[ virtualx @ 20.11.2004. 20:39 ] @
e ovako...zanima me mogu li se kako i cime uhvatiti ovakvi sateliti.
buduci da nisu u bandu kao tv i radio koji idu preko satelita.
vojni sateliti i meteoroloski su u vhf i uhf bandu(neki) pa me zanima moze li se to preko tv-a uhvatiti buduci da njegov tunner prima vhf i uhf podrucje.

i mogu li se prestretati telefonski razgovori koji idu preko satelita i ako je moguce kako.
gledao sam neki dokumentarac u kojem covjek presrece tel razgovore preko satelita.
da li se moze izraditi kakv prijemnik za takve stvari?
[ Papcina @ 20.11.2004. 22:32 ] @
Mislin da smo gledali isti dokumentarac.....
i mislin da se to moze napravit.. cak i jeftino samo kad bih znao kako...
ali vise ces se namucit za naci pravu freqvu vala nego za napravit skener....

Pozdrav
[ virtualx @ 21.11.2004. 07:36 ] @
valja probati
sigurno se na netu mogu naci frekvencije.
[ JOJO847 @ 21.11.2004. 10:28 ] @
Same frekvencije vam puno ne znače kad je sve kodirano :)
[ virtualx @ 21.11.2004. 20:50 ] @
pa zasto bi bilo kodirano.
kako je onda onaj lik na dokumentarcu to uhvatio.
zasto kodiraju ako se ne moze uhvatiti.
[ zaraza @ 21.11.2004. 21:00 ] @
pa kako ces ti uvhatiti ako se ne moze uhvatiti :)
[ virtualx @ 22.11.2004. 20:33 ] @
ma neee
samo sam rekao da nema potrebe kodirati signale ako ih nije moguce uhvatiti.
nisam rekao da ih nemozemo uhvatiti.
zato sam i postavio temu,da vidim moze li se sta od toga postici.
[ broker @ 22.11.2004. 23:41 ] @
Nije narocito komplikovano. Treba vam prijemnik koji pokriva potreban opseg (rade na sasvim pristojnim frekvencijama tko da ih cesto radioamaterski uredjaji hvataju bez problema) i nesto sitno od programa. Ima dosta satelita koji su otvoreni i njihove signale je lako primati i dekodirati.
[ zaraza @ 22.11.2004. 23:51 ] @
a antena? obicna? (ozbiljno pitam, ne podje**avam)
[ virtualx @ 23.11.2004. 18:30 ] @
pa valjda satelitska(tanjir).
samo na mjesto lnb-a stavite odgovarajucu antenu za taj opseg.
[ misko vujovic @ 26.11.2004. 09:46 ] @
Samire mnogo gledas TV.
Najprostije "hvatanje" ti je da se zaposlis kod vojske hehe.
[ virtualx @ 26.11.2004. 23:32 ] @
zar nije zabavno ono sto je zabranjeno!!!

evo malo izlazim iz teme ,ali da li netko ima semu prijemnika za slusanje policije ili slicnih sluzbi po mogucnosti jednostavnu!
:)
[ cybertel @ 27.11.2004. 20:33 ] @
Jednostavnije ti je da kupis gotov uredjaj,npr yaesu ft-50r,frekvencija ruskog metereoloskog geostacionarnog satelita ti je 163,xx Mhz amplitudne modulacije,koju hvatas ukrstenom lup antenom,propusti signal kroz spektralnu analizu i vidi kako je kodiran,koordinate satelita ne znam!
[ Mad_mangod @ 15.12.2004. 09:51 ] @

Pazi ovamo

Iz pouzdanih izvora znam da se kod nas (u SCG) vojni signali a i policijski kodiraju
Primer nasa vojna stanica (ne znam bas ime i oznaku) nije "neuhvatljiva" ali kada je uhvatite cucete samo "cvrkut ptica" a za to vam je potreban koder koji nije nimalo jednostavan posto kodira po dve ose X i Y pa sada vidite koliko kombinacija ima :)
[ HerQl @ 15.12.2004. 10:53 ] @
antena nije problem da se napravi,cak i prijemnik nije problem imas ovih radioamaterskih skenera da biras kakve oces!
-ako oces vojne,spijunske satelite da hvatas to zaboravi!
-metereoloske i amaterske satelite mozes da hvatas sa lakocom,cak za meteoroloske ti treba samo prijemnik,kompjuter a program imas da skines na netu i gotovo!

