[ markom @ 08.12.2004. 10:23 ] @
Ova tema će se baviti diskusijom o ADSL servisu u ponudi Telekoma Srbija. Molio bih sve učesnke da se drže veoma jednostavnih pravila za diskutovanje na ovoj temi:

1. Da, znamo da je Telekom Srbija monopoolista i sve što uz to ide. Nema potrebe ovo ponavljati po hiljaditi put.

2. Držite se teme, a to je ADSL. Odnost drugih provajdera i Telekoma je irelevantnan za ovu temu. Za to postoji mnoštvo tema na ovom i drugim forumima.

3. ADSL još uvek nije zvanično u ponudi, čim bude, neko će objaviti relevantnu informaciju sa Telekomovog Sajta ovde. Do tad, verovatno niko od učesnika ne zna ili ne sme da kaže ništa drugo. Nemojmo se baviti rekla-kazala informacijama.

Marko.
[ tdjokic @ 08.12.2004. 10:35 ] @
A zasto su nas onda vukli za nos, da se javljamo kao zainteresovani za ADSL "pocetkom oktobra" kad nista nisu znali? Bar da kazu ono sto su takodje obecali - tehnicke mogucnosti instalacije za pojedine telefonske brojeve. "Sve je isto, a ni ADSL-a nema"!
[ Veljko @ 08.12.2004. 16:05 ] @
To su uradili pojedini provajderi u nadi da će prigrabiti što više korisnika i ako su znali da neće skoro moći da pružaju usluge ADSL-a preko Telekom-ove infrastrukture.

Ova diskusija će morati da sačeka malo pošto Telekom još uvek ne nudi usluge ADSL-a.

[ Gojko Vujovic @ 08.12.2004. 17:52 ] @
Te informacije na benchmarku sam u stvari ja prvi izneo na ES-u. Podložne su korekciji naravno, pošto je ovo insider informacija iz telekoma a finalna ponuda kao što znamo još nije izneta. Mada je ova dosta verovatna, barem tako kažu.

Evo i tačno poruke gde sam to pisao:
http://www.elitesecurity.org/poruka/516743

A i na benchmarku je već bila jedna starija tema koja je citirala tekst sa te poruke. Bez linka ka izvoru, naravno.
[ Joker @ 08.12.2004. 18:45 ] @
Da, video sam tu temu sto si ti napisao, ja nisam dobro napisao prethodni post, akcenat nije trebao da bude na cenama nego:
Dakle od danas se prave Ugovori za provajdere.
[ Ivan Dimkovic @ 08.12.2004. 19:19 ] @
Ovo je jos jace:

Citat:

Sezam je prvi trazio i uzimaju 100 portova.

Mislim da toliko portova treba za moj komsiluk ovde... ccc

[ Gojko Vujovic @ 08.12.2004. 19:29 ] @
Sa ovakvim cenama biće problem i to prodati. Za sto instaliranih moraš cirka 1000 firmi da kontaktiraš, ili da one kontaktiraju tebe. Kućni korisnici 1%. Penetracija najbržeg i najmodernijeg pristupa internetu ADSL-a u Srbiji 2017te čitavih 1‰.
[ boki @ 08.12.2004. 22:51 ] @
Ma u ovoj zemlji je vrlo popularno da uzmu i sisaju malu kolicinu korisnika koji moraju da uvedu nego da posteno naplate vecoj kolicini korisnika, veci im je profit. Naravno mi nemamo jedini lek za to: Konkurenciju.

Ako bre produze monopol telekomu ES mora da organizuje izlazak na ulice
[ Mister Big Time @ 09.12.2004. 02:46 ] @
Sta reci osim da se ne cudim :)

Sto neko rece, 2017-te cemo mi i dalje kuckati dial upom. I to nam je mnogo. Treba kamen u glavu. Sto nas NATOvci nisu sve pobili 1999, nego ovako da se mucimo.
[ mca @ 09.12.2004. 16:50 ] @
Citat:
Mister Big Time: Sta reci osim da se ne cudim :)

Sto neko rece, 2017-te cemo mi i dalje kuckati dial upom. I to nam je mnogo. Treba kamen u glavu. Sto nas NATOvci nisu sve pobili 1999, nego ovako da se mucimo.

Dobro bre ljudi, i ja volim internet, ali ima u zivotu jos po necega.
Dobicemo kad tad i adsl i drugo, ne zato sto telekom odluci ili ne, nego zato sto to tako ide.

Ko da nekom zivot zavisi od interneta.
[ BytEfLUSh @ 09.12.2004. 17:12 ] @
Citat:
mca: Dobro bre ljudi, i ja volim internet, ali ima u zivotu jos po necega.

Na primer? :)

Citat:

Hmmm...... Pa..... Meni?
:)

Ajmo bez takvih prozivki - jasno je da svi koji učestvujemo u ovoj temi ŽELIMO da pristupamo preko ADSL-a i smatram da nema potrebe za takvim komentarima.
[ Gojko Vujovic @ 09.12.2004. 17:34 ] @
Može li neko iz Telekoma da objasni zašto je izabrano radius rešenje takvo kakvo je?
[ ADSL-ovac @ 09.12.2004. 18:00 ] @
Citat:
mca: Dobro bre ljudi, i ja volim internet, ali ima u zivotu jos po necega.
Dobicemo kad tad i adsl i drugo, ne zato sto telekom odluci ili ne, nego zato sto to tako ide.

U pravu si 100% !!! Bice ADSL pre ili kasnije, sa vremenom ce pasti i cene.Pa sve sto se odmah pojavi to je u pocetku i skupo
[ Vranac @ 09.12.2004. 18:03 ] @
Citat:
mca: Ko da nekom zivot zavisi od interneta.

Meni zavisi zivot od interneta i dobre (brze) konekcije, jer bez nje ne mogu da radim
[ Gojko Vujovic @ 09.12.2004. 18:12 ] @
Pa ADSL postoji već godinama, nisu ga sada izmislili. Zašto mora da bude skup?
[ markom @ 09.12.2004. 18:18 ] @
Gojko... Ne mistifikuj stvari. Ako nešto pitaš, onda lepo objasni šta pitaš...

Šta je značilo ono RADIUS pitanje? Kakvo je RADIUS rešenje izabrano, pa ti ne odgovara?

Inače, skupo je zato što je oprema skupa. Svaki novi servis košta više u početku.

Nekad si stvarno gori od Telekomove ekipe sa prozivkama...

Marko.
[ Dzivdzan @ 10.12.2004. 09:29 ] @
Kod nas je sve komplikovano.
Kako to da Bugarski Telekom nudi ADSL za 20Evra od samog pocetka, mislim da je brzina 256kbits BEZ OGRANICENJA DOWNLOADA a nasi ne mogu???

Cela ova prica je vidjena u drugim zemljama pre 3-4 godine, sto ce reci da se zna kako sve funkcionise, sta treba raditi, a sta ne treba.

Citat:
markom:

Inače, skupo je zato što je oprema skupa. Svaki novi servis košta više u početku.

Marko.

Sto se tice opreme, ona moze da se otplati za 2-3 meseca koriscenja prikljucka. Znaci BUSINESS CASE POSTOJI i veoma je jednostavan.

[ covek_iz_senke @ 10.12.2004. 13:08 ] @
copy/paste sa beotel foruma....

...Pre neki dan raspravljamo na fax-u (elektro) asistent i mi studenti: 1.nasi linkovi ka inostranstvu daleko su manji nego sto je potrebno da bi se na adsl prikljucili svi zainteresovani (ima nas)! 2.postoji usko grlo izmedju 95% nasih centrala koje se moze resiti samo postavljanjem direktnih vodova i optickih kablova (HA,HA mozda 2008 ili 2010)! 3.preko 80% nasih centrala nema dslam
Zakljucak: za sve gore navedeno potrebno je vise meseci (u Srbiji mozda godina) rada i poprilicno ulaganja. Kako stvari stoje Telekomu ce biti produzen monopol (KO ZNA DO KAD) tako da sve mozemo da zaboravimo! Ovo govorim u ime vecine nas smrtnika sirom Srbije, sto se tice malog broja sretnika u Beogradu cije centrale se nalaze na kicmi vodova, pa MOZDA to sve uskoro proradi i MOZDA ce da radi lapo dok vas je malo ali poznajuci sve slicne projekte u nasoj zemlji nesto bas nisam siguran! I naravno UVEK je tu Telekom da nesto zajebe!...

Sta vi mislite o tome?
[ tdjokic @ 10.12.2004. 14:48 ] @
DZIVDZAN je u pravu, o tome lupam celo vreme - 20E, pa idemo napred, inace - mrak i to tezak, pretezak. Nego, idem na onu drugu temu da vidim sta je to novo na T sajtu.
[ covek_iz_senke @ 10.12.2004. 14:58 ] @
Evo novosti i na telekomovom sajtu :)

Usluga brzog pristupa Internetu korišćenjem ADSL tehnologije

“Telekom Srbija” a.d. počinje sa uvođenjem nove usluge namenjene malim i srednjim biznis korisnicima, kao i rezidencijalnim korisnicima, pod nazivom Usluga brzog pristupa Internetu korišćenjem ADSL tehnologije. U početnoj fazi, usluga će biti dostupna samo pretplatnicima u Beogradu a tokom 2005.godine i pretplatnicima u Novom Sadu i Nišu, i pružaće se preko Internet Servis Provajdera.

Usluga omogućava stalan pristup Internetu preko postojećeg klasičnog telefonskog priključka, uz istovremeno korišćenje Interneta i telefonske usluge. U ponudi se nalaze tri vrste paketa u zavisnosti od digitalnih protoka: 256/64 kb/s, 512/128 kb/s i 768/192 kb/s za preuzimanje/slanje podataka respektivno.

Samo sto opet nema cena!!!

Ma moramo da ih stisnemo malo!!!

