[ Srki_82 @ 15.12.2004. 15:40 ] @
Izgleda bezveze, ali nas je bas zabavilo na poslu PLUS bilo je gotovo za par minuta :)
[ jablan @ 15.12.2004. 15:46 ] @
Ako već nećeš .exe, okači bar screenshot.
[ Srki_82 @ 15.12.2004. 15:58 ] @
Sta nedostaje kodu? Samo ga kompajliraj i pici ;)
[ jablan @ 15.12.2004. 16:02 ] @
Kodu verovatno ništa ne nedostaje, ali meni nedostaje Delphi.
[ sasas @ 15.12.2004. 17:29 ] @
cool, nego kako se igra i sta je cilj???!?

ss
[ Srki_82 @ 15.12.2004. 17:38 ] @
Haha... znao sam da ce neko to da pita :)
Ovako... jednom prog kaze JEEEEE... pa onda BUUUUUUU i tako prvo-drugo, prvo-drugo :P Salim se... to je tako slicajno ispalo :) Mozes da igras sam ili vise vas. Onaj ko je prvi na redu izabere jedno polje. Drugi treba da klikne na ono na koje je prvi igrac kliknuo i da klikne na neko drugo. Sledeci treba da klikne na ono prvo, pa ono drugo i da doda trece itd. Kada neko pogresi prog. kaze BUUUUU i ponovo se izabira prvo polje...
[ protech_v2 @ 16.12.2004. 13:43 ] @
Ingeniozno, moram priznati :) Svidja mi se ideja
[ bancika @ 16.12.2004. 14:31 ] @
I like it too
[ sasas @ 16.12.2004. 14:36 ] @
It rocks! ;)

Mada vredi razmisliti da se vratis i na ovu ideju:

Citat:
Ovako... jednom prog kaze JEEEEE... pa onda BUUUUUUU i tako prvo-drugo, prvo-drugo ...

;)

ss.
[ Srki_82 @ 16.12.2004. 15:37 ] @
Imate source... prepravite ga po volji pa posaljite ovde :)
Bas me zanima sta zanimljivo na ovaj fazon jos moze da se napravi.
Poceo sam da pravim danas na pauzi za rucak neku igru slicnu ovoj samo sto ovog puta ima samo 4 polja i racunar zadaje kombinaciju koju treba da kliknes. Mozda cu je sutra zavrsiti. Evo screenshot-a:
[ bancika @ 16.12.2004. 18:07 ] @
ona prva mi se vise svidja. ja bi ubacio poene...da se "vrednost" partije povecava sa duzinom niza i da se daje pobedniku partije...i tako u nedogled :)
[ Srki_82 @ 16.12.2004. 18:18 ] @
Da joj prvo malo doteram izgled :) Pa cu polako da dodajem svasta... ustvari... mislim da cu napraviti nekoliko modova za igru (jedan kao ona prva igra, drugi kao ova sto je sad pravim, itd...) Na svakom forumu se trudim da "nagovorim" programere da rade zajdeno na nekom programcicu (kao sto je recimo ova igra) i da ga polako razvijaju, ali bas ne uspeva :) Da lije mozda ovde nekom dosadno kao i meni pa da zeli da razvijamo igru zajedno? :)
[ blaza @ 16.12.2004. 20:15 ] @
Citat:
Poceo sam da pravim danas na pauzi za rucak neku igru slicnu ovoj samo sto ovog puta ima samo 4 polja i racunar zadaje kombinaciju koju treba da kliknes. Mozda cu je sutra zavrsiti.

Kako si dosao do ideje da napravis ovu igru?
[ Srki_82 @ 16.12.2004. 23:05 ] @
Nemam pojma... igrao sam Pairs (za one koje ne znaju to je igra gde trazis dve iste plocice... tako nekako :P) i bilo mi je malo dosadno pa sam krenuo da napravim neki svoj Pairs, ali sam posle par ispisanih funkcija shvatio da mi je nekako lakse i brze da napravim onu prvu variantu igre. Vidis i sam da ima svega 3-4 funkcije u celom programu. Obozavam da pravim kratke programcice koji mogu da zabave ljude :) Ova druga varianta mi je pala na pamet jer uglavnom niko nije slobodan da se igra sa mnom, a moras priznati da je prva varianta prilicno smorna kad je igras sam. Ovo mi deluje nekako bolje za jednog igraca. I tako nastade druga varianta :)

