole, pa kazes za ljude koji obucavaju buduce profesionalce da su amateri ?
Zavrsio sam nesto sto nema mnogo veze sa IT-jem... A nisam znao da ljudi koji se skoluju, koji ne zaradjuju novac radeci odredjenu stvar mogu isto tako da se nazivaju profesionalcima?
Izgleda da nisam u toku sa najnovijim izmenama recnika...
Citat: Dejan Lozanovic: To sto si rekao nema veze sa vezom, a ukoliko spominjes budzet nekog fakulteta pa hmm nisi ni svestan koliko je on velik, plus MS je dao velike popuste nasim univerzitetima i rezultat ? Linux-a na fakultetima u velikim kolicinama, evo uzecemo primer PMF-a na svakom desktop racunaru u racunarskim labaratorijama imas dual boot legalan win /linux. A fakultetski serveri su linux.
Da, budzeti su im ogromni, a studenti se smrzavaju jer fakulteti nemaju da plate grejanje... Ajde molim te... Fakulteti su uvek bili prodno tlo za razvoj alternativa, prvenstveno zato sto imaju viska slobodnog vremena, a i materijalno se mnogo vise isplati...
Citat: Dejan Lozanovic:
Pa ne bih predlozio MySQL jer je ta baza dobra za neki web sajtic za nesto ozbiljnije jednostavno nema sta da trazi, ali zato bih predlozio PostgreSQL koja je dosta kvalitetna baza podataka a po perfomansama je rame uz rame sa MSSQL-om.
PostgreSQL :)
Da li ti znas kako ce se PostgreSQL ponasati kada baza dostigne enormne razmere? Da li ti, ili bilo ko drugi zna sta ce biti kada budemo radili na toj bazi 2 godine, i odjednom krenu sranja... Nase potrebe su prevazisle tu bazu... i sta onda radimo? Uhvatimo se za usi i igramo...
Poenta u softveru koji platis znas tacno sta moze a sta ne moze, i iza toga sta moze stoji neko odgovoran kod koga ces ti da zakucas na vrata ako se ispostavi da to sto je rekao nije tacno. A taj faktor je mnogo bitan kad radis neke ozbiljne stvari...
Citat: Dejan Lozanovic:A opet u vasem slucaju mogli ste da pazarite i IBM DB2 za te pare koje ste platili MSSQL, DB2 je mnoooogo kvalitetnija baza podataka od MSSQL-a.
To je sada pitanje... Da li je kvalitetnije i za sta... I prica cena - sta dobijamo za to.
Citat: Dejan Lozanovic: A ona tvoja prica da je dobar da se samo skolarci na njemu igraju je za citat milenijuma, pre svega pogledaj na kojoj platformi Oracle-ovi programeri rade ? Cekaj to bese firma od koje niste mogli da kupite bazu podataka jer niste imali dovoljno $$$ ? Hmm pa zar bi firma koja ima toliki ugled mogla sebi da dozvoli da radi na operativnom sistemu koji je igracka i isto tako da izda svoju bazu podataka na taj operativni sistem.
Koliko je meni poznato Oracleu je osnovna platforma Windows... Proveo sam nekih 15-tak dana na raznoraznim sastancima izmedjuostalog i sa predstavnicima iz Oracle-a i niko nikada nije ni spomenuo Linux... Tako da stvarno ne znam...
[ Dragi Tata @ 21.11.2004. 20:39 ] @
Citat: dinke:Od 2001 - 2003 sam radio za jednu američku kompaniju LPE (Lions Pride Enterprises)
Ovi? http://simplythebest.net/info/spyware/lions_pride_spyware.html
Citat:
Lions' Pride Enterprise is also the parent company of TwistedHumor.com and Rankyou.com, who both install the spyware agent WNAD.EXE if you download anything from them.
Dinke, prijatelju, ti ćeš da zaglaviš u apsi, vidim ja. Bolje prelazi na Windows što pre.
[ degojs @ 21.11.2004. 21:13 ] @
Da li ti, ili bilo ko drugi zna sta ce biti kada budemo radili na toj bazi 2 godine, i odjednom krenu sranja... Nase potrebe su prevazisle tu bazu... i sta onda radimo? Uhvatimo se za usi i igramo...
Ma hajde, pa samo baciš pogled u izvorni kod i popraviš šta ti treba. Posao od 5 minuta, naravno ako si pravi guru :)
[ bojan_bozovic @ 21.11.2004. 21:14 ] @
@ventura
dobro, ako prezires domace univerzitete, mozemo da pricamo i o MIT, Berkeley ili Stanford-u....
*NIX se je koristio (i koristi se - RH Enterprise, Solaris, HPUX) za "enterprise" jos dok je Bil koristio pelene (dodje rec)
Ne spominjite mi eServer - to je PC sta je sa zServerom (IBM)? Radi izmedju ostalog i na Linuxu. Da li zato sto su u IBMu losije informisani od tebe, ne znam :D
Ako Win radi posao za tvoju firmu, to ne znaci da je bolji od neceg drugog - koliko vi imate iskustva sa raznim OS to je pitanje... SeLinux i SeBSD su projekti NSA/DARPA za OS koji je freeware i opensource da li zato sto u NSA i Pentagonu nemaju veze, pa su odabrali igracku, kako ti kazes? Ili je taj OS mozda ipak dobar, stabilan i siguran, samo vi ne poznajete neke stvari :D Mora biti da u NSA, IBM, Sun i Pentagonu nemaju veze, a da (bez uvrede) ti i tvoji savetnici Ventura, mnogo znate...
@degojs
Imam i Oracle na linuxu, i ne moram da budzim cygwin na windows da bih imao HTTP server (Apache) i bazu (MySQL)
@all
Kako su virusi :D
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 21.11.2004. u 22:24 GMT+1]
[ degojs @ 21.11.2004. 21:19 ] @
Citat: *NIX se je koristio (i koristi se - RH Enterprise, Solaris, HPUX) za "enterprise" jos dok je Bil koristio pelene (dodje rec)
Microsoft je imao svoj Unix (zvao se Xenix) dok Linuxa i ostale open source boranije još nije bilo ni u planu.
[ degojs @ 21.11.2004. 21:21 ] @
Citat: @degojs
Imam i Oracle na linuxu, i ne moram da budzim cygwin na windows da bih imao HTTP server (Apache) i bazu (MySQL)
Čini mi se da za Apache i MySQL na Windowsu nije potreban Cygwin ili možda grešim?
[ bojan_bozovic @ 21.11.2004. 21:27 ] @
@degojs
Taj XENIX je AT&T UNIX kod koji je MS kupio. O tome smo vec pricali ovde u advocacy. Mozda tada nije bilo Linuxa ali je bilo 4.1 BSD
Da znas, nisam ni probao da budzim windows :D mozda si u pravu za Cygwin
[ ventura @ 21.11.2004. 21:34 ] @
Momci momci.. Polako...
Nemojte da trpate Linux sa Solarisem, HPUX-om i drugim ozbiljnim OS-ovima..
Ovde se diskusija vodi o tome dali je Linux profesionalnije resenje od Windows platforme... :)
[ dinke @ 21.11.2004. 21:35 ] @
@Dragi Tata
Ma taj nopop je napravila firma koja je nastala nakon propasti LPE-a, ja sam firmu napustio znatno pre :)
[ degojs @ 21.11.2004. 21:38 ] @
Citat: @all
Kako su virusi :D
Evo dinke može možda da ti odgovori kako ide posao sa istim :)
[ dinke @ 21.11.2004. 21:39 ] @
Nagradno pitanje:
U čijoj reklamnoj kampanji je korišćen slogan:
"Oracle Makes Linux Unbreakable" ?
[ degojs @ 21.11.2004. 21:45 ] @
To znači da je Linux bez Oracle -- breakable? :)
[ bojan_bozovic @ 21.11.2004. 21:54 ] @
@ventura
Linux - Solaris - HPUX = *NIX
Ovde NIJE pitanje da li je Linux bolji od win, vec (gle cuda) da li je *NIX bolji od Win. Zasto?
Upravo se o tome radi - zatvoreno resenje (Win sada, IBM nekada) vs. otvoreno (*NIX - Linux, Solaris, ili sta vec)
Dalje, tvoja opaska da Linux nije ozbiljan je smesna (IBM zServer POWER+SUSE Linux, anybody?)
@dinke,degojs
Reklame... reklamira se i MB pivo (Svetsko, a nase!) :D
[ ventura @ 21.11.2004. 23:01 ] @
@bojan_bozovic
Jugo - Mercedes - Ferrari = *Automobil
Tvoja opaska da Jugo nije dobar automobil, pa pogledaj vlada srbije koristi juga, u mnogim filmovima se jugo pojavljuje... Kako mozes da tvrdis da jugo nije dobar automobil?
[ axez @ 21.11.2004. 23:28 ] @
Citat: ventura: Tvoja opaska da Jugo nije dobar automobil, pa pogledaj vlada srbije koristi juga, u mnogim filmovima se jugo pojavljuje... Kako mozes da tvrdis da jugo nije dobar automobil?
Ti ocigledno nikada nisi vozio juga?
[ Aleksandar Marković @ 21.11.2004. 23:30 ] @
Kako nije vozio kad poseduje Jednog? jesi li ti citao Venture postove u "frikovanju policije i..." ;-)
[ bojan_bozovic @ 22.11.2004. 00:07 ] @
@ventura
za tebe jo OS dobar samo ako uz njega ide bogat ugovor o podrsci? priznajem da je to vazno za banku u kojoj radis, ali IT nije samo racunovodstvo i vodjenje baze o klijentima u tvojoj banci
server nije samo server za bazu o klijentima u banci
Dalje, tu je RH enterprise linux, SCO linux, a i za free Linux poput SUSE ima firmi koje daju podrsku za novac, mada razumem da za banku u kojoj radis mozda te manje firme koje daju podrsku za Linux nemaju dovoljnu tezinu
IBM je firma veca od tvoje banke, pomenuo si "high-end" IBM hardver koji koristite, eServer? Molim highend je zServer POWER , koji se sa eServer moze porediti kao taj Jugo koji spominjes sto se poredi sa BMW! Molim, mozda mislis da ja nisam strucan, ali nadam se da verujes da u IBM ipak nesto znaju o "enterprise" trzistu, zar bi nudili SUSE Linux na NAJJACEM kompjuteru koji imaju (zServer POWER) uz AIX da je to bas Jugo kako si se ti izrazio?
