[ Goq @ 16.12.2004. 17:36 ] @
Da li bi me kompanija Porsche mogla tuziti kada bih u svoju igricu ubacio renderovanu sliku 911-ice, i auto nazvao Porkschet? Slicne stvari su radile igre GTA i Death Rally, i ne znam da li su njihovi autori imali problema. Ako ne, u kom procentu bih morao da napravim izmene na šasiji?
Posto bih mogao zaradjivati od te igre, resio sam da koristim besplatne programe kao sto su DevC++(kompajler), SDL(multimedijalna biblioteka), Anim8or(3D modeliranje i renderovanje).
[ VRider @ 16.12.2004. 17:40 ] @
Ako zaradjujes time sitnu kintu, onda bas briga Porsche za tebe.
Ako zaradjujes ogromne pare (malo verovatno) (ne ogromne za tebe, vec globalno, za Porsche), onda ti nece biti frka da im platis.
[ reject @ 19.12.2004. 19:08 ] @
Ne znam za Death Rally, ali GTA ima modele koji 'blago lice' na
poznate marke automobila. Hitman2 na prvim screenshotovima
nosi 'Desert Eagle' i 'Colt Python' da bi u igri nosio 'DEagle' i
'Revolver'. Ima jos dosta primera...

A zasto bi radio tako nesto? Najcrnje je kad u igri vidis
da ti za loptom trci Maradinjo, a da brani Pljuka.
[ Angel_of_Dark @ 21.12.2004. 00:15 ] @
Sve zavisi od kompanije, ali, prava na koristenje imena i oblika vozila (a pogotovo prava na brand) je dosta tesko dobiti. Ne radi se samo o novcanoj nadoknadi (koju ce poneke kompanije cak nadoknaditi tebi, ako se radi o pozitivnom marketingu) vec ponajvise i pre svega o nacinu na koji se koristi brand, ime i vizuelni identitet. Cesto kompanije ne zele da je na bilo koji nacin moguce unistiti ili zapaliti njihovo vozilo, da to vozilo nije povezano sa zlocinackim radnjama (kao u slucaju GTA), da linija nije predstavljena na dobar ili dovoljno verodostojan nacin itd, da simulacione karakteristike i kontrola automobila nisu na nivou, itd... Znaci, citav ovaj proces je dosta komplikovan i pravno skakljiv. Pre par godina sam imao priliku da saradjujem na pravljenju jedne simulacije (koja je na kraju bila sve sem simulacije) gde je kompanija automobila zahtevala izricito da kola ne mogu da se uniste, pa cak i do toga da ne mogu da se prevrnu.
Znaci, najbolje je ne koristiti jasne i direktne veze imena tvog automobila sa originalom, a pogotovo ni u kom slucaju 'pogrdna' imena poput 'PORKschet'. Znaci, ako trazis ime, pokusaj nesto tipa NineElevener (911) ili Kicker (boxster), Delta Juliette (alfa romeo) itd... Sto se linije tice, slicnost mozes postici sa manjim izmenama, ali ne znam tacno koji su procenti, ali mislim da su dovoljne manje izmene u proporcijama, negde oko 10 %.
[ salec @ 21.12.2004. 13:25 ] @
Citat:
Angel_of_Dark: da to vozilo nije povezano sa zlocinackim radnjama

A ako je to samo preuzeto iz zvaničnih statistika?

Bre, Audi bi morao da zabrani izvoz u našu zemlju! Malo mu fali da uđe u viceve i kletve...
[ VRider @ 21.12.2004. 14:18 ] @
Audi je svuda "na dobrom glasu". Je** ga, savsena trakcija, jaki motori, velik auto - znaju profesionalci sta valja.
[ reject @ 21.12.2004. 17:31 ] @
@Angel_of_Dark:
Da nije u pitanju ona 'simulacija voznje' radjena za Mercedes?
Tamo je mecka prikazana kao neunistivo vozilo.