P.S.
Ako neko ima neku slatku malu idejicu, a nema vremena da pravi programcice bice mi drago da ih cujem i probam da napravim nesto sto lici na tu ideju :)
[ blaza @ 17.12.2004. 02:19 ] @
Postoji slicna igra - zove se 'Simon Says'.
Evo, pogledaj implementaciju u Flash-u, mozda dobijes ideju, il' dve.
http://www.ebaumsworld.com/simon.html
[ Srki_82 @ 17.12.2004. 07:10 ] @
To je isto kao ovo sto ja sad pravim... samo sto lepse izgleda i ima i zvuk :)
[ Srki_82 @ 17.12.2004. 15:08 ] @
I druga verzijica moze da se igra :)
Nisam se bas nesto potrudio da izgleda lepo (ne koristi backbuffer pa slika bas lepo treperi kada se iscrtavaju polja, itd... i dalje je tu JEEEEE i BUUUUUU :P).
Malo sam se igrao i sa nepravilnim izgledom prozora i pomeranjem prozora bez titlebara. Hmmmm... neke slatke, male, zarazne igre mogu da se naprave za desetak minuta sa najosnovnijim komponentama... da ne poverujes :)
Ako neko hoce slobodno moze da menja kod i napravi sve ovo malo (mislim MNOOGO) bolje od mene.
Sta sad da pravim...?
[ Srki_82 @ 22.12.2004. 15:43 ] @
Setih se onog tetris za poneti i jedne igre koju sam stalno igrao (jer je bila laka :P). Izgleda bezveze, ali radi :) Ima 2 bmp slikice (jedna je 20x20, druga 300x400) promenite ih i igra ce drugacije da izgleda... WOW :P

P.S.
Konacno prozorcic ne treperi kada se iscrtava ;)

P.P.S.

Kontrole:
A - levo
D - desno
Space - pucanje

Cilj:
Zidovi koji se priblizavaju imaju u sebi rupe. Treba popuniti te rupe (pucajuci u njih) i time zid nestaje (nemam pojma zbog cega, ali tako treba :P). Vremenom zidovi prilaze sve brze i brze.

Poeni:
Poeni??? Sta je to :P
[ bancika @ 22.12.2004. 23:31 ] @
Simpaticno,

evo ideje: mozda nije lose da pre nego sto opalis (recimo na OnKeyDown) stavis polu-transparentnu kockicu tamo gde treba da se nadje, ovako treba da "nisanis" gde ce da zavrsi. Posto bi to dosta olaksalo igru treba da bude opciono.
[ Srki_82 @ 22.12.2004. 23:51 ] @
Nije mi se dalo da pravim polutransparentnu kockicu pa sam samo stavio da crtka linijicu. Evo modifikovanog Main.pas fajla. Sa 'L' se ukljucuje i iskljucuje pomocna linija.
[ Srki_82 @ 23.12.2004. 22:02 ] @
Ako se nekom prave sitne igre tipa sokoban, tetris, puzzle, asteroids, aliens, arkanoid... i ima pomalo slobodnog vremena koje bi proveo praveci ih neka se jevi ovde ili posalje PP ili E-mail.

P.S.
Pravim neki klon asteroida. Koristim DX... za sad se samo asteroidi vrte po ekranu, ali jos ima vremena... :P Verovatno cu ovu poslednju igru koju sam postovao uraditi sa DX-om. Jedini je problem sto ne znam da radim sa DX-om u Delphi-u nego samo u C++u. Bilo bi lepo da neko objasni kako se radi sa DX-om u slatkom, malom Delphi-u :)
[ Nemanja Avramović @ 24.12.2004. 09:18 ] @
taj neko -> kad vec objasnjava, nek objasni i meni
[ Srki_82 @ 28.12.2004. 00:22 ] @
Niko od vas ne voli da pravi igre... pa makar i ovako male kao moje?

Evo jos jedne. Nesto u stilu Sokoban-a (zato je naziv Srkiban :P) samo sto treba da spojis dve kuglice iste boje i one nestanu. Kada sve sredis ides na sledeci nivo. Video sam vec ovakvu igru pa sam pomislio da bi bilo lako da se to napravi i nisam mnogo pogresio :)

Kontrole:
A - levo
D - desno
W - gore
S - dole

Ni u ovoj igri nema poena, ali ima tajmer pa ako bas hoces... igraj 100 puta isti nivo i vidi da li mozes da ga predjes brze, brze i brze... :)

Igra ucitava bmp fajlove iz direktorijuma u kojem se nalazi tako da mozes da ih promenis i napravis da igra izgleda drugacije. Boja RGB( 128, 128, 128 ) je transparentna i dimenzije slika su vrlo bitne pa pazi sta radis kad menjas slicice :)

Igra ucitava nivoe iz direktoriuma u kojem se nalazi. Prvi nivo se zove World1.sbl, drugi World2.sbl, treci World3.sbl... itd. Ime fajlova moraju da budu takva inace igra nece moci da ucita ni jedan nivo. Nisam napravio nikakav editor za nivoe, ali nije tesko praviti u notepad-u. Svi karakteri osim '.', '5', '7', '9', '1', '3', 'R', 'G', 'B', 'Y', 'P', '*' se ignorisu. U fajlu je potrebno da postoje 400 validnih karaktera (20x20). Ako ih nema toliko prilikom ucitavanja umesto karaktera koji ne postoje se stavljaju '.' tj prazan prostor.