Problem je samo sto Linux za tebe nije dobar zato sto uz njega ne ide bogati ugovor o podrsci.... cccc... Bez uvrede, ti ne poznajes ni IT ni operativne sisteme.
Sistem mora da zadovolji sve potrebe koji se pred njega stavljaju - hardver firma obicno nabavlja tako da je vrlo dobar za OS i prateci softver. *NIX, koji hoces, bira se ili prema hardveru (za ono sto nije mission critical server, ili kada je hardver vazniji od OS - embedded trziste npr. superkompjuter, klaster) ili obrnuto, (mission critical server) - hajde da to stavimo u ovaj kontekst
Firma (Mercedes Benz npr) treba:
OS za kompjuterizovane masine u pogonu i za kontrolu kvaliteta - embedded OS - moze *NIX (VMELinux), QNX
OS za server za bazu o klijentima i racunovodstvo (*NIX, RH Enterprise Linux, Solaris, HPUX ili Win)
OS za superkompjuter na kome ce da se simuliraju kres testovi (*NIX)
Koliko ovde ima *NIX, a koliko Win? E u tome je poenta. Naslov ove teme: Prognoza da ce Win da pocisti SVE OSTALO do 2008? To sve ostalo nije samo Linux, vec i proprietary *NIX, MacOSX (koristi se na nekim klasterima, koristi se malo kao i ko server - HTTP, FTP, NFS).... Zivi bili pa videli :D Da nema Windowsa u ovom trenutku, DA NESTANE, tvojas bi banka koristila Solaris a salterske sluzbenice MacOSX. Baz *NIX ne bismo imali nista, sve bi stalo... Zar mislis da prognoza vremena moze da se racuna na bednom PC ju pod Windowsom ? :D
Da se win stavi u SVE sto psotoji (embedded kompjuteri, desktop, server, mainframe/superkompjuter) nece NIKADA da se desi - to bi onda ucinilo mnoge ljude vrlo nesrecnim i siromasnim
(citaj :IBM/HP/Motorola Freescale, Apple, Sun, Cray, SGI...)
*NIX. Tacka.
PS: prebacite poslovanje na Javu i Oracle, to radi i pod Win i pod *NIX. MS vas jako vezuje za sebe sa VB i MSSQL, a to vam nije dobro (v. jedan od postova gore - otvoreno vs. zatvoreno (MS) resenje) Uz Javu i Oracle spremni ste da koristite bilo koji hardver (PC,Sun,IBM POWER) i OS (Win/*NIX). Nemate troskove za doskolovavanje programera i admina (Win2000+MSSQL+VB u odnosu na *NIX/Java/Oracle). ;)
A sada brani Windows, VB i MSSQL, molim te
[ Dragi Tata @ 22.11.2004. 00:24 ] @
Citat: dinke: "Oracle Makes Linux Unbreakable"
Da, video sam tu reklamu na aerodromu u Sijetlu :)
Nego, dinke, da se vratimo na tvoju bivšu firmu. Uštedela tolike pare na licencama, pa opet propala i kupili je kriminalci? Vidim, pomogao joj je Linux kao mrtvacu ćebe.
[ ventura @ 22.11.2004. 00:46 ] @
Bojane... Nije to pitanje podrske (taj faktor meni licno uopste nije bitan)...
Bitno je da neko stoji iza toga sto kupis... Neke GARANCIJE da ce to sto ces da koristis da RADI... I bitno je da ce da ti neko dati garanciju da ce to da radi, i kako ce to da radi... I sta sve moze, i jos bitnije sta sve ne moze...
Koliko se god vi trudili da tvrdite suprotno, Linux je amaterski OS, on nema nijednu ozbiljnu primenu.
Linux ne mozes da stavis u istu recenicu sa QNX-om zbog mnogo cega. Recicu ti samo da trenutno u Astri (ne, ne radim u banci vec u sportskoj kladionici), koristimo software baziran na QNX-u u Hrvatskoj, a u svim ostalim zemljama je na RedHat-u, tako da ja najbolje znam o cemu pricam kada kazem da je Windows mnogo bolje resenje od svega toga.
Hardware danas je toliko jeftin i zamenljiv da on opste ne predstavlja nikakvu stavku kod servera... To da li cemo mi imati eServer danas, ili ako sutra stavimo zServer, to je totalno nebitna stavka... Da li cu imati 5gb rama ili 15, to su skroz nebitne stvari...
Isto tako NEMOJ da trpas Linux u isti kos QNX, Solaris, HPUX, AIX, zOS, MacOS itd... Ti operativni sistemi to ne zasluzuju, jer su razvijani skroz drugacije, iz skroz drugacijih ciljeva, i od strane skroz drugacijih ljudi, tako da po kvalitetu a i svemu ostalom ti ponizavas te OS-ove kada ih uporedjujes sa Linuxom.
Ne znam zasto je to toliko tesko da shvatis...
Da je Linux bolji, pa ja kao neki team lider, bi reko, ljudi daj da ustedimo pola miliona evra, koristicemo sve za dzabaka, Linux je do jaja... I meni bi firma verovatno dala lep bonus od 50-tak hiljada evra sto sam joj ustedeo 10 puta vise... E ali nakon godinu dana bi me nabili na kolac kada bi videli da je to ustvari corsokak...
[ bojan_bozovic @ 22.11.2004. 01:11 ] @
Wow, just fucking wow!
Procitaj tu EULA koju imas uz windows... Koliko ja znam ako se cenzurisano onda si se cenzurisano i MS nema nista sa tim :D
Dalje, guraju taj windows u sve, i naravno da tvrde da je dobar za neke stvari... Svaki ciga svoga konja hvali... Veruj mi, i ja sam trgovac :D Da nije tako, Win iz gorespomenutih razloga ne bi ni bio server sistem...
Nego u MS u imaju obraz da ti prodaju djubre (VB,IE,MSSQL,Windows) a ima bolje (Java, Firefox/Opera, Oracle, *NIX/MacOSX) :D To se naziva prodavanjem ... za bubrege :D
Koliko imas iskustva sa *NIX om? Kako sam cuo, Sun ce da zameni proprietary CDE na Solarisu sa GNOME... Na Solarisu se koristi Mozilla browser... MacOSX je (barem delom) opensource, dakle ti nemas veze sa onim sto si rekao! Pa on je baziran na *BSD koji je takodje opensource!
Da nbe spominjem da je Sun clan Xorg opensource konzorcijuma.... StarOffice/OpenOffice...
(pauza da uzmem vazduh)
SunOS 4 je baziran na 4.3BSD (opensource) a Solaris na sunos4. TCPIP protokol je razvijen za BSD - opensource... Apache=OpenSource... Tex-Opensource.... AIX je takodje barem delom baziran na BSD(Opensource) bas kao i HPUX
UNICOS -(Cray) baziran na BSD... IE je baziran na opensource NCSA mosaicu.... (Win koristi BSD TCP/IP kod bas kao i Linux ili MacOSX - opensource)
(pauza)
Ja cu da stavim advocacy na ignore listu.... ili jos bolje, ne vracam se... idem na http://www.unix.com/
Zamolio bih administratora da obrise moj nalog na elitesecurity.org, zbog suvise niskog intelektualnog nivoa diskusije na [ES].
Edit by Dinke: Obrisan neprikladan rečnik.
[Ovu poruku je menjao dinke dana 22.11.2004. u 10:15 GMT+1]
[ Dragi Tata @ 22.11.2004. 01:57 ] @
Citat: bojan_bozovic: Wow, just fucking wow!
...
Zamolio bih administratora da obrise moj nalog na elitesecurity.org, zbog suvise niskog intelektualnog nivoa diskusije na [ES].
Eto, oteraste nam i Gokija, sram vas bilo.
[ degojs @ 22.11.2004. 03:40 ] @
Citat: Goki:
Ja cu da stavim advocacy na ignore listu.... ili jos bolje, ne vracam se... idem na http://www.unix.com/
Kad već ideš tamo, svrati i do www.unixsucks.com u komšiluku.
[ ventura @ 22.11.2004. 09:06 ] @
Bojane, koliko ti imas godina?
Zabrinjavajuce je ako imas skoro 30 godine a imas nacin razmisljanja ranog srednjoskolca, pogotovo sto sa 30 godina trebalo bi da si naucio dosta o tome kako stvari u zivotu funkcionisu.
Posto si odustao od pracenja ovih foruma, a i ja ne zelim da se dopisujem sa gluvonemima koji konstantno okrecu temu na neke nebitne strane, budi mi pozdravljen i zelim ti da postanes najuticajni clan u open source zajednici, i da upoznas linusa licno (mozda se cak i rukujete).
[ dinke @ 22.11.2004. 09:13 ] @
Boki, svako ima pravo na svoje mišljenje. A što se niskog nivoa diskusije tiče, sam si tome doprineo sa svojim fuc* rečnikom.
@Ventura
I ja sam imao situaciju da je jedan bogati klijent (jedna farmaceutska kompanija) za jednu LAMP based aplikaciju umesto da istu koristi na Linux + Apache + MySQL + PHP platio sledeće:
Unix (AIX)
Oracle
Zend (Encoder + Optimizer)
Ljudi su jednostavno navikli da plaćaju support, i nemoguće im je objasniti da im je isto i sa free rešenjima. Bez namere da poredim MySQL sa Oracle-om, "right tool for the right job", a ovde je Oracle svakako bio overkill.
@Dragi Tata
Firma koju smo pominjali je bila u tvom (sada već bivšem) komšiluku, San Diegu. Propala je kao što je i većina ostalih .com kompanija propala, Linux nema nikakve veze sa time.
[ Nedeljko @ 22.11.2004. 18:05 ] @
Mislim da je besmisleno raspravljati o prognozama kao što je ona iz naslova, jer to niko ne može odgovorno da tvrdi. Ja prognoziram da će do 2008. Linux sam od sebe da se instalira na svim Windows mašinama (zamenivši postojeći sistem) bez pitanja i saglasnosti korisnika/administratora računara. Šta će sve biti do 2008. pokazaće vreme.