[ Mihailo @ 10.12.2004. 15:02 ] @
Ma kakvih 20e, niko tamo nije lud. Telekom bira marketing koji će im doneti najviše prihoda - njima se nigde ne žuri. Čak i da padne monpol (što je sumnjivo) i dalje će samo Telekom da poseduje resurse (infrastrukturu), bar jedno (ne tako kratko) vreme. Dakle imamo situaciju 1) nema konkurencije 2) potrebe tržišta su velike 3) tražište (potencijalno, trenutno Beograd i možda još nege) dobro poznaje proizovd 4) tržište je ograničeno (tehnički) - ne znam tačno, pretopostavljam da Gojko u pravu za par %) 5) dovoljno klijenata je spremno da plate tu cenu 6) imaju zaštitu države - nema opasnosti da bi u skorije vreme konkurencija mogla da ugrozi pozicije

Ja da sam direktor Telekoma - radio bih isto. Ako treba da kukate na nekoga, to je Vlada. Telekom se brine o svom profitu, a Vlada (i ostala jajca) treba da se brinu o razvoju.
[ djricky @ 10.12.2004. 15:14 ] @
kratko:

veoma ljubazna devojka na 9813 mi upravo rece da je sve to jos uvek u pripremi i da joj se javim oko Nove godine...

ps. imala je tako sladak glasic...
operator br.10

jel zna neko gde je ovaj call centar????!!??
[ Slobodan Miskovic @ 10.12.2004. 15:17 ] @
offtopic:

@djricky

To je 100% bio neki generisani glas....verovatno imaju i verziju za ribe...sladak muski glas...
Ma to je sve u funkciji ulizivanja korisnicima....
[ Gojko Vujovic @ 10.12.2004. 15:30 ] @
Stigli su ugovori kod provajdera. Dampovane cene za one koji uzimaju
internet link od Telekoma, dranje ostaje za provajdere koji bi to preko
vozili preko svojih linkova.

Nize su cene nego u poslednjem predlogu, navode se i brojevi nekih
odluka kojim su one korigovane.

Za sada toliko, ima 10 strana ugovora, pa treba sve to rastumaciti.

Uglavnom ugovor je odlican. Po Telekom.
[ ADSL-ovac @ 10.12.2004. 15:38 ] @
Citat:
Gojko Vujovic: Stigli su ugovori kod provajdera. Dampovane cene za one koji uzimaju
internet link od Telekoma, dranje ostaje za provajdere koji bi to preko
vozili preko svojih linkova.

Nize su cene nego u poslednjem predlogu, navode se i brojevi nekih
odluka kojim su one korigovane.

Za sada toliko, ima 10 strana ugovora, pa treba sve to rastumaciti.

Uglavnom ugovor je odlican. Po Telekom.

Gojo, daj nam samo neke odredbe o cenama, ne trezimo da nam preneses ceo ugoovr!!!
[ Calibra 4WD @ 10.12.2004. 16:22 ] @
Gojko ajde daj info kao prosli put,tj sta je promenjeno od cena i uslova?
Jel se zna kada ce poceti prodaja preko provajdera?
[ jc denton @ 10.12.2004. 16:22 ] @
Citat:

Ja da sam direktor Telekoma - radio bih isto

Hm. Ne verujem da bi znao da radis to. Sve dok ne budes na tom mestu ne mozes da znas. VELIKE firme su nesto drugo u odnosu kad ja i ti sednemo i pricamo: "sto je to tako, kad je ovako logicno".
[ Mihailo @ 10.12.2004. 18:34 ] @
Vidi, ne izmišljaju oni toplu vodu - samo primenjuju već poznate i razrađene strategije. Imaš određene uslove na tržištu i prema njima gradiš strategiju - a u ovom slučaju je prilično jasno zašto Telekom pravi ovakve strategije, ako sagledaš stanje (neregulisani monopol)i pretpostaviš neke scenarije (ulazne barijere posle zvaničnog ukidanja monopola). Meni se čini prilično verovatno da Telekom ima jake garancije da neće imati konkurenciju u skorije vreme, pa se zato i ponaša ovako. Nije bitno da li je ta garancija zasnovana na zakonu ili na dogovoru uticajnih faktora. Da ne idem previše offtopic, možemo na nekoj drugoj temi da glabimo o marketing strategijama i koja bi donela najveći profit u ovakvim uslovima.
[ jc denton @ 10.12.2004. 18:43 ] @
Nisi citao izmedju redova. _Politika_ je ukljucena u sve to, kao i u svim velikim firmama kao sto je Telekom. To je ono sto je nelogicno.
[ MyWay @ 10.12.2004. 21:00 ] @
Citat:
jc denton: Nisi citao izmedju redova. _Politika_ je ukljucena u sve to, kao i u svim velikim firmama kao sto je Telekom. To je ono sto je nelogicno.

Ode tema lagano u OT (kao i mnoge pre)...
Svejedno moram da pitam a zašto je nelogično???
[ jc denton @ 10.12.2004. 23:46 ] @
He :)

Nelogicni potezi Telekoma sa stanovista obicnih korisnika, a ne nelogicno sto je i politika ukljucena. Na to sam mislio.
[ Ivan Dimkovic @ 10.12.2004. 23:50 ] @
OT, ali i MyWay i JC su u pravu..

U principu - svaka firma ima svoju politiku, ali na zdravom trzistu gde postoji konkurencija napreduje samo onaj ko uspe da opstane i ponudi dobar odnos cene i kvalieteta usluge.

Tako da za krajnjeg korisnika u deregulisanom trzistu politika neke firme nije stvar oko koje treba da razmislja - treba samo da ode na "price watch" i izabere sta je za njega najbolje, a politiku firmi ce upravo da kroji njegov izbor :-)
[ Mihailo @ 11.12.2004. 01:03 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:ali na zdravom trzistu gde postoji konkurencija

Ali na Marsu gde žive marsovci ... :o)
[ tdjokic @ 11.12.2004. 02:05 ] @
Cene u Makedoniji, poslao ljubazni kolega sa ES-a, Dalibor Sojic:

"Ima tri paketa:

1. Home (svi ga koriste) Cena Instaacija 6000 denara +
pretplata mesecno 3000 denara (denar/dinra priblizno
1)

Ako napravis ugovor za 2 godine pada pretplata na 2000
mesecno.

Ima neka kampanja (mislim da je zavrsila) koju sam ja
iskoristio. Instalacija (adsl bridge) + prvi mesec,
besplatno.

2. Biznis, dva paketa, mnogo vise se placa.

Detaljnije informacije mozes da pogledas
http://www.adsl.com.mk"

To nije na Marsu! Verujem kolegi, inace - bicu iskren - mislio sam nekako podsvesno "Makedonija? ADSL? Ma, kakvi!" a ljudi vec imaju! Polako postajem besan na samog sebe!

http://www.adsl.com.mk - vrlo simpatican sajt! Prijatno sam iznenadjen. Svidja mi se paralelan prikaz - poredjenje ADSL, ISDN i Dial-up otvaranja nekog sajta.
[ pailhead @ 11.12.2004. 08:58 ] @
albanija, bugarska? bosna ima ali je bezobrazno skup, za rumuniju ne znam...
[ legend @ 11.12.2004. 09:36 ] @
da li reciomo kod adsl-a mogu istovremeno da koristim i down stream i up stream? recimo sa paketom od 256kbps(npr.downloadujem ~30 Kb/s), dok istovremeno uploadujem 64kbps (npr. ~7 Kb/s)......nadam se da me razumete.......
[ pailhead @ 11.12.2004. 12:20 ] @
naravno
[ legend @ 11.12.2004. 12:44 ] @
naravno moze, ili naravno razumes... :)))

znaci recimo teoretski ako neko nesto downloaduje od mene, a ja NE koristim download, da li je on ogranicen na samo tih 64kbps...?
[ Slobodan Miskovic @ 11.12.2004. 12:55 ] @
Citat:
Cene u Makedoniji-(denar/dinra priblizno
1)

Samo sto je u Makedoniji 1 EUR = 63.7864 MKD , a 1 MKD = 1.24304 CSD
[ markom @ 11.12.2004. 12:58 ] @
@legend: Da.

Marko.
[ Ivan Dimkovic @ 11.12.2004. 13:05 ] @
Uz malu napomenu da download kozumira i malo upstream linka za kontrolne pakete i sl... tako da neces imati pun 64 Kbit/s upload ako zaposednes 256 Kbit/s download, ali ce razlika biti mala (verovatno ne vise od 1-2 Kbit/s).

[ tdjokic @ 11.12.2004. 13:36 ] @
Citat:
STELLANOVA: Samo sto je u Makedoniji 1 EUR = 63.7864 MKD , a 1 MKD = 1.24304 CSD :)

Dobro: 2000 MKD = 2500 SCD = 32 E, to jos uvek lici na nesto. Ja na dial-up ubijem oko 2000 dinara mesecno za daleko manji protok i brzinu i stalno se svadjamo oko telefona!
[ pixelmania @ 11.12.2004. 16:42 ] @
mhm... a da li ce biti mozda neka tarifa po kolicini skinutih podataka (kao sto se tarifira npr. GPRS)?
[ legend @ 11.12.2004. 17:34 ] @
verovatno ce biti i jedno i drugo.

neki nagovestastaji, nezvanicni doduse, govore da ce verovatno biti i FLAT varijante. naravno da ce isto tako biti i LIMIT varijanti za korisnike koji ili ne mogu da plate buduce cene ili im ne treba neograniceni pristup net-u. u svakom slucaju ocekujmo i jednu i drugu varijantu.

pozdrav...
[ cvele @ 13.12.2004. 08:59 ] @
Najnovija vest na sajtu Telekoma:
"Telekom Srbija” a.d. počinje sa uvođenjem nove usluge namenjene malim i srednjim biznis korisnicima, kao i rezidencijalnim korisnicima, pod nazivom Usluga brzog pristupa Internetu korišćenjem ADSL tehnologije. U početnoj fazi, usluga će biti dostupna samo pretplatnicima u Beogradu a tokom 2005.godine i pretplatnicima u Novom Sadu i Nišu, i pružaće se preko Internet Servis Provajdera...."

