[ igordraganovic @ 06.12.2004. 19:16 ] @
Prilikom promjenje rezolucije ekrana u mandraku 10.1 prihvatio sam da prihvatama promjenu i doslo je do restarta i vracanja linuksa iz grafickog okruzenja KDE u comand promt vjerujem da znate na sta mislim.Sada kad kod palim svoj kompjuter nikako nemogu da udjem u graficko okruzenje vec sam stalno u tom tex modu logovan kao root.Sta je potrebno upisati da izadjem iz toga.Predpostavljam da sam izabrao rezoluciju koju moj monitor ne moze da podrzi.

Molim za pomoc.
[ Not now, John! @ 06.12.2004. 19:22 ] @
Pogledaj parametre koji se proslijeđuju kernelu u lilo.conf ili grob.conf (menu.lst).
Takođe, pogledaj /etc/inittab fajl. U njemu bi trebalo da stoji:
Code:
id:5:initdefault:
...
x:5:respawn:/opt/kde/bin/kdm -nodaemon

ili
Code:
id:4:initdefault:
...
x:4:respawn:/opt/kde/bin/kdm -nodaemon

Međutim, najvjerovatnije je da X server nije dobro podešen i ne može da se pokrene.
[ malisha @ 06.12.2004. 19:57 ] @
proveri rezoluciju, refresh rate (horizontal i vertical) i "dubinu" rezolucije... ovo poslednje NEMOJ stavljati da bude 32bit... znaci samo 24bit..

a po ko zna koji put... NEMOJ SE LOGOVATI KAO ROOT!! znaci kreiraj user-a i loguj se kao taj user.... a ako treba promena.. KDE ce te sam pitati za ono za cega ti treba root privilegija, a uvek mozes da otvoris konzolu i tamo se ulogujes kao root i uradis izmene koje ti trebaju...
[ igordraganovic @ 06.12.2004. 21:08 ] @
Ja uopste nemogu da se logujem u bilo kakvo graficko okruzenje niti me sta sistem pita jednostavno kada god upalim komp. nalazim se u tex modu ulogovan kao root.
Sta dalje uraditi konkretno.
[ BytEfLUSh @ 06.12.2004. 21:51 ] @
Jesi probao da ukucaš "kdm" kad ti digne sistem?

Inače, ne treba da izađeš iz "text mode" nego treba da uđeš u grafičko okruženje. Nije isto :)
[ EArthquake @ 06.12.2004. 22:04 ] @

probaj sa komandom startx
ako nece da se upali x onda si nesto zeznuo
probaj sa xf86config programom ako MDK koristi Xfree ili
xorgconfig ako koristi xorg pa vidi
[ Miroslav Ranković @ 08.12.2004. 18:17 ] @
ili drakconf. Mislim da ce mu tako biti lakse... Ne?