Da, Linux se probija samo zato što je besplatan. Zato holivudske kuće kupuju komercijalna izdanja tog besplatnog sranja za renderovanje filmova. A i visokoopterećeni web serveri kao što je Google rade pod tim sranjem. Nemojte mi samo reći da jedan 486 može da tera i Google u Yahoo (koga teraju tri Open Source projekta - FreeBSD UNIX, Apache i MySQL). Čak je i NASA prešla na s***** od Open Source baze MySQL (koju doduše plaća).
Citat: degojs: Microsoft je imao svoj Unix (zvao se Xenix) dok Linuxa i ostale open source boranije još nije bilo ni u planu.
Donald Knut je napisao TeX sistem, i to kao Open Source projekat, kada je Majkrosoft još bio u pelenama.
[ ventura @ 22.11.2004. 18:25 ] @
E, sto su vam dobre te tvrdnje, mogli bi opusteno sa tim u ovaj nas smesni parlament da parirate nasim politicarima:
"NASA koristi linux"
"Holivudske kuce koriste linux"
"Google koristi linux"
Ili da se zaposlite u Svetu da smisljate bombasticne naslove za zutu stampu...
To sto mozda neka minorna kancelarija u NASA-i koristi linux za neke skroz nebitne potrebe, to ne znaci da je cela NASA presla na linux...gluposti... mislim da oni ipak imaju pametnija posla nego da se pokazuju u open source zajednici kao supporteri linuxa...
[ Nedeljko @ 22.11.2004. 19:08 ] @
Nisam napisao da NASA koristi Linux, već da NASA koristi MySQL bazu podataka (konkretno, pod operativnim sistemima iz porodice UNIX). To znam iz intervjua sa osobom koja razvija MySQL. Naveo je deo liste korisnika koja plaća MySQL (Yahoo, NASA, IBM, Compaq, itd. pročitaj članak).
http://www.linux.co.yu/?topic=...item=141&show=1&mode=1
Što se holivudskih kuća tiče, pogledaj vest od 23. jula 2002. na sledećem linku:
http://www.redhat.com/about/presscenter/news_2002/
Da Google radi na Linuxu znam od jednog rumuna koji radi tamo.
[ Dejan Lozanovic @ 22.11.2004. 20:15 ] @
Izvini danko ako nije poslovna tajna kolika je to baza kada kazes da postgreSQL ne zadovoljava te uslove, ili da preciziramo sta to fali PostgreSQL-u kada si stavio onaj smesak a to ima MSSQL.
I nisam te bash najjasnije razumeo kada si rekao da kada ste kupili MSSQL znate sta ste dobilili hoces da kazes da se opensource programi dele bez specifikacije ?
[ degojs @ 22.11.2004. 20:23 ] @
Citat: Donald Knut je napisao TeX sistem, i to kao Open Source projekat, kada je Majkrosoft još bio u pelenama.
Pa da li je dakle TeX napisao Knut ili su ga napisale hiljade programera širom sveta?
[ ventura @ 22.11.2004. 20:30 ] @
@Dejan Lozanovic:
1. Nijedna ozbiljna firma sebi nece dozvoliti neozbiljna resenja. Tacka.
Mi imamo prevelik protok novca i preveliku vaznost podataka da bi rizikovali poslovanje zbog pisljivih 100k dolara (gledano sa gledista firme)...
Iskreno da ti kazem od svih free resenja PostgreSQL mi se najvise svidja... Ali ta cinjenica sto niko ne zna sta ce biti sa tom bazom za par godina, i ako bude neko s***** nemamo kome da se obratimo da se to s***** popravi, je sama po sebi cinjenica da to resenje bude okarakterisano kao neozbiljno.
[ ventura @ 22.11.2004. 20:40 ] @
Sto se tice velicine baze... Na nekom godinjem nivou... ponuda + ostatak baze dodje na nekih 0.5-1GB, dok informacije o tiketima budu negde oko 500-600GB...
Trenutno se ta kolicina informacija razbija na nekih 20-tak servera u svim drzavama, a novo softversko resenje koje radimo treba sve to da ugura na jedan server...
[ flylord @ 22.11.2004. 20:43 ] @
1) Dragi moj Ventura, to sto ti ne znas nista o Linuxu ne znaci da je on neozbiljan. To samo znaci da si ti laik u toj oblasti, i sa pricama koje ovde saljes postajes gori nego neki Linuxovci. Ja se jako retko ukljucujem u ove diskusije jer diskutuju dve grupe ljudi: jedna koja zna malo od svacega, i jedna koju stvarno briga za bilo sta sem za svoju platu, ali ovde diskutuju jer im je zanimljivo to da rade.
Svaki proizvod koji ti zadovolji potrebe je ozbiljan bez obzira koliko on kosta. Software je alatka. I budi malko ozbiljniji kad diskutujes, jer kolko vidim ti si ovde neko ko je neozbiljan (jedan od takvih) a ne Linux.
Ja rekao i ne porekao.
[ degojs @ 22.11.2004. 20:44 ] @
Što se te vrste poslovne sigurnosti tiče --- šta se to ovih dana dešava sa Slackware Linux-om? Gde su te hiljade programera osim što se javljaju sa "Pat, želim ti da ozdraviš."??
[ Dragi Tata @ 22.11.2004. 20:49 ] @
Citat: flylord: Dragi moj Ventura, ...
... budi malko ozbiljniji kad diskutujes, jer kolko vidim ti si ovde neko ko je neozbiljan
Flajko nam se mnogo uozbiljio od kad je postao moderator.
[ ventura @ 22.11.2004. 21:01 ] @
@flylord:
To sto ti ne znas sta sam ja ranije radio na linuxu, onda treba malo bolje da se raspitas, pa da iznosis zakljucke.
Mislis da meni ide nesto u dzep ako kazem firmi da za taj posao koristi MSSQL ili PostgreSQL ili MySQL ili Oracle ili Coma separated DB ili nesto deseto... Meni isti djavo... Jedino sto ja shvatam svoj posao ozbiljno pa necu da rizikujem tudje pare radi promovisanja neke glupave ideologije (ako malo procunjas po freshmeat-u videces da sam i sam ranije dosta toga contribute-ovao toj ideologiji, za razliku od vecine diskutanata ovde koji u zivotu liniju koda nisu napisali), vec stajem iza onoga iza cega mogu da stajem bez ulazenja u neke prevelike rizike.
Svaki proizvod koji ti zadovolji potrebe je ozbiljan bez obzira koliko on kosta.
Ako bi mogao ovo malo da pojasnis, nije mi bas najjasnije...
[ flylord @ 22.11.2004. 21:22 ] @
Ventura, ti o Linuxu znas koliko i ja o Windows-u. A od stare slave se ne zivi. I nema potrebe da se raspitujem, trenutno nemam interesa u tome da znam tvoju biografiju. A za freshmeat: daj link, nemam nameru da "cunjam" vidimo tvoju kompetentnost vezanu za Linux. I nijedna siroko rasirena ideologija nije "glupava". Ta glupava ideologija donosi pare mnogim firmama. Za sada nema bas velikih firmi koje bas zaradjuju na Linuxu i servisima pod njim (IBM-u to nije primarna zarada, a RH i Novell: ne znam kolko dobro posluju, i ne zanima me to je njihova stvar) , ali ima mnogo malih firmi. Cinjenica je da hosting kompanije mnogo dobro zaradjuju koristeci LAMP (ne bi ga koristile da je los, zar ne?) . Da li ce Linux da bude zastupljeniji na trzistu ili ne u narednih 5 godina, to ni ti ni ja ne znamo. Jer ne zavisi to od jednog faktora, cak ne zavisi ni od cene. Ne zavisi ni od podrske, jer vec ima mnogo malih firmi koje pruzaju support, i ako se Linux jos vise rasiri, pojavice se mnogo vise i velikih koji nude support. Trziste je jako cudna zivotinjka.
A za onu izjavu sto si me pitao da ti pojasnim:
Bager kopa mnogo brze nego covek sa asovom i budakom. To je neoboriva cinjenica.
E sad, ti hoces da zasadis jednu jelku u svom dvoristu, i treba ti rupa 0.5mx0.5mx0.5m , hoces da unajmljujes bager ili ces da uzmes lopatu u ruke i to iskopas za 10min!?
Ovde se vidi da je lopata daleko efikasnija od buldozera, daleko je jeftinija, daleko je brza, laksa je za koriscenje ... Ne treba ti support za nju.
Ili si ti jedan od onih koji mnogo zaradjuju na MSSQL u Win Serverima i njima je ispod casti da koriste jeftina resenja?!?
[ Dejan Lozanovic @ 22.11.2004. 21:27 ] @
Citat: ventura: @Dejan Lozanovic:
1. Nijedna ozbiljna firma sebi nece dozvoliti neozbiljna resenja. Tacka.
Mi imamo prevelik protok novca i preveliku vaznost podataka da bi rizikovali poslovanje zbog pisljivih 100k dolara (gledano sa gledista firme)...
Iskreno da ti kazem od svih free resenja PostgreSQL mi se najvise svidja... Ali ta cinjenica sto niko ne zna sta ce biti sa tom bazom za par godina, i ako bude neko s***** nemamo kome da se obratimo da se to s***** popravi, je sama po sebi cinjenica da to resenje bude okarakterisano kao neozbiljno.
Pa ako je 100k zelembaca pisljiva cifra za vas :) onda ste vi sigurno imali kesa da se isprsite za jedan Oracle ako ne on onda IBM's DB2. A sto se tice poredjenja baza podataka pogledaj
http://troels.arvin.dk/db/rdbms/
a za benchmark morao bi da proguglam znam da sam imao jedan gde su testirali PostgreSQL na win2000 gde je on davao dosta losije rezultate nego na linuxu jer mu je IPC isla preko cygwina, i takav obogaljen po pitanju brzine je stajao rame uz rame sa MSSQL-om.
Cinjenica da se .org registar prebacio sa oracle-a na postgreSQL dovoljno govori o ozbiljnosti neke baze podataka zar ne ?
Ako zelis da znas ja imam prilike da radim sa jednom bazom od 40Gb koja se vrti na pogodi cemu ? Da u pravu si u pitanju je PostgreSQL.
A ukoliko nisi siguran kako se baza podataka ponasa uvek mozes da ju opteretis do iznemoglosti tako sto ces ju napuniti junkom i testirati joj ponasanje u ekstremnim uslovima, na postgresu sam do sada naisao na dve tri bubice koje mi smetaju ali u globalu cista devetka.