-Ima zanimljiva prica da neki likovi u americi koriste neki vojni satelit za telefonitranje a da ih vojska ni dan danas nije otkrila!
[ broker @ 15.12.2004. 11:21 ] @
Citat:
Mad_mangod:
Iz pouzdanih izvora znam da se kod nas (u SCG) vojni signali a i policijski kodiraju

a takvuinformaciju ti nisu potrebni nikakvi pouzdani ili nepouzdani izvori. Naravno da se kodiraju. To se radi odvajkada. Cak su i pre Hrista kodirali poruke.

Nekada je kodiranje automatsko a nekada su poruke unapred kodirane pa se mogu prenositi i bezicnim telefonom. Sve je to stvar nivoa vaznosti poruke. Cak postoje situacije kada se poruke uopste ne kodiraju.

Ono sto je sasvim sigurno to je da mozes da slusas i vojsku i policiju i za to ti ne treba nista vise od FM prijemnika na odgovarajucoj frekvenciji. Samo to sto cujes nije nesto preterano interesanto a tesko da moze da bude korisno bilo kome.

[ aca andrijevic @ 03.05.2005. 12:46 ] @
Ja sam radio amater vec 3 godine, kazite ako hocete da vam dam neke veoma dobre frekvencije(amaterske,policija,letovi,itd).Za vojsku jos nisam otkrio nase domace,ali imam neke strane.Policija ne kodira svoje frekvencije(barem ne ovde u Nisu koliko sam ja slusao).Preporucujem vam neku dobru stanicu kao na primer raccal 983,ili yaesu FT-707.Pozdrav
[ codeus @ 30.05.2005. 02:36 ] @
hvatanje vojnih i drugih satelita nije nikakav problem bez obzira da li su na c, b ili q bendu kao i da li su kodirani sa 128bitnom kao 256 bitnom furijovom trombolizom polimernih binoma u kvadratnom vremenu ... potrebno je samo visoko se odraziti i posao odraditi RUKAMA ....
[ HerQl @ 30.05.2005. 02:59 ] @
jao aco de im navede kt uredjaje!? pa murija je na 160-165MHz i ma na 400 i nesto
ima i hitne,i taksi... nabavite yaesu ft-23 i slusaj sta oces u opsegu od 140-170MHz
[ dr.NPN @ 30.05.2005. 03:33 ] @
Ej ajde da se nadje neko pametan pa da pita kako da prepravi fm prijemnik da umesto do 108 ide do 170?
Da sirimo i skupljamo zavojnice?
[ aca andrijevic @ 01.06.2005. 21:27 ] @
E to sam se zajebo.Ima i alinco valjda db130 od 130 do 170mhz moze da hvata.NPN to sa zavojnicama je vec isprobano.
[ dr.NPN @ 02.06.2005. 01:04 ] @
E to sa zavojnicama je bila fora kada sam imao 14-15 godina, tek uvukli kablovsku a tv nije imao odgovarajuci band.DSF na c12 a TV1000 na c13. Da vidis kako je bilo razvlacenja kablova i vrtenja jezgra,dok nisam dosao do "18+ kanala".Ha ha haaha!
Zato sam to spomenuo!
[ as3000 @ 02.06.2005. 22:52 ] @
Citat:
aca andrijevic: E to sam se zajebo.Ima i alinco valjda db130 od 130 do 170mhz moze da hvata.NPN to sa zavojnicama je vec isprobano.

