[ protech_v2 @ 13.12.2004. 13:44 ] @
| Imam serijske brojeve koje mi se ne isplati da stavljam u posebnu tabelu i ostalo, nego mi je najjednostavnije da imam polje koje sadrzi string sa ser. brojevima odvojenim recimo zarezom, ali bi bilo lepo da u programu mogu da ih pokazem u comboboxu, naravno i dalje povezanim sa bazom u smislu da za svaki record combobox sadrzi brojeve bas za taj record i da ako editujem, menja se i string koji je u bazi...
Drugo, mnogo prirodnije resenje je naravno da koristim array polje (baza je firebird), ali ne postoji kontrola koja bi mogla da radi kao field editor i da pokazuje sadrzaj array polja, tako da izgleda od toga nista...
Ima neko ideju kako to da uradim ili nekako drugacije izvedem? |
[ sasas @ 13.12.2004. 13:52 ] @
Definitivno ti se isplati da stavljas serijske brojeve u posebnu tabelu.
Ako vec zelis da komplikujes sa tim zarezima mozes ovako:
Hendlujes evente GetText i SetText polja sa serijskim brojevima.
U Get text stavis kood koji ce ti parsirati string i puniti combo box, u SetText naravno kood za spajanje ComboBox item-a u string i upis u bazu.
Ako nisi siguran kako da napises ovo javi, pa cu poslati mali primer.
ss.
[ Srki_82 @ 13.12.2004. 16:28 ] @
Zasto kontrola mora da bude svesna baze? :)
Meni su se uvek vise svidjale neke flat kontrole koje uglavnom nemaju podrsku za dataset-ove pa sam sve pisao sam. U tvom slucaju bi mogao da na formu stavis obicnu ComboBox kontrolu i prilikom kreiranja forme rucno iscitas sve serijske brojeve i ubacis ih u taj ComboBox. Sad ti ostaje jos samo da kada se promeni trenutni record da iscitas vrednost serijskog broja i u ComboBoxu podesis pravu vrednost, a ako korisnik odluci da promeni serijski broj OnChange event ComboBoxa ce ti reci kad se to desi i samo upises u trenutni record trenutnu vrednost tog ComboBoxa :) Bas lepo i lako :P
[ protech_v2 @ 14.12.2004. 13:11 ] @
Jeste, ali verovatno nisam dovoljno jasno napisao iako se vidi iz drugog dela moje poruke da mi treba takav combo kao field editor
Mogao bih ubaciti combo van grida i upravljati njime na taj nacin, ali iz aviona se vidi da je to kompromisno resenje i kvari koncepciju interfejsa
U medjuvremenu sam ipak odlucio da odvojim serijske brojeve u posebnu tabelu, ali sad ne znam kako da uradim da mi svaki combo pokazuje serijske brojeve povezane za taj record - znaci lookup combo, ali svaki pokazuje rezultate drugog query-a?
Mora da postoji logicnije resenje, samo ja ne mogu da skontam koje :)
[ Srki_82 @ 15.12.2004. 19:59 ] @
Ako ti je polje tipa lookup dbgrid ga automatski pokazuje kao combobox
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.