[ flylord @ 22.11.2004. 21:33 ] @
A btw, Ventura, sta mislite da postignete prebacivanjem 20 servera na jedan!? Single Point of Failure? Kad crkne jedan (jedini) server da stane ceo posao, a ne samo jedan deo? Ha. Pa kad imas takav Mission Critical service, pa valjda je onda logicno da imas vise servera?! Znas ono, load balancing, DB clastering i sl.
Ili ja stvarno nista ne znam o Win tehnologiji
@DragiTatko  ja sam oduvek bio ozbiljno dete, samo sto sam bio neshvacen 
[ ventura @ 22.11.2004. 21:43 ] @
@Dejan Lozanovic
MSSQL je bio ~100k eura... Oracle je bio ~250k eura... DB2 nismo ni uzimali u obzir jer bi nam previse vremena oduzelo usaglasavanje sa tim...
Velicinu baze od 40gb mi napravimo za nesto malo manje od mesec dana rada... Tako da faktor 'testirano i radi savrseno na bazi od 40gb' meni nista ne znaci... Da mi neko iznese dokaze da mu PostgreSQL radi sa bazom od 40 terabajta bez da pravi ikakve probleme, e onda bi vec mozda to uzeo u razmisljanje...
Ali eto, nevezano za to... Zamisli sledecu situaciju...
Solucija #1
Uzeli smo MSSQL-Oracle-DB2. Radimo 1.5 godinu bez ikakvih problema... nakon 18 meseci se pojavi problem software krene da puca, baza se strahovito uspori i sta ti ja znam sve vec ne... Mi u firmi ne mozemo da resimo problem, i sta ja radim?
Uzimam telefon i zovem baje iz Microsofta koji su mi prodali bazu.
Sta oni rade?
Salju nekoga da to popravi, taman i da je to bill gates licno, ne zanima me, ima neko da dodje i da to popravi i napravi da radi u najkracem mogucem roku.
Solucija #2
Uzeli smo PostgreSQL ili neki ekvivalentan free DB. Ista situacija, baza nakon nekog vremena stane. Pokusamo da otklonimo problem, ali ne mozemo. Sta radimo?
Uhvatimo se za usi i igramo.
Sta mozemo da uradimo je da postujemo poruke po raznoraznim newsgrupama, sa molbama i iskustvima, ali naravno, ko jos tera postgre na pola terabajta, niko nema pojma u cemu je problem, diskusije se vode po newsgrupama i takoooo...
I sta se onda desava? 1500 kladionica ne radi, stotine hiljada evra se gube svakog dana, i pravi se neprocenjiva steta u vidu reputacije kladionice itd.
Sta se desava samnom kao project leaderom?
Sefovi me spuste u Savu da malo razbistrim glavu, poizbacuju svo to 'smece' kroz prozor i pozovu ljude iz Oracle-a ili Microsofta koji ce to napraviti kako treba.
Eto tako se to radi u realnom svetu.
[ ventura @ 22.11.2004. 21:51 ] @
Citat: flylord: A btw, Ventura, sta mislite da postignete prebacivanjem 20 servera na jedan!? Single Point of Failure? Kad crkne jedan (jedini) server da stane ceo posao, a ne samo jedan deo? Ha. Pa kad imas takav Mission Critical service, pa valjda je onda logicno da imas vise servera?! Znas ono, load balancing, DB clastering i sl.
Ili ja stvarno nista ne znam o Win tehnologiji
Pazi ovako... Posto u svim drzavama u kojima radimo vlasti mnogo vole sportske kladionice, kockarnice, i ostale firme koje obrcu dobar novac, onda su nam svakojake inspekcije inventar u firmi...
E a kada to uzmes u obzir onda uzmes u obzir cenu 20 servera, troskove odrzavanja 20 servera, softver licence za 20 servera, povezivanje 20 servera da rade normalno, imas 20 puta vecu verovantocu da ce se nesto sjebati itd itd
Tako da jedan server koji sam po sebi ima svakojake opcije za raid, hotswap i druge carolije, moze komotno da zameni 20 ostalih servera vrlo uspesno, i da radi taj posao mnogo bolje...
Load balacing, clustering i slicne stvari sam ja kao i ti gledao samo na filmovima... I to za mene trenutno spada u domen SF-a, jer ja gledam da u sto kracem roku napravim stvar koja valja i radi... a SF ostavljam za slobodno vreme...
[ flylord @ 22.11.2004. 22:17 ] @
Load balacing, clustering i slicne stvari sam ja kao i ti gledao samo na filmovima...
Nemoj tako, ja sam video jednom jedan klaster  Ipak sam bolji od tebe 
[ Dejan Lozanovic @ 22.11.2004. 22:21 ] @
Citat: ventura: @Dejan Lozanovic
MSSQL je bio ~100k eura... Oracle je bio ~250k eura... DB2 nismo ni uzimali u obzir jer bi nam previse vremena oduzelo usaglasavanje sa tim...
Velicinu baze od 40gb mi napravimo za nesto malo manje od mesec dana rada... Tako da faktor 'testirano i radi savrseno na bazi od 40gb' meni nista ne znaci... Da mi neko iznese dokaze da mu PostgreSQL radi sa bazom od 40 terabajta bez da pravi ikakve probleme, e onda bi vec mozda to uzeo u razmisljanje...
Ja na zalost nemam hardver gde bi mogao da smestim bazu od 40 tb, pa da onda bacimo bilo kakve testove.Ali opet tvoji su pljunuli pare za MSSQL licencu i ne verujem da bi ga menjali sada i da im Oracle nude za 0$, mada stvar je tu uvek jasna i jednostavna kreces softvare da pises prema standardu tj da ne betoniras stvari, i pocnes sa open source resenjem, i ako shvatis da OS baza podataka ne zadovoljava performanse uvek se lako i jednostavno presaltas na oracle, a i sam si rekao da vam je sadasnji sitem decentralizovan tako da bi i sa sadanjim stanjem stvari postgresql radio posao.
Ali eto, nevezano za to... Zamisli sledecu situaciju...
Solucija #1
Uzeli smo MSSQL-Oracle-DB2. Radimo 1.5 godinu bez ikakvih problema... nakon 18 meseci se pojavi problem software krene da puca, baza se strahovito uspori i sta ti ja znam sve vec ne... Mi u firmi ne mozemo da resimo problem, i sta ja radim?
Sta oni rade?
Salju nekoga da to popravi, taman i da je to bill gates licno, ne zanima me, ima neko da dodje i da to popravi i napravi da radi u najkracem mogucem roku.
Pa iskreno receno nisam siguran da bi sa bilo kojom od gore pomenutih firmi salju ljude da sredjuju po firmicama njihove proizvode to mi nekako deluje previse iz alise u zemlji cuda. A opet oni uvek mogu da peru ruke tako sto ce reci da tvoja klijentska aplikacija pravi probleme i da je ona uzrok nestabilnosti itd....
A opet pogledaj situaciju 3 kazes sefovima to i to resenej radi sigurno do te i te velicine za vece nemam dokaz da potvrdim. A kao sto rekoh 40gb nije mala cifra, a baza ako naraste preko 40gb sa podacima to jednostavno znaci da je bilo poprilicno posla i da je ta postojeca baza podataka zaradila dovoljno para da mozes da kupis No1 od onoga sto se nudi na trzistu. Sefovi ne verujem da bi bili besni ako si u startu ustedeo 100k a zaradio sa postojecim sistemom preko 300k, sto ce reci kupis mnogo bolji sistem i jos si zaradio.
[ dinke @ 22.11.2004. 23:55 ] @
Citat: Dejan Lozanovic: A kao sto rekoh 40gb nije mala cifra, a baza ako naraste preko 40gb sa podacima to jednostavno znaci da je bilo poprilicno posla i da je ta postojeca baza podataka zaradila dovoljno para da mozes da kupis No1 od onoga sto se nudi na trzistu. Sefovi ne verujem da bi bili besni ako si u startu ustedeo 100k a zaradio sa postojecim sistemom preko 300k, sto ce reci kupis mnogo bolji sistem i jos si zaradio.
Prvo nešto da razjasnimo. Kod današnjih baza 40GB se smatra malo bazom, i sa takvom MySQL može bez problema da se nosi. Isprobano u praksi. Problemi verovatno nastaju kod većih baza (nekoliko desetina terabajta), ali ja iskreno nisam imao iskustva sa njima.
Što se tiče ovog drugog da će neko da menja sistem kad dostigneš određen broj usera, to nema pojma. Ako se proceni odmah u startu da će baza da naraste na više usera nego što bi to trenutni rdbms (recimo MySQL) mogao da podnese, odmah se ide sa "robustnijim" rešenjima.
[ dinke @ 23.11.2004. 00:10 ] @
Citat: venturaSolucija #2
Uzeli smo PostgreSQL ili neki ekvivalentan free DB. Ista situacija, baza nakon nekog vremena stane. Pokusamo da otklonimo problem, ali ne mozemo. Sta radimo?
Uhvatimo se za usi i igramo.
Niko te ne sprečava da kupiš MySQL (ili neki drugi rdbms koji završava posao) sa supportom. Opet ćeš platiti manje para. FlyLord je dao sjajan primer sa bagerom :))
Citat: flylord: Nemoj tako, ja sam video jednom jedan klaster :D Ipak sam bolji od tebe :p
Hehe ... firma za koju ja radim upravo radi na implementaciji istog. Ja sam najbolji ;)
Šalu na stranu, tu da se nadovežem na Dekijevu priču o premeštanju servera (rbms-a ili šta ti ja znam) kad potrošiš resurse. Sve je opet u planiranju. Ovde kod mene managment firme je izračunao da je jedan od mogućih scenarija 10k usera monthly, pa smo dobili zadatak da i tu varijantu pokrijemo, tako da se tu uključuje klastering.
[ Nedeljko @ 23.11.2004. 07:33 ] @
Citat: degojs: Pa da li je dakle TeX napisao Knut ili su ga napisale hiljade programera širom sveta?
Sedamdesetih godina je TeX napisao Donald Knut, lično i personalno, na programskom jeziku Pascal. Nudio je novčane nagrade za svaki bag koji mu pronađu. Za svaki sledeći bag je davao duplo više nego za prethodni, pri čemu je sors bio javno dostupan. Mislim da je startovao sa 48 centi (ili 96 centi). Čik da današnje softverske kompanije ponude tako nešto. Poslednji bag mu je prijavljen 1986. Kasnije je (1990.) proširio TeX sa nekoliko komandi. Danas se takvim stvarima bakće hiljade programera širom sveta.
