|
[ DeX-Force @ 29.11.2004. 09:44 ] @
| Jako malo znam o ovim Wireless mrezama, pa bih jako voleo da mi objasnite neke stvari.
Dakle dvoumim se izmedju povezivanja na BG Wireless i Wireless Internet.
E sad, interesuje me da li sa istom opremom mogu da se povezem i na oba, ako ne zasto, koje su razlike u opremi potrebnoj za povezivanje (ako ih ima) i td?
Koja je to oprema potrebna za povezivanje i koliko bi me sta kostalo?
|
[ Mihailo @ 30.11.2004. 11:40 ] @
Wireless Internet!?
Ne znam koji je taj, svi su oni wireless intrnet :)
Da bi znao kakvu opremu možeš da koristiš, treba da znaš udaljenost tvog objekta od AP-a kao i udaljenost računara od mesta gde bi stavio antenu.
[ Milan Andjelkovic @ 30.11.2004. 13:19 ] @
Kao i to kolika je zagusenost etra na tvojoj lokaciji (koliko razlicitih mreza korisnika, sa kojim snagama,...).
[ DeX-Force @ 30.11.2004. 18:15 ] @
Nalazim se u 70 Bloku, a AP je u 70a i BG WIreless i Verat Net Internet (koliko ja znam).
Dakle antenu bih postavio na krov. Udaljenost racunara od antene je od 8 do 11 sprata (ne znam koliko je to metara) - mozda 10-15m.
Neznam da li su vam potrebne jos neke informacije?
[ Milan Andjelkovic @ 30.11.2004. 20:48 ] @
Od mreza tu imas Verat u bloku 70a, i beogrid i bgwireless na vise lokacija (moraces kod njih da se raspitas za precizne informacije).
Kolika je udaljenost od tebe do veratovog AP-a? Ako nije prevelika (sve sto je >=1km tesko da ce raditi kako treba u ovim uslovima), onda bi uz dobru antenu mogao da se prikacis na njega.
Za beogrid je prikljucenje malo jednostavnije. Ukoliko imaju switch u tvojoj zgradi, onda ti i nemas nekog posla osim da im kazes da hoces da se prikljucis. Tu sve ide preko ethernet-a, tako da nemas zezanja sa wifi.
bgwireless ne nudi internet koliko sam upoznat. ukoliko ipak zelis da se prikljucis na njih, to ide preko wifi-a, kao i za verat. ne znam kakve su mogucnosti za prikljucenje.
Ako se odlucis da nabavljas wifi opremu, u bilo kojoj kombinaciji, od opreme ti treba:
o antena
najbolje grid (usmerena); nije preporucljivo stedeti na snazi, moja preporuka - 24Db; cena 80-120e recimo
o AP (+ethernet kartica) ili wifi kartica
AP (wifi bridge) je svakako bolje, ali i malo skuplje resenje. on se postavlja odmah kod antene i od njega do kompa vuces ethernet kabl.
o kabl
ako si se opredelio za AP, onda ti treba malo kabla od antene do AP-a (raspitaj se kod prodavca za konkretnu opremu); a ako si se opredelio za wifi karticu, onda ti treba CFD 400 (ili neka druga oznaka umesto cfd, u zavisnosti od prizvodjaca), koji kosta oko 2e/m
To bi trebalo da je to.
[ DeX-Force @ 01.12.2004. 09:56 ] @
U cemu je razlika izmedju wifi kartice i AP-a. Na osnovu cega ja da se opredelim???
I ako mozete da mi navedete neke konkretne modele i cene.
Sto se tice Beogrida sad sam prvi put cuo za to, pa me interesuje kako ja da stupim u kontakt sa njima? Koliko sam uspeo da saznam, njihov sajt bi trebao da bude www.beogrid.net ali ne moze da mu se pristupi. Zna li neko nesto vise...
[ Milan Andjelkovic @ 02.12.2004. 17:30 ] @
AP stoji napolju, odmah kod antene, pa imaš manje gubitke na kablu, pored toga, koliko znam ap-ovi različitih proizvodjača su medjusobno kompatibilniji nego wifi kartice, zatim imaju više mogućnosti za sve i svašta, veća snaga, itd...
Kada malo bolje skapiraš koje su razlike izmedju ova dva, moći ćeš i da odlučiš šta ti više odgovara. Ukratko, faktori su: cena, signal (kod ap-a je manji gubitak), lokacija uređaja,...
Za modele i cene imaš ceo internet, a mnoge komentare možeš pronaći i na ovom forumu.
Za beogrid imaš http://www.elitesecurity.org/tema/77672.
[ DeX-Force @ 03.12.2004. 09:29 ] @
Hvala.
[ DeX-Force @ 03.12.2004. 09:35 ] @
Upravo sam shvatio da jos jednu stvar ne shvatam. :)
Koja je razlika izmedju omni i grid antene, a ne znam dali postoje i jos neke?
[ Milan Andjelkovic @ 03.12.2004. 10:04 ] @
Omni rasipa signal preko svih 360 stepeni, znaci u krug, dok je grid antena usmerena i ima vrlo malo ugao rasipanja. Najcesce se koristi za point to point linkove ili point to multipoint.
Ima i drigih antena, koje imaju drugacije uglove rasipanja (yagi, sector,...), a u svakom tipa naravno ima razlicitih modela i proizvodjaca, pa shodno tome imaju i razlicite karatkeristike.
[ DeX-Force @ 03.12.2004. 10:25 ] @
Hvala, jos jednom. :)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|