Ali i ovo je samo zamajavanje kako bi se prikrila sporost i nesposobnost, po procenama provajdera nema nista od ovoga bar do proleca...
veshto se iz vesti nigde ne vidi kada ce stvarno poceti - nisu zapravo nista rekli.
[ vuki68 @ 13.12.2004. 10:01 ] @
Mislim da se varas! telekom je ISP dostavio vp.cene i uslove.Koliko sam obavesten bice vrlo uskoro!!!
Koji je tvoj interes za skeptizam?
[ markom @ 13.12.2004. 11:51 ] @
Vuki, no hard feelings, ali ti si još 2003. rekao "adsl samo što nije", takođe iz pouzdanih izvora. Sudeći po rezultatima, ti tvoji pouzdani izvori su pouzdani taman koliko i gledanje u pasulj ...

Marko.
[ svilen @ 13.12.2004. 13:36 ] @
Ajte budite malo pozitivni u svemu ovome :)

Ma salim se kakva pozitivnost :)

Mi kakve smo srece jos ce nas i neki meteor pogoditi a necemo ni dobiti ADSL.

No jedna dobra stvar je ta sto je ADSL neizbjezan i on ce kad tad doci i kod nas makar ga i nasa deca docekala ali ce doci.
[ boki @ 13.12.2004. 13:46 ] @
Mojoj deci tesko da ce ADSL biti dovoljan... do tada ce verovatno
100mbps biti kao sada modem :)
[ Dzivdzan @ 13.12.2004. 15:19 ] @
U sustini i nije tako lose. U Grckoj se jos uvek kupuju ISDN portovi ;)

[ Mio_1 @ 14.12.2004. 16:19 ] @
Nisam previse fasciniram ovim uvodjenjem ADSL-a,
ali sam iz ciste radoznalosti nazvao telekom da se
raspitam, jer je ipak zvanicno obavestenje postavljeno
na sajt.

Medjutim, odgovor koji sam dobio je tako glup da
me je u momentu prestalo svako interesovanje.

Naime, teta na centrali, koja je mojim pitanjem zbunjena
da je mene bilo sramota, a ne nju, je odgovorila da ce ADSL
poceti KAD TO ZAZIVI?!!!!

No comment.
[ abstractee @ 15.12.2004. 14:01 ] @
Ovo bi trebalo da bude pozitivna vest:

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=398087
[ MyWay @ 15.12.2004. 19:26 ] @
;)
...bi trebalo, ali nije baš tako:
Citat:
...kaže Rodić dodajući da "u urbanim sredinama niko neće da razvlači paralelne žice kako bi se izborio za korisnika, ako kvalitetna žica od centrale do pretplatnika već postoji, niti bi ijedan korisnik pristao da mu svaki novi operator "štemuje" zidove i niže nove telefonske utičnice".

[ Gojko Vujovic @ 15.12.2004. 19:41 ] @
To je jasno. Zato se liberalizuje local loop - uzme ga država i za održavanje angažuje jednu firmu, izdaje licence svim zainteresovanim koji ispunjavaju te i te kriterijume i svi mirni. Sutra bi brdo njih došlo u svaki razvodnik da stavi svoj DSLAM i imali biste na nekim mestima mogućnost da birate od koga ćete uzimati adsl pristup. Ovako, DSLAM je telekomov, internet je telekomov (jer su damping cene za one koji uzimaju internet za adsl preko telekoma, pa je neisplativo koristiti bilo kakav drugi link koji bi zapravo omogućio JEFTINIJU ADSL USLUGU, telekom to NE ZELI izgleda), zatim famozno novo usko grlo, TRANSPORT DO JUPAKA (TM BY TELEKOM SRBIJA AD), koje se PAPRENO naplaćuje i koje ce značajno dalje degradirati celu uslugu - setite se, internet je u Srbiji deficitarna roba, i sad neće samo link ka svetu da bude provajderima usko grlo (pošto su u većini slučajeva primorani da plaćaju 600e ili više DRANJE po megabitu koje sprovodi TELEKOM SRBIJA AD), već će provajderi imati dodatni trošak i potrebu za preprodavanjem tog "transporta" umesto da to puste nolimit i da barem to za šta ima resursa i što nam je u lokalu radi kako valja.. to je sve na par kilometara, kroz optiku, može gigabitni interfejs da se stavi ako 100 mega bude malo i mirni ste zauvek, a ne ovako.

No, nije to ništa čudo. Nisam ni očekivao nešto bolje od tvoje firme, MyWay.
[ MyWay @ 15.12.2004. 20:41 ] @
Hehe ode Gojko u više layer-e ;)
Ono citirano se odnosilo na najniži layer - fizički (bakar). Koliko mi se činilo (zato sam i citirao) u članku je započeta priča o tome pa vešto zaobiđena (u stilu neće niko da kopa i sadi bakar da ne bi štemovanjem ugrozio pretplatnike).
Dalje ide tvoja priča Gojko, samo treba stići od pretplatnika do razdelnika čistom paricom, a to kao invetsicija boooli a izgleda neke i zabole :(
Ali ajde da ne OT-ujemo ovu temu ovom pričom...
[ Gojko Vujovic @ 15.12.2004. 21:08 ] @
Hmm.. pa je l postoji neki problem u rešenju koje sam pomenuo, koje je samo jedna od mogućih opcija?

Ukratko - država tj. narod je finansirao postavljanje tih parica i njihovo održavanje kroz telefonske račune. Država tj. narod uzima local loop i sve parice u SVOJE RUKE, a angažuje za početak Telekom da ih održava kao i do sada (zato što ima najviše iskustva sa time, pa može i bez tendera da se poveri to telekomu), za to mu regularno plaća (mogu da prebiju račune kroz iznajmljivanje parica telekomu, kao što će se iznajmljivati ostalima), kasnije mogu da se angažuju i druge firme za održavanje određenih reona, kada se za to stvore uslovi, pa će telekom dobiti dostojnu konkurenciju i na tom polju.

E pošto je narod uzeo parice u SVOJE RUKE, narod formira agenciju koja izdaje dozvole za pružanje usluga telefonije na malo, prenosa glasa, prenosa podataka, interkonekcije za sve to, internet provajding, 3g, frekvencije, i sve redom što takva agencija treba da radi, i između ostalog, da se vratimo na temu - daje licence za postavljanje DSLAM-ova u razvodnike i centrale, i mogućnost da bilo ko, ko je uredno platio licencu i ima sve potrebne papire za to, može da odradi kompletnu trasu do korisnika, xDSL tehnologijom koju želi (što da ne i ADSL2+ od 25 megabita downstream, ako može!?), i da ta veza NI U JEDNOM TRENUTKU ne dodirne nešto što ima veze sa Telekom Srbija AD. Dakle nema famoznog TRANSPORTA, jer je vezu do dslam-a realizovao sam provajder kroz svoju optiku i ima minimum 100mbita dostupno dotle, znači može i da pruža velike brzine korisnicima koje poveže. Zatim, nema PRIMORAVANJA koje sada telekom sprovodi, dampingom cena, da se internet konekcija za adsl uzima od telekoma, po KAO sniženoj ceni koja je još uvek 4 puta veća od one koja na veće količine može da se dobije na tržištu, već bi svaki ISP mogao da rutira to kuda hoće i konekcijom kojom hoće, i sam kreira svoju računicu i uslugu. Korisnik bi i dalje plaćao održavanje parice, firmi koja je zadužena za održavanje njegovog reona, isprva bi to bio svuda Telekom SRBIJA AD, dok bi vam sutra na ISDN NT kutijici moglo pisati Deutsche Telecom, i slične divne stvari koje slobodno tržište donosi.

Sve bi to moglo kad bi se našao neko normalan, pecnuo telekom po prstima i rekao NEMA VIŠE MONOPOLA NA LOCAL LOOP-u. Znam nekoliko provajdera koji bi koliko sutra počeli da unose DSLAM-ove u razvodnike i pružaju kvalitetniji ADSL nego što će telekom sada omogućiti. Pa bre maksimalna brzina 768k.. PREPORUČENO PREPRODAVANJE onog "TRANSPORTA" je gotovo 30x ako se dobro sećam računice. Pa kome još treba takva usluga!?!

Ja sam revoltiran...
[ MyWay @ 15.12.2004. 22:47 ] @
Pa i cenim da si revoltiran kad već drugi put ti uspeva da mis d point ;)
Citat:
Gojko Vujovic: Znam nekoliko provajdera koji bi koliko sutra počeli da unose DSLAM-ove u razvodnike i pružaju kvalitetniji ADSL nego što će telekom sada omogućiti.

A koliko provajdera (ili firmi, pojedinaca itd) znaš da bi koliko sutra počeli da razvlače parice od pretplatnika do tog istog razdelnika i tako učine ADSL dostupan i dvojnicima i PCM-ovanim i onim sa lošim kvalitetom parica??A :)? Reći ću ti - 0 kom.
A razmisli i zašto - raspitaj se koliko košta (vreme i novac) postavljanje bakra a koliko DSLAM-ova. I koliki je obrt i koliko je vreme povratka investicije u oba slučaja. Zato i ne mora tender da se uvali Telekomu prljavi posao kao što kažeš - državna firma, ko je šta pita :)
A dvojnici ostaju dvojnici, PCM ostaje PCM, monteri i dalje ostaju isti.
Ovo je bilo OT, a sad malo na temu:
Rekao si pre nekog vremena da su stigli ugovori za ADSL kod provajdera. Šta se čeka i kad će ADSL prodaja?
[ Gojko Vujovic @ 15.12.2004. 23:07 ] @
Zapravo to nisu bili ugovori, već neke odluke i definisanje cena i same ponude. Zatim je stigao dopis u kome se traži od provajdera da dostave svoje konačne zahteve, dakle da potvrde ili promene ranije "najavljene" zakupe od 100,150,200,1000 ili koliko već portova. Tako da se sada čeka ta papirologija i potpisivanje ugovora, pa će kad se to završi provajderi izaći pred korisnike.

