[ veljovic @ 27.11.2004. 22:28 ] @
posto se hvalite raznim sposobnostima kao sto je resavanje anstajnovog zadatka i zadatka gde je 1=2 dali neko moze da sabere pet petocifrenih brojeva brze od digitrona.
naime. neko kaze tri takva broja ja dva i saberem odmah.
samo papir i olovka. nema enter nema jednako.

[ Bojan Basic @ 27.11.2004. 22:32 ] @
Okani se klinačkih fora :)

Znači, ja kažem brojeve abcde, pqrst, xyzuv a ti dodaš (9-p)(9-q)(9-r)(9-s)(9-t) i (9-x)(9-y)(9-z)(9-u)(9-v) pa kažeš da je rezultat 2abcde-2? Jako zanimljivo :)
[ veljovic @ 27.11.2004. 22:37 ] @
na tu klinacku foru se mogu dobiti lepe opklade od ljudi koji su kao klinci samo prolazili pored skole.

a sta ako ti kaze prvi broj koji se zavrsava sa 1 . koliko ljudi moze odmah da to resi a da se ne pozamisli :)
[ Bojan Basic @ 27.11.2004. 22:42 ] @
Nema veze čime se završava prvi broj, oduzimaš 2 od celog broja a ne od poslednje cifre (to valjda svako zna da uradi), ako je prvi broj 11111 onda kažeš 211109 i slično.
[ veljovic @ 30.11.2004. 19:29 ] @
dali svako to zna odmah da izracuna.

i koliko je ljudi provalilo kako se to radi a da mu nisi objasnjavao.
reci iskreno.

znam da su neki lepo prosli primenjujuci ovu kako je ti zoves 'klinacku foru' ...
[ Devil-DriveR @ 05.12.2004. 20:26 ] @
Da znam za tu foru pokazao mi je drugar ali nece da mi oda tajnu!U cemu je rec!
[ Bojan Basic @ 06.12.2004. 11:18 ] @
Dečko, 'leba ti, pročitaj ovu temu, napisao sam srpskim jezikom kako se to radi i ti pitaš u čemu je fora.
[ veljovic @ 06.12.2004. 13:35 ] @
vidis da sam u pravu.

kazi mu jos prvi broj koji se zavrsava sa 0 ili 1 pa da vidis sta je muka.
[ Bojan Basic @ 06.12.2004. 13:46 ] @
Dobro, vidi ovako: koliko ljudi ti poznaješ koji ne znaju da izračunaju npr. 32681-2? Ako je broj takvih ljudi veći od nule onda se ozbiljno zabrinjavam za tvoju okolinu.
[ Milos Stojanovic @ 06.12.2004. 13:53 ] @
:) lol :)
Citat:
veljovic: posto se hvalite raznim sposobnostima kao sto je resavanje anstajnovog zadatka i zadatka gde je 1=2 dali neko moze da sabere pet petocifrenih brojeva brze od digitrona.

"zadatak" gde je 1=2 ima netačno izvođenje, btw.
Citat:
veljovic:
kazi mu jos prvi broj koji se zavrsava sa 0 ili 1 pa da vidis sta je muka.

:))))
uuuuu. Tantalove muke su to! nemoj samo da se zavrsava na 1 !!! :) :) lol :)
[ veljovic @ 07.12.2004. 11:24 ] @
hvala sto se brines za moju okolinu.

moj je predlog da se malo pobrines za one kojima treba pomoc. naime postoji puno ljudi kojima je pomoc zaista potrebna ali na njih niko ne obraca paznju.
umesto toga se svi "brinu" za neke nepotrebne stvari.

tacno je da ima malo ljudi koji to ne mogu da izracunaju ali ima mnogo ljudi koji to ne mogu brzo da urade.

koliko ljudi znas koji ne umeju da podele dva broja bez digitrona. tim nisam mislio na 10/2 vec na primer 156/26.

pozdrav.....
[ Bojan Basic @ 07.12.2004. 11:54 ] @
Citat:
veljovic:
hvala sto se brines za moju okolinu.

moj je predlog da se malo pobrines za one kojima treba pomoc. naime postoji puno ljudi kojima je pomoc zaista potrebna ali na njih niko ne obraca paznju.

A takva je situacija i sa tvojom okolinom, ukoliko zaista ne umeju ovo da izračunaju :)
Citat:
veljovic:
koliko ljudi znas koji ne umeju da podele dva broja bez digitrona. tim nisam mislio na 10/2 vec na primer 156/26.

