Citat:
Znaci li to da ce ovaj LiteStep da spreci i da se startuje explorer kombinacijom Win+E, Rum komanda Win+R.
LiteStep omogućuje da jednostavno blokiraš sve ove kombinacije tastera.
U stvari u LiteStep imaš tamo neki tekst fajl u kom su definisane akcije, tipa:
WIN+E c:\bla\bla\explorer.exe
WIN+R "$RUN$"
itd.
Sve što je potrebno da uradiš jeste da staviš ; na početak svake od ovih linija čime ih pretvaraš u komentare. I onda kombinacije kao WIN+R jednostavno ne rade jer LiteStep nema definisano šta treba da uradi kad se pritisne WIN+R :)
U biti, ostaje ti da zabraniš CTRL-ALT-DEL što je jednostavno valjda kroz podešavanje u registriju ili pomoću gpedit.msc. A možeš i da jednostavno podesiš da korisnici ne mogu da pokreću Taskmgr.exe, dok administratoru ostaviš uobičajenu read/write/run dozvolu (za ovo ti naravno treba NTFS na disku).
Citat:
kao i to da se iz recimo Windows Explorera (koji moram da ostavim iz odredjenih razloga) otvori neki lokalni folder pa odatle startuje program, ili to samo menja shell?
Ako dozvoliš pokretanje Explorera onda korisnik može da radi sve što normalno može iz Explorera. Ali to nije problem.. jednostavno zabrani pristup određenim folderima ili izvršavanje određenih fajlova.
I pogledaj ovo, što bi mogao da koristiš (sa ili bez LiteStep):
http://www.beyondlogic.org/sol.../trust-no-exe/trust-no-exe.htm
Možda i LiteStep ima ovakvo podešavanje, nisam se dalje udubljivao u isti, pa pogledaj sam :)
Citat:
Znači ne želim da neko ima pristup Win exploreru, ne želim da neko ima pristup Internetu, ne želim da neko može da ubaci USB FLASH ili neki drugi deo hardvera i da iskopira neke podatke...
Mislim da će LiteStep odlično da ti posluži za ovo. Kako će korisnik da pristupi određenim fajlovima BILO GDE ako nema uopšte mogućnost da pokrene npr. Win Explorer, odnosno ništa osim onog što mu ti dozvoliš ???
Nema bre ništa. Nema :) Samo ono što ti dozvoliš. Lepo sam postavio screenshot, a sad ti vidi kako bi pokrenuo Windows Explorer da nisam ostavio opciju Run... Ako neko zna, daj bre da nam kaže.
Pazi, trebaš da računaš i na stvari tipa korisniku dozvoliš da koristi neki program, a ovaj ode na File->Save As u tom programu, pa onda vršlja po disku, pokrene aplikaciju sa diska... Naravno, ovo bi mogao da sprečiš kako sam već rekao - jednostavno koristi NTFS fajl sistem i možda dodatno ovaj gore programčić.. Pazi i na ono automatsko pokretanje programa kad se ubaci CD (isključi CD drajv u Device Manageru).
Internet? Pa instaliraj Zone Alarm i zaključaj komunikaciju sa mrežom. Dodatno podesi da ne daje nikakva obaveštenja. I gotova priča - jer u LiteStep jednostvno podešavaš da li ima Systray ili ne, što znači da korisnik neće ni znati da je Zone Alarm tu, niti može da mu pristupi. Ili jednostavno isključi mrežnu kartcu. Korisnik ne može da je uključi jer nema pristup ni Control Panelu niti bilo čemu drugom (Device Manager, itd).
Pogledaj LiteStep obavezno, mislim da će ti dosta pomoći. Kad lepo podesiš LiteStep i NTFS dozvole, čini mi se da 99% ljudi neće to moći da zaobiđe. Ako se i nađe neki pametan, jednostavno mu zabrani da fizički pristupa računaru i kraj priče (Lepo i uljudno čoveku kažeš kad se pojavi: "Aj mrš napolje!" :).
@Shadowed:
voleo bih da te vidim kako bi ti zaobišao zaštitu podešenog sistema sa LiteStep. Kad bi mi pokazao kako tačno bi ti to zaobišao, možemo da pričamo. Ovako, tipa kad kažeš: "može to da se zaobiđe ako si iskusan", a bez konkretnog primera, to se ne broji :) Instaliraj LiteStep pa pogledaj sam.