[ Achilles @ 09.12.2004. 21:58 ] @
[ veek @ 09.12.2004. 23:57 ] @
Procitao sam skriptu i imam samo reci hvale. Stvarno temeljno jasno i precizno objasnjeno. Kada ce scripta biti zavrsena (konkretno zbog naprednijeg nivoa koji si najavio)?
Pozdrav i nastavi dalje.
[ Radovan__III @ 10.12.2004. 10:22 ] @
Sve je to lepo i krasno ali ja bi napomenuo da to sve ima u manual-u za php i mysql, mada je zanimljiv poduhvat koji je iziskivao vremena.
Kad sam prvi put citao manual o mysql-u stvarno me je ehtra zbunilo gde se te komande pisu, kako se sve to radi ( delovalo je apstraktno ) , zato bi ja preporucio da dodas malo texta o phpMyAdmin-u sto bi moglo da pomogne pocetnicima.
Mislim da bi bilo pametno i veoma zanimljivo da se tu preko tog advance dela unesu i neke skripte iz realnog php/mysql programiranja sto bi bilo dosta korisno.
[ set_X @ 10.12.2004. 10:29 ] @
Mislio sam da je to nesto profesionalno za vec dobre programere.
To je za bas pocetnike.
Inace sve najbolje, nastavi tako.
[ Achilles @ 10.12.2004. 12:14 ] @
Pre svega da svima zahvalim na kritikama, jer samo tako mogu i ja i skripta da napredujemo.
Ipak, mislim da kritike tipa "ali ja bi napomenuo da to sve ima u manual-u za php i mysql..." nisu potrebne, jer nemaju nikakvu svrhu. Naravno da to sve postoji u milion drigih literatura, kao sto i "Pitagorina teorema" postoji u milion knjiga i udzbenika, pa opet niko ne kaze to ima tu i tu !!! Odnosno, moja ideje i nije bila da izmisljam toplu vodu, vec da napravim jednu celinu na SRPSKOM jeziku, koja ce pomoci pocetnicima u ovoj oblasti ! Inace u svakom slucaju je je prva skripta na SRPSKOM jeziku koja se bavi ovom tematikom !! Da li sam uspeo u svojoj ideji, videcemo na osnovu komentara...
Sto se tice kompletne verzije, nazalost nisam siguran da bih smeo da je obecam bas uskoro, posto imam puno nagomilanih privatnih obaveza, ali u svakom slucaju bicete na vreme obavesteni !
[ rajco @ 10.12.2004. 16:05 ] @
Ne radi ti adresa, barem ne kod mene.
[ borstale @ 10.12.2004. 16:11 ] @
Odavno čekam da neko odradi takav vodič, ali ni ja ne mogu da te "nadjem".
[ banom @ 10.12.2004. 16:16 ] @
Mnogo dobra stvar! Ja sam apsolutni pocetnik i neke stvari su mi mnogo jasnije od kad sam procitao ceo vodic.
Citat: rajco: Ne radi ti adresa, barem ne kod mene.
Ni meni nije radila sa Firefox-om probaj sa Internet Explorerom.
Pozdrav
[ Achilles @ 10.12.2004. 16:47 ] @
Stvarno ne znam u cemu bi mogao da bude problem, ja sam upravo sada pokusao (i uspeo) da download-ujem...
Probaj(te) malo kasnije, mozda server na kome se nalazi nesto zeza !?
[ set_X @ 10.12.2004. 16:54 ] @
Nesto link ne radi, verovatno je lose prikazan.
Pokusao sam nekoliko puta, dok nisam uradio sledece:
1.Kliknuo sam na "Odgovori" dugme,
2.onda citirao prvu poruku,
3.I tu sam video ceo link, koji naravno radi.
[ Achilles @ 10.12.2004. 18:32 ] @
Ja uvek kliknem desnim dugmetom na link, pa onda na "Save Target As..." i uvek uspem da download-ujem...
[ Ilija Studen @ 10.12.2004. 19:05 ] @
Radi kada nije kodiran...
[ rajco @ 10.12.2004. 23:51 ] @
Citat: banom: Mnogo dobra stvar! Ja sam apsolutni pocetnik i neke stvari su mi mnogo jasnije od kad sam procitao ceo vodic.
Ni meni nije radila sa Firefox-om probaj sa Internet Explorerom.
Nece ni sa Operom ni sa Firefox-om ali mi otvara Internet explorerom!
[ JovanT @ 11.12.2004. 10:57 ] @
Veoma je pohvalno to što si našao vremena da prevedeš ovaj tutorijal. Kažem "prevedeš" jer je ovaj tutorijal (koliko sam ja mogao da primetim na prvi pogled) prevod tutorijala koji se nalazi na sajtu MySql-a (konkretno ovde: http://dev.mysql.com/tech-resources/articles/ddws/10.html ). Mogao si barem odmah da kažeš nego da to primeti neko drugi. Inače sve u svemu nije loše. Baš bih voleo da vidim i taj drugi tutorijal za "naprednije" korisnike pošto mi je to sada baš potrebno.
Pozdrav!
[ Achilles @ 11.12.2004. 11:15 ] @
Dosta stvari je odatle i iz php manual...