U prilogu ove poruke imate tu odluku, pa se zanimajte malo, ko razume ćirilicu...
[ tdjokic @ 16.12.2004. 06:02 ] @
Zanimljivo - provajderi treba da se odluce o kupovini, a jos se ne zna posto ce se to prodavati konacnom kupcu. Kako da istraze trziste za poznati proizvod nepoznate cene? Valjda odokativno - pitali me anketom da li zelim ADSL, ja reko 'da' i sad sam ja kupac?
[ kronos @ 16.12.2004. 07:11 ] @
Citat:
Gojko Vujovic: To je jasno. Zato se liberalizuje local loop - uzme ga država i za održavanje angažuje jednu firmu, ...
No, nije to ništa čudo. Nisam ni očekivao nešto bolje od tvoje firme, MyWay. :(

a ta firma koja bi trebalo da odrzava bi trebalo da slucajno bude verat kao najsposobniji i sl.

daj bre gojko budi jednom covek pa kazi ko te placa i ciju stranu drzis.
nemoj da se ponasas kao Robin Hud jer nisi.

Citiraju nekog Lazica koji je skolski primer sukoba interesa.
Zbog takvih likova i nemamo startegiju za razvoj tk jer ih je brat Karic sve odreda kupio, cast izuzecima.

cheers,
[ Gojko Vujovic @ 16.12.2004. 09:18 ] @
Ja držim stranu KORISNIKA usluga telekomunikacija u ovoj državi i za to me niko ne plaća. Dobrotvorno ću da branim njihove interese od tiranina, koji god oni bili. A te što spominješ da su kupljeni - jesu, samo nije Karić u pitanju. Pogledaj ko je sponzor Telfora 2004.

A uveravam te da verat nema pretenzije ni ljudstva da se bavi aktivnošću koju si pokušao da mu pripišeš. To je totalno druga sfera neka...
[ kronos @ 16.12.2004. 12:52 ] @
a izvini sta je tu cudno sto telekom sponozorise telfor, pa to nije prvi put i nije samo telekom.

a sto se tice tvog dobrotvornog rada ,izvini ali ti stvarno ne verujem.
cak sto vise poceo si da siris lazne informacije na forumu, a to nije lepo.

pr. stigli ugovori za adsl ; ko hoce adsl-a ...

cheers,
[ markom @ 16.12.2004. 12:57 ] @
Aman, ljudi. Okanite se više prežvakanih priča i držite se teme.

Gojko, žuti karton pred isključenje. Banovaću te sa ove teme, kako god znam i umem ;-).

Kronos, da, Gojko radi za Verat -- pa šta?

Marko.
[ Gojko Vujovic @ 16.12.2004. 13:04 ] @
Ok, da se vratimo na temu - ADSL i loša telekomova implementacija.

Prvo, zašto naplaćujete "transport" od provajdera do ADSL sistema? To veštački stvoreno usko grlo ne bi smelo da postoji, jer taj saobraćaj i jeste svima vama besplatan. Većina provajdera već ima linkove dovoljnih kapaciteta kroz koje bi se moglo ovo propustiti.

Drugo, zašto tako male brzine?
[ kronos @ 16.12.2004. 13:34 ] @
Gojko posto si mlad i neiskusan uputicu te kod koga da dobijes informaciju.

U Telekomu postoji Direkcija za spoljne odnose i ona daje informacije koje interesuju novinari, klijenti i sl.
Ja ne radim u tu direkciju i ne bih mogao da ti dam odgovr na tvoje pitanje.

A i zaboravio si da je tema ADSL - Diskusija o Implementaciji Telekoma Srbija, a ne ADSL i loša telekomova implementacija. Znaci ponovo si krenuo da napadas telekom a branis nekog provajdera .

cheers,
[ Gojko Vujovic @ 16.12.2004. 13:50 ] @
O čemu onda smemo da diskutujemo ako je tema "ADSL - Diskusija o Implementaciji Telekoma Srbija"?

Hoćeš tehnički ili neki drugi aspekt? Reci pa da spremim pitanja...
[ kronos @ 16.12.2004. 13:59 ] @
Citat:
Gojko Vujovic: Ok, da se vratimo na temu - ADSL i loša telekomova implementacija.

Prvo, zašto naplaćujete "transport" od provajdera do ADSL sistema? To veštački stvoreno usko grlo ne bi smelo da postoji, jer taj saobraćaj i jeste svima vama besplatan. Većina provajdera već ima linkove dovoljnih kapaciteta kroz koje bi se moglo ovo propustiti.

Drugo, zašto tako male brzine?

prvo definis svoje pitanje ko su "to oni koju naplacuju..." i koji su to kojima je"sve besplatno..."
ja ne definisem poslovnu politiku firme i ne mogu da ti kazem sta ce se naplacivati.
a milsim da se jos uvek ne zna sta ce biti naplacivano jer da se zna bilo bi na sajt.
a mozda je to jos jedna od tvojih informacija koje posle ispadnu da nisu tacne

cheers,

18/12/2004 "D day"
[ MyWay @ 16.12.2004. 14:34 ] @
Pregledao sam onaj Gojkov pdf fajl, koliko mi se čini Verat najviše žulja tačka 7 - onih 1Mb/s na svakih 32 ADSL pretplatnika. Koliko se sećam (možda i grešim ) Verat ima 2 mega sa Telekomom - te u tom slučaju sigurno ne može razmišljati o 1000 pa čak ni o stotini portova za zakup.
O mp cenama se može diskutovati tek kad ih ISP-ovi izbace.
Malo mi treba pojašnjenje 'transporta' Gojko, i problema s istim (moje poznavanje dopire samo do BB RAS-a, odnosno ulaznog rutera u SMIN :) )
[ JogyII @ 16.12.2004. 14:56 ] @
[RANT MODE]

ok, sada sam se nacisto razocarao, pobogu zar vise od 4K mesecno (kada ubacimo i srpsku proviziju provajdera) za 32kbit =4kbajta interneta (u proseku posto 1mbit za 32 korisnika), pa to je sporije od DialUP-a, i nemojte ono pa nece svi korisnici u isto vreme, za razliku od dial-upa ovde ce svi biti nonstop konektovani, pa sto nebi nonstop i downloadovali, evo ja bi prvi

da zakljucimo, u Beogradu nema normalnog interneta a kako li je onima ostalima (Dial-up naravno nije normalan internet)

dokaz :
- PTT naplacuje brzinu manju od dial-upa par hiljadarki mesecno
- Verat od 512k nema garantovano ni 256k (ako imas srece)
- Kablovski operateri flat (ako ga negde ima) naplacuju ko suvo zlato (izuzetak je onaj KDS ptt za one koji su srecni da tu zive - manje od 5% populacije)
- Beogrid i MaksNet koji jedini imaju dobre cene+dobru uslugu pokrivaju samo delic grada, i sire se brzinom puza

pa dali negde (bar u Beogradu) ima brz FLAT internet po normalnoj ceni (nemora da bude dzabe, samo da cene budu normalne)

[/RANT MODE]

zaista bih voleo da me bilo ko razuveri

[ Gojko Vujovic @ 16.12.2004. 17:54 ] @
Skroz si u pravu Jogi. Tuzna je slika interneta u Srbiji.

A posto uporno spominjete verat, moram da odgovorim myway-u - verat ima
2x stm-1 link do telekoma preko razlicitih optickih trasa, tako da sto
se fizicke instalacije tice, sve je tu. Ali ce svaki megabit koji bi
eventualno zakupio placati kao i svi ostali - po megabitu.

A ova smejurija sa preporukom 32 adsl-a na megabit ahhahahaha to vam je
definicija telekom interneta 2005te godine (ljudi jos 14 dana i 2005.).

Za transport sam hteo ja tebe da pitam myway da definisete sta to
naplacujete i zasto.
[ MyWay @ 16.12.2004. 18:42 ] @
Citat:
Gojko Vujovic: moram da odgovorim myway-u - verat ima
2x stm-1 link do telekoma preko razlicitih optickih trasa,

Lepo, lepo. A koliko Mbps interneta od Telekoma gurate preko Stm-ova? ;)
I koliko usera ima Verat? approx
[ Gojko Vujovic @ 16.12.2004. 18:55 ] @
Poenta je da prostora za to ima, myway - pricamo o TRANSPORTU. A to sto
telekom hoce svojom monopolistickom politikom da primora provajdere da
ne koriste 4x jeftiniji internet iz inostranstva vec da pristanu na
DRANJE, to je sasvim druga prica i nemoj me vuci za jezik, vi iz
telekoma ste poslednji koji smeju da spomenu internet u ovoj zemlji jer
ga vi najvise i GUSITE.

Ne znam o kojim userima pricas, oni se sad izdelise po sektorima a ja ni
u jednu zbirnu cifru nemam uvida zaista.
[ vlaiv @ 16.12.2004. 21:09 ] @
Ok, definitivno kvalitetno prepucavanje i u ovoj temi .. ;)

No imam jedno jednostavno pitanje za koje bi se moglo reci i da pripada ovoj prepisci ...

Ako neko od upucenih moze da mi kaze da li sam dobro skontao model po kome funkcionise ovaj sistem:

korisnik -> DSLAM u tel centrali ...
DSLAM -> iznajmljeni portovi
iznajmljeni portovi -> ISP
ISP -> ISP-ov link ka internetu ...

E, ako je to tako, naravno uprosceno, onda jos pitanje:

Da li provajderi koji koriste link kod Telekoma placaju i prenos u smeru port->ISP
i ISP->link ka telekomu za izlaz na Net?

I ako smem da pitam jos, da li je ovo uobicajena procedura da se traffic tako seta amo - tamo i da se za to uzimaju duple pare?
[ djalf @ 16.12.2004. 21:12 ] @
Nadjoh na Benchmarku novi ugovor za ADSL, pa ga prenosim celog, jer ne znam da stavim attach! Gojko, batali njih i off-topic odgovore i reci nam bar okvirno koliko ce biti cena za kranjeg korisnika sa zaradom provajdera na malu i vecinu kolicinu prikljucaka? Izgleda ljudi da i nije sve tako crno? Gojko hvala unapred!

