[ vvuksa @ 07.12.2004. 22:35 ] @
Posto sam pokusao da ugradim prijatelju novi HDD (Maxtor 80GB) naisao sam na niz poteskoca. Jednostavno nece nikako da ga "nadje". Probao sam sve moguce i nemoguce varijante sa jumperima, zamenom kablova...Jednostavno BIOS ga ne vidi!!!Radi se o asus-ovoj ploci v3000zxtv ima jos neku oznaku p2l-b7 ako vam znaci. Cini mi se da se radi o PII. Ako neko ima neku ideju neka pise...
[ BytEfLUSh @ 07.12.2004. 23:14 ] @
Flash-uj BIOS. Inače, ako namerava da vidi taj HDD kao sekundarni, tj. da ne diže sistem sa njega, onda ni ne mora da ga prepozna u BIOS-u. Pod uslovom da koristi XP....
[ sadux @ 08.12.2004. 03:21 ] @
Skini HARD i pogledaj kako su namesteni dzamperi.(primarni ili secundarni)E sad kad to pogledas na slicici na Hard onda ih namesti da budu MASTER i u BIOSU namesti da ti prijavljuje bas kao MASTER i to je to..Ajde javi jesi li namestio ili ako te nesto nisi razumeo od ovoga..
[ magnetoid @ 08.12.2004. 08:47 ] @
Pazi sad ..

1. proveri na drugoj mashini jel hdd ispravan
2. proveri kablove i jumpere

ako se ispostavi da je ok

onda je najverovatnije problem u bios-u
Starije ploche ne prepoznaju nove hardiskove.
treba da fleshujesh bios. Ili da uzmesh novu plochu ako fleshovanje ne uspe.

to bi trebalo da bude to ..

[ vvuksa @ 08.12.2004. 09:00 ] @
Vec sam u uvodnoj poruci napisao da sam probao sve sa dzamperima i kablovima i ne funkcionise. Posto mora da bude MASTER nema nista ni od XP-a.Jedino preostaje flash-ovanje BIOS-a ili nova ploca. Za prvo nikad u zivotu nisam cuo. Ajde nek mi neko objasni kako se to radi i sta postizem time.
[ mrki @ 08.12.2004. 10:17 ] @
Pod flush-ovanjem se podrazumeva ucitavanje novije verzije softvera citaj BIOS U CMOS memoriju neki je zovu i NVRAM.
Sa novijom verzijom BIOSA tvoj disk ce biti vidljiv. U vecini slucajeva noviju verziju BIOS-a mozes da pronadjes kod proizvodjaca ploca. Svakako bi trebalo procitati ako se vec upustis u ovo postupak kako da...za pocetak pogledaj:
http://www.pcguide.com/ref/mbsys/bios/compCMOS-c.html
[ vvuksa @ 08.12.2004. 10:59 ] @
Hvala Mrki,probacu to tokom dana pa cu javiti da li sam uspeo.
[ b A n e @ 09.12.2004. 23:29 ] @
Citat:
mrki: Pod flush-ovanjem se podrazumeva ucitavanje novije verzije softvera citaj BIOS U CMOS memoriju neki je zovu i NVRAM.
Sa novijom verzijom BIOSA tvoj disk ce biti vidljiv. U vecini slucajeva noviju verziju BIOS-a mozes da pronadjes kod proizvodjaca ploca. Svakako bi trebalo procitati ako se vec upustis u ovo postupak kako da...za pocetak pogledaj:
http://www.pcguide.com/ref/mbsys/bios/compCMOS-c.html

Naravno ukoliko postoji novija verzija ,ali pre ce biti da ta ploca ne podrzava hdd od 80GB...
[ BytEfLUSh @ 10.12.2004. 01:06 ] @
Misliš BIOS ne podržava?

Na šta konkretno misliš kad kažeš "ploča"? Čipset?
[ vvuksa @ 10.12.2004. 06:19 ] @
Sve sto ste napisali sam probao i N I S T A!!! Najnoviji bios je iz avgusta '98...U svakom slucaju hvala jos jednom svima. Ipak ce morati nova ploca da se kupi.