Karakteti imaju sledece znacenje:
. - prazan prostor
5 - zid (kvadrat)
7 - zid (zaobljen dole desno)
9 - zid (zaobljen dole levo)
1 - zid (zaobljen gore desno)
3 - zid (zaobljen gore levo)
R - crvena kugla
G - zelena kugla
B - plava kugla
Y - zuta kugla
P - roze kugla
* - igrac

Prilikom ucitavanja se ne proverava da li ima dovoljan broj kugli za prelazak nivoa (nemoguce je preci nivo ako imas samo jednu crvenu kuglu jer nema druge sa kojom da je spojih da obe nestanu) ni da li igras moze da prodje i da spoji kugle.
Napravio sam jedan mali nivo za testiranje... ako nekog ne mrzi neka napravi jos par pa neka ih postuje ovde.

Da ne bi bilo nekih cudnih pomeranja igraca ili pucanja programa nivo treba da bude takav da ne dozvoljava igracu da izadje iz 20x20 polja za igru. Znaci uvek postavi zidove tako da ogranicavaju teren po kojem igrac moze da se krece.
[ Jovan Prokopović @ 03.01.2005. 23:57 ] @

Evo još jedne igre.
[ Srki_82 @ 04.01.2005. 00:23 ] @
NICE :)
Sad razmisljam... multiplayer igre su uveg zanimljivije od singleplayer, zar ne :) Mozemo napraviti milion igrar tipa sah, potapanje brodova, mice, ne ljuti se covece, risiko, stratego, diplomacy, cluedo, monopol, raznorazne karte...
Trenutno razmisljam da napravim neku verziju potapanja brodova... malo drugaciju nego standardnu. Igralo bi se otprilike ovako:
na pocetku oba igraca postave svoje brodove kao i obicno. Svaki igrac ima po 5 mina + bonus (u zavisnosti od brodova koje ima i njihove ostecenosti). To je da kazemo malo drugacije od standardnog potapanja, ali najveca razlika je sto se ne gaca naizmenicno nego tih 5+bonus mina igraci postavljaju istovremeno. Ako neko u mecuvremenu pogodi neprijeteljski brod, neprijatelju se smanjuje bonus. Kad se ispuca svih 5+bonus mina ceka se da i drugi igrac zavrsi pa ide sledeca runda. Otprilike tako. Cim budem imao vremena pocecu da radim na igri. Nadam se da ce proraditi i da ce biti zanimljivo :)
[ milan_kol @ 05.01.2005. 21:04 ] @
pozdrav, srki :)

svidja mi se onaj mali srkiban heheh

evo napravio sam program za pravljenje nivoa za tu tvoju igricu... evo ti kod, ima jedna greska u njemu, inace radi... pogledaj gresku, vidi da li mozes da je otklonis... i reci da li ti se svidja... ceo paket fajlova (ne-kompajliranih) je na

http://milankol.dzaba.com/zip/pravljenje%20nivoa.zip

ovo nesto ne radi, download sa te adrese, idite direktno tamo, ili skinite odavde
[ Srki_82 @ 06.01.2005. 18:02 ] @
Stavi ovo za ucitavanje
Code:
procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
var i,j:integer;
    c:char;
begin
otv.Execute;
if (otv.FileName<>'') then begin
assignfile(f,otv.FileName);
reset(f);
i:=1;
j:=1;
while (not eof(f)) and (j<=20) do
begin
  read(f,c);
  if c in Blocks then
  begin
    m[i,j]:=c;
    inc(i);
    if i>20 then
    begin
      i:=1;
      inc(j);
    end;
  end;
end;
closefile(f);
pisi;
end;
i dodaj na posle uses
Code:
const
  Blocks:set of Char = ['.', '5', '7', '9', '1', '3', 'R', 'G', 'B', 'Y', 'P', '*'];
Trebalo bi da radi kako treba ;)

Odlicno si uradio editor. Ako opet zaglavis negde reci pa cu ti pomoci.

[ milan_kol @ 06.01.2005. 20:08 ] @
e, uradio sam jos jednu verziju koja ne da da se snimi ako ima neparan broj kruzica iste boje i ako nije postavljen jedan Srkiban :)) samo jos da dodam ovo sto si ti srki rekao, za ucitavanje, pa cu staviti ceo projekat, ceo kod ovde... ako imas jos neku ideju, reci...

evo stavljam sada najnoviju svoju verziju 4 Editora :)

Srki, procitaj u zipu fajl procitaj!.txt, ima nekih stvari koje bi trebalo popraviti!

