[ kosinus @ 27.11.2004. 18:42 ] @
| Prije nego što uđem u pojedinosti reći ću jednu stvar ja o mreži ne znam gotovo ništa!
Imam 2 kompjutera. Jedan od njih ima mrežnu karticu a drugome je mrežna kartica integrirana na matičnu ploču. Kupio sam i hub pošto sam čuo da se kompjuteri ne mogu povezati samo jednim kablom. Spojio sam kablove u hub i priključio hub na comunication port.Oba kompjutera javljaju da su spojena na mrežu ali ne mogu nikako pristupiti s jednoga na drugi. Kako iskonfigurirati mrežu? Inače na oba kompjutera su Windowsi xp! Help! |
[ iggac @ 09.02.2005. 23:27 ] @
Znam da je malo zakasnjenje u odgovoru ali nadam se da ako slucajno jos nisi podesio mrezu da ce ti ovo pomoci:
1. nije ti potreban HUB ako imas samo 2 racunara vec samo jedan kabl tzv Crossover da bi umrezio dva racunara
2. posto imas XP on vec sam automatski prepoznaje mrezu i veliki dio posla odradi sam
3. pogledaj na desni klik na MyComputer->Properties->Computer Name da li ti je isto ime WORKGROUP-a kod jednog i drugog racunara(ako nije podesi da bude isto na Change button) a Computer name im mora bit razlicit
4. ako zelis da vidis particije ili bilo koji drugi folder od drugog racunara moras na tom racunaru omoguciti tzv Sharnig tog fodera a to radis tako sto npr. otvoris MyComputer pa desni click na C: pa onda odes na karticu Sharing i checkiras Share this folder(tako nesto) i onda ces na drugom racunaru moci vidjeti na My Network Connections taj C: sa drugog racunara i to ti je procedura za bilo koji folder. Znaci ako hoces da bude vidljiv na mrezi moras ga Sherovati
Eto to bi bilo to ukratko
Nadam se da je pomoglo
[ dzidzo @ 10.02.2005. 03:05 ] @
Iggac ti je lepo objasnio samo sto treba jos da vidis dali su ti podeseni tcp/ip parametri.na jednom kompu ip treba da bude 192.168.030.1 a na drugom 192.168.030.2 a dns-ovi su ti 255.255.255.0.to se radi na sledeci nacin(My network pl......-view network conect.....-desni klik na Local Area Connection selektujes TCP/IP - properties cekujes use foll...IP i to je to.
[ Jbyn4e @ 10.02.2005. 09:01 ] @
DNS-ovi su ti na 255.255.255.0?????????
MIslio si subnet mask....
BTW. to sto pricate je konfiguracija preko staticke IP adrese, isto je moguca konfiguracija preko DHCP-a,gde se IP adrese dodeljuju dinamicki (mada to od SP2 zeza...)
[ nibleri @ 18.02.2005. 22:21 ] @
može li se umrežiti kada je internet preko LAN-a znači već sam morala podesiti ove vrijednosti za internet koneciju
[ EliteMan3 @ 20.03.2011. 01:29 ] @
Ja imam slican problem sa umrezavanjem , zelim da umrezim racunar i laptop na racunaru je integrisana mrezna kartica Via rhine 10/100 dok je na laptopu nforce 10/100/1000 koristim kabal utp.cat5E.Problem je u tome shto kada podesim ip i sve ostalo mreza neprestalno puca svakog sekunda ne znam shta da radim ? U Biosu su obe kartice ukljucene.
[ Aleksandar Đokić @ 20.03.2011. 03:25 ] @
desavalo mi se to zbog loseg i dugog kabla, pa proveri
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.