UGOVOR:

PREDUZEĆE ZA TELEKOMUNIKACIJE
«TELEKOM SRBIJA» a. d.
BROJ:
DANA:
B E O G R A D

Na osnovu člana 39. stav 2. Statuta Preduzeća za telekomunikacije «Telekom Srbija» a.d. generalni direktor Preduzeća za telekomunikacije «Telekom Srbija» a. d. , dana ________ 2004. godine donosi sledeću :

O D L U K U
O POPUSTIMA NA CENE ADSL PRIKLjUČAKA U VELEPRODAJI INTERNET OPERATORIMA

Tačka 1.
UTVRĐUJE se da se pod veleprodajom ADSL priključaka u smislu ove odluke podrazumeva prodaja najmanje 10 ADSL priključaka Internet operatorima za sopstvene potrebe ili potrebe korisnika njegovih Internet usluga.
Veleprodaja ADSL priključaka, u smislu predhodnog stava, ne podrazumeva obezbeđivanje terminalne opreme i drugih elemenata utvrđenih tačkom 4. Odluke broj 25026 od 16. marta 2004. godine.

Tačka 2.
ODOBRAVA se POPUST na cene utvrđene Odlukom broj 25026 od 16. marta 2004. godine, pri veleprodaji ADSL priključaka Internet operatorima, i to :
2.1. na cenu za zasnivanje pretplatničkog odnosa, tako da ista po ADSL priključku iznosi 4500,00 din.
2.2. na mesečnu pretplatu, tako da ista po ADSL priključku iznosi:
• Paket 1 servisa 256/64 kb/s = 1.500,00 dinara ;
• Paket 2 servisa 512/128 kb/s = 2.222,00 dinara ;
• Paket 3 servisa 768/192 kb/s = 3.056,00 dinara ;

Tačka 3.
UTVRĐUJE se DODATNI POPUST na cenu za zasnivanje pretplatničkog odnosa utvrđenu tačkom 2.1. ove Odluke, u zavisnosti od količine zahtevanih ADSL priključaka, tako da:
• od 51 do 200 priključaka cena je 3750,00 dinara po ADSL priključku ;
• od 201 do 1000 priključaka cena je 3000,00 dinara po ADSL priključku ;
• preko 1000 priključaka cena je 2250,00 dinara po ADSL priključku;
Popust utvrđen predhodnim stavom ove tačke odobrava se prema broju ADSL priključaka koje Internet operator zakupi po pojedinačnoj narudžbini.

Tačka 4.
UTVRĐUJE se da Internet operator prilikom svake narudžbine plaća jednokratnu cenu po ADSL priključku utvrđenu tačkom 2. ove odluke .

Tačka 5.
UTVRĐUJE se DODATNI KOLIČINSKI POPUST po ADSL priključku na cenu mesečne pretplate utvrđenu tačkom 2.2. ove Odluke, za Internet operatore koji istovremo koriste uslugu Direktan pristup Internetu, koji iznosi:
• za broj priključaka od 201 do 1000 i zakupljen pristup Internetu brzinom od najmanje 10 Mb/s mesečna pretplata po priključku je;
- Paket 1 servisa 256/64 kb/s = 1.050,00 dinara;
- Paket 2 servisa 512/128 kb/s = 1.575,00 dinara;
- Paket 3 servisa 768/192 kb/s = 2.100,00 dinara;
• za broj priključaka preko 1000 i zakupljen pristup Internetu brzinom od najmanje 34 Mb/s mesečna pretplata po priključku je;
- Paket 1 servisa 256/64 kb/s = 600,00 dinara;
- Paket 2 servisa 512/128 kb/s = 900,00 dinara;
- Paket 3 servisa 768/192 kb/s = 1.200,00 dinara;
Popust se odobrava na ukupan broj ADSL priključaka koje zakupi Internet operator.

Tačka 6.
Isporuka saobraćaja do Internet operatora obavlja se preko resursa koje je Internet operator već zakupio od «Telekom Srbija» a. d. za pružanje bilo kog servisa, a mesečna obaveza za deo opsega potreban za isporuku saobraćaja određuje se posebno.
Isporučeni saobraćaj se od postojećeg servisa razdvaja primenom bilo koje tehnologije koju zakupljeni resurs dozvoljava (VLAN, PVC, digitalni kanal, itd) uzimajući u obzir tehničke mogućnosti Internet operatorom.

Tačka 7.
Podrazumevana širina propusnog opsega za isporuku saobraćaja iznosi 1Mb/s na svakih zakupljenih 32 ADSL priključka i uračunata je u cenu priključka. Internet operator može zakupiti i širi propusni opseg u koracima od 1Mb/s, a razlika u ukupnom propusnom opsegu plaća se za svaki Mb/s prema cenovniku za uslugu Direktni pristup IP VPN (Virtuelna poslovna mreža IP – L3 VPN) za brzinu 1Mb/s umanjenu za 50% tako da cena iznosi 8750,00 dinara.

Tačka 8.
Cena za pristup Internetu, za deo saobraćaja koji ostvaruju zakupljeni ADSL modemi, izuzima se iz ukupnog zakupljenog opsega za uslugu Direktan pristup Internetu i plaća se za svaki Mb/s prema sledećem cenovniku (za uslugu Direktni pristup Internetu za brzinu 1 Mb/s sa sledećim popustima za ukupan zakupljen broj ADSL priključka):
• za broj ADSL priključaka od 201 do 1000 cena je 25800,00 dinara za svaki Mb/s;
• za broj ADSL priključaka preko 1000 cena je 19400,00 dinara za svaki Mb/s.

Tačka 9.
Telekom Srbija a.d., u okviru svoje poslovne politike, određuje i definiše maksimalne količine ADSL priključaka koje u skladu sa ovom Odlukom može da kupi pojedinačni Internet provajder.

Tačka 10.
Na cene utvrđene ovom odlukom obračunavaju se porezi, takse i druge fiskalne obaveze prema važećim propisima.

Tačka 11.
Za sprovođene odluke zadužuje se Direkcija za Biznis korisnike Preduzeća «Telekom Srbija» a. d.

Tačka 12.
Ova odluka se primenjuje počev od 05.12.2004. godine

GENERALNi DIREKTOR
«TELEKOM SRBIJA»a. d.

[ Gojko Vujovic @ 16.12.2004. 21:22 ] @
To nije još uvek ugovor već odluka koju su doneli o veleprodaji ADSL-a, a ja sam je okačio još ranije u ovoj temi, ovde: http://www.elitesecurity.org/poruka/531493

Ne bih smeo da prognoziram, ali moram da kažem da nisam optimista. I ako cena bude dobra, preprodavanje tzv. TRANSPORTA će ubiti kvalitet usluge.
[ C B @ 17.12.2004. 00:23 ] @
Gojko je apsolutno ali APSOLUTNO u pravu.

Ja ovo svima govorim vec sto godina. Narod Srbije je akcionar Telekoma, i umesto da ta firma radi u korist svih nas, ona nas maltretira i izrabljuje, a sto je najgore, pod taj udar upravo podpada malobrojni najinteligentniji deo ovog naroda, koji jos uvek nije napustio ovu zemlju i koji je i nocioc napredka za sada.

Svakom iole pametnom coveku, net je danas "Must", i jedan od razloga zbog kog bih/cu napustiti ovaj cemer od zemlje je i katastrofalna povezanost sa svetom.

Bye the way, molio bih usera iz Telekoma da se malo dotakne i onog voznog parka, koji imamo priliku da vidimo preko puta korisnickog servisa u zgradi Lole. Od cijih para je lopovsko-kriminalno udruzenje Telekrad a.d. to kupilo.

I jos da dodam. Stop bre na nama srbima stalno neko mora da zaradjuje. Prvo crnogorci oko kola, pa onda i uvoza svega i svacega, pa odnedavno evo i Madjari za net.
Sto bre ne mozemo barem u lokalu jednom da nesto uradimo da bude u interesu zemlje i njenog stanovnistva... Stvarno smo tuzno glup narod.

[Ovu poruku je menjao C B dana 17.12.2004. u 02:10 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao C B dana 17.12.2004. u 02:11 GMT+1]
[ Gojko Vujovic @ 17.12.2004. 11:39 ] @
Ok, ja se povlacim iz ove diskusije posto smo otisli dosta off-topic. Vracamo se kad neko konacno krene sa tim adsl-om na 'veliko'. :)
[ Mister Big Time @ 18.12.2004. 01:18 ] @
ADSL Uputstvo
[ djalf @ 18.12.2004. 05:34 ] @
Lepo uputstvo, jos samo da dobijemo ADSL pa da ga primenimo u praksi.... Blago ljudima u Beogradu, Novom Sadu i Nisu koji ce prvi dobiti ADSL. Mi iz manjih gradova ima da "preko slusalice" cuckamo jos deceniju-dve.....
[ abstractee @ 18.12.2004. 10:42 ] @
Realno je za ocekivati da cene padnu duplo.
I kablovski net je duplo pojeftinio vrlo brzo nakon uvodjenja.
[ Ivan Dimkovic @ 18.12.2004. 10:53 ] @
Citat:

Tačka 9.
Telekom Srbija a.d., u okviru svoje poslovne politike, određuje i definiše maksimalne količine ADSL priključaka koje u skladu sa ovom Odlukom može da kupi pojedinačni Internet provajder.

Ovo se zove "Serbia in a nutshell" i dokaz da se u Telekomu jednostavno nista nije promenilo od 1996.

[ neca @ 11.01.2005. 00:08 ] @
Evo da vratim temu u zivot ;)
nadam se da nije opet neka laz :)

Citat:

Priznajemo prvi počinjemo!

ADSL - Brz Internet, telefon slobodan

Od 10. januara 2005. godine dugo najavljivani ADSL kreće sa radom. Uvodjenjem ADLS usluge, Internet ce Vam u Vasem domu biti dostupan 24 sata dnevno. A brzine? Brzine su takve da ćete moći da downloadujete i legalne filmove :)

Ukoliko se još niste prijavili, to možete da učinite na našoj stranici o ADSL-u, gde se nalaze i sve informacije o ADSL paketima i cenama.
Naravno, nijedan lep početak ne može da prođe bez poklona, zato svi korisnici koji potpišu ADSL ugovor do 31. januara setup dobijaju besplatno. Uštedite 3000 dinara, prijavite se što pre!