[Ovu poruku je menjao milan_kol dana 07.01.2005. u 19:32 GMT+1]
[ Srki_82 @ 07.01.2005. 02:28 ] @
Ne bi bilo lose da postoji mogucnos menjanja slicica... tj. da korisnik ubaci neki svoj skin za igru :) Ne treba da pravis picture editor nego samo da slikice (moraju biti u bmp formatu da bi ih igra ucitala. ako mozes ti ucitaj sta god hoces samo posle snimo kao bmp) ucitas i snimis tamo gde treba :)

[ Srki_82 @ 21.03.2005. 23:22 ] @
Nikom se vise ne prave igre... svi krenuli na nesto ozbiljno Kad vam kazem ljudi... svi vise vole da se igraju nego da rade ozbiljne stvrai Zna li neko sta se desilo sa SuperStojadinom? Bas je lepo krenuo i sad je nekako sve stalo.
Ponovo sam poceo da pisem u ovoj temi jer mi je opet dosadno... ali sad ne znam sta bih mogao da napravim pa bih vas molio da mi date neke ideje. Seca li se neko nekih zanimljivih drustvenih igara iz detinjstva? Sta volite da igrate s kockicama, kartama, malim auticima ili slicno sto jos niko nije napravio na racunaru... razmisljam i jedine igre kojih mogu da se setim su ledeni cica tj. suga, sarenih jaja i zmurke Mozda zmurke i nisu tako losa ideja... secam se da sam na nekim starim konzolama igrao hide and seek. Jedan igrac se prvo sakrivao (udje iza vrata, zavuce se pod krevet, pod tepih... u stazu!? i ko zna gde jos), a zatim drugi igrac trazi prvog. Malo mi je bezveze jer uvek jedan od igraca mora da ceka, ali... sada kada imamo mreze na racunarima mogu da igraju svi od jednom, ali mislim da mi jos uvek nije toliko dosadno da zelim da provedem par dana kuckajuci zmurke
[ Nemanja Avramović @ 22.03.2005. 00:06 ] @
www.superstojadin.co.sr <- prikljuci se

Imam ja ideju za igru... kao RPS iz ICQ-a 5, samo da moze singleplayer, multiplayer (dvoje na jednom kompu) i net play :D

'ajmo!
[ Srki_82 @ 22.03.2005. 00:09 ] @
To je ono papir-kamen-makaze, ali kao sah, zar ne? Daj ideju pa da vidimo sta mozemo da uradimo
[ bondja @ 22.03.2005. 08:23 ] @
Kasno sam se ukljucio, ali evo jos dve:
1) Mice (ucitavanje/snimanje trenutne igre, vracanje poteza...)
2) Hanojske kule.
A sto se tice pravljenja igrica... (videcete da su ove iz 2001)... na zalost nema se vremena..... : (
Pozdrav!

PS: mica je u sledecoj poruci.... , ne mogu da posaljem ?!? dva zip fajla?...

[Ovu poruku je menjao bondja dana 22.03.2005. u 09:25 GMT+1]
[ bondja @ 22.03.2005. 08:24 ] @
Uh, ovde moze samo jedan zip fajl... ok, evo i MICE.
[ Srki_82 @ 22.03.2005. 16:36 ] @
Sledeci put zipuj dva zip fajla u jedan... eto RESENJA
Lepo uradjeno... jednostavno, a zabavno... dobro... jedino mi kula brzo dosadi, ali nema veze.
Sad kad sam video mice setio sam se "ne ljuti se, covece" i slicnih igara. Mislim da cu tako nesto da pravim. Ne bi trebalo da bude tesko. "Ne ljuti se, covece" mi nije bas mnogo zanimljiva, ali one druge gde kreces sa jedne tacke i treba da stignes do neke udaljene (cilj) uz neke "precice" i "otezavajuca" polja (dva polja nazad, jednom ne igras i slicno) su malo bolje. Sad jos samo da mi neko nacrta lepu tablu po kojoj igraci mogu da igraju i krecem
[ Srki_82 @ 22.03.2005. 23:31 ] @
Da li je neko video GLScene projekat? To je skoro game engine (3d engine, sound engine, phisics engine, scripting enigne... sve u jednom) za Delphi koji koristi OpenGL za grafiku, FMod ili Bass za zvuk, DWS za scripting i ODE ili od skoro Newton za fiziku. Odlican je za pravljenje igra. Prilicno je lak za upotrebu, ima dosta primera i odlicnu news listu. Pravljenje 3D igara je dosta lako... moguce je ucitavati modele iz Quake, Half-Life i verovatno jos nekih igara, ima podrsku za Quake nivoe, collision detection... sveeee... uglavnom sve sto moze da zatreba :) Sad upravo pokusavam da napravim ovu "ne ljuti se, covece"-like igru sa GLScene... nadam se da cu uspeti :)
Pogledajete www.glscene.org
[ Nemanja Avramović @ 23.03.2005. 00:32 ] @
pa ajde da pravimo papir-kamen-makaze kao shah? :D