I jel radi??
[ aca andrijevic @ 03.06.2005. 21:14 ] @
Radi.Zasto ne bi radelo?
[ dexmaniac @ 31.12.2005. 16:56 ] @
Imam ja ALINCO dj 180, 135-174 MHZ i radim u VOjsci !!!!
hehehe
[ dexmaniac @ 31.12.2005. 16:57 ] @
Ima ja ALINCO dj 180 135-174 MHz , i radim u Vojsci !
[ JankoNIS @ 31.12.2005. 18:45 ] @
Samo se vi igrajte, pa kada vam dodju na vrata...
[ dexmaniac @ 31.12.2005. 19:48 ] @
Kamo srece da nam sateliti dodju na vrata
:)
[ virtualx @ 01.01.2006. 23:24 ] @
e ja bi volio nekakv prijemnik od recimo 120-180MHz
dakle da hvata razne sluzbe.
love nemam da uzmem neki ,a i skupo je to previse.
tako da kontam napraviti kakav jednostavni prijemnik za te bandove.
ima li gdje sema ili mi tko moze poslati.
[ PREDSJEDNIK @ 02.01.2006. 02:07 ] @
Ja bih rađe prepravljao postojeći od 87,5-108 MHz ali nemam signal generator,a niti preveliko znanje tako da mi se čini da bez instrumenta neću moći pogoditi međufrekvenciju između ulaznog titrajnog kruga i lokalnog oscilatora.
Jel ima netko na forumu tko je to radio da barem znamo u grubo na što sve treba obratiti pažnju?
[ virtualx @ 02.01.2006. 23:19 ] @
e ja sam pokusavao modificirati fm radio,ali nisam uspio ono sto sam htio.
pomjerio sam band,ali opet nemogu hvatati razne sluzbe i policiju.
kod nas je policija na 161 MHz otprilike.

[ PREDSJEDNIK @ 02.01.2006. 23:30 ] @
Za koliko si uspio pomaknuti ili proširiti područje,koje područje si dobio i što si sve radio?
[ virtualx @ 03.01.2006. 12:37 ] @
pa najbolje je uzeti neki jednostavni fm radio.
naprimjer ja sam ueo onaj radio sto dodje u prasku za vesh.
znaci on je od 88-108MHz
e sad imaju tri zavojnice u njemu.
ja sam pokusao razvlaciti svaku ali samo jedna je za pomjeranje opsega.
znaci ima jedna zavojnica blizu prikljucka za antenu ,i ona nema ofekta kad je razvlacis ili skupljas.
imaju jos dvije zavojnice blizu trimera za mijenjanje stanica.
e jednu od te dvije trebas pomjerati.
lako ces odrediti koju.
razvuces jednu pa provjeris je li s pomjerio opseg.
znaci ako imas dosta mjesta na skali gdje je tisina znaci pomjerio si opseg.
a ako pomjeris ovu drugu zavojnicu neces nista primjetiti.
znaci samo jedna zavojnica je za mijenjanje opsega.
obicno ona ima najdeblju zicu od sviju i ima najmanji broja namotaja od ostali zavojnica.

znaci ako hoces da hvatas frekvencije iznad 108MHz moraz razvuci zavojnicu .
sto je vise razvuces mozes hvatati vece frekvencije.
a ako hoces da hvatas opseg ispod 88MHz onda skupi zavojnicu tj. zbij zavoje od zavojnice.

ima jos jedna metoda a to je da zavojnicu nediras,vec da prmijenis trimer kondenzator koji sluzi za mijenjanje frekvencija.
znaci njega odlemis .
ima obicno 3 pina ,a na boljim radijima i vise.
i znaci kad odlemis trimer kodenzator onda ga okreni naopako ,znaci samo samojenis lijevi
i desni pin ,a srednji ostaje u sredini.
i ja sam tako dobijao vise frekvencije ,mada nista nije bilo povezano.
kao da frekvencije neidu ka vecim nego je sve izreckano.
na taj nacin ja sam uhvatio HRT1 ton koji je na 170 MHz otprilike.
znaci kad okrenes taj kodenzator sve ce biti nekako pomjesano i nelogicno.

a mozes spojiti i samo 2 pina od kodenzatora pa pokusaj.
a mozes i zalemiti veci ili manji trimer kodenzator umjesto originalnog.

