[ Goran Rakić @ 04.04.2002. 19:43 ] @
Ko zeli da pomogne na razvoju http://rebb.sourceforge.net ?
potrebni:
PHP OO (Object Oriented)
PHP
XHTML
grafika/dizajn
[ 01011011 @ 07.04.2002. 01:40 ] @
O cemu je zaista rec i jesi li ti ovo sam zapoceo da radis?
[ Mihailo @ 07.04.2002. 02:53 ] @
Hm, lepa zamisao, mada nema dovoljno informacija na sajtu. Zanima me jer sam uzeo PHP GTK da se malo zabavljam, iskren da budem stigao sam do 'hello world' otprilike, nadam se da ću uskoro imati više vremena za to. Prvo, nisam siguran koliko je sf dobra opcija, kao i prevod u ASP, no nema veze. Da li si nešto uspeo da uradiš sa PHP GTK? Ako možeš daj neki primer, zanima me da li gubim vreme (ipak je PHP web jezik) ili možda PHP GTK ima neke perspektive, što bi bilo lepo.
[ Divine @ 07.04.2002. 16:14 ] @
Evo ja saljem fajl koji sam ja uradio dok ucim PHP GTK. Omogucava sledece:
Unos hosta, usera i passworda za bazu podataka, izlistavanje baze podataka.
Za sada to je neka predefinisana tabela, ali uskoro cu uraditi da moze da se unese podatak (ime tabele, zeljene kolone, query...)

Pitanje vezano za temu, zasto praviti novi BBS kada postoje par SAVRSENIH? vBulletin je najbolji moguci forum na ovoj planeti.
[ Zoran Rašković @ 07.04.2002. 22:26 ] @
Divine, razlog zbog kojeg praviti SVOJ BBS jeste da bi naucio i da bi shvatio mehanizam kako forumi rade. Pritom, ja volim sve svoje da napravim. Ako nesto hoces da izgleda dobro, uradi ga sam.
[ Divine @ 08.04.2002. 16:26 ] @
E nismo se razumjeli, i ja dijelim tvoju ideju da je nesto najbolje kada ga sam napravis. Ali oko foruma, stvarno, pored toliko resenja, treba da se doda jos jedan(?!), i da se "gubi" vrijeme oko njegovog pravljenja? Mislim da nema potrebe trositi vrijeme oko jos jednog foruma. Razumijem da ljudi hoce da vjezbaju timski rad, da rade preko mreze (itd...) ali zar nisu mogli da smisle neki bolji projekat od foruma, jer ih stvarno ima mali milion!

[ Goran Rakić @ 10.04.2002. 17:08 ] @
Bio sam malo zaboravio na ovaj moj post, pa se unapred izvinjavam. Prvo, forum će biti napravljen u PHP-u (OO) i imaće samo tamo pomenutu alatku u PHP-GTK. Ja radim na projektu ali PHP-GTK ne znam bas najbolje (tj napravio sam samo neki bedni hello word, ali ima jedan koji ce napraviti tu malu alatku).

Zašto praviti svoj BBS? Pa cela ideja je pocela kada je XMB (koji smo vecina nas koji radimo na projektu koristili) "propao", tj kada se stara ekipa raspala i prodala ime. ReBB će imati neke sjajne mogućnosti, kao što je ACS (access control system) sjajna stvar koju ja nisam video ni na jednom forumu. Ukratko, ACS ce Vam dozvoliti da bilo koju stvar na forumu zabranite/dozvolite nekim grupama, kao i da napravite vlastite grupe korisnika i njima dodelite specijalna prava. Sada cete da kazete, pa phpBB to vec ima. Caka je sto je ceo sistem stravicno modularan i moze da zabrani/dozvoli bukvalno sve! Operise sa resursom (na primer forum broj 21), grupom (na primer "members" koju je admin napravio), i akcijama (read, write, edit). Kada korisnik pokusa bilo sta, prvo se ocita njegova grupa i trazi da li ima dozvolu za navedenu metodu nad navedenim resursom.

Druga stvar je TPS (template package system). On ukljucuje sablone, boje, slike... Sve ce moci da se preuzme unutar jednog fajla ili kao tar.gz arhiva (za one koji nemaju pravo na CHMOD), i sam wizard ce sve to lepo da instalira. Sabloni i boje se cuvaju u bazi i parsiraju na veoma napredan nacin. Mozete dodati novu boju, a njoj se automatski prideljuje varijabla koju mozete koristiti u sablonima.

Trece je DBSL (database system layer). Sa njim mozete koristiti bilo koju bazu podataka. On ukljucuje dve klase. Jedna je standardni DB LAYER koji operise sa upitima i cime je omogucena podrska za DB nezavistan kod. Druga klasa sluzi za generisanje SQL upita. Klasi se prosleđuje polje, tabela, dodatni uslovi... a ona od toga generise upit. Ovako nesto je suvisno ukoliko koristite mySQL bazu na primer, ali ako koristite Access dovoljno je da napisete 2 layer-a i ceo forum radi, moguce je cak napraviti i forum koji radi na txt fajlovima (probali smo ali ja malcice sporo).

ReBB ce imati i sve ostale mogucnosti, poput koriscenja WML-a, ili XHTML-a u sablonima umesto standardnog HTML-a, sistem za upozoravanje administratora da je izasla nova verzija, graficka instalacija, wizard sistem administracije...

Razvoj je jos uvek u Alpha fazi, pa pozivam svakog ko god zeli da pomogne u razvoju da mi se javi.

Da ja radim na projektu, a i web site je samo privremeno tu pa zato i nema mnogo informacija.
[ Divine @ 11.04.2002. 02:38 ] @
Svidja mi se ovaj DBSL, bas interesantno.
Sto se tice grupa (ACS) itd.. vBulletin to sve ima, sve shto si nabrojao i jos mnogo toga vBulletin ima. Osim shto je vBulletin komercijalan, mada braca Rusi, sve nabave za dzabe :).
Javicu se oko pomoci za GTK.
[ Goran Rakić @ 11.04.2002. 14:15 ] @
ok