[ Inovator @ 12.12.2004. 17:24 ] @
zna li netko kako ovo izvest?
jedno bih koristio samo za napajanje matične, a drugo za diskove i ROMove...
zanima me, dakle, kako složit da se i ovo drugo koje nije spojeno na matičnu pali na istu tipku!?
hvala
[ tdjokic @ 12.12.2004. 18:46 ] @
Pretpostavljam da bi ti ipak bilo mnogo jednostavnije da si nabavis jace napajanje, ako ti je frka. 450W recimo ili slicno.
[ JogyII @ 12.12.2004. 19:27 ] @
Citat:
Inovator: zna li netko kako ovo izvest?
jedno bih koristio samo za napajanje matične, a drugo za diskove i ROMove...
zanima me, dakle, kako složit da se i ovo drugo koje nije spojeno na matičnu pali na istu tipku!?
hvala
moze, cak je i sama ploca povezana na oba napajanja, video sam to na nekoj cooler master prezentaciji, ali nisam posle mogao to da nadjem online, imas neki Y kabl kojim povezujes oba ATX konektora na plocu
Citat:
tdjokic: Pretpostavljam da bi ti ipak bilo mnogo jednostavnije da si nabavis jace napajanje, ako ti je frka. 450W recimo ili slicno.
pa nisam siguran da je tako prosto, jedno 420W Chieftec napajanje je reda velicine 50-70 eura, znaci 100-150 eura je 2*420W realne snage, za jedno napajanje od 840W realne snage treba da das oba bubrega[ Inovator @ 12.12.2004. 20:16 ] @
da, baš tako, nemam para za chiefteca, mada mi je on no.1 izbor trenutno....
jednostavno bih to ovako izveo... pretpostavljam da tom drugom napajanju treba dovesti samo napon paljenja, da ga uključi i dalje je OK...
zato bih rado, ako je netko upoznat s detaljima, da podijeli...
pozdrav
[ JogyII @ 12.12.2004. 20:46 ] @
pa reko sam imas prosto jedan Y kabl (sa tri ona ATX-20 konektora) na dva konektora privezes napajanja, na jedno plocu, i pokazali su nam da radi racunar posle toga, ali bez mnogo detalja za ne znam kako se zove i gde se kupuje kabl
[ StORM48 @ 12.12.2004. 21:29 ] @
Pisao sam već o dotičnoj temi, pa nije loše iskoristiti pretragu.
Ni u kakvoj varijanti se oba napajanja ne kače na ploču. Adapter koji pominjete služi da jedan prekidač aktivira oba napajanja. Inače, redudantni niz napajanja ima smisla raditi samo sa izuzetno kvalitetnim napajanjima, tako da možete odmah zaboraviti ideje o "jeftinoći". Redudantni niz se pravi sa napajanjima tipa Enermax, Antec, Chieftec itd. Sklepati redudantno napajanje od dva... ne znam... JNC-a od "350"w, može proizvesti eventualno niz od 2x235w, pošto ta napajanje realno toliko imaju. Na stranu, što to nije zdravo po komponente, jer su naponi 100% različiti, zbog nekvaliteta budget napajanja. Ne kažem da nije moguće da sve radi OK, ali svrha je bitna.

Ukratko, treba spojiti pin 14 (obično zelena žica) sa istim takvim na drugom napajanju, kao i neku crnu (recimo pin 15). Kada se pinovi 14 i 15 kratko spoje, aktivira se napajanje. Pri ovakvim zahvatima treba voditi računa da se drugo napajanje OBAVEZNO mora opteretiti, jer većina ATX napajanje ne želi da funkcioniše "na leru". Treba još rešiti "problem" polariteta, koji se najlakše prevazilazi Y račvom na naponskom kablu i to je to. Eventualno, "dovlačenjem" struje preko specijalnog naponskog kabla kakav se isporučuje uz UPS uređaje.

A opet, što reče TĐokić, jeftinija i daleko kvalitetnija varijanta ti je nabavka jednog Chiefteca 420 ili Enermaxa 480w. Jeftinija po pitanju sigurnosti opreme.

Ustvari, meni nije jasno zašta ti to treba? Ja imam ubedljivo najviše hardvera u mašini od svih ljudi koje poznajem i to radi na Chieftecu 360 bez ijednog jedinog problema, pa mi nije jasno zašta tebi treba tolika snaga?