Recimo primeri su odatle, ali ne vidim zasto ste toliko iskompleksirani !?
Niti je ovo radjeno u komercijalne svrha, pa da neko kaze "hoces da zardis na --tudjem znanju--", niti sam se potpisao pa da bi bili komentari tipa "kitis se tudjim perjem", jednostavno sam radio skriptu za sebe i kada sam video da je dobra postavio sam je na net.
Dakle, kome se svidja - svidja, kome ne - ne, ali ispoljavanje kopmleksa na takav glup nacih mi stvarno nije jasno...
Inace, da ne bude zabune i da kompletna verzija ce sadrzati materijal iz php manual, sa ovog sajta, kao i sa jos nekih manje poznatih izvora, sklopljeno u jednu skladnu celinu na SRPSKOM jeziku. Sve u svemu za one koji pate od kompleksa nista specijalno...
Jos jednom da ponovim, skripta je potupno besplatno, ali niko nije obavezan da download-uje skriptu niti da je cita, onaj ko se eventualno odluci da to uradi, ako ima koristi super, a ako ne neka luta po netu i neka skuplja sam i prevodi literaturu sa 17 lokacija....
ps. Kolumbo, da sam nesto hteo da krijem, pa ne bi valjda vec na cetvrtoj strani stavio link ka tom sajtu !?
[ utvara @ 11.12.2004. 12:20 ] @
A> Dakle, kome se svidja - svidja, kome ne - ne, ali ispoljavanje
A> kopmleksa na takav glup nacih mi stvarno nije jasno...
Nije to poenta, poenta je copyright. Pogledaj www.wikipedia.org, sta
su sve ljudi uradili, a nisu prekrsili ni jedan copyright.
Prevod te ne oslobadja obaveze postovanja autorskih prava, koja pokrivaju
delo u celini, kao i delove.
No sve je ok ako je tekst objavljan pod nekom free licenceom, sto
verovatno jeste, no onda je pitanje fer koriscenja da potpises ljude
koji su ranije radili na dokumentu.
poz utvara
--
Sve najlepse,
Best regards,
Slobodan
[Ovu poruku je menjao utvara dana 12.12.2004. u 00:34 GMT+1]
[ JovanT @ 11.12.2004. 12:39 ] @
Čoveče pa nisam hteo da te toliko iznerviram. Samo sam primetio to pa rekoh zašto da ne iznesem. Inače u potpunosti podržavam tvoju ideju. Samo nastavi! Što više tutorijala na srpskom jeziku ima - to bolje...
[ Achilles @ 11.12.2004. 13:54 ] @
Nervira me zato sto sam ja usao sa najboljim namerama u ovo, a onda se pojave neki i "filozofiraju"...
Ako vec spominjes "copywrite", onda da te podsetim da je i Vuk Karadzic, sve "ukrao" pa mu opet niko to ne zamera... Naravno da nemam nameru da se predim sa njim, ali ideju bi mogao da uporedim "skupljas sa svih strana, preradis, sazvaces, napravis najbolju -- kompilaciju -- i tako masi ljudi olaksas ucenje i ustedis vremena i vremena", a za uzvrat dobijes znanje (dok sakupljas i preradjujes), moralna satisfakcija (da vidis da je neko zahvaljujuci tebi nesto naucio) i mali potpis na tim skriptama (cisto da se zna, ko se to pomucio za opste dobro)...
[ Lazarevac @ 11.12.2004. 15:05 ] @
Achilles ja zelim da ti se zahvalim za tutorial, jer ima i nas pocetnika u PHP-u, pa sto bi citali engleske tutoriale, kad mozemo i nase...
Ne slusaj ove okolo, vec uradi jos neki....
[ Zikka @ 11.12.2004. 15:43 ] @
Svaka cast majstore. Najzad nesto i za mene.
[ bookmaker @ 11.12.2004. 21:39 ] @
Svaka čast!
Registrovao sam se da bih izrazio podršku tebi i svima koji imaju slične ideje (prevođenje raznih tutorijala na naš jezik).
Pozdrav
[ -=k3rn3l=- @ 12.12.2004. 03:32 ] @
Koliko primecujem ovo je kevs php mysql manual koji je veoma dobar. Ali ono sto nedostaje svakom pocetniku u php i mysql (i sto ti nisi preveo) je instalacija php i mysql koja i nije bas naivna. Dakle skripta je u redu i uz tvoje dopustanje stavio bih je i na moj sajt. (koji usput ima englesku verziju) Ali slag na tortu bi bio da predjes u tutorialu instalaciju php-a, mysql-a, apache i IIS servera i da das kratak opis o npr. php editorima koje koristis. Samo ukratko to ti ne bi oduzelo mnogo vremena kada si se vec za ovo ostalo toliko potrudio. Onda bi to bilo fenomenalno i dobila bi skripta jednu celinu.
Off topic (sta mislite o ideji): Ima dosta interesantnih tutza na engleskom i kada bi se organizovali u neke male grupe mogli bi zajedno da prevedemo dosta materijala. Zamislite da se nas 10 ukljuci i svako se dogovori da prevede po 10 strana neke knjige ili tutoriala itd. Ako bi nas bilo 500 i svako preveo po 2 (dve) strane neke biblije itd. knjiga od 1000 strana "pukla" bi za dan. Ja odavno nisam zainteresovan da prevodim jer sam vremenom navikao da citam na engleskom ali kao sto govore ljudi "Zasto kada moze na srpskom". A rado bih pomogao kada bi to bio neki zajednicki projekat.