Znam dosta ljudi, takođe znam dosta onih koji ne bi mogli da izračunaju npr. 32681-12532 ili možda 32681/2, ali ovde se radi o oduzimanju jednocifrenog broja što mi je neshvatljivo da neko može da ne zna.
[ kakogod @ 03.01.2005. 21:43 ] @
te vase fore i ajnstajnovi zadatci su prosti ko shaman u stvari postoje samo dve operacije u matematici koje su proste , problem nasteje kad ih nepravilno svedes
[ redgy_bre @ 29.01.2005. 17:13 ] @
Ja sam u nekom svom stadijumu ludila kad sam spremao ispit iz matematike II, a spremao sam ga tako sto sam radio nekih 30 sati u dva navrata (2x15h), mogao da racunam neke funkcije kao sto su lnx, sinx, pa i hiperbolicke funkcije napamet tako sto bih racunao prvih nekoliko (recimo 15) clanova maklorenovog razvoja. I sad mogu da racunam napamet neke stvari ali samo kad sam izuzetno premoren!?
[ supermario @ 12.12.2006. 17:00 ] @
Pozzz.Tema je zaista vise nego cudna i neverovatna..., ja sam, prvi, bio protivnik te "price"o brzom racunanju, ali: licno sam na faxu, sa digitronom u rukama i beskrajnim cudjenjem, proveravao druga koji je tvrdio da moze, napamet, da sabira, oduzima, mnozi i deli petocifrene brojeve!Cinio je to bez igde ikakvog pomagala i izracunao bi to brze nego sto sam ja, kucajuci normalno brzo, to mogao uneti u digitron!Dah mi se je oduzeo kad je poceo da mi racuna treci i cetvrti koren iz nekog broja, i to me pita :"Na koliko ces decimala, tri, cetiri..."?Istina, korene je vadio za nekih 30-60 s, max 2 minuta, a ovo sabiranje je munjevito radio!I dan danas se druzimo i nikad mi nece biti jasno na koju foru to radi, a nece da nam otkrije!Inace je super-inteligentan!Tako da sad 100 % verujem da te price zaista imaju smisla!
[ Spavac_na_Chatu @ 17.12.2007. 21:08 ] @
Citat:
supermario: Pozzz.Tema je zaista vise nego cudna i neverovatna..., ja sam, prvi, bio protivnik te "price"o brzom racunanju, ali: licno sam na faxu, sa digitronom u rukama i beskrajnim cudjenjem, proveravao druga koji je tvrdio da moze, napamet, da sabira, oduzima, mnozi i deli petocifrene brojeve!Cinio je to bez igde ikakvog pomagala i izracunao bi to brze nego sto sam ja, kucajuci normalno brzo, to mogao uneti u digitron!Dah mi se je oduzeo kad je poceo da mi racuna treci i cetvrti koren iz nekog broja, i to me pita :"Na koliko ces decimala, tri, cetiri..."?Istina, korene je vadio za nekih 30-60 s, max 2 minuta, a ovo sabiranje je munjevito radio!I dan danas se druzimo i nikad mi nece biti jasno na koju foru to radi, a nece da nam otkrije!Inace je super-inteligentan!Tako da sad 100 % verujem da te price zaista imaju smisla!

Isto kao moj profesor matematike... cak je mnozio 3 sestocifrena broja za manje od minut bez pisanja. samo u glavi :)
[ Fitopatolog @ 19.12.2007. 11:00 ] @
Kakav si sa množenjem?
[ dswalk @ 19.12.2007. 14:21 ] @
Je li ovo tema u kojoj se svake godine piše samo po jedan odgovor....
[ past_love2001 @ 20.12.2007. 17:08 ] @
Veljo, probaj da uzmes pare na opkladu za uslov da neces nista racunati po iznosenju svoja dva broja, koja ces izneti momentalno bez racunanja takodje.
Javi nam sta si uradio.
[ walker68 @ 20.01.2008. 19:34 ] @
Sve to moze ako se uvezba racunanje.
Neki ljudi imaju sposobnost da vide brojeve na sopstveni nacin. Neki vide brojeve kao boje.
Milsim definitivno da skoro svako moze da ubrza racunanje u sebi ako vezba svaki dan.

|^^^^^^^^^^^^^|____
| ....elitesecurity.... | '|";\,___.
|_..._....._____===|=_|__|...,]|
"(@)'(@)****|(@)*(@)***(@)