[ milan_kol @ 02.12.2004. 18:23 ] @
| Zdravo!
problem je u sledecem: imam TEdit na formi, i u njega korisnik treba da unese samo jedan znak (to sam vec podesio, sa MaxLength) a taj znak treba da bude broj, (0,1,2,...9). Kako da isprogramiram da ako korisnik unese bilo sta sto nije broj, program izbrise taj broj i ostavi TEdit prazan? pokusao sam sa tedit.clear; ali to nista ne radi, uneti karakter ostane i dalje u teditu!
hvala na pomoci! |
[ Toxter @ 02.12.2004. 18:38 ] @
Ovako:
neka ti se taj edit zove: "editPolje".
Kada proveris da nije unet broj (recimo u OnKeyPress event-u)
odradis jednostavno: editPolje.Text = "" (prazan string).
[ ITman @ 02.12.2004. 18:46 ] @
Samo mala ispravka
edtPolje.text:='';
//znaci dva jednostruka navodnika bez razmaka
[ bancika @ 02.12.2004. 18:47 ] @
a sta ako pastuje iz clipboarda neki tekst koji sadrzi nedozvoljene karaktere?
[ Toxter @ 02.12.2004. 19:16 ] @
Citat: bancika: a sta ako pastuje iz clipboarda neki tekst koji sadrzi nedozvoljene karaktere?
Onda nek obradjuje OnChange event.
reci mi molim te smisao paste-ovanja jednog karaktera i to broja???
[ sasas @ 02.12.2004. 19:35 ] @
Citat: Toxter: reci mi molim te smisao paste-ovanja jednog karaktera i to broja???
bancika je u pravu. kad pravis user interface moras se zastititi od budala, a budale su tako inventivne.
ss.
[ milan_kol @ 02.12.2004. 21:46 ] @
nije problem to za pastovanje... to me ne zanima :) ovo je ipak programce za normalne ljude... inace, radi se o MasterMindu, samo sa brojevima umesto bojama :)
a ono sam takodje probao sa praznim stringom, ali nece, ni to ne radi :( ne znam sta mu je... zato i pitam na forumu... da imam jos neku ideju, primenio bih je, ali... nemam
imate li neko drugo resenje?
[ reiser @ 02.12.2004. 21:55 ] @
Pa trebalo bi da radi sa OnChange eventom i Clear metodom...
Code:
If (editPolje.Text[1] < '0') or
(editPolje.Text[1] > '9') Then
editPolje.Clear;
[ majstor_n @ 03.12.2004. 00:21 ] @
Koristi umesto TEDIT-a TSpinEdit, koji se nalazi u paleti Samples.
On ima svojstva kjima mozes da posedis broj karaktera, kao i min i max vrednost.
I sluzi za situacije bas kao sto je tvoja.
Pozdrav
[ bancika @ 03.12.2004. 00:27 ] @
ili napravi sarene ikonice koje oznacavaju brojeve...posto se radi o igrici lakse coveku da klikne na cifru nego da je kuca :)
[ dogriz @ 03.12.2004. 08:06 ] @
Code:
procedure TForm1.Edit1KeyPress(Sender: TObject; var Key: Char);
begin
if Key in ['0'..'9'] then
Key:=#0;
end;
[ milan_kol @ 03.12.2004. 22:18 ] @
Hvala, Dogriz, ovo je pomoglo! samo, sada se javlja jos jedan problem... kako korisnik da izbrise broj ako pogresi :) ne prihvata ni backspace, ni delete (sto je logicno). Kako da omogucim i upotrebu tih tastera. Dodao sam u OnClickEvent da selektuje sve sto je upisano u to polje, ali to bas i nije user-friendly po meni...
[ bancika @ 04.12.2004. 01:24 ] @
promeni u ['0'..'9', vk_back, vk_delete], mislim da su ti kodovi
[ milan_kol @ 04.12.2004. 22:17 ] @
e, evo skoro sam zavrsio Mastermind, samo treba jos da napisem kad korisnik pobedi, da mu program kaze da je pobedio. Ako hocete, mozete da skinete program sa [url]http://milankol.dzaba.com/mastermind/mastermind.zip[/url] bio bih zahvalan za sve sugestije, komentare, bilo sta sto moze da pomogne da se prepravi bilo dizajn (koji sam na brzinu skrpio) bilo sam program...
ps ima i nesto kao sifra, prikazuje kombinaciju! ko provali, svaka mu cast ;)
[ reiser @ 04.12.2004. 23:57 ] @
Forbidden... Probaj okaciti na neki drugi server
[ milan_kol @ 06.12.2004. 08:57 ] @
da li je mnogo da stavim ovde, na forum? ima oko 220 kb zipovano?
[ milan_kol @ 06.12.2004. 09:00 ] @
probajte da odete na milankol.dzaba.com, pa kad otvori, dopisite na kraj mastermind i otvorice folder u kome je igrica, a odatle probajte da skinete... ne znam na koji bi jos server mogao da stavim
[ milan_kol @ 08.12.2004. 13:11 ] @
[url]http://www.ptt.yu/korisnici/a/l/alekstrade/mastermind.zip[/url] to je za mastermind. Komentare saljite ili ovde na forum, ili na moj mail, [email protected]
hvala :)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|