sta ja znam ,najbolje je sam experimentisati sa tim
znaci skines originalni trimer kodenzator i onda radi sta hoces ,spajaj ga obratno,stavljaj drugi i slicno.
ja nisam postigao ono sto sam htio a to je da hvatam policiju.
oni su ovdje na oko 161MHz ,a nisam ih nasao.
i meni bi dobro dosla pomoc oko toga.

evo nasao sam neke dvije seme na nasem jeziku za fm radio sa prosirenim opsegom do 170MHz pa cu pokusati praviti.
samo nemam neki BF tranzistor.
a idu samo 2 tranzistora u sklop.

[Ovu poruku je menjao virtualx dana 03.01.2006. u 13:40 GMT+1]
[ Proko @ 03.01.2006. 12:53 ] @
Trimer kondenzator je uvek sa dva ili tri izvoda, ako ima više onda su to dva trimera, i uglavnom se ne koriste takvi. Ako je sa tri izvoda, bočni su u stvari jedan te isti izvod, što se lako i vidi (znači, svejedno je kako se okrene). Sa poslednjom zavojnicom i trimerom se može menjati frekvencija lokalnog oscilatora, te tako i prijemna frekvencija, ali i sve ostale zavojnice su podešene na prijemnu frekvenciju, i sve to se zajedno menja pomoću varikap dioda. Znači, promenom frekvencije lokalnog oscilatora se menja i prijemna frekvencija, ali će ona sve teže proći kroz ulazna kola, ako je odstupanje veće.
[ Horvat @ 04.01.2006. 00:56 ] @
ej virtualx ajd posalji te seme (moze i na pp)
[ PREDSJEDNIK @ 04.01.2006. 01:34 ] @
Citat:
Proko: promenom frekvencije lokalnog oscilatora se menja i prijemna frekvencija, ali će ona sve teže proći kroz ulazna kola, ako je odstupanje veće.

I što onda treba napraviti sa ulaznim titrajnim krugom da lakše prolazi kada je odstupanje veće?

Kako to onda uspijeva TV prijemniku osobito na IV i V području bez problema u komadu loviti kompletno područje kanala 21-69 (470-862MHz) to je ukupna širina 392MHz u komadu?!

[Ovu poruku je menjao PREDSJEDNIK dana 04.01.2006. u 02:58 GMT+1]
[ PREDSJEDNIK @ 04.01.2006. 01:53 ] @
Citat:

znaci ako hoces da hvatas frekvencije iznad 108MHz moraz razvuci zavojnicu .
sto je vise razvuces mozes hvatati vece frekvencije.
a ako hoces da hvatas opseg ispod 88MHz onda skupi zavojnicu tj. zbij zavoje od zavojnice.

Možeš mijenjati induktivitet zavojnice i promjerom tijela zavojnice tako da smanjenjem promjera tijela dobiješ više frekvencije,a povećanjem promjera niže frekvencije.
[ Proko @ 04.01.2006. 09:48 ] @
Citat:
PREDSJEDNIK

Kako to onda uspijeva TV prijemniku osobito na IV i V području bez problema u komadu loviti kompletno područje kanala 21-69 (470-862MHz) to je ukupna širina 392MHz u komadu?!

Kako se povećava frekvencija, tako je potrebna manja induktivnost i kapacitivnost oscilatornih kola, pa samim tim i manje promene više utiču na promenu frekvencije. To se lepo vidi na starim televizorima, iz vremena kada se još nisu koristile varikap diode; za VHF područje je bio birač sa stepenastom promenom svih zavojnica u oscilatornim kolima (baš promenom zavojnica), dok je UHF birač pravljen tako što su na jednoj osovini bili promenljivi kondenzatori za sve stepene prijemnika. I sada se elektronskim putem uključuju različita oscilatorna kola za VHF1 i VHF3, dok je za UHF band samo jedan komplet osc. kola, iako je on širi od predhodna dva.
I još jedan interesantan detalj: kod starih autoradioprijemnika se prijemna frekvencija menjala tako što su se na tri ili više kalema istovremeno izvlačila (i uvlačila) jezgra. I memorija je bila "mehanička", pomoću sistema poluga, koje su postavljale jezgra na unapred podešen položaj.