[ degojs @ 23.11.2004. 08:37 ] @
Sta oni rade?
Što i jesta suština one čuvene MS podrške.
Što se dolaska tiče nisam siguran kako stvari stoje, ali MS naplaćuje oko $40 po incidentu za rešavanje problema telefonom za npr. Office problem (mada, ovo zaista treba uzeti sa rezervom - ne sećam se više koliko i kako naplaćuju). Oni će dakle da asistiraju bez obzira koliko vremena (naplaćuje se po incidentu/pozivu ne po vremenu) da oduzme.
Cifre na stranu, ono što je bitno, jesto da, ako se nešto nije promenilo, svi ostali su uglavnom značajno skuplji za ovakve stvari.
Nezavisni konsultanti su često dosta skuplji jer im je cenovnik npr. $100 ili $150 po satu, ali uz to da oni dolaze na lice mesta. Nisam siguran kako se cenovnik kreće ako bi MS slao svoje ljude na lice mesta.
Za svaku firmu ovo je smešno mala cifra. Uzmite koliko gubite ako posao stoji, a da ne pričam da gubiš odmah što tvoji hakeri iz IT odeljenja danima pokušavaju da srede problem a ne uspevaju, a plaćeni su npr. po satu, ovde.
Važno je da ti imaš kome da se obratiš kad zatreba i da je cena prihvatljiva.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 23.11.2004. u 10:34 GMT+1]
[ degojs @ 23.11.2004. 08:39 ] @
Citat: @Nedeljko:
Čik da današnje softverske kompanije ponude tako nešto.
Izvini, hoćeš da kažeš da bi autori open source aplikacija mogli da ponude takvo nešto?
Ma daj.. pa svake nedelje izbacujete nove verzije svega, po čemu ste to bolji od komercijalnih proizvoda? Da l' je ono Apache 2 od izlaska već stigao do 50 i neke verzije? Kernel 2.4, koja je ono verzija poslednja? 2.6, nova verzija svake nedelje.. Pričaj mi o bagovima.
Inače, malo je smešno porediti te stvari, kad recimo sam Windows 2000 ima, čini mi se, oko 30 miliona linija koda. Nije ni bitno da li je Windows ili Linux, stvar je da su to sistemi (i aplikacije na njima) zaista kompleksne i da bi i jedan D.K. verovatno imao problema sa istim. To ionako nisu stvari koje radi jedan čovek.
I opet, u vezi D.K., ne vidim kakvu su tu ulogu odigrali open source programeri širom sveta?
[Ovu poruku je menjao degojs dana 23.11.2004. u 10:21 GMT+1]
[ degojs @ 23.11.2004. 08:55 ] @
Citat: dinke:
Niko te ne sprečava da kupiš MySQL (ili neki drugi rdbms koji završava posao) sa supportom.
Ovo je sigurno bolje rešenje nego PostgreSQL bez support-a.
I inače, nije bilo ni ozbiljnije ma ni priče o Linuxu u poslovnim rešenjima dok iza njega nisu stale firme za koje se zna da neće sutra da nestanu. Podrška je izuzetno važan deo priče, jer šta ti vredi i neki najbolji sistem ako ti ne umeš da rešiš gadan problem. A dok čačkaš i vrtiš se u krug, firma gubi pare.. I izgubiš daleko više od onog početnog ulaganja i plaćanja servisa podrške.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 23.11.2004. u 10:55 GMT+1]
[ caiser @ 23.11.2004. 09:02 ] @
Ventura, hoces da kazes da Yahoo nije ozbiljna firma pa su svoje poslovanje bazirali na FreeBSD-u i MySQL-u? A tvoja izjava da su load balancing i clustering SF je izjava veka. Samo si pokazao koliko si (ne)upucen u celu oblast.
[ degojs @ 23.11.2004. 09:08 ] @
Aman, čoveče, Google, Yahoo i ostali imaju prvoklasne stručnjake "in house" koji će da rešavaju bilo kakve probleme. Misliš da svaka kompanija može uopšte da zaposli takve ljude, tog kalibra?
[ dinke @ 23.11.2004. 09:09 ] @
Citat: Nedeljko: Sedamdesetih godina je TeX napisao Donald Knut, lično i personalno, na programskom jeziku Pascal. Nudio je novčane nagrade za svaki bag koji mu pronađu. Za svaki sledeći bag je davao duplo više nego za prethodni, pri čemu je sors bio javno dostupan. Mislim da je startovao sa 48 centi (ili 96 centi). Čik da današnje softverske kompanije ponude tako nešto. Poslednji bag mu je prijavljen 1986. Kasnije je (1990.) proširio TeX sa nekoliko komandi. Danas se takvim stvarima bakće hiljade programera širom sveta.
Ista priča važi i za qmail, po mom skromnom mišljenju najbolji mta za unix-e. Qmail je napisao Dan Bernstein i takođe sam čuo neku pričicu vezano za nagradu svakome ko pronađe bag.
[Ovu poruku je menjao dinke dana 23.11.2004. u 10:13 GMT+1]
[ JogyII @ 23.11.2004. 09:11 ] @
Citat: caiser: Ventura, hoces da kazes da Yahoo nije ozbiljna firma pa su svoje poslovanje bazirali na FreeBSD-u i MySQL-u? A tvoja izjava da su load balancing i clustering SF je izjava veka. Samo si pokazao koliko si (ne)upucen u celu oblast.
pobogu ljudi sta dizete toliku buku ko tog load balancinga i klasteringa, ako uzmete normalan racunar i softver (a ne komponente "na kilo"), i radite po relativno prostom uputstvu to radi nema neke filozofije (doduse probano samo sa 4 racunara, sa par hiljada je sigurno slozenije, ali to je potrebno malom broju ljudi)
cak stavise kod vas na Unix-u je to verovatno i prostije posto se aplikacije po default-u pisu bez koriscenja nekog "machine-level" konfigurisanja pa je potrebna manja prepravka softwer-a za podrsku istog
[ ventura @ 23.11.2004. 10:04 ] @
Citat: caiser: Ventura, hoces da kazes da Yahoo nije ozbiljna firma pa su svoje poslovanje bazirali na FreeBSD-u i MySQL-u?
Kao sto degojs rece, ne moze svaka firma da ima 100 zaposlenih strucnjaka, koji u svakom trenutku mogu da rese bilo koji problem, pa i da preprave i prepisu deo koda tog FreeBSD-a koji zajebava...
Ja takve resurse nemam i moram da se oslanjam na firme kojima je posao da se bave time.
Citat: caiser:
A tvoja izjava da su load balancing i clustering SF je izjava veka. Samo si pokazao koliko si (ne)upucen u celu oblast.
Pazi ovako... U Beogradu je tesko pronaci kvalitetnog programera koji zna svoj posao. Oni koji nesto znaju, ti ili su zapalili preko, ili ovde rade u firmama gde ih cuvaju kao suvo zlato, pa je veoma tesko odvojiti ga od prethodnog gazde...
U tim uslovima, gde su neke cak i banalne stvari komplikovane za izvedbu, prica o klasterima, load balancingu, je naprosto nerealna... Pisanja low level sistemskog koda koji ce da radi takve i slicne stvari... e to je tek nerealno... Kao i poredjenja tipa - pa vidis da google radi clustering i sl.
Mi cemo verovatno imati potrebu da kroz godinu/dve/tri uvodimo clustering, ali to sigurno nece raditi moji ljudi u firmi, vec ce doci ljudi iz Microsofta i IBM-a i odraditi posao kako treba.
[ caiser @ 23.11.2004. 10:07 ] @
Citat: degojs: Aman, čoveče, Google, Yahoo i ostali imaju prvoklasne stručnjake "in house" koji će da rešavaju bilo kakve probleme. Misliš da svaka kompanija može uopšte da zaposli takve ljude, tog kalibra?
OK, znaci MySQL je super, odlicno se pokazao pod velikim opterecenjem samo mu ne valja to sto treba imati nekoga ko to zna da namesti. Zanimljivo glediste. A MSSQL se instalira i podesava sa dva klika, pretpostavljam?
[ degojs @ 23.11.2004. 10:17 ] @
Nisam primetio da je ventura negde napisao da će ovaj sistem da proradi na klik-klik. Takođe, napisao sam da je, po meni, MySQL sa podrškom sigurno bolje rešenje nego PostgreSQL bez iste.
Što se tiče MySQL ili PostgeSQL podrške, tj. kakva je ona na prostorima u bivšoj Yu u odnosu na MS SQL podršku ne znam tačno. Koliko znam MS ima svoja predstavništvo čak i kod nas, a u npr. Sloveniji odavno, ako se dobro sećam. Možda grešim.
Inače porediti Yahoo i Google sa drugim, mnogo manjim firmama, kao ovom Dankovom, je u najmanju ruku smešno. Šta ćeš da kažeš šefovima: "Radi u Yahoo, znači može." ??? A kako tačno, e to će neko drugi da pojasni, samo nismo čuli ko to. Možda će stručnjaci iz Yahoo i Google da dođu da ti to odrade? Možda IBM, ne kažem da neće, ali za detalje (ostalih ponuda/rešenja) pitaj Danka.
[ dinke @ 23.11.2004. 10:30 ] @
Btw, nije loše da pročitate Intervju sa Sinišom Milojevićem, jednim od developera koji radi u MySQL AB.
Btw, degojs imho ovo bi trebalo biti topovano u mysql forumu.
[ degojs @ 23.11.2004. 10:34 ] @
Čitao sam dinke intervju, ali ako se sećam dobro, Siniša nikako da napiše koje su to firme, sve nešto krijući se iza "poslovne tajne". Dok npr. Microsoft, IBM, Oracle i ostali čak često kao reklamu navode gde i kako su upotrebljena njihova rešenja, sve kao "success story". Ne znam šta da ti kažem.