[ Achilles @ 12.12.2004. 08:56 ] @
U principu nije problem da odradim i instalaciju, ali videcu cim ugrabim malo vremena... Naravno da mozes da postavis skriptu na sajt (naravno bez promene sadrzaja :))
ps. Sto se tice prevodjenja ostalih knjiga i tutoriala, apsolutno sam za ! ja sam razmisljao da predlozim to isto, samo mislim da treba obratiti paznju da stvar prevode ljudi koji su bar "koliko - toliko" u materiji, cisto da bi znali kada je nesto suvisno i moze da se izbaci, a kada je potrebno pojasnjenje iz neke druge literature !
Evo kao pvi zadatak za prevodjenje moze da bude php manual, jer je to fenomenalna literatura, ali ipak treba minimum 10ak ljudi da bi to bilo zavseno u nekom skorijem periodu...
[ JovanT @ 12.12.2004. 12:15 ] @
Rado bih se i ja upustio u prevođenje. Bilo bi dobro da oformimo i tim prevodioca koji bi se time i bavili. Evo ja upravo prevodim jedan tutorijal koji objašnjava osnove PHP-a i takođe je namenjen početnicima.
[ karlowap @ 12.12.2004. 14:45 ] @
Ne radi ovaj link...
Kada kliknem na njega otvori mi 100webspace.com, isto se dešava kada kliknem Save target as [sačuva mi index.html od 100webspace]
Stavi ga na geocities?
[ starisloven @ 12.12.2004. 23:22 ] @
Svaka čast ljudino. Ovaj tutorial je odličan. Još samo kada uhvatiš vremena
odradi i tutorial za instalaciju svega što je potrebno za korištenje phpa.
Ovo je za nas koji slabo vladamo engleskim odlična stvar. Ja već dugo
pokušavam da nađem neki tutorial na našem jeziku u digitalnoj formi za php,
ali mi to nije uspijevalo. Našao sam nešto na bhwebmasters.net ali je za
totalnog početnika totalno nejasan.
[ -=k3rn3l=- @ 13.12.2004. 00:45 ] @
Evo ko ne moze da otvori prvi link postavio sam i na moj sajt a evo i direktan link za download.
http://neso.freelinuxhost.com/knjige/Vodic_kroz_PHP_i_MySQL.zip
Nego sto se tice prevoda PHP-manuala i (oko)1900 strana bi bio veliki posao. Za to bi trebalo bas dosta da se skupi ljudi da bi brzo preveli. A ipak sam za varijante prevoda ovakvih knjizica kao sto je Kevs PHP koji si preveo, jer pokazuju konkretan rad sa php-om. a u manual-u ipak prikazu funkciju i mali primer. Za ovo treba vec da poznajes PHP ja sam ipak za neke lakse primercice.
[ Zikka @ 13.12.2004. 02:20 ] @
Radi. Ja sam skinuo. Hvala.
[ JovanT @ 13.12.2004. 15:30 ] @
Slažem se sa tobom 7-10 ljudi je idealan broj. Stvarno bi trebalo prevesti i postupak instalacije PHP-a i MySql-a ili barem uputiti ljude na programe koji odjednom instaliraju tu kombinaciju. phpMyAdmin je takođe neizbežan jer je puno lakše rešenje od zadavanja komandi direktno. PHP manual je toliko opširan da bi ga prevesti bilo pravi izazov. I na kraju, mogli bi da osnujemo neku srpsku PHP zajednicu i podignemo jedan sajt na kojem bi moglo da bude postavljeno sve što ima veze sa PHP-om (tips and tricks, vesti...).
P.S. Ipak mislim da nas za sada ima trojica a ne troje ili možda grešim?
[ Winex @ 13.12.2004. 18:52 ] @
Citat: starisloven:
... Još samo kada uhvatiš vremena odradi i tutorial za instalaciju svega što je potrebno za korištenje phpa.
http://tutor.host.sk/php/konfiguracija.htm
..nisam siguran dal link još uvjek radi...
copy:
http://php.monitor.hr/?cmd=12
[ starisloven @ 13.12.2004. 23:24 ] @
Hvala puno. Ovaj drugi link radi.
[Ovu poruku je menjao flylord dana 11.11.2006. u 00:13 GMT+1]
[ -=k3rn3l=- @ 14.12.2004. 03:46 ] @
Citat: I na kraju, mogli bi da osnujemo neku srpsku PHP zajednicu i podignemo jedan sajt na kojem bi moglo da bude postavljeno sve što ima veze sa PHP-om (tips and tricks, vesti...).
Moze i to da se odradi ali sam ja vise za varijantu prevodjenje knjiga za opste dobro. Da se ne zaustavljamo na PHP-u mogu da se prevode i knjige za programiranje, linux itd...I onda kada bi napravili domacu free literaturu nivo znanja bi "skocio" poprilicno, jer je glavni problem kupovina na tone knjiga koje imaju prilicnu cenu a na netu se nalazi literatura na engleskom koja mnogim ljudima smeta.
