|
[ mmirilovic @ 29.11.2004. 12:26 ] @
| Jutros su mi stigli cd-ovi koje sam pre dva tri meseca naručio od Ubuntu tima! Beplatno i bez poštarine. Distribucija se sastoji od jednog live i jednog instalacionog cd-a. I u paketu se nalazi ukupno 10 primeraka Ubuntu distribucije kao što su i obećali.
Pošto nisam proveo puno vremena sa njom, evo prvih, grubih utisaka!
- Uz distribuciju dolazi isključivo GNOME
- Kompletan Open Office
- Distribucija se zasniva na Debianu
- Nije lokalizovana na srpski jezik, ali naravno ima podršku za našu tastaturu.
- Izuzetno je brza. (Duplo brža od SuSE-a koji koristim, subjektivni utisak)
- Nema veliki broj aplikacija...
- ... ali ima opciju da sve potrebne dodatne pakete skidate sa interneta.
- Iako nema veliki broj aplikacija čini mi se da ima sve što je potrebno za neku osnovnu desktop upotrebu (surfovanje po internetu (Firefox), chat, mail, movie i music player-i, tekst editor i Office aplikacije itd..).
- Nema podršku za MP3, a izgleda ni za DiVX, ali kome treba, tu je internet!
- Instalacija je prošla bez ikakvih problema! Sav hardver je prepoznat sem softverskog modema (Conexant). Instalacija je bazirana na tekstualnim menijima ali sam siguran da bi se i početnici snašli sa njom. Prošla je iznenađujuće brzo i jednostavno! Bez ijednog problema.
- Desktop ima neki afrički šmek, sa zvučnim efektima bubnjeva i sl. Sviđa mi se! Dobro izgleda! Inače Ubuntu je stara afrička reč za "humanity towards others".
- Dakle u tri reči: Jedostavnost, upotrebljivost, i stabilnost. |
[ Safet Beriša @ 29.11.2004. 17:17 ] @
I ja sam dobio danas, potpuno besplatno.
Ako bi neko od Novosađana da proba Ubuntu a ne bi da čeka da mu pošalju nek mi se javi na PP, imam 2 ekstra kopije.
[Ovu poruku je menjao Safet Beriša dana 04.12.2004. u 18:52 GMT+1]
[ tdjokic @ 29.11.2004. 19:28 ] @
Citat: Safet Beriša:imam 9 ekstra kopija.
Cekaj - kolega kaze da je dobio Live + instalacioni CD, onda bi to znacilo da ti imas jos 4 kompleta viska? Nisam interesent, jer sam i ja porucio, kazem samo onako, zbog preciznosti.
[ Safet Beriša @ 29.11.2004. 19:51 ] @
Pod 9 kopija sam podrazumevao 9 kopija distribucije - znači i instalacioni i live CD. Precizno dobiješ 20 CD-ova upakovanih po 2 (install + live) zajedno.
[ mmirilovic @ 29.11.2004. 22:28 ] @
Ako neko iz Čačka želi primerak Ubuntu distribucije neka se javi na mail ili PP.
Distribucija se sastoji iz live cd-a i jednog instalacionog cd-a.
[ Bojan Zivanovic @ 02.12.2004. 11:04 ] @
Pancevci neka me kontaktiraju, stigli su i meni ti diskovi...
[ tarla @ 02.12.2004. 11:37 ] @
kome da se javim :)
meni ne treba 20 ali bi ta dva......
[ Malcolm @ 02.12.2004. 11:59 ] @
[ EArthquake @ 03.12.2004. 18:13 ] @
kolko je trebalo diskovima da stignu
odakle ih salju u opste?
malo sam paranoican sto se tice toga
izgleda mi malo neverovatno da neko daje nesto skroz za dzabe a da ne trazi nista za uzvrat
ali izgleda da ima i toga
vraca mi se vera u ljude polako:)
[ tdjokic @ 04.12.2004. 02:22 ] @
Citat: EArthquake: kolko je trebalo diskovima ...
