[ jera @ 06.12.2004. 19:34 ] @
Treba mi ms-dos, gde da ga downloadujem??
[ Milos Stojanovic @ 06.12.2004. 21:07 ] @
ufff... pretpostavljam da ti treba za WinXP.
Ako ti treba čist, pravi, 100% pure MS-DOS 6.22, onda imaš dve solucije, zavisi za šta ti treba, i šta ti je lakše:
1) Napraviš dual-boot WinXPa i MS-DOSa (pretraži forum, bilo je zilion tema o tome)
2) Instaliraš neku virtuelnu mašinu, npr. Virtual PC, ili vmware, pa na nju instaliraš samo MS-DOS.

Ako ti je dovoljna i neka emulacija DOSa, možeš da probaš npr. DOSBox (http://dosbox.sourceforge.net) koji se sa najmanje muke instalira i podešava. Ali to nije "pravi" MS-DOS

Inače ako ti treba SAMO MS-DOS, onda zaboravi šta sam pisao i skini image MS-DOS 6.22 recimo odavde
[ jera @ 06.12.2004. 21:24 ] @
Ja sam hteo da instaliram Turbo pascal 7.0 pa mi jee trazio ms-dos, koji sada skidam!
[ jera @ 06.12.2004. 21:25 ] @
Nesto nece, skinuo sam verziju 5, ali trazi mi flopi disk koji nemam, jel moze bez toga?
[ BytEfLUSh @ 06.12.2004. 21:53 ] @
Citat:
jera: Ja sam hteo da instaliram Turbo pascal 7.0 pa mi jee trazio ms-dos, koji sada skidam!

??????????

Kao prvo, jel znaš ti šta je MS-DOS?
Kao drugo, šta tačno prijavi TP? Zašto neće da se pokrene?
[ Milos Stojanovic @ 06.12.2004. 22:06 ] @
verovatno je problem sa autoexec.nt ...
[ BytEfLUSh @ 06.12.2004. 22:25 ] @
Ajoj...... Neka bude bilo šta, samo ne to!!!

Inače, da pojasnim dečku oko MS-DOS-a: MS-DOS ti je operativni sistem, teško da ćeš to znati instalirati.... Pogotovo ako još nameravaš da i XP zadržiš...
[ Bojan Basic @ 06.12.2004. 23:16 ] @
Citat:
trooper:
Ako ti je dovoljna i neka emulacija DOSa, možeš da probaš npr. DOSBox (http://dosbox.sourceforge.net) koji se sa najmanje muke instalira i podešava. Ali to nije "pravi" MS-DOS

Ja sam na prvi pogled mislio da je ovo super stvar ali onda sam shvatio da na mojih 1.7 GHz može da izgura nekih 15-tak MHz. Podešavao sam sve opcije, našao gomilu tutorial-a i patch-eva i još koječega, ali ništa. Mislim da ovaj program treba još mnogo da se usavršava pre nego što postane iole upotrebljiv.
[ Milos Stojanovic @ 07.12.2004. 00:05 ] @
Slažem se. Zato sam i pitao za šta mu treba. Ako su u pitanju starije igrice (iz doba 286, 386) onda jače ni ne treba. Čak nekada poželiš i da smanjiš broj CPU cycles.
Mada za Turbo Pascal ništa od ovoga ne treba (bar kad sam ja probao zadnji put TP, a to je bilo na XP bez SP-a), tako da nema potrebe za daljom diskusijom

p.s.
@BytEfLUSh
ne brini, autoexec.nt je sad u FAQu :) valjda nece biti ponovo navala tih pitanja.
[ henrik @ 07.12.2004. 00:35 ] @
Ako je u pitanju nešto starije, najbolja solucija ti je da odradiš boot disketu (idi na www.bootdisk.com i skini lepo boot za koji god hoćeš OS), gurneš je u mašinu, restartuješ, i eto DOSa.
[ defufna @ 07.12.2004. 14:53 ] @
evo linka http://newdos.yginfo.net/msdos71/ tu imas sve od instalacije dosa preko bootabilnih disketa i sve do bootabilnih DOS iso image-a,mislim da ti boot cd najbolje resenje,osim ako ti nije paralelno potreban i win.. dakle uzmes iso narezes ga na cd, i posle samo dorezes program koji oces da teras u dosu i to je to.. sa klasicnom boot disketom mozes imati problema ako ti je disk NTFS, mada na tom sajtu navodno postoje i boot diskete sa drajverima za pristup ntfs-u kako to radi stvarno ne znam..
[ Goq @ 09.12.2004. 11:10 ] @
Nabavi besplatan emulator dosa "DOSBox v0.63". Mene je odusevio, sljakaju prastare igre sa sve zvukom usred XP-a.