Pozdrav
[ Inovator @ 13.12.2004. 21:17 ] @
treba mi, jer imam 3 HDDa, CDRW, DVDRW i CDROM, mrežnu, modem, aktivno hlađenje na graf, 4 ventilatora, Athlon 2000+, dvije zvučne, IDE kontroler, dodatni USB 2.0 kontroler, 3 memorijska modula...eto, samo zbog toga.
i vjeruj, tako to mora biti.
vjerovatno ću na kraju kupiti Chiefteca
[ COOryber @ 13.12.2004. 22:05 ] @
Zasto sve na tezi, kad moze na jos mnogo tezi nacin ? ? ? Zar je potrebno da imas toliko uredjaja u kompu ? Kao prvo, najveci potrosaci su ti ti disk uredjaji. Oni rade na 12V i najveci deo struje oni trose. Postoji varijanta da samo njih prikacis na drugo napajanje sto bi tebi i odgovaralo. Znaci. ako imas mesta da ubacis sve to unutra, onda pribegni sledecim metodama :

- podeli ravnopravno kablove za svaki uredjaj ( mislim na napajanja, npr. da na prvo napajanje prikacis hardove a na drugo rezache i citache...., kako god samo podeli opterecenja ! ! ! )
- odredi koje ces napajanje da koristis za plocu i njega prikaci u plocu
- drugo napajanje ces morati da "budzis" , tj. da ga prespojis da se pali bez ploce, jer je to i glavna fora. Ovo znaci, da i kad je kompjuter ugasen ima struje na uredjajima koji su prikaceni na ovo napajanje. Ovo takodje znaci, da kad komp gasis moras ugasiti i na prekidac na napajanju ili iz zidne uticnice.
- trece, kako namestiti napajanje da se pali bez ploce ? Opis je sledeci: kad okrenes ATX konektor sa donje strane i gledas sa desne na levo, a da zabica koja sluzi za pricvrscenje na maticnu plocu bude sa gornje strane, trecu i cetvrtu zicu prespojis. Nisu na svim napajanjima boje zica iste, tako da ovako objasnjavam. ZNACI, trecu i cetrvtu zicu prespojiti, tj. npr. trecu preseci a cetvrtoj samo skinuti izolaciju i tako ih spojiti. Mozes isto, i da ubacis parce bakarne ili bilo koje zice i prespojis 3 i 4 port na ATX konektoru, gore vec pomenutom.


To bi bilo to, ostaje ti samo da vidis kako ce sve to da radi, a ako uradis pravilno, to ce raditi kako treba ! ! !HAUG from COOryber
[ StORM48 @ 13.12.2004. 22:08 ] @
OK, nemam nameru dalje da te ubeđujem, ali ja kod kuće u mašini imam barem duplo više hardvera koji Chieftec-a 360 opterećuje sa oko 75% load-a.

Pozdrav
[ Deluxer330 @ 15.12.2004. 17:37 ] @
Ma da StORM48 je upravu uzmes Chieftec-a od 400w pa da te bog vidi
samo izdovojis malo vise kinte
[ Inovator @ 16.12.2004. 23:06 ] @
StORM48 ti znači tvrdiš da se dva napajanja ne mogu spojiti na istu ploču? to si prvo napisao, a onda iza toga uputa za izvođenje. mislio sam uzet napajanje neko od 500W jer je i više no duplo jeftinije od Chiefteca, jasno znamo i zašto i njega spojiti s ovim od 350W! time bih realno dobio nekih efektivnih 450W, što bi mi bilo dovoljno. ona varijanta svako napajanje posebno, to znam i sam, ali to ima mnoge nedostatke...
molim vas, pomagajte!
[ StORM48 @ 18.12.2004. 21:57 ] @
Sad ponovo pročitaj celu temu (ili bar moje postove) i obrati posebnu pažnju šta sam rekao. :)

Direktno vezivanje dva napajanja NA PLOČU NIJE moguće. Ali je MOGUĆE vezivanje dva napajanja na isti prekidač na kućištu, što se postiže na gore opisan način. Rezultat toga su dva POTPUNO odvojena napajanja koja funkcionišu odvojeno i kompjuter "nije svestan" prisustva drugog. Na drugo moraš da zakačiš nešto od hardvera, jer u suprotnom neće hteti da se uključi.

Jedino što je bitno u onome što sam rekao je da se ovim ne dobija ništa osim povišene potrošnje struje, veće buke i temperature i kao šlag - gomila kablova.

Daleko efektnije rešenje (kažem po stoti put) je kupovina jednog (ali vrednog).

Pozdrav
[ Inovator @ 20.12.2004. 21:40 ] @
direktno vezivanje nije moguće, to znam i sam! svjestan sam jednog utora za kabel napajanja na MBO! našao sam uputu kako zbrikat dva napajanja, najbitnije je da se pale istovremeno, na jedan prekidač, u tome je cijela caka! u pravu si, u praznom hodu neće radit. a sad, nisam baš siguran da je sve tako negativno kako ti pričaš, ipak se dobije rasterećenje snage, pola uređaja na jedno, pola na drugo.