Da li si upoznat sa Ubuntu projektom ili ti je ovo prvi kontakt? Ako jesi - izvini. Ako nisi - to je pokrenuo neki covek iz Juznoafricke unije, koji je prodao nesto veliko i sad ima para za razne projekte na dobrotvornom podrucju i slicno tome.
Diskovi su poruceni pre nekoliko meseci i odmah je bilo receno da ce ih slati kad zavrse neku fazu projekta Ubuntu a ispalo je da su u medjuvremenu napravili i Live CD pa salju i njega. Jos su tamo naglasili: "Porucite vecu kolicinu, da ne ispadne skuplja postarina od sadrzine." Reklo bi se, da je tu glavni trosak postarina. Sediste firme je Isle of Man a odakle se fizicki salju CD-i jos ne znam. Mozda znaju ovi koji su ih vec dobili, mora da ima nesto na kovertama? Odakle su poslati i koliko im je trebalo da stignu, od momenta kad su poslati (postanski zig)?
A da su besplatni nisu - evo, vec pricamo o njima! Dakle - reklama :- ) , Nece slati stalno besplatne CD, samo sada na pocetku. Ja porucio samo 5, u strahu od nase poste / carine / boga pitaj koga sve, pa se mozda nisam kvalifikovao da mi posalju.
[ Bojan Zivanovic @ 04.12.2004. 11:58 ] @
Inace lik koji je osnovao Ubuntu je bio prvi Afrikanac u svemiru.
Kao sto tdjokic rece, to je samo reklama, nece biti jos dugo.Moja kopija je stigla iz Norveske, a vreme izmedju slanja i primanja - mesec dana kao i obicno...
[ blue boy @ 04.12.2004. 12:58 ] @
Instalirao sam Ubuntu i sad ne znam kako da se konektujem. Imam eksterni modem, spojen na ttsy0 onako kako je vec podeseno u Modem Lights, ali kada kliknem na connect nista se ne desava...
Je l' moze neko da mi objasni sta i kako da podesim? (citao sam Help, tamo nista korisno nisam nasao)
[ mmirilovic @ 04.12.2004. 17:25 ] @
Meni su diskovi stigli iz Francuske! Što se tiče vremena za koje šalju diskove to je vrlo relativno. Ja sam ih naručio pre dva meseca, ali je očigledno da su ih poslali tek kada je distribucija završena! Pokušao sam da na koverti nađem datum slanja ali nisam uspeo.
Citat: blue boy: Instalirao sam Ubuntu i sad ne znam kako da se konektujem. Imam eksterni modem, spojen na ttsy0 onako kako je vec podeseno u Modem Lights, ali kada kliknem na connect nista se ne desava...
Je l' moze neko da mi objasni sta i kako da podesim? (citao sam Help, tamo nista korisno nisam nasao)
Probaj wvdial i wvdialconf. Startuju se iz konzole!
[ legija @ 04.12.2004. 17:41 ] @
Skidoh ga nocas *thanks to astrasat boyz*, sve je ok. Ne kontam zasto cekati da stigne CD postom ?
[ Safet Beriša @ 04.12.2004. 17:57 ] @
1. Nemaš astrasat momke da im se zahvališ posle na temi :)
2. Ne žuri ti se sa instalacijom.
3. ...
Što se tiče toga odakle su stigli diskovi - ako se dobro sećam i moji su stigli iz Francuske.
[ #Ninja# @ 05.12.2004. 19:29 ] @
Ima ISO image na novom PC Chipovom DVD-u. Ja sam sebi snimio, ali nisam isprobao kakav je. Neću da sjebem jedva uštimani Slackware 10.
[ tdjokic @ 11.12.2004. 05:28 ] @
Doslo je i mojih 5 kompleta Ubuntu CD-ova: 5 puta Live + instalacioni. Porucio sam 5 jer sam se bojao reakcije carine i slicnih organa da sam porucio 10, koliko je bilo postavljeno na formularu za narucivanje.
Live se pokrenuo na PC-u sa 128MB memorije, sto je dosta povoljno. Neki noviji Linuxi traze minimum 256MB. Izgleda mi dosta lepo uradjeno i brzo, ali s obzirom da sa Gnome nemam nikakvih iskustava, a da Ubuntu za sada ima samo Gnome, ne mogu nista vise reci.