Telefon za informacije o ADSL-u BeotelNeta je (011) 3404 193.
BeotelNet - To je Internet!

http://www.beotel.net/licna_primena.php?tema=adsl
[ bokili @ 09.11.2005. 19:54 ] @
Mislim sta reci : )

Sad je 9. novembar 2005.te, i koliko vas van BG-a ima ADSL ? :)
[ djricky @ 09.11.2005. 21:00 ] @
precrtana nishtica

(zamalo da pocnem da pljujem po telekomovoj nesposobnosti, i da razvijem jedan fini flame sam sa sobom, pa se setih da ce mod-ovi da me "ukinu" odma; a nekoliko sekundi kasnije se setih da sam i ja jedan od njih )
[ djalf @ 10.11.2005. 05:45 ] @
Pa ukini sam sebe :)
[ Beltrammi @ 11.11.2005. 21:39 ] @
Mislim da pre pocetka diskusije o implementaciji treba prvo videti sta je cilj ?

Sta ce nama u Srbiji aDSL ? Sta on donosi ?

Pravo da vam kazem ja ne znam ni u razvijenim zemljama sta je on doneo sirokim narodnim masama. Obicno stanovnistvo ne moze da se bavi nekim znacajnijim downloadom. Jednostavno sve te p2p treba izkonfigurisati a zatim ceo 24/7 online sistem treba dobrano odrzavati i cistiti sto je jos teze, sto je najgore ISP moze da vas blokira !

Stoga ja mislim da u Srbiji treba ovako uraditi:

Ne treba ici vise od 256/64, za pocetak. Jednostavno mi smo svesni da nemamo resursa i bolje da vise ljudi ima skromniju brzinu, da su online bez znaci trosenja telefonskih impulsa i da ta informatizacija ide postepeno.

Primer kod nas je normalno da provajder sa 100 ulaznih linija ima 1Mb link ! Nemojte misliti da je fantasticnih italijanskih 4/256 zaista tako. Vikendom ne daju vise od 1 a da ne govorim da ni 4 nije uvek 4. Znaci masa ne treba da se zari i pali za brzinama jer to nije poenta. Pogotovo sto kod p2p programa brzinu odredjuje upload vaseg partnera. Na kraju ja sam aplicirao da mi daju opet najmanji paket 640/256 ne da bih ustedeo 17 evra sto nije malo, vec jednostavno ne treba mi vise. (Morao sam ovo da napisem da mi neko ne bi rekao - lako je njemu da k****...)

Drugo, Zapad ovo Zapad ono. Pustimo mi sad Zapad, kad smo mi to uopste i bili jednaki sa njima. Zasto sebi bespotrebno nabijamo komplekse. Mnogo bolje je pustiti aDSL neka masa vidi sta je to, neka se ljudi zajebavaju malo sa ruterima, home networkingom itd...
[ bokili @ 13.11.2005. 00:56 ] @
To tebi ako treba za download ti uradi tako kako si napisao, a pusti ostale kojima treba zbog posla.

U sustini nije stvar ni u jednom ni u drugom, nego je stvar u tehnologiji koja treba da bude dostupna sirokim masama. Recimo, pomenuo si zapad: Sta ako neko od nasih businessman-a treba da ugovori neki posao preko interneta? Sta ako recimo ovde dodje neki Amerikanac koji zeli da otvori kompaniju, kad ono nema ni ADSL-a nego samo 56k veza? Bruka. I ima milion slicnih primera.

boki:maknut nepotreban citat

[Ovu poruku je menjao boki dana 13.11.2005. u 02:18 GMT+1]
[ Beltrammi @ 13.11.2005. 02:03 ] @
e svasta, pa nisam ja protiv da Srbija ima VDSL odmah sutra, ma evo jos nocas, nazalost realnost je takva da nema ni onih 256/64 o kojima ja pricam. Upravo realnom procenom cemo i doci do toga da nova (hm) tehnologija bude svima dostupna. Ne maksimalno, ali svima !

Sto se tice Amerikanca sa Zapada -ne brini. Takvi sigurno ne ocekuju aDSL vec koriste opticke veze prema telekomu da bi imali video link sa centralom. Tebi je to skupo, ali njima je jeftinije nego da putuju svaki put u centralu na sastanak sa sefom.

[ bokili @ 13.11.2005. 19:54 ] @
Pa ti nisi ovde sad:)

Lako je tebi tamo da pricas ovde kako bi trebalo!

Svi mi znamo kako bi trebalo:) Makar otprilike!

Pa pazi Telekom ti naplati tu opticku vezu 500 000 din da uvedes i jos 240 000 din mesecno za 4mbit/sec. A on u Americi ima sve ovo za mnogo manje od 100$ ili u Japanu 10mbit/sec za 40$ mesecno.

Te tako :) Ili da kazem blago tebi tamo.. ko zna sta imas u ITA:)
[ Beltrammi @ 13.11.2005. 20:13 ] @
...koja demagogija !
[ calexx @ 22.02.2006. 20:19 ] @
Da malo probudim temu ... pošto je ovde konačno počelo da se priča o ADSL, malo sam pročitao šta piše o tome i naišao na dokument koji se ovde pominje. Izgleda da ne mogu da ukapiram neke detalje ali po onome što sam pročitao, izgleda mi da je cena prema provajderima veća od cene koju neki nude kao maloprodajnu. Da li ja to ne razumem, a dokumenti ove vrste su mi uvek bili nerazumljivi, ili provajderi koji to nude po niskim cenama imaju neki način da ne plate ovoliko? U svakom slučaju mi odgovara da i ovdašnji lokalni provajderi imaju konkurentnu ponudu jer ponekad volim da sarađujem sa njima, lakše mi je kad znam koga mogu da napsujem ako nešto ne radi.
[ djricky @ 23.02.2006. 00:07 ] @
"neki" rade sa gubitkom, samo da bi ostali u trci i imali i tu uslugu u ponudi... mozda jos jedan od razloga zasto sve ovo oko aDSL-a i ide ovako traljavo
[ Babo Pijade @ 01.03.2006. 17:13 ] @
Citat:
Ne treba ici vise od 256/64, za pocetak. Jednostavno mi smo svesni da nemamo resursa i bolje da vise ljudi ima skromniju brzinu

Zaboravi. Biće potrebne sve veće i veće brzine. Ja ovde imam 768 i nedovoljno je.
Iznad svega, ne možeš ti drugima da određuješ šta im "treba."
Ja ako hoću, ima da kupim 100 megabajta u sekundi i da nikad ne koristim ni jedan kilobit.

Ko to nema resursa, o čemu ti to? Dok god postoji tražnja i novac, kapitalizam sve raskrčuje i obezbeđuje.
Citat:
Primer kod nas je normalno da provajder sa 100 ulaznih linija ima 1Mb link !

Slušaj, mene ne interesuju te tehničke pojedinosti, to je stvar provajdera. Mene zanima samo šta nude, i da li faktička usluga koju pružaju odgovara ugovorenoj. Ako je klijent nezadovoljan, prekida pretplatu ili prelazi kod konkurenta.

Očekujem uskoro povećanje ponude Telekoma na 2 mbps. Da ne zna neko preciznije kada?
[ Vladimir Nikolic @ 01.03.2006. 21:36 ] @

Slažem se sa kolegom da svako sme da bira koju brzinu želi.

Ja koristim već više od pola godine ADSL.

Prvo samo imao 512kbit/s.
Ali nisam bio zadovoljan pa sam prešao na 756kbit/s.

A želeo bih i više.

U jednim novinama (čini mi se Politika, mada ne mogu da garantujem)
sam pročitao da Telekom Srbija planira da u toku 2006 uvede VDSL tehniku kod nas.
Što znači 25Mbit/s i više.

Već se u jednom delu Beograda testira tehnika i takozvani Triple Play.

Sa poštovanjem

Nikolić Vladimir
[ djricky @ 04.03.2006. 13:34 ] @
svako sme da bira brzinu koju mu ponudi Telekom.
Citat:
Vladimir Nikolic: U jednim novinama (čini mi se Politika, mada ne mogu da garantujem)
sam pročitao da Telekom Srbija planira da u toku 2006 uvede VDSL tehniku kod nas.
Što znači 25Mbit/s i više.

super, i onda nas 20-tak zagusi Telekomovih 2x155mbita, sacekacemo to malo...

Citat:

Već se u jednom delu Beograda testira tehnika i takozvani Triple Play.

i to cemo jos malo duze da sacekamo
[ Vladimir Nikolic @ 04.03.2006. 19:40 ] @
Citat:
djricky:
i to cemo jos malo duze da sacekamo :)

Zašto tako pesimistično kolega?

Evo linka od korisnika TriplePlay-a u Beogradu.
http://www.elitesecurity.org/tema/147880/0

Znači nema tu čekanja, testiranje je u toku (čak što više upravo je završeno).

Nemojte da zaboravite: Beograd je proglašen kao jugoistočni grad budućnosti od strane Financial Times-a

Sa poštovanjem

Nikolić Vladimir

[Ovu poruku je menjao Vladimir Nikolic dana 04.03.2006. u 20:40 GMT+1]
[ djricky @ 05.03.2006. 00:24 ] @
Citat:
Vladimir Nikolic: Zašto tako pesimistično kolega?

otkad smo mi kolege? da li postoji nesto sto ja ne znam?

pesimistican sam jer ih gledam svaki dan kako rade... vuku se k'o prebijene macke.
tempo je nikad bolji, godinu i kusur za tri velika grada i to jedva... kakv crni adsl2+

ma... ADSL 2 sa dva minusa
[ Vladimir Nikolic @ 05.03.2006. 01:04 ] @

Pa nismo kolege, nego zbog predavanja mi je već prešlo u naviku da češće upotrebim tu reč.

Što se ADSL2+ tiče ostaje da se vidi.
Ja sam optimisti i očekujem tokom 2006. bitan pomak na tom polju.

Sa poštovanjem

Nikolić Vladimir
[ moon510 @ 05.03.2006. 08:04 ] @
Vladimir,
VN> �to se ADSL2+ tice ostaje da se vidi.
VN> Ja sam optimisti i ocekujem tokom 2006. bitan pomak na tom polju.