I usput evo okacio sam i neki kratki kurs za SQL na srpskom:
http://neso.freelinuxhost.com/knjige/SQL.zip
[ kupidisk @ 15.12.2004. 21:32 ] @
Ideja mi se zaista dopala i tutorijal ce mi sigurno koristiti kao pocetniku. Moja podrska.
Ako treba mirror, pisite slobodno, i za ovo i za bilo koju slicnu stvar.
[ Nabukodonosor @ 16.12.2004. 06:57 ] @
I od mene reci hvale. Nisam jos procitao, ali cenim svaki trud. Sad sam ga skinuo i sutra citam. pozdrav svima.
[ JovanT @ 18.12.2004. 12:47 ] @
Citat: Moze i to da se odradi ali sam ja vise za varijantu prevodjenje knjiga za opste dobro. Da se ne zaustavljamo na PHP-u mogu da se prevode i knjige za programiranje, linux itd...I onda kada bi napravili domacu free literaturu nivo znanja bi "skocio" poprilicno, jer je glavni problem kupovina na tone knjiga koje imaju prilicnu cenu a na netu se nalazi literatura na engleskom koja mnogim ljudima smeta.
U potpunosti se slažem sa tobom. Zato treba pozvati što više ljudi i da počnemo da radimo na ovome kako sve to ne bi ostalo samo na papiru.
Citat: I usput evo okacio sam i neki kratki kurs za SQL na srpskom...
Pa nije loše. Samo mu je potrebno malo više formatiranja (lepši izgled dokumenta) jer je to ipak za potpune početnike. Mogao si i da ga prebaciš u PDF...
[ -=k3rn3l=- @ 19.12.2004. 01:57 ] @
Nisam ga ja pravio ne znam ni odakle mi imam ovo vec duze vreme. A sto se tice PDF formata pa to je najmanji problem evo ga:
http://neso.freelinuxhost.com/knjige/sqlPDF.zip
[ Ghogilee @ 27.12.2004. 11:56 ] @
Prvo sve pohvale za prevod knjige.
Drugo:
Posto vidim da su se neki zapitali cije su ovo skripte smatram da nije zgoreg da kazem sledece: gospodin Kevin Yank ciju knjigu si preveo (odnosno 4 besplatna poglavlja knjige) "Build Your Own Database Driven Website Using PHP & MySQL" odnosno izdavacka kuca SitePoint(SitePoint.com) bili bi veoma zahvalni da si ih barem spomenuo, a isto tako i zamolio za njihovu dozvolu da prevedes kjnigu jer kao sto u poglavlju knjige pise : (prevod) Svako neovlasceno kopiranje, distribucija u bilo kom obliku je zabranjena bez prethodne saglasnosti izdavaca.
Inace cela knjiga kosta $34.95 USD i moze se poruciti na njihovoj web adresi (sitepoint.com).
Inace ovo nisam napisao da bi te kritikovao nego da bi skrenuo paznju na to da sav savremen, civilizovan svet prvo pita za dozvolu, a zatim radi. Jer pomenuti gospodin, odnosno izdavacka kuca bi veoma rado (verujem u to) dali saglasnost za prevod na srpski jezik. A onda bi se tvoj trud veoma isplatio.
[ emjuras @ 15.01.2005. 10:26 ] @
Svaka ti dala majstore.
Za nas početnike je super da imamo prijevod , ali nebrini za one jalne . Uvijek će biti budala.
[ «PuNk_©» @ 16.01.2005. 20:24 ] @
ej ljudi dajte neki link a da radi....nemogu nista da skinem....
Nesto ste pomiljali FireFox i ja je koristim da nije zbog toga...
++++++++++++++++++++++++
Hvala na ur help....:D
[ -=k3rn3l=- @ 17.01.2005. 01:57 ] @
Nemoguce hajde klikni me
Ili nisi gledao gornje postove.
[ «PuNk_©» @ 17.01.2005. 20:56 ] @
i dalje nece....ali kada sam stavio Link u ReGet on ga je skinuo...ne znam zasto nece...
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
EJ TREBALI BI DA MALO PROMENITE FORUM,,,,,JER JE MALO TEZE PRATIT DOGADJAJE....
PA NAPRAVITE NESTO PREGLEDNIJE KAO HTTP://CS.RIN.RU/FORUM.......
Jer nikako nemogu da nadjem na koja su nova pitjanja ili odgovori...
[ Mister Big Time @ 23.01.2005. 03:49 ] @
Citat: «PuNk_©»: i dalje nece....ali kada sam stavio Link u ReGet on ga je skinuo...ne znam zasto nece...
EJ TREBALI BI DA MALO PROMENITE FORUM,,,,,JER JE MALO TEZE PRATIT DOGADJAJE....
PA NAPRAVITE NESTO PREGLEDNIJE KAO HTTP://CS.RIN.RU/FORUM.......
Jer nikako nemogu da nadjem na koja su nova pitjanja ili odgovori...
Tu si 100% u pravu... vec sam pricao o tome, "egosearch" opcija bi itekako bila korisna.