Instalacioni disk startuje u vrlo skromnom tekstualnom okruzenju. Mozda tu lezi tajna kako Ubuntu moze da se instalira na PC sa cak toliko malo memorije kao sto je 32MB (bar tako je deklarisano). Ja sam ga instalirao na onaj isti PC sa 128MB memorije, tako da tu nemam sta da kazem. Instalacija je relativno laka. Neke stvari su po malo cudne i covek treba da ima i srece ili drskosti da ih resi: u nekim menijima postoji vise opcija, recimo u tri reda teksta a nema nikakvog vidljivog nacina za izbor. Kreces se po onim redovima gore, dole i nista se ne desava. Nema nikakvog "dugmeta" ili ikone da bi kliknuo na nju. jedino sto preostaje je Enter i za divno cudo, to je pravo resenje!
Ovde ostaje ista konstatacija kao i za Live - ne mogu da komentarisem Gnome, jer ga ne poznajem, a nisam ni neki strucnjak za konzolu. Uglavnom, ostaje utisak ozbiljnog rada Ubuntu tima. Neke sitnice, koje sam mogao da vidim i kao KDE-ovac, su lepo uradjene - fontovi, izgled celog GUI, eject funkcija CD-a radi perfektno: motor se zaustavlja, saceka neko vreme i tek onda izbacuje i slicno. Prilikom instalacije, u jednom trenutku jednostavno prikaze tabelu sa razlicitim rezolucijama ekrana i pruza mogucnost da se direktno i jednostavno odaberu one koje zelimo da imamo.
Cim mu "ugrade" KDE, opet cu ga probati. Inace, sa koverte nisam mogao apsolutno nista da desifrujem: ko salje, odakle, kada. Osim nalepke sa mojom adresom, na koverti je samo jos neka mala postanska oznaka, koju naravno ne razumem.
@#Ninja#: U pravu si - nemoj kvariti Slackware zbog ovoga, bar za sada.
[ b0sanac @ 11.12.2004. 09:45 ] @
Ja sam prezadovoljan. Koristim ga vec nekih 15-tak dana i pravo mi se svidja. Razlog zasto sam ga nabacio je sto dolazi iskljucivo samo sa GNOMom i na jednom CDu.
Bootanje je pravo brzo. Samo bih preporucio kernel za i686 i radi ko zmaj.
[ Bojan Zivanovic @ 11.12.2004. 16:54 ] @
LiveCD se podigao i radio super (256 rama).Medjutim instalirana verzija nije tako dobra.Problem je kernel.Ne radi mi framebuffer (a time ni bootsplash), i ne mogu da mountujem fat32 particije (sve prikazano kao 0byte datoteke).A na disku nema sorsa, tako da recomplie nije opcija...
[ axez @ 12.12.2004. 17:14 ] @
Citat: Bojan Zivanovic: LiveCD se podigao i radio super (256 rama).Medjutim instalirana verzija nije tako dobra.Problem je kernel.Ne radi mi framebuffer (a time ni bootsplash), i ne mogu da mountujem fat32 particije (sve prikazano kao 0byte datoteke).A na disku nema sorsa, tako da recomplie nije opcija...
Pa skini source sa neta...Jesus.
[ Apatrid @ 13.12.2004. 02:00 ] @
Citat: tdjokic: Izgleda mi dosta lepo uradjeno i brzo, ali s obzirom da sa Gnome nemam nikakvih iskustava, a da Ubuntu za sada ima samo Gnome, ne mogu nista vise reci.
U prethodnim redovima je bold moja intervencija, da naglasim sto je od interesa.
Koliko sam ja shvatio, Ubuntu je Debian klon, tako da bi trebalo da radi Debian apt-get. Sam Ubuntu ima svoje servere sa kojih moze da se dovuce ne samo KDE, vec i gomila drugih paketa, a trebalo bi da rade i "normalni" Debian paketi, iz odgovarajuce verzije. Elem, Gnome je, izgleda, ono sto se dobije sa CD-a, ko hoce da prepravlja i dogradjuje naknadno, moze.