ovaj GLScene ne zvuci lose :) pogledacu l8r
[ Lowerboym @ 27.03.2005. 23:23 ] @
Ja radim sada u qbasicu i interesuje me sto mi nece da kreira .exe jer svaki puta kada ga napravi a ja pokrenem pise input reload i jos nesto.i koji je qbasic najbolji za pravljanje programa
[ Bojan Kopanja @ 27.03.2005. 23:29 ] @
Predlazem da to pitas na forumu predvidjenom za Basic lol...
[ Srki_82 @ 27.03.2005. 23:30 ] @
Mozda bi ovo pitanje trebao da postavis na nekom forumu gde se ljudi bave basic-om, a ne pascal-om, delphi-em i kylix-om.
[ Lowerboym @ 27.03.2005. 23:35 ] @
ok ali ja ponesto radim i u pascalu a da vas pitam imali ko kakve literature o pascalu i osnovnim kodovoma programiranja.tnx
[ Srki_82 @ 27.03.2005. 23:42 ] @
Pogledaj http://www.elitesecurity.org/tema/6897-FAQ-Pascal-Delphi-Kylix
[ Srki_82 @ 27.03.2005. 23:52 ] @
Imam mali problem sa multiplayer igrama koji nisam imao ranije sa obicnim singleplayer igrama. Trenutno radim na igri Mafija (nesto sto sam igrao kad sam bio mali) i potrebno minimum 8 igraca da bi je igrali. Poceo sam sa idejom da server negde radi i da jedan od igraca "zamoli" server da napravi novu sesiju za recimo 10 igraca. Server to uradi i ceka da se 10 igraca prikljuci i pocinje igru. Ukljuci se jedan, drugi, treci... cekaju, cekaju... cetvrti, peti... cekaju, cekaju... drugi odluci da vise nece da ceka i iskljuci se... itd... ovaj deo nije problem... dok se ne prikace njih 10 bilo ko moze da se prikaci na tu sesiju ili da se otkaci s nje. Problem mi je sta da radim kada igra pocne i u pola igre neko odluci da prekine ili se jednostavno prekine veza do tog igraca. Da li da jednostavno posaljem poruku svim igracima da je jedan otisao i da igra mora da se prekine ili da ubacim jednog racunara umesto tog igraca? Ako ubacim racunara to vise nece biti to, pogotovo ako vise njih odluci da prekine igru jer recimo pocu da gube. Sta bi bilo neko optimalno resenje?
[ Lowerboym @ 28.03.2005. 00:08 ] @
Kako sam bas skontao ta je igra napravljena samo za 10 igraca a dali bio mogao da uradis ovo:da napravis igru da cim su na serveru dvojica da ona pocne da se igra i ako dodje njih jos da se igra prosiruje za igrece tj. daje vise mjesta i prolagodjava se a kad napusti jedan da opet nis sto ostanu igraju bez prelida.tij igra samo uzima sebi igrace kad se konekt.kao kod nekih novijih igara kao counter i to
[ Lowerboym @ 28.03.2005. 00:10 ] @
i zelio bi da znam u cemu radis tu igru i dali mozes da mi posaljes da vidim jeer ja sam zainteresovan za izradu jednog programa ali ne znam u cemu.imam gotovo sve programske jezike od qbasica,pascala i delphija samo mi treba jos visual basic ali ne znam koju konfiguraciju trazi jer meni treba 6.
[ Srki_82 @ 28.03.2005. 00:20 ] @
Pravila igre su sledeca. Odluci se koliko ce igraca da ucestvuje (4 je minimalno, ali onda je igra prilicno glupa... tek sa 8 postaje zanimljivija). Recimo da ih ima 9. U igri uvek postoji jedan policajac i jedan doktor, a ostatak su gradjani i mafija. Gradjani i mafija su uvek u odnosu 1:1 ili ako je neparan broj igraca ima jedan gradjanin vise od mafije. Svaki igrac igra na svom racunaru da ne bi znao sta je koji igrac (mafija, policija, doktor ili gradjanin). Zna samo sta je on. Igra pocinje tako sto svi koji su mafija izabiraju jednog od ostalih igraca kojeg ce da ubiju. Kada oni izaberu na redu je doktor. On bi trebao da predpostavi koga je mafija izabrala da ubije. U pocetku je to vrlo tesko jer ima puno igraca. Posle doktora na redu je policajac koji pokusava da pogodi ko je od igraca u mafiji. Ako je policajac pogodio nekog iz mafije taj igrac ispada i igra se nastavlja od pocetka bez tog igraca. Ako policajac promasi, a doktor pogodi koga je mafija htela da ubije niko nije ubijen i svi nastavljaju igru. Ako i doktor promasi igrac kojeg je ubila mafija ispada i onda je na redu glasanje. Svi igraci mogu da glasaju protiv bilo kog igraca. Onaj igrac protiv koga je vecina ispada i igra se bez njega. Igra je gotova kada su svi mafijasi gotovi ili kada samo mafijasi ostanu u igri.