Sto se tice tutorijala, vidim da ima 27 strana i oblasti iz sadrzaja mi deluju lepo sortirane. No ako je to bas prevod, onda eto i odgovora. Pohvale za trud.
[ DR83 @ 03.02.2005. 23:47 ] @
Wow,stvarno achiles-svaka cast.I ja sam pocetnik i pretrazio sam brdo sajtova i foruma i malo toga nasao korisnog a u ovoj tvojoj skripti sam SVE razumeo.Mada naravno bilo bi bolje da postoji deo o instalaciji posto sam upravo to uradio a ne znam kako da proverim da li funkcionise.:)Sto se tice prevodjenja-mogu da kazem da mi engleski dobro ide pa ako treba-ja sam rad da pomognem.
I da-bilo bi dobro da ovako nesto postoji i za apache.
[ sale83 @ 04.02.2005. 07:04 ] @
Evo i ja sam pokusao da skinem da bacim pogled na to sto je covek uradio!
I svaka mu cast sto je to uradio !! Kamo srece da ima vise takih scripti na nasem jeziku !
Samo ja nisam mogao da skinem sa onog tvog direkt linka !!
pa sam morao ovako :
http://neso.freelinuxhost.com/knjige/
Drugo na ovome sajtu ti pola linkova neradi !!
http://neso.co.sr
Stalno ovo ispisuje :::
Code:
This page is missing.
To open a free hosting account (100 MB space, MySQL, PHP, Perl, FrontPage) click here
P
[ BURA @ 06.02.2005. 22:10 ] @
Ne uspjevam pdf ni otvoriti ni downloadati ni s jednim od browsera. Ajd neka mi neko posalje ili stavi drugi link.
Hvala,
BURA
[ djmarcus @ 10.02.2005. 17:20 ] @
Achilles, ne radi ni jedan od tvoja dva linka, molim te ga postavi negde drugde da ga mozem skinuti. ili posalji na email [email protected]
hvala unapred
[ icanet @ 10.02.2005. 21:34 ] @
http://www.1o1.com/pdf/Kako_instalirati_Apache_PHP_MySQL.pdf
Momak koji je ovo napravio potpuno mi je pomogao da instaliram PHP i MySQL na mom kompu pod windowsom XP, preporučujem svim onim početnicima koji žele da se upuste u svet PHP-a, da pročitaju ovo uputstvo.
Sa ovim je to toliko lako...
[ Achilles @ 12.02.2005. 18:59 ] @
Posto mi skoro svaki dan stize po 5-6 e-mailova, pre svega zelim svima da se zahvalim na pozitivnim komentarima i da kazem da trenutno imam jako puno privatnih obaveza tako da komplatna verzija vodica najverovatnije nece izaci u neko skorije vreme.
Sto se tice linka za download, stvarno ne zna sta da vam kazem, ja posle svakog vaseg pitanja na tu temu, proverim i uvek mi radi bez ikakvih problema....
http://virtual33.freeprohost.com/download/
[ mrax @ 20.02.2005. 16:49 ] @
klikajte desnim i save target.
Pozdrav
[ godunski @ 06.03.2005. 14:36 ] @
Ni ja ne uspjevam da otvorim stranicu ka tutorialu, probao i u firefoxu i u exploreru... Da probam jos operu kasnije, ali sumnjam...
[ lepensky @ 11.03.2005. 21:52 ] @
Sada sam ga otvorio sa Firefox-om. Idi prvo na: http://neso.freelinuxhost.com/ pa tek onda izaberi šta hoćeš. Isto važi i za Netscape i Deepnet explorer. IE ne otvaram, nisam lud.
[ JovanT @ 13.03.2005. 16:15 ] @
Ma server želi da spreči hotlinking. Samo u novom prozoru unesite link ka dotičnoj datoteci i moći ćete da je preuzmete bez problema.
[ jocker5 @ 02.05.2006. 19:51 ] @
Kao sto primecujem, ja sam se sa "malim" zakasnjenjem od godinu dana prikljucio ovoj temi i jedino sto mogu da kazem jesu iskrene pohvale prevodiocu "Vodica kroz PHP i MySQL". Naimje vec nekoliko meseci tragam po ovom ogromnom forumu za takvim stivom i konacno sam ga nasao.
Mi, pocetnici ocigledno imamo jako malo domacih valjanih tekstova o PHP-u i bazama podataka tako da je ovaj Vodic nesto fanstasticno. Probleme sa linkovima sam prebrodio tako sto sam na jednom od njih ipak uspeo bez mnogo muke da skinem pdf verziju Vodica i vec nekoliko dana je "bistrim".
Pored velike zahvalnosti u ime armije pocetnika koje zanima PHP, moje javljanje ima za cilj da nesto i sugerisem.
Predlazem autoru Vodica (pisacu mu i direktno na email) da napravi web site (moze i na nekom free hostu, recimo geocities...) gde bi prebacio sve ove tekstove i gde bi to ostalo kao trajna vrednost. Bilo je takvih ideja i ranije ali nista nije bilo od realizacije. To je bitno zbog problema koji mnogi imaju sa download-om linka (nesto radi a nesto ne radi) ali i zbog otvaranja foruma ili komentarisanja problema do kojih su dosli pocetnici. Nudim svoju pomoc ako to nesto znaci.