(nekako ne volim da prčkam po "tuđim forumima", a pošto MySQL ne koristim, onda i ne uređujem taj forum. Ima momaka koji moderišu tamo, pa neka vide šta će)
[ dinke @ 23.11.2004. 10:43 ] @
Oh Well, što se mene tiče i ova imena koja je naveo deluju dovoljno ubedljivo :)
Citat: Yahoo
Google
* Intel Corporation
Novell
* Hewlett-Packard
* Sabre
Sun
* NASA
Ericsson
Associated Press
A što se tiče moderacije mysql foruma, tamo piše:
[ Uređuje: misk0, Gojko Vujovic, degojs, StRiPy ]
Pa sam mislio da si i ti jedan od cijenjenih moderatora :) U svakom slučaju moj predlog stoji, pa ako ga neko od godpode pročita nadam se da će biti usvojen ;)
[ degojs @ 23.11.2004. 10:48 ] @
hehehe, evo ga na, opet: "Radi u Google, znači može." :)
Pretpostavljam da bi ti i caiser bez ikakvih problema mogli da sastavite jedan Google sistem? Iskreno odgovori :)
Ljudi pa šta vi čekate, momci koji to rade verovatno zarađuju godišnje po par stotina hiljada USD, žive u sunčanoj Kaliforniji i rade u top svetskim kompanijama baveći se cutting-edge tehnologijama, a sve kompanije vuku ih za rukav da pređu kod njih?
"Hoćete lepo vreme, hoćete lepe žene...
Dakle hoćemo iste stvari, hoćemo lepe stvari,
Aiaiaiaiiiii....."
(by "Laki Pingvini" :) hehehe
P.S.
Ovo da ja moderišem MySQL forum prvi put sada vidim :-) Mora da me je Gojko slučajno tamo postavio, ozbiljno. Javiću mu da nema baš smisla s obzirom na moje poznavanje iste :)
[ srki @ 23.11.2004. 11:42 ] @
Citat: dinke: Qmail je napisao Dan Bernstein i takođe sam čuo neku pričicu vezano za nagradu svakome ko pronađe bag.
Nije za qmail nego za jedan drugi program od njega:
http://en.wikipedia.org/wiki/Djbdns
http://cr.yp.to/djbdns/guarantee.html
Nagrada je 500$ onome ko pronadje bag.
[ VRider @ 23.11.2004. 11:58 ] @
[ srki @ 23.11.2004. 12:24 ] @
Da, i za qmail i za djbdns.
[ Buum @ 23.11.2004. 12:55 ] @
1. Mislim da je tvrdnja "Windows will take over as the dominant server operating system by the year 2008" i više nego optimistična.
2. Ventura, potpuno razumem tvoj stav da ti je za tako ozbiljan posao potrebno rešenje za koje ćeš imati isto toliko ozbiljnu podršku u (evenutalnim) kritičnim situacijama. Zanima me samo da li si prilikom razmatranja ponuda kontaktirao lokalnu podružnicu HP-a? Znam da oni između ostalog nude open source rešenja (Linux, MySQL) u paketu sa nekim od servera. Evo par linkova i referenci:
[Amazon.com]
http://h41099.www4.hp.com/country/cs/sr/msg/corp/htmlamazon.html
[NYSE]
http://h41099.www4.hp.com/country/cs/sr/msg/corp/htmlnyse.html
[Fedex]
http://h41099.www4.hp.com/country/cs/sr/msg/corp/htmlfedex.html
-----
Koliko vidim suština spora između Venture i open source fanova je u najobičnijem nesporazumu:
1. Mislim da niko ne može da ospori da se open source rešenja u SVETU i te kako primenjuju i kod najzahtevnijih i najsloženijih poslova/procesa, ali ISKLJUČIVO uz podršku neke velike i jake IT firme (IBM, Sun, HP).
2. To što kod nas lokalne podružnice istih firmi možda nisu dovoljno razvijene, agilne i konkurentne u poređenju sa Microsoft SCG je verovatno nateralo Venturu da se opredeli za MS rešenje. Kažem verovatno - računam da je čovek razmotrio sve relevantne ponude i mogućnosti koje su mu bile ponuđene.
Pozdrav,
Buum
[ Dragi Tata @ 23.11.2004. 13:08 ] @
Za Gugl: Je li neko video kako izgleda tipičan oglas za posao u toj firmi?
http://www.google.com/jobs/eng/sw.html
Citat: Requirements:
BS or MS in Computer Science or equivalent (PhD a plus).
Several years of software development experience.
Enthusiasm for solving interesting problems.
Experience with Unix/Linux or Windows environments, C++ development, distributed systems, machine learning, information retrieval, network programming and/or developing large software systems a plus.
Njima nije problem ni da razviju svoj OS - kolaju glasine da su taj "Linux" kog koriste na svojim klasterima značajno doterali prema svojim potrebama. Isto važi i za web server: napravili su Google Web Server (GWS) i to teraju. Priče tipa kad može Gugl i Nasa, može i Industrija Motora Rakovica su malo "nategnute", blago rečeno. Gugl je specifična kompanija i oni nemaju od koga da kupe softver za svoje potrebe.
[ VRider @ 23.11.2004. 13:08 ] @
Ako platis 200k$, imas koga da psujes (kad nesto ne radi).
Ako platis 0$, ti uzmes 100k$ bonusa zbog toga, psovace tebe.
Meni zvuci kao fer ponuda.
[ degojs @ 23.11.2004. 13:58 ] @
Prvo, ne staje se kod psovanja, sistem treba da proradi.
Drugo, da li ćeš ti da dobiješ bonus od $100K tek tako, o tom - kad ga dobiješ. A kad ga dobiješ, to znači da ćeš ti tada dobro znati šta može a šta ne, jer već imaš iskustva sa takvim problemima i predložićeš rešenje koje radi.
Ako ti misliš da će neko Žiki, open source zaljubljeniku, da da tako vredan posao i još pride $100K bonusa samo zato što je ponudio rešenje "Može Google, znači možemo i mi" bez ikakve istorije takvih poslova na rezimeu, nisi baš realan.
Ispade ništa lakše nego dobiti bonus od $100,000. Heh.. Welcome to the real world, Neo.
[ Dragi Tata @ 23.11.2004. 14:09 ] @
Bonus? Da, čuo sam za tu reč. Rezervisana je za direktore, a inženjeri su srećni ako dobiju ručak o trošku kompanije posle uspešnog projekta.
[ VRider @ 23.11.2004. 14:14 ] @
Citat: A kad ga dobiješ, to znači da ćeš ti tada dobro znati šta može a šta ne, jer već imaš iskustva sa takvim problemima i predložićeš rešenje koje radi.
Nije lako dobiti 100k$, ali ako poznajes sistem dovoljno, imas iskustva, onda ti mozes da se pojavis kao pojedinac, firma, koja ce pruzati ljudima podrsku i to naplacivati 100k$. Kod komercijalnih programa to radi firma koja pravi program, dok ovde to moze da radi svako ko poznaje program kao da ga je napravio.
[ ventura @ 23.11.2004. 14:31 ] @
Citat: VRider: Nije lako dobiti 100k$, ali ako poznajes sistem dovoljno, imas iskustva, onda ti mozes da se pojavis kao pojedinac, firma, koja ce pruzati ljudima podrsku i to naplacivati 100k$. Kod komercijalnih programa to radi firma koja pravi program, dok ovde to moze da radi svako ko poznaje program kao da ga je napravio.
Znaci ti kazes da mozes da pregledas necij kod (tj. desetine hiljada linija koda), i da na osnovu gledanja tog koda ti zakljucis da u aplikaciji nema bugova, i da das garanciju na nju?
A reci mi kako zamisljas da das garanciju?
Evo recimo, ti si dao Astra Sport Bets-u garanciju da ce PostgreSQL raditi kao zmaj i on stane nakon nekog vremena, i ti ne znas i ne mozes da odklonis problem.. Sta ces onda?
[ sasas @ 23.11.2004. 14:36 ] @
Citat: VRider: Nije lako dobiti 100k$, ali ako poznajes sistem dovoljno, imas iskustva, onda ti mozes da se pojavis kao pojedinac ... ovde to moze da radi svako ko poznaje program kao da ga je napravio.
Koja sam ja budala! A celo vreme radim sa nekim smrdljivim closed-sourceom. Pa samo treba da ja i ekipa koju poznajem se skupimo, proucimo linux kernel, radimo par godina na tome (iako nismo placeni za to nema veze, prezivecemo). Zatim treba to sto smo saznali i unapredili da zipujemo i stavimo na net, da svako moze besplatno da skida. I pocece da kapaju milioni u nase dzepove. Smesta dajem otkaz! 
Ili jos bolje, da samo hodamo po firmama za koje znamo da imaju 100k viska, pa da ih ubedjujemo da smo mi zakon i da nama trebaju dati taj novac umesto microsoftu. Nema veze sto nemamo referenci u industriji, ko jos gleda na to
ss.
[ VRider @ 23.11.2004. 14:52 ] @
@ventura: Izvrces moje reci.
@sasas: Masis poentu.
Pojavljujes se na nakim malim poslovima nudeci Postgres (npr) i sebe kao podrsku. Nemas troskove, jer je baza besplatna, a cena je dodatno niska jer nemas reference.
Stices iskustvo u radu sa Postgresom i referencu.
Nakon par godina ces poznavati Postgres jer ces za tih par godina videti kako se Postgres ponasa u kojim uslovima. Znaces sta moze a sta ne moze.
Imaces vise referenci.
Onda mozes da se pojavis i u firmi koja je spremna na potrosi 100k$ i njoj da ponudis usluge, ali ne zato sto ti se svidja 100k$ (a svidja se svakome), nego zato sto znas da to mozes da izvedes i da ne prokockas neko ime koje si do tada stekao.
Rizik postoji da ces nekad doci do problema koji ne mozes da resis i onda si gotov, ali to moze biti posledica ili tvog nepoznavanja ili nedostatka kvaliteta baze. Ova baza se vec pokazala kao kvalitetna, a ti u tih hipotetickih par godina si valjda skupio dovoljno znanja da odradis posao.
Uostalom, cak i ako nekad prsnes, vise ces zaraditi za tih par godina dok si bio svoj sef nego sto ces da zaradis radeci za nekog.
[ Dragi Tata @ 23.11.2004. 15:16 ] @
@Vrider. Ja sam odavno primetio (jednom sam se čak i iznervirao zbog toga, ali neću više :) ) da imaš "malko" nerealnu sliku funkcionisanja IT tržišta. Znaš li ti nekoga ko je posle par godina rada sa Postgresom (ili ma čim drugim, kad smo već kod toga) uzeo 100K? Možda ako mu je tast potpredsednik vlade, ali na osnovu struke nikad - čak ni u ludim 90-im, a kamoli danas.
