[ commissar @ 01.12.2004. 03:46 ] @
Imam nekog pocetnickog iskustva u ripovanju DVD-a , odradio sam nekoliko prilicno dobrih DivX-a (po recima/ocenama drugih) , ali nisam zadovoljan . Vidjao sam krs DivX-a gde je bitrate (video) 700 - 800 (nekad cak i manje) , a gde skoro da uopste nema kockica (osim na mnogo brzim scenama) .
Nesto oko setings-a ne znam da odradim kako treba , pa vas molim da mi pomognete . Imam nekoliko programa za ripovanje DVD-a , primetio sam da svi medjusobno dosta lice , ja koristim #1 DVD Ripper . Enkodiram (uvek) u DivX , zato sto ima bitrate calculator , i veoma je prost za koriscenje .
Evo sta me konkretno zanima : poznato mi je da pri enkodiranju u DivX treba koristiti multipass encode mode , ali kad u codec-u probam to da zadam , iz nekog razloga program nece da odradi opraciju , prekine i prijavi nekakav nemoguc ili netacan format .
Sta mi je ciniti ?
[ Voodoo @ 01.12.2004. 10:45 ] @
Prvo i glavno: za niske bitrejte, XviD je majka, otac, brat & sestra.
Pre nekoliko dana sam kompresovao Pakt sa vukovima, bitrejt za video je bio 600k, odradio sam i sa DivX-om 5.2.1 Pro (na najostrijim podesavanjima) i sa XviD-om 1.0.2 (na default). Slika sa DivX-om je bila uzasna, narocito na dinamicnim scenama (recimo gde pada kisa, sto je poprilicno zeznuto za MPEG algoritme). XviD je, nasuprot tome, bio sasvim dobar...

Moja iskrena preporuka je Auto Gordian Knot. Em je besplatan, em uz njega dolazi najnoviji XviD, em se sve odradi u nekoliko klikova (navedes direktorijum gde si izripovao film sa DVD Decrypterom, navedes output AVI i stavis horizontalnu rezoluciju, broj diskova i bitrejt za zvuk). Odradio sam jedno desetak filmova sa njim i maksimalno sam zadovoljan.
Poseti www.autogk.net i skini poslednju stabilnu verziju (1.60).
Obavezno pre instalacije deinstaliraj postojeci XviD kodek (ako ga imas na masini).
[ commissar @ 03.12.2004. 15:31 ] @
Imao sam Gordian Knot , ali stariju verziju , sad sam skinuo i 1.60 . Kako se u njemu podesava codec ?
[ Voodoo @ 04.12.2004. 22:16 ] @
Ne Gordian Knot, nego Auto Gordian Knot. Nema podesavanja, sto je lose ako koristis DivX (posto ne mozes da namesti max kvalitet), ali je dobro za XviD (posto je on po defaultu namesten na maksimalni kvalitet).