Ako je neko od ekipe koja ga testira probao da se petlja sa Debian serverima i paketima, bilo bi lijepo da napise kakva su iskustva.
Sa lakocom instalacije o kojoj se ovdje prica, sa usminkanim okruzenjem koje radi "out of the box", a ako mogu da se koriste Debian paketi, veoma je interesantno i pomalo provokativno pitanje "da li je Ubuntu 'bolji' Debian od Debiana?".
[ tdjokic @ 13.12.2004. 06:28 ] @
@Apatrid: ja iz Gnome ne znam ni modem da pokrenem, nista. Prema tome, ne mogu nista da eksperimentisem itd. Verovatno bi mi ionako trebao kernel source itd., a to je za dial-up vec poprilican zalogaj itd., a sa Mepisom Lucent radi MOMENTALNO, bez i najmanjih dodavanja drajvera i meni je to dovoljno.
Stalno me nerviraju te distribucije koje daju jedan CD a ostalo treba da skidam. Cime da skidam - nemaju svi ADSL i ostalo. A ovamo Ubuntu napravili za Afriku i sirotinju, moze da se instalira na PC sa 32MB RAM-a, pa onda "ponosni" vlasnik 32MB RAM-a treba da downloaduje kernel source itd. Cela stvar je malo bez veze i opet namenjena odredjenom krugu korisnika. U tom smislu su bolji oni Linuxi tipa Mandrake, SUSE, RH, Libranet, koji dodju na vise CD-a i obican smrtnik tu ima sta mu treba.
[ Apatrid @ 13.12.2004. 18:09 ] @
Znam, sve znam. 56kbps (ako i toliko) u vrijeme kad se sve skida sa mreze, ne samo pod Linux-om, nego i pod Windowsima, ni tamo nije nista bolja situacija.
Ne pali to "instaliras i ne mislis" vise ni na Linux masinama, tdjokic. GLSA's, moraju da se skidaju patchevi. A i distribucija na CD-u necega sto se mijenja prakticno dnevno je ozbiljan konceptualni konflikt. Plus sto je OSS narastao toliko da "potpuna" distribucija staje na DVD, mada je pitanje koliko ce i to bit dovoljno. A ne znam da li je zdravo pretpostaviti da je DVD citac norma za "Afriku i ostalu sirotinju". Prije ce bit da je za "Afriku i ostalu sirotinju" zgodnija distribucija na jednom CD-u, kao sto to Ubuntu radi. Ima sto ima, radi out of the box (dobrode, vazda ce bit nesrecnika ciji hardver BAS nije podrzan, ali nadati se da ce to bit ispravljeno u buducnosti) i nudi nekakvu funkcionalnost. Moze i da se dovuce sa mreze nesto drugo, ko bas ne voli ono sto je dato u distribuciji.
Nema tu jednostavnog odgovora, nazalost. Boli na ovaj ili onaj nacin. Ako se pretpostavi da ces potreban softver da, prije ili kasnije, skines sa mreze, vise ti se isplati da pocetna investicija (skidanje instalacije) bude sto manja, jer ces naknadnom selekcijom izbjeci da skidas Gnome, ako si, na primjer, KDE korisnik.
Ako bas nikako ne mozes da skines sto ti treba, Fedora i "sve upakovano" princip, pa za par mjeseci udri upgrade.
Rijesenja, u sustini, nema dok se ne "razbije" zacarani krug kopcanja na mrezu modemom. Posto to OSS programeri ne mogu da rijese, a oni pisu za one koji mogu i imaju s cim, nadajuci se da ce doc vrijeme da i ostali mogu sto danas moze "odredjeni krug ljudi".
[ zAkiLi @ 13.12.2004. 21:24 ] @
[ Bojan Zivanovic @ 14.12.2004. 15:46 ] @
Citat:
Pa skini source sa neta...Jesus.
Nazalost nalazim se na staroj centrali, nema vece brzine od 33.6 a veza puca svake dve sekunde.Frka mi je da skinem program od 2 mb, a kamoli od 40mb...