Polazim od svojih problema koje sam imao da ukapiram sta je to php , MySQL i Appache.
Citao sam bosansku verziju ucenja php (bihwebmaster.com) i nisam nista skapirao. Ovaj vodic je pravo blago na nasem jeziku za sve nas koji nismo toliko vesti da sve skapiramo na engleskom zato predlazem da se na posebnom sajtu sve ovo prebaci i oformi grupa PHPSerbia ili nesto tome slicno.
Pre pocetka Vodica neko bi mogao da objasni instalaciju sva 3 programa (PHP, MYSQL i Appache) cime bi pocetnici zaista imali sjajnu stvar za pocetak ucenja PHP-a. Ovaj forum ES je ogroman i zaista je veliko mucenje pronaci ovaj Vodic u masi brojnih drugih tekstova sa slicnom tematikom.
PHP je buducnost, ucinimo prve korake!
edit by SmilieBG - nema potrebe za bold tagovima
[Ovu poruku je menjao SmilieBG dana 02.05.2006. u 21:31 GMT+1]
[ Smilja @ 05.08.2006. 22:41 ] @
Probao sam da skinem ovaj fajl na sve gore navedene nacine ali ne ide.Molim Vas,ako neko moze da mi posalje na mail, posto mi je vrlo hitno.Hvala
[ nikolaX @ 06.08.2006. 19:03 ] @
Ljudi molim vas ,pomozite i meni, sve sam probao, nema sanse da skinem, neka mi neko posalje na mail pleaaaaaaaaase!!!!!!!!
[ JimRainor @ 07.08.2006. 10:36 ] @
Evo i mene da kukam
Majl mi je dbenasic[monkey]gmail.com
Saljite mi molim vas.
Ko mi posalje, ispricacu mu jedan doobar vic :)
[Ovu poruku je menjao JimRainor dana 08.08.2006. u 19:31 GMT+1]
[ petrovicivan @ 13.08.2006. 11:57 ] @
Pošaljite i meni, okačiću i na svoj sajt pod Download ako se slaže autor
petrovicivan(et)hotmail.com
[ Gugliša @ 13.08.2006. 18:54 ] @
Ljudi, stvarno bi neko mogao vise da okaci ovaj tutorial.
[ bmatrix @ 16.08.2006. 15:20 ] @
hoće li neko postaviti pravi link ka ovom tutorijalu, ili ga svi razmenjujete preko email-a?
[ sale83 @ 17.08.2006. 08:58 ] @
[ bmatrix @ 17.08.2006. 20:53 ] @
Hvala na linku.
Sve pohvale za tutorijal!!!
[ balle @ 23.08.2006. 01:16 ] @
Link radi. Hvala autoru.
Pozdrav
[ anon75319 @ 24.08.2006. 01:08 ] @
Odlicno!!!
Napokon link koj radi!! Achilles pohvala!
[ emiretf @ 10.09.2006. 01:54 ] @
ja ne mogu da skinem cak ni sa ovog linka ((
krenem da skidam i dodjem do nekih 152 KB i tu mi stane download...
pomagajte
[ JimRainor @ 17.09.2006. 00:21 ] @
Evo da vam se svima nađem
[ ignjat @ 21.09.2006. 12:04 ] @
10x Jim! Pametni ljudi pogledaju prvo poslednju stranu, sto kod meme nije slucaj... procitao sam ceo forum i pokusao sa svim prethodnim linkovima i na kraju skontao da si ga okacio ovde! Pozz i sve pohvale!
[ Ckone @ 10.10.2006. 09:40 ] @
Dali postoji mogucnost da mi neko posalje ovu skriptu iz ove teme sto je navede, jer se ne moze skinuti s sajta
Unaprijd hvala
[ Ckone @ 10.10.2006. 09:58 ] @
Sory
Vec na prezadnjem odgovori ima prikacen file....
Hvala...
Skripta je MRAK
puno Hvala
[ baranjac @ 26.10.2006. 15:40 ] @
svaka čast na skripti to je ono što tražim već duže vreme
[ Jezdimir Lončar @ 27.10.2006. 18:04 ] @
Evo vam par mirrora:
• @ me
• @ MegaUpload
• @ YouSendIt (nece biti dostupno za 7 dana)
• @ ES
[ danield @ 27.10.2006. 18:41 ] @
Ovaj manual sam procitao 2x i ne kontam baze ono izvadi iz baze ubaci u bazu
.t.d.
Ako neko ima nesto bolje naka mi posalje na e-mail: [email protected]
Daniel Dulic
[ Jezdimir Lončar @ 29.10.2006. 11:03 ] @
Sta 'izvadi iz baze - ubaci u bazu' ?
[ MyT-S @ 10.08.2007. 01:02 ] @
ovaj link vise ne radi... hteo bih i ja taj pdf documenat da procitam!
