[ RAZZLEDAZZLER @ 21.11.2004. 03:50 ] @
Poznaniku u USA treba da poshaljem neku manju sumu [oko 60 dolara] kako bi mi tamo kupio neke stvari i poslao ovde, poshto ovde ne mogu da se kupe.

Da li neko zna za neki nachin da to uradim?

Ja znam samo za bidpay, ali nisam siguran da li i to moze, pa bi bilo super ako je neko vec slao pare u USA da objasni nachin.
Ne mogu kao fizichko lice da shaljem preko rachuna banke, west.union. ne moze da shalje pare iz SCG...
Malo detaljnije objashnjenje mog problema [za one koji imaju zivca da chitaju] je ispod


----------------------------
Bukvalno jedini nachin [ako i taj moze] za slanje para u USA za koji sam saznao je www.bidpay.com jer su u banci rekli da ne mogu ja kao fizichko lice nekom tamo liku u USA da poshaljem novac [zakon ne dozvoljava] ako mi nije rodjak do treceg kolena i ako nisu namenjene za lechenje, izdrzavanje, shkolovanje [ne morate da verujete, to je SCG zakon, proverite u bilo kojoj banci], a western union u SCG moze samo da prima ali NE i da SHALJE novac, tako da su mi i tu vrata zatvorena.

Da se vratim na pochetak, jedini nachin koji sam uspeo da saznam [sem neverovatno rizichnog stavljanja para u kovertu i slanja] je bidpay.
Da li bidpay moze da mi zavrshi posao? ... najvishe s' obzirom da taj poznanik nema nikakvu online aukciju nego jednostavno samo treba da primi pare.
Najvishe me brine ovaj deo njihovog FAQa
5. Can BidPay be used to receive payment for non-auction purchases?
No. BidPay is intended only for online auction payments...
Video sam neku opciju da kada ja uplatim preko bidpay-a, on dobije besplatno karticu sa kojom na bilo kojoj ATM mashini moze da podigne novac, ali nisam siguran da sam sve dobro shvatio, pa zato i pitam. Ako postoji neko josh bolje reshenje od bidpay.com, ne plashite se, recite :)

P.S. Da, znam, ni ja ne mogu da verujem za taj zakon o izlasku deviza iz zemlje i ni ja ne mogu da verujem da je ovako jednostavna stvar toliko zakomplikovana, ali ako mozete preskochite te komentare

P.S.2. Sad gledam bidpay.com, ne znam ni sam gde sam video ovo sa karticom i ATM mashinom, tako da mozete i da preskochite taj deo

[ -zombie- @ 21.11.2004. 08:29 ] @
www.moneybookers.com izgledaju vrlo dobro za sitnija plaćanja širom sveta..

do sada sam samo primao novac preko njih, ali cenim da ni plaćanje ne bi trebalo da bude komplikovanije.. verovatno je dovoljna bilo koja visa kartica koja se izdaje kod nas (virtuon npr)..
[ RAZZLEDAZZLER @ 24.11.2004. 02:06 ] @
jel mozesh ukratko samo da napishesh kako je proshlo primanje novca?

npr: kada su mi uplatili, podigao sam posle X dana, na Y nachin i morao sam da platim Z procenata [ili Z eura ako im je fixno] neku njihovu taxu
[ milanche @ 24.11.2004. 03:21 ] @
Vrlo cesto odlicno radi prosta sema:

Ti (osoba A) zelis da dostavis ortaku (osoba B) pare.

Sve sto treba da uradis je da pronadjes par osoba koje imaju inverzne potrebe.
Na primer, u istom gradu gde je tvoj ortak (u USA) zivi osoba C koja staroj kevi u Bgd-u
(osoba D) hoce da dostavi pare.

Sta uradite: ti das svoje pare osobi D, a osoba C svoju lovu posalje tvom ortaku.
Na taj nacin su svi koji su trebali dobili lovu.

Naravno, ovo sve ima smisla ako se osoba C i D mogu naci, sto u slucaju vecih
sredina (Chicago, NewYork, Los Angeles,...) nije neki problem. Istini za volju, ni vece
distance u Americi nisu problem ako se ljudi znaju. Lova stize za cas, na milion nacina.
[ MaRaToNcI @ 24.11.2004. 10:46 ] @
http://www.beoexport.com.au/

ili direkt
http://www.beoexport.com.au/new/ser/moneytransfer/2index.shtml
[ RAZZLEDAZZLER @ 25.11.2004. 23:40 ] @
izmedju ostalog, na mail su mi odgovorili ovo "Beo-Export trenutno ne nudi usluge slanja novca u USA."
[ -zombie- @ 02.12.2004. 16:44 ] @
Citat:
jel mozesh ukratko samo da napishesh kako je proshlo primanje novca?

npr: kada su mi uplatili, podigao sam posle X dana, na Y nachin i morao sam da platim Z procenata [ili Z eura ako im je fixno] neku njihovu taxu


izvinjavam se što kasnim..

kao što rekoh, moneybookers je trenutno možda najzgodnije rešenje za sitne uplate iz inostranstva , pošto su troškovi dosta niski, i što je najvažnije, (za razliku od paypal) rade i sa našom zemljom (nisu ameri nego englezi)..

trošak pri svakoj transakciji (npr neko vam uplati na MB račun) je do 0.5€, a pri povlačenju para preko SWIFTa ispod 2€. pošto su iz evrope, pare putuju standardno 2-3 radna dana, posle čega ih možete podići u svojoj banci..

pri otvaranju šaljete skeniran pasoš ili LK, a pri prvom povlačenju para preko SWIFTa, oni prebacuju samo 15€ kao test transakciju, uz koju ide i neki "verifikacioni broj". treba samo da odete do banke, da vam pročitaju taj broj, odete na sajt, unesete broj i verifikujete svoj račun (meni je trajalo par dana, ali samo zbog nesposobnosti moje banke). posle toga možete da povlačite kad i koliko želite (imate ;)..


usput, imaju dobar FAQ koji objašnjava većinu ovih stvari http://www.moneybookers.com/app/faq.pl (a ja samo da potvrdim da je uglavnom tako kako piše ;)