[ ventura @ 23.11.2004. 15:19 ] @
@VRider:
Ta famozna podrska o kojoj pricamo nije isto sto i podrska za windows, office i slicno... Znaci to nije podrska u instalaciji i sl., vec ta podrska podrazumeva odklanjanje problema nastalih u radu makar to ukljucivalo i hitne izmene i prepravke u samom kodu.
[ degojs @ 23.11.2004. 15:26 ] @
Po toj logici, MySQL bi trebalo da je do sada jedna od najbogatijih firmi, a oni što rade tamo davno su trebali da odu i mlate milione radeći samostalno.
[ dinke @ 23.11.2004. 15:32 ] @
Tamo neke 2000-te ako se ne varam, proizvod godine u PC World-u za najbolji Image Editing (ili kako se to već zove) bio je "Paint Shop Pro". Za to vreme za njega ovde niko nije ni čuo, ovde su svi koristili "besplatni" Adobe Photoshop.
Zašto je Paint Shop Pro bio ubedljivo najbolji ? Zato što je imao najbolji odnos cena / perfomanse. Iako je program bio daleko ispod kvaliteta Photoshopa, bio je dosta jeftiniji, a opet završavao je potrebe većine korisnika.
Mislim da sam sve rekao.
[ VRider @ 23.11.2004. 15:46 ] @
http://www.ibphoenix.com/
Ovi ljudi zaradjuju pruzajuci podrsku za besplatni Firebird.
Oni su firma. A firme su tu da bi zaradjivale. Da ne zaradjuju ne bi postojale (barem je tako kod vas na Zapadu).
Squid cache server. Poznato? Kad vec to gledas, skokni i do ove stranice. http://www.squid-cache.org/Support/services.html Ups... Vidi koliko firmi. Vidi koliko ljudi zaradjuje i zivi od toga sto poznaju besplatan program.
Ko ovde prica bajke, ja ili ti, ćale?
[dopuna]
Da je bilo ko od tih, i mnogih drugih ljudi, mogao da zaradjuje vise radeci negde drugo, radio bi, ne bi gubio vreme. Dakle, isplati se...
[Ovu poruku je menjao VRider dana 23.11.2004. u 16:54 GMT+1]
[ Dragi Tata @ 23.11.2004. 15:52 ] @
@Vrider: Opet ću da se iznerviram, pa zato bolje da batalim diskusiju. Želim ti da zaradiš milion dolara održavajući OSS i to posle prve godine studija.
[ Nedeljko @ 23.11.2004. 16:14 ] @
Citat: degojs: Citat: @Nedeljko:
Čik da današnje softverske kompanije ponude tako nešto.
Izvini, hoćeš da kažeš da bi autori open source aplikacija mogli da ponude takvo nešto?
Ma daj.. pa svake nedelje izbacujete nove verzije svega, po čemu ste to bolji od komercijalnih proizvoda? Da l' je ono Apache 2 od izlaska već stigao do 50 i neke verzije? Kernel 2.4, koja je ono verzija poslednja? 2.6, nova verzija svake nedelje.. Pričaj mi o bagovima.
Inače, malo je smešno porediti te stvari, kad recimo sam Windows 2000 ima, čini mi se, oko 30 miliona linija koda. Nije ni bitno da li je Windows ili Linux, stvar je da su to sistemi (i aplikacije na njima) zaista kompleksne i da bi i jedan D.K. verovatno imao problema sa istim. To ionako nisu stvari koje radi jedan čovek.
Opet sam izazvao pogrešna tumačenja onoga što sam napisao. Ja nisam napisao da OSS nema bagova niti da ih ima manje. No, u pomenutom slučaju novčana nagrada za otkriveni bag raste geometrijskom brzinom. Pošto je jedan Knut svet o isplatio (i pored toga što je otvaranjem koda olakšao nalaženje bagova), to samo znači da je njegov program imao jako malo bagova. Uporedio sam ga sa softverskim kompanijama, ne zato što OSS nema bagova ili ih ima manje, već zato što imaju veliki kapital, tako da bi bile u stanju da "izdrže" dužu geometrijsku progresiju (veći broj bagova) nego jedan skromni Donald Knut.
Takođe, od softvera koji se plaća očekivalo bi se da ga rade profesionalci, da je dobro testiran itd., što takođe ne osporavam. Što se tiče softvera koji se ne plaća, ako i ne radi, što je džabe i Bogu je drago. Da, softver koji si pomenuo je daleko složeniji, ali i TeX sistem je softver koji je jako teško napisati sa tako malim brojem grešaka. Dakle, sve pohvale za Donalda Knuta.
Mislio sam da je iz mojih dosadašnjih postova (pod raznim temama) jasno da NE ZASTUPAM niti jedno od stanovišta:
1. OSS je bolji.
2. Slobodan model razvoja je superioran nad vlasničkim.
3. OSS nema bagova.
4. OSS ima manje bagova od komercijalnog softvera.
5. OSS će "oduvati" komercijalan softver i softverske kompanije (posebno Majkrosoft).
kao ni bilo koje slično stanovište. Ali takođe ne zastupam ni stanovišta kao što su:
1. OSS je s*****.
2. OSS vredi onoliko koliko i košta i nije vredan spomena.
3. OSS nije upotrebljiv za ozbiljne stvari. To je igračka, a za ozbiljne stvari se koriste ozbiljna rešenja (softver velikih kompanija).
4. OSS nema nikakvu pozitivnu ulogu na tržištu.
5. OSS je stvar zanesenjaka i ozbiljni ljudi nemaju ništa s tim.
Ja smatram da je komercijalni softver tipično (ne baš uvek, ali najčešće) značajno kvalitetniji od OSS i da zbog toga opstaje na tržištu. Sa druge strane, OSS je sve bolji i može uspešno da obavlja sve veći broj poslova. Na taj način, kao besplatna alternativa, konkuriše komercijalnom softveru i "pritiska" softverske kompanije da ponude još bolje proizvode i usluge pod povoljnijim uslovima. Na taj način, od OSS koristi imaju i korisnici komercijalnog softvera. Formiranjem zdrave konkurencije se podiže nivo kvaliteta proizvoda i usluga na tržištu. A u uslovima zdrave konkurencije je korisnik taj koji najbolje može da proceni šta mu najviše odgovara. Uopšte nemam nameru da bilo koga ubeđujem šta mu je bolje, jer smatram da je on najkompetentniji za tu procenu. Ja eventualno mogu da mu kažem (ako znam, jer nisam IT stručnjak,) koje mogućnosti stoje na raspolaganju.
Što se tiče modela razvoja, smatram da oba imaju prednosti i mane u odnosu na onaj drugi, i zbog toga i dalje oba opstaju. Takođe, ne osećam se članom OSS-a. Imao sam postova u kojima sam branio komercijalni softver od vatrenih linuksaša. Međutim, snažno podržavam razvoj OSS-a zbog pojačavanja konkurencije na tržištu.
Citat: degojs: I opet, u vezi D.K., ne vidim kakvu su tu ulogu odigrali open source programeri širom sveta?
Naveo sam TeX sistem kao jedan izvanredan OSS projekat. No, kada smo već kod toga, ako je open source programer osoba koja je dala (značajan) doprinos razvoju OSS-a, po čemu se Donald Knut tu ne ubraja?
[ degojs @ 24.11.2004. 03:00 ] @
Nedeljko, ja u našim raspravama na Advocacy kad pomenem open source model i zajednicu ne mislim na takve stvari. Uglavnom mi je to neki model gde aplikaciju razvija više od jednog čoveka i slično tome, a često to nisu poznate ličnosti kao naučnik-programer D.K. Nekako mi Knut ne ide pod ruku sa GPL, Linux-om, FreeBSD-om i sličnim. Da li su slučajno ovi sistemi i doživeli "procvat" upravo sa Internetom?
Na kraju, ako ćemo da rastegnemo, bilo koji naučnik koji publikuje nešto, može da se označi kao neko ko je doprineo OSS. Ne znam što si se onda zaustavio kod Knuta, možeš da ideš daleko pre.
[ Nedeljko @ 24.11.2004. 11:44 ] @
Prvo, TeX sistem je značajan Open Source projekat. Drugo, zašto je uslov da bi neko bio OSS programer da radi na OSS projektu sa još nekim, a ne samostalno ili da nije poznat na još neki način? Takvi uslovi mi uopšte ne deluju prirodno. Međutim, jasno je da se pod OSS podrazumeva isključivo softver. Recimo Albert Ajnštajn nije nikada napisao niti jedan program i pustio ga u javnost, pa samim tim nije ni OSS programer. Da, Knutov OSS projekat nije bio uobličen u onoj formi u kojoj je pojam Open Source-a uobličila Open Source zajednica. Zvaničnu definiciju Open Source-a možeš pronaći na adresi
http://www.opensource.org/docs/definition.php
No, nije nii za očekivanje da TeX sistem to bude, budući da je taj projekat stariji od Open Source zajednice. Ipak, nema svrhe odbacivati jedan tako sjajan Open Source projekat iz tog sveta. Možda su ljudi koji su započeli rad na GNU projektu1984. bili inspirisani baš njime.
[ Nedeljko @ 24.11.2004. 11:49 ] @
Ovo pitanje odudara od teme, ali bih voleo da mi neko kaže za šta se koriste baze podataka koje rastu brzinom od 40 Gb mesečno. Ne sumnjam da takvih ima dosta.
[ ventura @ 24.11.2004. 14:59 ] @
Pa vrlo lako...
Astra Sport Bets recimo ima oko 4000 zaposlenih... Pri tom svako ima svoj nalog kojim se loguje na sistem i svaki korak im se prati... Nekim kriticnim nalozima, tipa bookmakeri, ili finansije se prati svaki maltene svaki klik i svaki unos i promena koju su napravili...
Drugo, imas gomilu tiketa stim sto je velicina prosecnog tiketa oko 5-10 kb zivog teksta...
Pa onda uzmes u obzir pounde, izmene, rezultate, blagajne, money flow, kontrole raznorazne interne, podaci koji nisu toliko kolicinski koliko ostatak, ali opet prave fin deo....
i eto ti baza od 40gb mesecno kao od sale...