[ samke @ 13.08.2007. 11:50 ] @
ne radi link danas 13.08.2007
[ Man-Wolf @ 13.08.2007. 12:58 ] @
[ Man-Wolf @ 13.08.2007. 13:17 ] @
Svaka cast autoru. Prelistao sam na brzinu, al da se primetiti da je sve lepo objasnjeno :)) Pa i ako je preveo covek tudje, sta je problem :-) Sve u svemu svaka cast za tutorial i trud !!!
[ kundak @ 25.09.2007. 19:41 ] @
Ranije sam radio neke sajtove u čistom HTML-u, pravio solidne baze u Accessu ali sa ovim pHP i MySQL mrak !! Prosto ne vidim šta radim, instalirao sam sve sa XAMPP ali kada pokušam da otvorim nelu bazu pr. Book-o-rama.sql vidim samo kod nigde ne vidim kako izgleda ta baza. Bio bih zahvalan ako ima igde bilo kakav gotov primer gde može da se vidi kako je to sve uopšte povezano jer imam osećaj da ovako neću ništa ukapirati za tri godine.
[ RuleMaker @ 02.10.2007. 00:11 ] @
E baš super, nedavno sam naučio dosta php-a i sada sam počeo da učim SQL.Već sam napravio par projekata ali čist php, sada sam naučio osnovu SQL-a ali mi nije jasno kako se to koristi u praksi (gde se piše), skinuo sam tutorial i pročitaću ga sutra ako budem imao vremena.
Svaka čast na trudu ;)
[ brusjr @ 24.11.2007. 23:31 ] @
Evo, i mene nagovorili na php, a i MySQL, pa tek sada skinuo. Koliko do sada vidim, svaka čast i puno hvala.
[ Ilic Igor @ 26.11.2007. 06:35 ] @
[ milsmm @ 10.03.2008. 08:45 ] @
Svaka cast za ukupan trud, podrzavam ovakve samoinicijative!
Daj boze da se vise ljudi organizuje u ovakve poduhvate prevoda i pravljenja Vodica kako za pocetnike tako i za one na srednjem nivou znanja PHP-a.
Znam sigurno da dosta ljudi radi diplomske radove iz PHP, pa bi bilo lepo da nesto od toga podele sa ostatkom sveta.
Pozz
[ miroslavgojic @ 15.07.2008. 14:44 ] @
Ovaj topic jos zivi, juce sam skinuo skriptu sa jednog FTP-a
Skripta je odlicna, ali izgleda da novija izaci nece,
danas vec postoji dosta knjiga prevedenih i u prodaji
ali ipak tutorijali od iskusnih php korisnika su mnogo korisniji
ako uzmete knjige iz Mikroknjige da citate vec vam treba neko predznanje
a jednostavni tutorijali brzo provedu novcajlije da skontaju osnovne pojmove
a biblije to razvuku na stotine strana, naravno ako hoce da se sve nauci kako treba
nije dovoljno prouciti jendu knjigu, vec stalno tragati za novim knjigama, primjerima i tutorijalima i gledati sta i kako
se rjesava
shodno tome se siri baza znanja,
ja upravo sa rapida skidam dosta knjiga na engleskom
ali ipak je lakse kad imas neko predznanje i kad si cito neslo na srpskom
onda kad citas na engleskom jednostavno prosirujes svoje znanje a osnovne pojmove si vec razlucio u glavi
svak cast autoru i da uradi jos koju skriptu,
nisam nigdje vidio da ima srpska php zajednica ali u hrvatskoj imaju dva sajta koja se ticu php i dosta mogu pomoci
pozdrav
[ tedi97 @ 24.12.2008. 23:33 ] @
E, ovo je zaista odlicno !!
Veliko hvala za sve sto ste podelili sa nama, pocetnicima. Bolje nisam video za nas ,,prave pocetnike,, !!!
Sve preporuke za ceo Alef Brain!
[ someonex @ 11.01.2009. 17:22 ] @
Pozdrav svima. Poceo sam da radim neki sajt i naisao sam na problem prilikom pravljenja pretrage.Linkovi ka nekim programima su upisani u bazu i ako imam dva programa sa slicnim imenom kao npr. "Kaspesky anti-virus" i "Kaspersky anti-hacker" kada u pretragu unesem "kaspersky" izbacuje mi samo "Kaspersky anti-hacker", a ne oba programa , a ovaj je link poslednji unesen u bazu. Nadam se da ce mi neko moci da pomogne.Hvala unapred.
[ stevs986 @ 11.01.2009. 18:40 ] @
Po mom misljenju to zavisi od upita koji saljes bazi... Nadam se da u upitu koristis LIKE i %
[ miroslavgojic @ 11.01.2009. 19:15 ] @
Problem programiranja u PHPu i izrada sajtova nisu bas direktno vezani za ovaj topic
ovdje je vise bilo rijeci o knjigama, tutorijalima i upustvima, ali nebitno
prvo je pitanje koji OS koristis, koliko vidim radi se o Windows (XP ili Vista)
posto imas Kasperski antivirus,
Prvo sam OS gore navedenog tipa nije bas dobar za razvojnu platformu pogotovo ne za ozbiljnije bavljenje PHP
drugo Kasperski previse zanovjeta, tako da ga moras malo podesiti i srediti, da prekida sve procese
Ukoliko ostajes pri Windowsu, probaj WAMP server, ili bolje predji na Windows Server
Jos bolje rjesenje je Linux, (ja koristim OpenSuse 11.1) tako da nema tih pitanja, jes da treba malo da se podesi
A kako da rjesis problem, probaj privremeno da iskljucis Kasperskog, pa kasnije vidi sta i kako
[ Nemanja Avramović @ 11.01.2009. 19:32 ] @
Nije čovek rekao da mu Kaspersky pravi problem. Odnosno pravi mu Kaspersky problem, ali kao string, ne kao antivirus
Ovo je više pitanje za MySQL forum, ali ako staviš LIKE '% trazeni_string%' trebalo bi da izlista sve unose koji sadrže taj trazeni_string u sebi.