[Ovu poruku je menjao Proko dana 04.01.2006. u 11:19 GMT+1]
[ virtualx @ 04.01.2006. 13:29 ] @
@ Horvat
ej da mi svoj e-mail da posaljem te seme fm prijemnika.
ovdje na forum i na pp se ne moze okaciti.
[ Horvat @ 04.01.2006. 16:10 ] @
pa zar nije jednostvnije staviti neko feritno jezgro u kalem ,nego ga razvlaciti i sabijati ??
[ netman @ 06.01.2006. 15:05 ] @
Ovo mi stoji neiskorisceno vise godina. Nisam probao da li radi i nisam cuo licno od nekoga da je napravio, ali mozda moze da posluzi za neke ideje.
Radi se od dekodiranju slika sa meteoroloskih satelita pomocu SoundBlastera. Cini mi se da je prijemnik vrlo jednostavan, komunikacija nekodirana, jos ako su sateliti u funkciji onda i nije tako lose. Uostalom, skinite pa pogledajte...
[ virtualx @ 06.01.2006. 23:33 ] @
nekuzim?

sta zvucna kartica hvata signal sa satelita koliko sam skuzio
moze li detaljnije u cemu je rijec.
[ netman @ 07.01.2006. 01:54 ] @
Ne,decko,ne!!!

Mrzelo me ponovo sve da citam jer sam sa tim zavrsio pre nekoliko godina, istina neuspeno-nisam ni pokusao da napravim uredjaj. Potrebno je da se napravi prijemnik za nekih 128 Mhz AM, ili tako nesto, a sa prijemnika se signal vodi na SB. Bukvalno taj audio signal snima pomocu SB i zatim se pomocu prilozenog programa konvertuje u crno-bele slike meteo-snimaka.
[ tox!e @ 19.02.2006. 20:30 ] @
Doing it:

The first step is to connect your satellite receiver to the microphone
input of the SoundBlaster. You must be very careful to set the
amplitude of the receiver output low enough so that it does not
overdrive the SoundBlaster. If you overdrive the card its automatic
gain control (AGC) circuitry will attempt to compensate. This will
cause streaking in the resulting images.

Koliko sam ja shvatio SB treba da se prikljuci na satelitski risiver (ali gde tacnije? mozda na audio izlaz?)
[ mile4611 @ 19.02.2006. 22:40 ] @
>
>
> --
> No virus found in this incoming message.
> Checked by AVG Free Edition.
> Version: 7.1.375 / Virus Database: 267.15.11/264 - Release Date: 2/17/2006

connect your satellite receiver to the microphone
>
> input of the SoundBlaster
povezi sat.risiver na mikrofonski ulaz S.B. ............
[ salesat1 @ 08.04.2008. 14:09 ] @
Ja sam prepravio tuner (3 zavojnice razvuko i smanjio za jedan namotaj)u auto radiu sa 87,5-108 na 140-180.
A u MF malo podesio svjetloplavi i rozi loncic da izvucem bolju selektivnost
a na varikap diodi dodao sam fini trimer potenciometar da razvucem opseg.
I to radi fantasticno . radioamateriski repetitori ,policija ,vojska ,taxisti ,vatrogasciitd.
[ elektros @ 09.04.2008. 09:54 ] @
Citat:
salesat1: Ja sam prepravio tuner (3 zavojnice razvuko i smanjio za jedan namotaj)u auto radiu sa 87,5-108 na 140-180.
A u MF malo podesio svjetloplavi i rozi loncic da izvucem bolju selektivnost
a na varikap diodi dodao sam fini trimer potenciometar da razvucem opseg.
I to radi fantasticno . radioamateriski repetitori ,policija ,vojska ,taxisti ,vatrogasciitd.

Moze li malo preciznije, poneka slicica...