[ Mihailo @ 10.04.2002. 12:52 ] @
The x86 OS X Success Strategy

By Eugenia Loli-Queru - Posted on 2002-04-10 08:31:52

"For those of you who have been wishing for a copy of Apple's Mac OS X to run on your x86 PC, your wish may soon be granted if recent reports regarding graphics accelerator companies ATI and Nvidia are to be believed. It has been rumored that an x86 version of OS X exists somewhere deep within the confines of Apple Computer's software laboratories, although none of us mere mortals living outside the Cupertino campus truly know for sure." Read the rest of the editorial at OSOpinion.

http://www.osnews.com/


[ marko85 @ 12.04.2002. 00:32 ] @
Mihailo,
da li sam ja ovo dobro shvatio?
da se mozda moze imati Mac OS X na obicnom PC
predpostavljam da sada moze samo da radi na Macintosh kompjuterima?(prilicno sam siguran da je ovo tacno skoro 99%)
Samo da moze na obican PC to bi bilo super
[ Mihailo @ 12.04.2002. 00:46 ] @
Nisam još video da je neko poterao OS X bez Maca.
Ranije sam čitao nešto na ovu temu ali sad evo prvi put vidim nešto 'zvanično'.
Ako primenimo onu narodnu 'gde ima dima ima i v....' vozićemo OS X do kraja godine. Još kad bi naleteo jedan G4 .. :)
[ Mihailo @ 21.07.2002. 01:49 ] @
Apple To Consider x86 After MacOSX Transition Done

By Eugenia Loli-Queru, submitted by claudio - Posted on 2002-07-20 00:19:30

"Apple CEO Steve Jobs said this week that his company would consider moving to Intel chips, but that he would wait until at least 2003 because the transition to Mac OS X was more important. But with the speed of Power PC hardware increasingly falling behind Intel's chips--The Pentium 4 will hit 3 GHz this year--Apple would be wise to do a bit of research. I recommend AMD's upcoming 64-bit Opteron, which will give Apple a technological leg up on Windows and, perhaps, offer them Windows compatibility through the Opteron's full compatibility with 32-bit x86 code. Come on, Apple: Do the right thing." Read the blurb on WinInformant. Read more for a short commentary.

http://www.osnews.com/
[ random @ 21.07.2002. 07:18 ] @
Potpuno sam siguran da je moguće (i čak isplativo u smislu programerskog vremena) da Apple portuje Mac OS X na x86. Jezgro (Darwin) -- da ne kažem kernel -- već trči sasvim fino na Intelu, još je potrebno da se portuje Aqua GUI i pripadajući API-ji (Carbon, Cocoa, ili kako se već zovu...).

Pitanje je samo, kao što je autor članka lepo primetio, da li će Apple dozvoliti da OSX trči na bilo kojoj hardverskoj konfiguraciji osim njihove tj. njihovog strateškog partnera. Nije teško modifikovati hardver i OS tako da ne rade jedno bez drugog, tako da bi moglo da ispadne da ćemo na kraju ipak morati da ispljunemo nekih par hiljada evradi za Mac na PC-ju.

Što bi rekli slepci, videćemo.
[ MrNo @ 13.08.2002. 20:44 ] @
Sve je to zato sto motorola nije u stanju ili nece da napravi brzi cip. Ali postoji mogucnost da umesto Intela Apple pocne da koristi novi IBM-ov cip koji je 64 bitni i koristi vector engine vrlo slican motorolinom alvitecu. Apple hardver je skup zato sto i motorola nece da spusti cene. Mislim da bi isto tako cene pale kada bi se prebacili na IBM-ove cipove, a i PPC je bolji od Intela :)
[ srki @ 14.08.2002. 00:42 ] @
Na duze staze bi im se isplatilo da portuju OS X jer kada bi za par ili vise godina stekao mnogo pristalica onda pocnu polako da prvo izbacuju update samo za Mac pa sa zakasnjenjem za PC i slicno. A i mislim da bi naterali motorolu da spusti cene a i mogli bi fino da zarade. Microsoft je i poceo da zaradjuje ogromne pare sa dosom i windowsom. Ipak u prodaji hardvera su mnogo veci troskovi a u prodaji softvera su samo inicijalni da se proizvede to a posle je mnogo jeftinija proizvodnja (cd-ovi, nasminkane kutijice i slicno)...
[ MrNo @ 17.08.2002. 19:07 ] @
Ne mislim da bi oni nesto profitirali, zato sto je Apple uglavno hardver reseler. Mislim da bi im ugovor sa IBM-om bio mnogo bolji nego da se prebacuju na novu platformu. Ustvari Apple je u pocetku i bio na x86 pa su se onda prebacili na PPC.
[ iceboy @ 06.10.2003. 10:30 ] @
nalazio sam pre negde peticiju na netu za portovanje osx na pc. ne znam koliko se stiglo sa tim, ali ko voli nek' izvoli (potrazi)