Eto... zbog toga je malo tesko dozvoliti da ljudi izlaze i upadaju u igru kad ko pozeli. Za sad ne vidim drugu mogucnost nego da sve koji odluce da izadju zameni racunar ili da ih jednostavno izbacim kao da su izbaceni prilikom glasanja i da igra ide dalje bez njih.
[ Lowerboym @ 28.03.2005. 00:25 ] @
pa dobro skontao sam ali to se mora rijesiti nekom drugom vrstom ev naprimjer stavi da se 6 igraca igra pocinje i cim jedan izadje ona staje ali ako jedan ili vise udju dobijaju svoju igru i igraju sve dok je u igri 6 ili vise igraca.I zelio bi da mi tu igru posaljes i da kazes u cemu si je radio ako moze
[ Srki_82 @ 28.03.2005. 00:36 ] @
Igru radim u Delphi-u 7. Preporucio bih ti da batalis QBasic i da umesto njega radis VB. MS Visual Studio .Net 2003 radi super na P2 300MHz 256Mb tako da ti ne treba neka zverka za VB, C, C++, C#, Delphi, Delphi 2005 i slicno.
Po meni Delphi i VB su najlaksi za pocetak. Posle mozes raditi i u C-u, ali za aplikaciju koju ces u Delphi-u napraviti za 30 min i koja ce da izgleda SUUUUUUUUPER u C-u ce ti trebati 30 sati :) U C-u radim jedino lowlevel, winhook i neke sistemske funkcije, upakujem ih u dll i posle ih koristim iz Delphi-a. Tako mi je nekako najlakse, a ti vidi kako ces.
Sto se koda igre tice jos uvek nemam sta da ti dam. Imam neku beta server verziju koja ne moze da radi bez client-a. Sad jos uvek resavam problem prekida veze igraca sa serverom pa cu poceti da radim na klijentima. Kad budem imao nesto igrivo postovacu ovde. Kad vec pricam o ovome da li neko zna gde bih mogao da nadjem lepe pozadine za svoju igru. Glupo mi izgleda da imam sivu pozadinu. Sta mislite kako bi bilo najlepse da izgleda interfejs na klijentu? Ako nekog ne mrzi mozda bi mogao da mi nacrta ekran jer ja stvarno nemam neku zanimljivu ideju. Za sad sam dosao na ideju da napravim nestro ovako

Tu gde su kvadratici bi trebalo da su likovi igraca. Dole bi bio neki status text (ko je na redu da igra, itd) i mozda jos po nesto. Ne znam kako bih to mogao da uradim drugacije.
[ Srki_82 @ 28.03.2005. 00:42 ] @
Citat:
Lowerboym: pa dobro skontao sam ali to se mora rijesiti nekom drugom vrstom ev naprimjer stavi da se 6 igraca igra pocinje i cim jedan izadje ona staje ali ako jedan ili vise udju dobijaju svoju igru i igraju sve dok je u igri 6 ili vise igraca.I zelio bi da mi tu igru posaljes i da kazes u cemu si je radio ako moze

To sa izlazenjem nece bas da radi... 90% igraca kad vidi da gubi jednostavno izadje iz igre. To bi znacilo da se skoro ni jedna partija ne bi odigrala do kraja ako bih je prekinuo cim neko izadje ili ako broj igraca padne ispod neke dozvoljene granice. Na kraju mogu ostati jedan civil, policajac i jedan mafijas. Jos uvek je neizvesno ko ce pobediti :)
To da za nove igrace server automatski pravi novu sesiju nije problem. To sam ustvari resio da kada igrac pokrene klijent aplikaciju ima izbor da pregleda sve pokrenute sesije na serveru ili da kreira novu (mora da odredi broj igraca) i saceka da se igraci prikljuce.
[ Srki_82 @ 30.03.2005. 18:05 ] @
Mislim da sam nasao programcic za pravljenje tabli i igraca za "RPS se covece". Besplatno, dobro... pa, ne tako lako za ucenje, ali nema veze... http://www.turbosquid.com/gmax
Nadam se da ce uskoro prvi screen shot-ovi "RPS se covece"
[ greent @ 31.03.2005. 18:12 ] @
igra u delphiju...

http://sodoma.mindnever.org
[ Nemanja Avramović @ 05.04.2005. 23:58 ] @
Citat:
Srki_82: Mislim da sam nasao programcic za pravljenje tabli i igraca za "RPS se covece". Besplatno, dobro... pa, ne tako lako za ucenje, ali nema veze... http://www.turbosquid.com/gmax
Nadam se da ce uskoro prvi screen shot-ovi "RPS se covece" :)