[ tdjokic @ 14.12.2004. 17:06 ] @
Citat: Bojan Zivanovic: Nazalost nalazim se na staroj centrali, nema vece brzine od 33.6 a veza puca svake dve sekunde.Frka mi je da skinem program od 2 mb, a kamoli od 40mb...
O tome govorim - dobijes hrpu igrica a source ne, a on je osnova za instalaciju modema recimo itd. Nije mi jasna ta logika. Ako misle da ce nove korisnike da dobiju na igrice, onda nemam sta reci.
[ TiXo @ 19.12.2004. 21:48 ] @
za ljude koje interesuje šte Ubuntu znači uopšte:
Citat:
Ubuntu is a South African ethic or ideology focusing on people's allegiances and relations with each other. The word comes from the Zulu and Xhosa languages. Ubuntu is seen as a traditional African concept. Ubuntu is pronounced "oo-BOON-too".
A rough translation in English could be "humanity towards others." Another translation would be: "The belief in a universal bond of sharing that connects all humanity." ( http://www.ubuntufund.org/overview.html).
A longer aim at a definition is this one: "A person with ubuntu is open and available to others, affirming of others, does not feel threatened that others are able and good, for he or she has a proper self-assurance that comes from knowing that he or she belongs in a greater whole and is diminished when others are humiliated or diminished, when others are tortured or oppressed." Quote by Archbishop Desmond Tutu (according to ( http://faculty.ccp.cc.pa.us/FA...howard/southafrica/ubuntu.html)).
Ubuntu is seen as one of the founding principles of the new republic of South Africa and connected to the idea of an African Renaissance.
Izvor
[ synaptic @ 23.12.2004. 09:42 ] @
Za kompajliranje većine modula nije ti potreban kompletan source kernela već samo header files. Na Debianu (pa time i na Ubuntu) je to poseban paket koji imaš na CD-u (linux-headers). Ako instaliraš paket, imaćeš u /usr/share/doc/linux-headers-verzijakernela/debian.README diskusiju na tu temu i kako je to rešeno na Debianu.
Loša vest je što postoji novija verzija paketa na ubuntu arhivi ali to je oko 5MB downloada.
[ HOKUM @ 24.12.2004. 13:48 ] @
meni je doslo 11 pakovanja...iz Njemacke?
[ garfild112233 @ 29.01.2005. 16:11 ] @
mozetel mi pomoci da instaliram ubunzu linix skinuo sam ga sa neta i tezak je negde oko 500 mb narezao sam na cd ali ne mogu da pokrenem setup
pomoc
[ Tigerheart @ 29.01.2005. 17:18 ] @
Citat: Bojan Zivanovic: Nazalost nalazim se na staroj centrali, nema vece brzine od 33.6 a veza puca svake dve sekunde.Frka mi je da skinem program od 2 mb, a kamoli od 40mb...
Bojane to nije problem. Mozes da pazaris neku CD ili DVD verziju Debian Sarge-a, i da u
Code:
/etc/apt/sources.list
ubacis i te CD/DVD-ove kao source-ve sa kojim je moguce da se "pokupe" paketi.
Nakon toga uradis apt-get update da bi sistem prihvatio nove "lokacije sa kojih moze da skida pakete" (normalno komentujes sve ostale ftp tj http siteove, ostavis samo ubuntuov CD i te CD-ove tj DVD -ove od Debian-a da su "aktivni"
Nakon toga mozes da i upgrade-ujes sa komandom apr-get upgrade.
[ Tigerheart @ 29.01.2005. 17:25 ] @
Citat: garfild112233: mozetel mi pomoci da instaliram ubunzu linix skinuo sam ga sa neta i tezak je negde oko 500 mb narezao sam na cd ali ne mogu da pokrenem setup pomoc
Moguce je da je problem nastao pri samom rezanju CD-a, tj da nisi napravio da ti je CD boot-abilan? Opisi malo detaljnije sam problem kako bi smo imali vise informacija od kojih mozemo da krenemo ka resavanju problema ....
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|