[ miroslavgojic @ 11.01.2009. 20:30 ] @
Moja greska, nisam obratio paznju sta je napiso samo sam vidio kaspersky i odma sam poceo da slazem svoj odgovor,
Hval sto si mi skrenuo paznju
[ someonex @ 16.01.2009. 16:57 ] @
Pozdrav. I ja sam mislio da je do upita ali mi nije jasno gde je greska .
Upit koji sam iskucao:
Ide konekcija na bazu pa onda
$select_query="SELECT programi,igre
FROM download
WHERE igre LIKE '$s%' or programi LIKE '$s%'";
$select_result = mysql_query($select_query);
while($select_row=mysql_fetch_array($select_result))
{
$programi = $select_row[programi];
$igre = $select_row[igre];
}
i onda ide uslov za slucaj da unesem prazno polje pa da nema rezultata itd.
Ako moze neko da mi kaze gde je greska bio bih mu puno zahvalan.
[ Nikola Poša @ 16.01.2009. 17:30 ] @
Ne znam dal' si to sad samo tako napisao, ali kod $select_row[programi] i $select_row[igre], programi i igre moraju da budu pod navodnicima (npr. 'programi', 'igre').
edit: Ako kod ispisa rezultata hocesh da koristish asocijativan niz, onda mora da ide sa mysql_fetch_assoc(). Mozhe i mysql_fetch_array(), ali onda morash da mu prosledish i drugi parametar: MYSQL_ASSOC.
[ someonex @ 18.01.2009. 18:15 ] @
Ukucao sam mysql_fetch_assoc ali opet ne radi.
Evo kako sam kucao:
$s=$_POST['pretraga'];
$select_query="SELECT programi,igre
FROM download
WHERE igre LIKE '$s%' or programi LIKE '$s%'";
$select_result = mysql_query($select_query);
while($select_row=mysql_fetch_assoc($select_result))
{
$programi = $select_row['programi'];
$igre = $select_row['igre'];
}
if($s=$igre)
{
echo"
<html>
<head>
<title>Dobrodosli</title>
</head>
<body>
echo '$igre';
</body>
</html>";
}
else if($s=$programi)
{
echo"
<html>
<head>
</head>
<body>
echo '$programi';
</body>
</html>";
}
else
{
echo"
<html>
<head>
</head>
<body>
echo 'Niste uneli kljucne reci!';
</body>
</html>";
}
I kada ne ukucam nista izbacujemi link ka nekom programu a kada ukucam naziv nekog programa ili igre izbacuje mi da nisam uneo kljucne reci.
Ne shvatam u cemu je problem.
[ Nikola Poša @ 18.01.2009. 18:48 ] @
Ne znam stvarno kojom si se logikom vodio kad si pravio tu pretragu...
Te promenljive $programi i $igre postoje samo unutar te while petlje, i NE mozhesh da ih koristish u tim if-ovima ispod. Odnosno, mozhesh, ali njima u tom sluchaju nije dodeljena nikakva vrednost. Zato ce ti kad ne ukucash nishta uvek programski tok ulaziti u taj drugi if. Kad smo vec kod tog drugog if-a else if struktura se u php-u pishe: elseif (zajedno). Nije greshka ni kad to napishesh odvojeno, ali dobija se sasvim drugi efekat.
Dalje, da bi se "branio" od situacije kad korisnik ne unese nishta, najbolje je da pre ulaska u tu petlju i pre definisanja tog upita pitash da li je to set-ovano, i ako nije izbacish mu to obaveshtenje, npr. ovako:
Code:
$s = trim($_POST['pretraga']);
if ($s == '') {
echo 'Niste uneli kljucne reci!';
}
else {
...
}
E sad, ti cesh tim upitom da dobijesh neke rezultate i nema potrebe da posle pitash da li se ono shto je korisnik uneo poklapa sa nechim shto si vec na osnovu korisnikovog unosa dovukao iz baze. Ne znam kako si zamislio tu pretragu, ali mi se chini da hocesh da odvojish rezultate za programe i igre, a u tom cilju je najbolje da to radish kroz dva zasebna upita...
[ madrasko @ 26.11.2009. 11:35 ] @
Da oživim malo ovu temu koju smatram da je odlična za nas početnike.... :)
Molio bi ako ima tko link ili da mi uploda skriptu na npr. megaupload ili drugi servis je mi ne otvara link, bio bi mu zahvalan! tnx
[ Anciger @ 13.04.2010. 09:50 ] @
Odlicno objasnjenje.
Puno ti hvala!
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|