ma daj... dzabe sam skidao ~50mb (prog+help+tutz) ... ovo je samo obogaljeni 3D studio max.. a imam isti u verziji 7... valjda... najnoviji neki...
[ Srki_82 @ 06.04.2005. 00:29 ] @
Ahhhh... da... zaboravih da ovde skoro svi koriste piratske programe. Onda je bolje da skinete max 7.
Ako neko ipak koristi legalan software ovaj gmax je besplatan.
[ Nemanja Avramović @ 06.04.2005. 11:57 ] @
ej bre... ja imam placeni max...
;)
[ Srki_82 @ 08.04.2005. 22:36 ] @
Pa... konacno sam malo poceo da radim na RPS se covece... za sad radi ucitavanje nivoa (podloga, polja po kojima se krecu igraci (za sad nema nikakvih znakova da bi se znao kojim redosledom se ide, ali napravicu neku linijicu ili tako nesto... samo treba malo srediti texturu), vodene povrsine, drvece, pozicija kamere i mesto gledanja za svako polje posebno (tako je moguce praviti nivoe koji imaju npr. deo na povrsini pa se spustaju ispod zemlje...)). Jedan jednostavan nivo izgleda ovako. Modeli (podloga i polja za stajanje igraca) su radjeni u gmax-u, a voda i drvo su deo GLScene (odlicne komponente za pravljenje 3D igara)

[ mrkvojed @ 20.04.2005. 09:42 ] @
Gledao sam kood za game3 (Tetris sa pucanjem).

Kako se radi crtanje (osvezavanje OnPaint forme)

Uvek crtas sve. Ali to ne treperi.

Zasto u proc TMainForm.DrawPlayer crtas u bmpBackbuffer indirektno
preko C:TCanvas ? Koja je logika u pitanju ?

Pozz
[ Nemanja Avramović @ 20.04.2005. 11:46 ] @
kako napreduje rps se covece?
[ Srki_82 @ 21.04.2005. 01:12 ] @
@mrkvojed
Fazon je sto NE CRTAM uvek sve. Mozda se samo cini da se iscrtava sve, ali kad pogledas videces da koristim Invalidate funkciju u programu koja Windowsu kaze koji deo prozora treba da se iscrta pa cak i ako ja hocu da crtam preko celog prozora u OnPaint samo oni delovi koje sam prilikom pozivanja Invalidate funkcije definisao ce biti ponovo iscrtani. To mi je ostalo jos iz Win 3.1 gde nisam znao kako drugacije da crtam bez treperenja. Crtam po bmpBackbuffer.Canvas jer mi je to... backbuffer Tu mogu da crtam sve sto bi treperilo po prozoru. Ovako se sve nacrta u bitmap i posle je samo "pljunem" na formu u OnPaint

@JaHvram
Trenutno se igram s editorom za nivoe E, da... odlucio sam da igra bude single player (quest) i multi player. Nece biti kockica (onda bi se quest mod sveo samo na srecu) nego ce se broj polja za koliko ce se igrac pomeriti odredjivati na sledeci nacin: postoji skala (kao prograss bar) koja se puni i prazni odredjenom brzinom, iznad nje su ispisani brojevi (1, 2, 3, 4, 5, 6, 1, 2, 3..... redosled ce se menjati u zavisnosti od nivoa) i na koji broj zaustavis skalu toliko polja ce pomeras. Dodao sam da kada se stane na neka polja moze da se cuje neki zvukic (mp3 ili wav) i/ili da se pojavi neki "lep" particle efekat
[ Nemanja Avramović @ 21.04.2005. 01:51 ] @
lepo lepo... vidim da napredujes sa GLScene... ja nista :(

kad mozemo ocekivati prvu verziju na SrpskiSoftware?
[ Srki_82 @ 21.04.2005. 20:34 ] @
Ne ocekujte je uskoro jer vrlo retko radim na njoj... mozda 30 min nedeljno. Obaveze, posao, ovo-ono... ne idem vise u skolu pa da imam vremena za sve
U svakom slucaju kad budem imao malo vremena postovacu mali avi fajl (kamera kruzi oko table za igru) cisto da se vidi kako to izgleda u 3D. Za sad nemam zivaca da postavljam polja tacno na podlogu pa sva polja "lebde" negde malo iznad, ali cu i to uskoro resiti pa ce programcic da ih spusti na zemlju umesto mene
Sada su definisane sledece stvari za svaki nivo. Svaki nivo ima jedan 3D objekat koji predstavlja tablu, jedan koji predstavlja polja (jos uvek nije moguce imati polja koja izgledaju razlicito, ali bice... nekad ), neogranicen broj polja na tabeli, neogranicen broj vodenih povrsina, neogranicen broj drveca (svako moze biti razlicito... nisu potrebni eksterni 3d modeli jer ih igra sama definise na osnovu nekoliko parametara). Svako polje ima asociran polozaj kamere i ugao pod kojim gleda na tablu, a moze i da ima asociran zvuk i neki vizuelni efekat. Jos uvek nema specijalnih polja (vraca igraca par polja nazad, pomera ga par polja napred, igrac jos jednom baca, igrac mora da igra rps protiv racunara itd...), ali uskoro planiram da ih dodam.
To je to za sad.