VN> Sa po�tovanjem

Pa jos ni citav Beograd nije pokriven sa ovim adsl-om... Obrati paznju na
brzinu implementacije ovog adsl-a. To je presporo. Bice dobro ako adsl2+
bude 2010-2011. Eventualno ako se pojavi neka konkurencija Telekomu, tj,
ako drzava dopusti konkurenciju.
[ vladimirt @ 05.03.2006. 08:47 ] @
Ili budu spremni za triple play.
[ Vladimir Nikolic @ 05.03.2006. 12:58 ] @

Dobro činjenica je da bi moglo i brže ići.
Evo upravo sam uzeo za jednog saradnika ADSL kod Beocity-a
i rekli su mi da će trajati barem 2 nedelje (a pre i malo više).

Sad to može da se protumači kao dobro (u smislu da je potražnja veoma visoka)
ili sa negatvine strane (da je Telekom Srbija nesposobna da priključi nove korisnike u što kraćem roku).

Možda je istina negde između.

Ipak statistika govori da broj korisnika ADSL-a raste stopom od 20% mesečno.
Ruku na srce, to jeste dobra stopa.

Da može još bolje, sigurno!
Ali budimo iskreni dobro napredujemo.
Ne znam zašto ali ubeđen sam da Telekom stvarno ozbiljno misli sa ADSL2+.

I oni su svesni da ih u toku 2006. ili najkasnije početkom 2007.
očekuje jaka konkurencija i nju žele dobro pripremljeno da dočekaju.

Zašto bi inače počeli sa web portalima, novim identitom mts-a i ponudama u korist njihovih korisnika.
Evo pre par dana sam pročitao da mts nudi postpaid paket za studente sa veoma povoljnim kondicijama (30 dinara pretplata, telefoniranje samo 1,17din/min u okviru mts mreže).

Sa poštovanjem

Nikolić Vladimir
[ Omnio @ 05.03.2006. 13:43 ] @
Vladimire, mislim da je tebi lako da budes optimista kada si uveo sebi ADSL na gajbu i bas te briga :) tebi sa te strane sigurno deluje da lelekom dobro radi
Ja stvarno ne mogu da budem zdravog razuma i objektivan a istovremeno i optimista. To se kosi jedno sa drugim.
Ako pogledas realno, tempo uvodjenja adsl-a je sramotan. Cifre koje ti navodis (mesecni rast od 20%) su prosto smesne.
Tu nije bitan rast u procentima vec apsolutan broj korisnika. Oni su za skoro 2 godine osposobili nekih 15-ak centrala i to je stvarno jadno.
20% bi bio ok porast da se ne odnosi na svega par hiljada srecnika koji su sticajem okolnosti na tih 15-ak centrala.
Pa oni nisu uspeli za ovo vreme da pokriju makar 50% Beograda a o Srbiji da i ne govorimo. Poslednja centrala je osposobljena kada?? Pre koliko vremena? Jedinica mere je jos malo godina a ne mesec.
Jos stvarno trebam da se nadam ADSL2.
Ha-ha! Mastacu o nekakvih 25mbita ili ne znam cemu a sutra mogu da mi zabodu pcm iz cista mira. Masa ljudi ne moze da se oslobodi dvojnika....

Ne mogu dalje, mislim da nema kraja ;)
[ VRider @ 05.03.2006. 14:11 ] @
Da ne buda da ih samo ocrnjujete...
U Pirotu su zamenjene stare analogne centrale, razdvojeni su dvojnici, ISDN daju u roku od odmah. Kakvo je stanje sa ADSLom, ne znam, jer nisam tamo, pa me ni ne zanima, ali, da su krenuli napred, jesu. Da li je to dovoljno brzo, nije dovoljno brzo, to je druga prica, ali, napred idemo.
[ Vladimir Nikolic @ 05.03.2006. 15:05 ] @

Pa dobro svestan sam toga da ne radi Telekom baš nekom ludom brzinom na uspostavljanju novih centrala.

Ali evo primera iz inostranstva:
Doživeo sam uvođenje ADSL-a u Nemačkoj i u tom periodu (početkom 2001 do danas) sam pratio medije i opšte dešavanje kod njih.
Oni su na početku imali mogu reći čak ili lošije uslove za korišćenje DSL-a.
Kao prvo brzina im je bila ista kao kod nas (znači do 756kbi/s) ali su cene bile mnogo veće. Pored toga hteli su odmah da "skinu kajmak" i bilo je teško doći do Flatrate paketa.
Tako da je situacija bila da vi plaćate ne tako malu mesečnu pretplatu a imali ste ograničen protok. To ograničenje je bilo uglavnom na visinu download-a (na nekih 2-3 GB/mesečno) a retko na vreme.
I ako to pređete, teško vama. Debelo se to onda naplaćivalo.
Bilo su velike uzbune u IT sceni tako da su provideri tek nakon skoro godinu dana odustali od toga i polako prešli na Flatrate sistem.
Pored toga bum ADSL-a je u Nemačkoj tek od kraja 2003./ početkom 2004.

A kod nas?

Naši nisu napravili tu grešku, nego su odmah nudili flatrate verzije, što je ipak jedino rešenje za ADSL.

Iz tog ugla vidim da ovaj proces kod nas nije toliko loš kao što mnogi misle.

A što se tiče ADSL2+ i ostale tehnike (tu mislim na WiMax):
Nemačka je pre nekih 6 meseci počela sa ADSL2+ i polako cene padaju i veći broj ljudi ih koristi.
WiMax još uvek nije kod njih počeo.

I zbog svega toga se radujem da kod nas WiMax ima veliku podršku a i kao što sam čuo ADSL2+ treba da počne tokom 2006.

Setite se kako je bila kod nas pre nekoliko godina a sada pratimo tehniku dosta dobro i u nekim poljima čak preskaćemo greške drugih.
A da ne zaboravimo da je u pitanju Nemačka, ipak razvijenija dosta od nas.

Zato sam ja optimista, jel vidim veliki potencijal.

Sa poštovanjem

Nikolić Vladimir
[ Omnio @ 05.03.2006. 16:38 ] @
Ok, nisam bio u Nemackoj i ne zelim sada da pricam o tome jer ne znam situaciju.
Uostalom, zasto je neophodno uvek se osvrtati na zapad i prema tome graditi kriterijume ovde.
Fazon je sto ovde ne vidim nikakvu konsolidaciju ni u naznaci. Ne moze niko da mi kaze da je pohvalan tempo kojim se to sve kod nas radi.
I sada, ovde je sve izokrenuto naopacke. Hocu da kazem da dok neko bude imao adslXY drugi nece imati ni identifikaciju poziva. Sve je naopako postavljeno.
Kadar im je potpuno nespreman za bilo kakav napredak i bilo kakve "nove" tehnologije. Kada okrenem onaj njihov call centar place mi se od muke. Osnovnu informaciju ne mogu da dobijem kako treba.
Umesto sto testiraju nekakav adsl2 i slicno bolje neka ugrade na jos jednu centralu tu smrdljivu dslam plocu ili stagod.
Pitam se imaju li oni nekakav plan razvoja. Da li razmisljaju koliko ce ljudi sada moci da priusti sebi taj adsl2+, a i oni koji budu mogli u kakvu li ce centralu to cudo da im ugrade? Valjda u onu bez caller ID-a..
Imacemo situaciju da u 2% centrala u zemlji postoji sve sto moze da postoji trenutno a u preostalih 98% - sta? Nista.
Ali dobro, barem ce ljudi sa tih 2% centrala biti srecno, zadovoljno i optimisticno.
Problem kod nas je upravo taj - svi vide veliki potencijal u svemu. More, rudna bogatstva, reke, planine, zdrava hrana i sl. To je potencijal koji nikada nije bio iskoriscen. Ljudi umiru u nadi da ce se za njihovog zivota potencijal pretociti u neku korist. Kakvu ja korist imam u samom postojanju potencijala razvoja telekomunikacija?
I da me ne razumes pogresno, ja sam inace optimista po prirodi, i zato mrzim telekom jer mi onemogucava da ostanem dosledan svom optimizmu.
A sad, nazad na dial-up :rolleyes:
[ Vladimir Nikolic @ 05.03.2006. 16:48 ] @

Omnio slažem se sa tobom.
To što samo neke centrale imaju mogućnost za ADSL a druge jedva opciju normalnog telefoniranja je stvarno loše.

Sećam se ja (nije to baš i tako davno) da kad dignem slušalicu meni samo krči i šušti i telefoniranje je bila prava katastrofa.
Kad je čak u jednoj anketi bilo pitanje šta Vam najviše smeta u Jugoslaviji (tada se još zvala Jugoslavija) poslovni ljudi iz inostranstva su rekli: "Loše komunikacijske tehnologije" (mislim da je to bio odgovor na drugom ili trećem mestu).

Ali opet vidim kako veliki deo Beograda, moji drugari, kolege, rodbina, pa čak i moja baka na selu ima sada digitalnu centralu i jedva mogu da pričam sa njom bez toga da nam po nekoliko ljudi upadnu u liniju.

Sa poštovanjem

Nikolić Vladimir
[ Neb_Mes_Ur_Mau @ 25.07.2007. 21:31 ] @
@ Vladimir Nikolic.
Posto ste vec bili u Nemackoj sto niste nasli za shodno da dopisete da se u Nemackoj za MBitni protok u flatu placa 9.95 eura, a da su im plate cca 1500 eura. To je jedan od mora razloga zasto u Srbiji ne mou da budem optimista. Em je usluga skupa (sa stanovista obicnog usera), em je saradnja sa velikim brojem operatera (provajdera) svedena na to na koju su nogu ustali, mada u zemlji gde su vrednosti degradirane u korist "velikih i mocnih" i nije bed da te cepaju po usima za ama bas sve (gas, struja, voda, itd-uglavnom sve sto je u vezi sa drzavom)! Poz. iz Bi-33607!
[ Vladimir Nikolic @ 25.07.2007. 22:48 ] @
Nije stvar samo u državi,
dosta je i do samog čoveka.

Pesimista će i u Nemačkoj sve videti crno.