[ VRider @ 24.11.2004. 17:09 ] @
Citat: velicina prosecnog tiketa oko 5-10 kb zivog teksta...
?!
[ caiser @ 25.11.2004. 08:43 ] @
Imam jedno pitanje oko koga lomim glavu vec dva dana a niko ne zna odgovor. :) Jeste malo offtopic ali se ipak tice windows servera. Sta radi chmod na windows ftp serveru? Tj. ako kazes chmod 755 neki_fajl sta on tacno odradi? Pretpostavljam da prebaci u neki svoj format ali sta tacno? Priznacete da je prava glavolomka. :)
[ degojs @ 25.11.2004. 10:14 ] @
Mrzi me da sad proveravam, ali čini mi se da FTP koji je deo IIS-a 5 i 6 nema chmod, te je glavobolja sasvim na mestu. Mora da se radi o nekom drugom ftp serveru na Windows-u.
[ -zombie- @ 25.11.2004. 10:25 ] @
Kao sto degojs rece, ne moze svaka firma da ima 100 zaposlenih strucnjaka, koji u svakom trenutku mogu da rese bilo koji problem, pa i da preprave i prepisu deo koda tog FreeBSD-a koji zajebava...
Ja takve resurse nemam i moram da se oslanjam na firme kojima je posao da se bave time.
dakle, od izjave tipa "ma linux je amaterski sistem, i niko ozbiljan ga ne koristi" stigli smo do izjave "ma linux je samo za velike igrače (GOOG, YAHO, HQP..) , a ne za sitne (amaterske? ;) firme kao što je moja"..
dobro, bar napredujemo.. :-P
Citat: velicina prosecnog tiketa oko 5-10 kb zivog teksta...
(slučajno sam upoznat sa problematikom)
tiket_id, tekma_id, igra_id, i još par polja za "sisteme" i kombinacije (zavisno kako se organizuje). znači max nekih 20-30 bajtova za jednu stavku (utakmicu) na tiketu, odnosno 200 bajtova za prosečan tiket (sa sve vremenom, identifikacijom operatora, expoziture, etc)..
sa tako sposobnim RDBMS dizajnerima, ni ceo MSFT neće moći da vam pomogne kada sistem naraste..
[ degojs @ 25.11.2004. 10:38 ] @
Nismo mi ništa napredovali, tu smo bili i kada smo krenuli.
Naime, nije nekom IT profiju problem da koristi Linux, FreeBSD i slično. Treba to da rade manje obučeni korisnici --- kućni korisnici, npr. Zato Linux i nije spreman za desktop (još kraj živog Windows-a..). Mac OS X je najlepši primer kako su open source rešenja, u tom području, jednostavno zaostala :)
A količina kvalitetnih i raširenih aplikacija, to je tek posebna priča.
[ dinke @ 25.11.2004. 11:30 ] @
Degojs, ovde tema nije Desktop. Ako hoćete da raspravljamo o Dektopu otvorite novu temu.
[ degojs @ 25.11.2004. 11:57 ] @
Nije tema ni SPECIFIČNO rešenje koje koriste Google i NASA :) a u koje se svi ovde kunu, da ne kažem da svi znaju do detalja kako takvo što odraditi.
Ko to ovde ima Google Web Server na svojoj mašin? Ako imate, svaka čast. Ako administrirate takve sisteme, pa daj da vidimo gde se to sve sreće takvo rešenje, uputite nas u brojke - koliko često imate prilike da radite sa takvim serverima i slično. Može li neka statistika, neki link, da vidimo koliko to sajtova koristi Google Web Server? :) Koliko distribucija linuxa ima isti na diskovima? :)
P.S.
Kad smo već krenuli da se gađamo sa malim kompanijama tipa NASA i njihovim projektima tipa Mission to Mars (nedavno pomenuto u korist Linuxa na ovom istom forumu), evo još neka informacija koja nam je promakla:
Citat: GNN Do you think NASA/JPL would switch to an open source operating system for a space mission?
MD I would not rule it out, but the fact is, when you’re dealing with a billion dollars worth of hardware and many man-years worth of effort, you tend to go with what you know will work.
Ne vidim da je ovo mnogo drugačije od onog što je ventura napisao :)
'oćete i link možda? :)
[ ventura @ 25.11.2004. 13:11 ] @
Citat: -zombie-: (slučajno sam upoznat sa problematikom)
tiket_id, tekma_id, igra_id, i još par polja za "sisteme" i kombinacije (zavisno kako se organizuje). znači max nekih 20-30 bajtova za jednu stavku (utakmicu) na tiketu, odnosno 200 bajtova za prosečan tiket (sa sve vremenom, identifikacijom operatora, expoziture, etc)..
sa tako sposobnim RDBMS dizajnerima, ni ceo MSFT neće moći da vam pomogne kada sistem naraste..
Ocigledno si slabo upoznat sa problematikom... Tako mogu da rade jedino kladionice koje imaju dva uplatna mesta, i gde gazda cini 50% zaposlenih...
Evo ti recimo polja iz baze koja je nadogradjivana jer je nepotpuna:
Tiketi se cuvaju u dve baze - Tiket i TiketStavke:
Tiket:
ID
ID_Poslovnica
Nedelja
BrojTiketa
Pin
Sistem
SistemBroj
UkTiketa
Uplata
Vreme
ZadnjaUtakmica
Kvota
ID_RadnikUnos
StanjeTiketa
ID_RadnikStorno
VremeStorno
IDPoslovnicaIsplata
IDRadnikIsplata
VremeIsplata
IznosIsplata
PorezIsplata
NijePrikazan
Telefon
ZbirKovta
EventualniDobitak
Pa onda u TiketStavke imas:
ID
ID_Tiket
ID_Ponuda
PonudaKvotaIndex
Kvota
StanjePonude
LastTimeChange
KvotaRate
Rizik
RizikSum
Ali posto tu nema neophodne kontrole, onda je to jos vise razbijeno i jos dosta toga dodato...
Pa sam uzeo u proseku da tiket ima samo 4 stavke, a moze da ima max 16 u srbiji ili 26 u rumuniji... Pa ti vidi koje su to onda velicine...
Inace trenutno nam se baza sastoji id nekih 250 tabela, a poceli smo sa 30 u verziji v1.0
Tako da ako ti znas nacin da velicinu tiketa smanjimo na 200 bajtova a da pri tom zadrzimo kontrolu, ja te pozivam da nam se pridruzis u timu...
[ jablan @ 25.11.2004. 13:18 ] @
Vas je neko stvarno opasno zavrnuo za dizajn baze.
[ ventura @ 25.11.2004. 13:23 ] @
Sto volim ove "Posle bitke svi su generali" ...
To je kao ono... Kupis auto za 35 hiljada, a onda ti sutradan dodje neko i kaze 'eh, sta si to kupio za tolike pare, mogao si da uzmes ferarija, eno moj drugar ga prodaje' ... A kad kazes 'ajd hocu, daj' onda bude znas, ne moze, znas, nije to tako, znas pao je na carini, znas...
[ Dejan Lozanovic @ 25.11.2004. 13:38 ] @
Citat: ventura: Sto volim ove "Posle bitke svi su generali" ...
To je kao ono... Kupis auto za 35 hiljada, a onda ti sutradan dodje neko i kaze 'eh, sta si to kupio za tolike pare, mogao si da uzmes ferarija, eno moj drugar ga prodaje' ... A kad kazes 'ajd hocu, daj' onda bude znas, ne moze, znas, nije to tako, znas pao je na carini, znas...
http://www.postgresql.org/docs/faqs/FAQ.html#4.5
Da li je ovo dovoljno ozbiljno ?
[ VRider @ 25.11.2004. 13:39 ] @
Nemoj samo da kazes da smatras ovaj dizajn za dobar?!
Pa cak i ja, koji sam amater po tom pitanju, vidim da je ovo glupost. Da li je taj neko cuo za normalizacije?
Koliki procenat tiketa bude storniran, isplacen... Mislim, molim te...
[ ventura @ 25.11.2004. 13:45 ] @
Ubuduce za pomoc oko svih problema sa bazom cu da se obracam Jablanu i VRideru, jer su ocigledno pokazali da su pravi gurui za DB jer su samo na opisu polja videli da baza nista ne valja....
@Dejan Lozanovic:
Opet se vracamo na staru pricu... Pusti ti to sto mali Mujica kaze... Ja tvrdim da nijedan asteroid nece udariti u zemlju u narednih 200 godina... Ali sta ako udari? Hocu li ja biti odgovoran? Sta cemo onda?
[ jablan @ 25.11.2004. 13:59 ] @
Stvarno ne znam zašto se uzrujavaš. Naravno da je iz opisa sloga moguće videti da je loš dizajn baze. Ne uvek, ali u ovako drastičnim slučajevima, da.
I ne sećam se da je iko od ovdeprisutnih generala konsultovan "pre bitke", tako da izreka nije na mestu. 
[ dinke @ 25.11.2004. 14:00 ] @
Obzirom da smo debelo skrenuli u diskusiju o aplikaciji koju je Ventura kupio što više nema nikakvog smisla ova tema ide pod ključ.
[ dr ZiDoo @ 02.04.2008. 21:04 ] @
Meni samo jedna stvar nije jasna.
Trenutno u svijetu imamo ogromnu količinu enterprise sistema koji se vrte na Linuxu.
Ogromne kompanie sa 1000 školovanih profesionalaca preporučuju Linux.
Sigurno odve na ESu ljudi ima koji rade ili su radili u firmama koji su pravile preko 3M$ godišnje i čiji posao je baziran na Linuxu i oni su razvijali taj software i ti ljudi preporučuju Linux.
Najveći proizvođač baza podataka Oracle preporučuje linux.
Najveći proizvođač enterprise sistema IBM preporučuju Linux. (možda i nije najbeći ali u prva tri)
Skoro svi proizvođači mrežne opreme (doduše ne i najveći Cisco) preporučuju i koriste Linux.
...
I u svemu tome dođe neko poput venture (ništa lično) i izjavi, da u krugu profesionalaca koji projektuju jedan IT sistem za kladionice ako spomenete Linux biće te odstranjeni iz diskusije.
E men nije jasno ko su ti profesionalci?
[ Ivan Dimkovic @ 02.04.2008. 21:07 ] @
Haaalo, 2004, anyone?
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|