P.S.
Izgleda da je avi malo velik... 8 sekundi je oko 1Mb
[ Nemanja Avramović @ 23.04.2005. 10:41 ] @
Ti nis' normalan :)

Gde nauci to sve sa GLScene? Kako ja to da naucim? :(

... nemoj mi reci: primeri
[ Srki_82 @ 23.04.2005. 11:49 ] @
Stvarno nije tesko. Download, pogledao jedan primer i napravio ovo Sta ti nije jasno... posalji pm pa cu ti objasniti.
[ Nemanja Avramović @ 23.04.2005. 19:06 ] @
pa nista mi nije jasno... kako da pocnem? :D

ajde pokusacu *nesto* kad nadjem vremena pa cu te vichem
[ Srki_82 @ 23.04.2005. 19:13 ] @
Za pocetak postavi GLScene i GLSceneViewer na formu. Podesi velicinu GLSceneViewera (u njemu ce se renderovati scena). Klikni dva puta na GLScene i tako ces moci da editujes scenu. Klikni desnim na Cameras i dodaj novu kameru. Podesi joj polozaj i pravac gledanja. Dodaj svetlo, objekte i slicno. U GLSceneViewer podesi Camera property na kameru koju si kreirao u GLScene i vec u runtimeu ces videti kako ti scena izgleda.
To je neki pocetak Tako sam ja poceo.
[ Nemanja Avramović @ 24.04.2005. 16:24 ] @
uradio sam tako i vidim sivo (nista se ne iscrtava)
[ Srki_82 @ 24.04.2005. 17:07 ] @
Verovatno nisi postavio objekte u prostor koji kamera vidi. Tesko da ces videti objekat ako je iza kamere i slicno
[ Nemanja Avramović @ 25.04.2005. 10:32 ] @
heh... pa kako da ih postavim tamo? :)

ili.... kako da rotiram kameru??
[ Bojan Kopanja @ 25.04.2005. 11:53 ] @
Ja predlazem da Srki_82 lepo napravi TOP temu: "GLScene u Delphi-ju - tutorial", pa da nam lepo svima olaksa ...
[ Srki_82 @ 25.04.2005. 16:44 ] @
@JaHvram
Cccc... pa imas property Position, Direction, Up Postavi objekat gde pozelis (position), podesi mu vektor za gore (up) i podesi smer u kojem je okrenut (direction). To je to

@Strog
Ima bas dosta tutoriala i tekstova vezanih za GLScene. Pogledaj www.glscene.org
[ Bojan Kopanja @ 25.04.2005. 20:35 ] @
@Srki_82

Pa znam, isto tako ih ima gomail i za ADO pa je cova napravio tut koji mi je valjao samo tako! Nista bolje od gotovih primera cijeg tvorca mozes da pitas na licu mesta sta te interesuje :D.
[ Srki_82 @ 25.04.2005. 23:14 ] @
Vidis da sam odustao i od tutoriala za kreiranje komponenti... jednostavno se nema vremena za sve.

NOT offtopic :
Uskoro ce prvi mali demo RPS se covece. Jedan igrac i prosto kretanje po jednoj tabli. Nista narocito... ali radi

P.S.
Ne bih da zamaram ljude sa 2D art design... mozda bi neko odavde mogao da mi pomogne Treba mi slicica 50x50 obojena nekom lepom bojom (kojom... nemam pojma ) i da u sredini ima transparentni krug koji ide skoro do same ivice (otprilike 5 pixela do ivice). To mi treba za skalu koja ce da se puni i prazni prilikom igranja... format bi trebao da podrzava alpha. Najvise bi mi odgovarao tga.
[ Srki_82 @ 27.04.2005. 17:25 ] @
Nema potrebe za slikicom... snasao sam se nekako sam
Pa... ovo je level viewer. Moze da ucitava rps fajlove (format koji sam smislio za cuvanje nivoa za RPS se covece). Program ucitava fajl i pomera kameru od prvog polja do poslednjeg i tako u krug. Nista specijalno, ali cisto da se vidi da sam nesto radio danas :P

Program je ovde: http://www.geocities.com/srki_82/RPS.ZIP

P.S.
Ovaj demo ucitava samo Beginning.rps (hard coded).
[ Srki_82 @ 05.05.2005. 21:58 ] @
Evo malo modifikovanog demoa. Ovog puta skoro da moze da se igra. Sada se pojavljuje skala, pomera se, kada se klikne na formu skala se zaustavlja, igrac se pomera i tako dok se ne predje do kraja. Cim budem imao vise vremena sredicu da single player bude lepo uradjen.

Program je i dalje ovde: http://www.geocities.com/srki_82/RPS.ZIP
[ dawid94 @ 08.06.2009. 20:08 ] @
jao ljudi pomagajte,hocu i ja da naparwim igru pa mi treba obajasnjenje moj msn pa neka me neko doda [email protected]