Dok optimista i u toj groznoj i katastrofalnoj Srbiji vidi nešto lepo.
[ bachi @ 30.07.2007. 11:44 ] @
... May the force be with you Vladimir Skywalker, that is your destiny!
> Dok optimista i u toj groznoj i katastrofalnoj Srbiji vidi nešto lepo.

Kao na primer šta? Šta ti vidiš lepo u ovoj zemlji? Ako izuzmemo
lepe devojke.
[ Vladimir Nikolic @ 30.07.2007. 17:28 ] @
Želim da naglasim da ti imaš tvoju sudbinu u rukama,
niko drugi.

Svakako, u nekim državama je (možda) lakše
da budeš srećan.

Ali to je samo kad gledaš sa strane iz daleka.

Nek ostanemo na primeru Nemačke.

San svakog našeg građana.

Mi (tačnije moji roditelji) smo bili u mogućnosti da
pomognemo velikom broju ljudi da dobiju šansu
da vide Nemačku.

To je bilo:
-kratka poseta
-duži boravak
-obezbeđenje dobrog posla
-obezbeđenje stana
-obezebđenje zdravstvenog osigruanja
-itd.

Šta je bio zaključak:
svima je bilo lepo, dok nije došla ona ružna stvar zvana:
posao!
Mora da se radi, a neki su se očigledno odvikli od toga.
Vide ljude kako voze Mercedesa, ali ne i trud i žrtvovanje.

Naravno nisu svi takvi.
Neki su bili srećni da rade, ipak veća je plata, znamo to svi.

Ali šta je kod njih bilo:
nostalgija
Kako to nostalgija kad je Srbija tako užasna?
Ljudi shvate koju cenu plaćaš.

Ti radiš kao robot, nemaš život u Nemačkoj.
Svi žive, kao da i ne žive.
I onda njima pukne film, odu na letovanje i tamo se iživljavaju.

Pored toga, stranac si.
Govorim perfektno nemački, primio sam njihovu kulturu
i običaje.
Ali ne vredi, crna kosa je "zaštitni znak" (da me ne razumeš grešno, volim ja svoju kosu i poreklo).
Međutim, krenem sa drugarom u diskoteku, i mene ne puštaju.
Razlog: stranac!

zamisli da živiš u takvom okruženju.

Ali ne moj da me grešno shvatiš, biti u inostranstvu je vredno više nego bilo šta drugo.
To je iskustvo koje (može) zlato da vredi.

Nadam se da će u skorije biti olakšano putovanje, da i naš narod vidi svet.

Ali nije Srbija tako loša kao što zamišljaš.
Tu ima dosta onog: "Tuđe je lepše."
I Nemci kukaju kako im je život grozan, što tebi zvuči neshvatljivo.

Što nas napokon vraća na početak:
"Život je lep koliko dopustiš.
Ti imaš tvoju sudbinu u rukama."
[ virus_crew @ 31.07.2007. 23:45 ] @
Pa nemac ne zna za gore od toga sto ima a mi ohhhooooo znamo, tako da bi mi verovatno svi bili srecni da imamo plate cca 1500e i da radimo koliko treba, a ne ovde radis koliko (gazdi) treba a plata cca 200e.
P.S. Imatu razlike zar ne 1500-200 =1300 Evra
P.S.S. Sunce tuđeg neba ne greje kao naše, a i hleb je gorak, zar ne?><??
[ Vladimir Nikolic @ 01.08.2007. 00:06 ] @
Citat:
virus_crew: Pa nemac ne zna za gore od toga sto ima

Nemac je nakon II. Svetskog rata prošao korz dosta muka.
Radili su ko "konji" da bi stekli ovaj nivo koji sada imaju.

Samo za razliku od velikog broja ljudi u Srbiji, nisu kukali nego RADILI.

E tu je razlika: oni sada kukaju, ali su pre toga radili.
Dok mi kukamo, sada, juče, sutra.

Ako želiš nešto da postigneš moraš da učiš, da se trudiš, da imaš veru u sebe i druge,
da si optimista, pun energije, spreman da se odrekneš zezanja, kafane, sanjarenja,
spavanja do 12h, kukanja da su ostali krivi što ti je loše.

Ispuni sve te stavke, i garantujem ti: neće ti smetati Srbija!
[ virus_crew @ 01.08.2007. 01:09 ] @
Ok slazem se sa tobom u nacelu, a koliko je tih zivih koji pamte vreme posle drugog svetskog rata isto kao i kod nas 99% su umrli ali slazem se sa tobom da trbas da se obrazujes, da se trudis + vera u sebe....
E pa sad ova poslednja recenica ti je pomalo diskutabilna i oko nje mozemo da iznosimo argumente ti zasto mislis tako a ja zasto ne mislim tako.
Hocu da kazem da sa svim ovom stvarima koje si lepo nabrojao pre ces nesto postici i steci u zivotu ako si van Srbije, recimo negde u EU nemora nemacka,recimo Svica, Luxemburg...
O tome ti ja pricam.
[ Vladimir Nikolic @ 01.08.2007. 07:02 ] @
Dobro, moguće je da ćeš sa tim osobinama pre uspeti u EU državama.

Ali da stavimo računicu (ipak je ovo ES, pa da bude i malo informatike/matematike):

Gore navedene osobine + EU = ogroman uspeh
Gore navedene osobine + Srbija = uspeh

EU bez gore navedenih osobina = neuspeh
Srbija bez gore navedenih osobina = garantovan neuspeh i beda

--------------------------------

Rezultat:
Okrenuo kako ti želeo, ali ključna stvar u celoj priči si : TI!

Što nas vraća na moju rečenicu:
Ispuni sve te stavke, i garantujem ti: neće ti smetati Srbija!

Ili kao što je pokojni Đinđić rekao:
"Ajde nek se mi trudimo da budemo kao Amerikanci, pa da poboljšamo nas i sve oko nas.
A kad to završimo, možemo da kujemo mržnju prema njima i Zapadu i da razvijamo teorije zavere
kako nas svi mrze.
Garntujem Vam da se to nikad neće desiti, jer svaki dan imamo razloga da se poboljšamo.
Korak po korak!"

[ nnn @ 01.08.2007. 15:08 ] @
Ukoliko mislite da je internet u Srbiji skup, kako biste tek reagovali da živite u Kazahstanu. Tamo DSL konekcija sa protokom od 1.5 Mbps košta čitavih 2458 evra!. Izveštaj koji je podnela Organization for Security and Cooperation in Europe govori o izuzetno visokoj ceni koju tamošnji stanovnici moraju da plate da bi imali pristup internetu. Za neograničeni dial-up se mora platiti oko 82 evra, a ukoliko vam pomenutih 1.5 Mbps za 2458 evra nije dovoljno, u ponudi je i 6 Mbps konekcija preko kablovske mreže, koja košta svega 16144 evra! Sve to u državi u kojoj je prosečna plata oko 292 evra.

Vestopisac ovog članka na sajtu Techamok je dao informaciju o ceni koju on plaća u Češkoj. Da podsetimo, Češka je članica Evropske Unije. On izdvaja oko 4500 čeških kruna (oko 220-225 dolara) za Unlimited DSL nalog, sa 4 Mbps DL i 512 Kbps UL brzinama, gde je DL : UL odnos 8 : 1. Ovaj nalog nije povezan sa dodatnim servisima, pretplatama, telefonskim uslugama i slično.
Izvor: Techamok

http://www.benchmark.co.yu/mod...amp;file=article&sid=13613

pa vi gledajte
[ boki @ 01.08.2007. 17:32 ] @
Citat:
Ukoliko mislite da je internet u Srbiji skup, kako biste tek reagovali da živite u Kazahstanu.

A tek da zivimo na Jupiteru, ne bi ni imali net!

Pa ne moramo bas da se poredimo sa najgorim mogucim slucajevima :)
[ nnn @ 01.08.2007. 21:16 ] @
Pa kad vec poredimo sa najboljim, mozemo i sa najgorim :)
[ virus_crew @ 02.08.2007. 14:36 ] @
Citat:
nnn: Ukoliko mislite da je internet u Srbiji skup, kako biste tek reagovali da živite u Kazahstanu. Tamo DSL konekcija sa protokom od 1.5 Mbps košta čitavih 2458 evra!. Izveštaj koji je podnela Organization for Security and Cooperation in Europe govori o izuzetno visokoj ceni koju tamošnji stanovnici moraju da plate da bi imali pristup internetu. Za neograničeni dial-up se mora platiti oko 82 evra, a ukoliko vam pomenutih 1.5 Mbps za 2458 evra nije dovoljno, u ponudi je i 6 Mbps konekcija preko kablovske mreže, koja košta svega 16144 evra! Sve to u državi u kojoj je prosečna plata oko 292 evra.

Vestopisac ovog članka na sajtu Techamok je dao informaciju o ceni koju on plaća u Češkoj. Da podsetimo, Češka je članica Evropske Unije. On izdvaja oko 4500 čeških kruna (oko 220-225 dolara) za Unlimited DSL nalog, sa 4 Mbps DL i 512 Kbps UL brzinama, gde je DL : UL odnos 8 : 1. Ovaj nalog nije povezan sa dodatnim servisima, pretplatama, telefonskim uslugama i slično.
Izvor: Techamok

http://www.benchmark.co.yu/mod...amp;file=article&sid=13613

pa vi gledajte

Pa preseli se u Kazakstan posto vidim da ti je to reper kako nisi uporedio sa cenama u Japanu naravno da ne mozemo da se poredimo sa JP kao i sto ne mozemo i ne smemo NIKAKO da se poredimo sa Kazakstanom glupo ti je uporedjivanje a tebi srecan put tamo svako prica o tome kome tezi ja naprimer razvijenom svetu a ti ocigledno ne btw ja ne kazem da je NET kod nas skup ali mglo bi i bolje mada mi smo jos drzava u razvoju i lepo smo krenuli ma sta drugi govore setite se samo gde smo bili do ne tako davno,6 godina unazad nije bas mnogo ali mi smo napredovali poprilicno u intrerne i kompjuterskoj sferi za drugo trenutno ne pricam jer nije tema.

P.S. Ajde stavi neki link sa cenama u JP "pa da gledamo mi".