[ torbica @ 16.04.2002. 18:23 ] @
Postposimisti u sredu organizuju talk show u 20h u pogonu doma omladine
Ucestvuju Dagor Hiber (pisac predloga zakona o telekomunikacijama i predsednik UO Telekoma), Milko Stimac, Zoran Ristic i Zoran Vacic
tema je liberalizacija trzista

Idem tamo bas me interesuje sta ce da odgovoti na pitanja koja sam spremio ;)
[ torbica @ 18.04.2002. 11:51 ] @
Bio ja na tribini,
i sokirao sam se kad se Hiber pojavio...
narano da nisam izdrzao da Hibera ne pecnem. Hiber kao pravi politicar i dobar govornik je "malo" zamenio teze, malo proglasio neupucenim, sokirao se na moju konstataciju da se internet ne razvija zbog Telekoma...
nadam se ce Mica da skine sa trake posto je snimao i stavi vam na raspolaganje tu diskusiju...
[ Miloje Sekulic @ 14.05.2002. 18:38 ] @
[Intervju Dragora Hibera koji je ovom prilikom dao preuzet je iz novog broja magazina COM]

U diskusijama na listi www.internodium.org.yu monopol koji Telekom Srbije ima do 2005. godine na mrezu fiksnih telekomunikacija u zemlji ocenjen je kao najveca smetnja razvoju Interneta. Kakav je vas komentar?
Ja mislim da nije problem u monopolu. Problem je u nekvalitetnoj fiksnoj mrezi! Problem je sto je ta mreza zaostala i zapustena i sto nema dovoljno kapaciteta. Ne bi trenutna demonopolizacija nista promenila. Mislim da ljudi u Telekomu, i akcionari i drzava, imaju sluha i za taj problem monopola. Predlogom Zakona o telekomunikacijama je predvidjeno da se, bez obzira na monopol Telekoma, dozvoli izgradnja mreze pod uslovom da se ta mreza koristi za sve drugo sem za ono sto je servis koji je pod monopolom Telekoma. Dakle oni koji hoce mogu da ulazu i u mrezu koja bi sluzila za potrebe Interneta. Uostalom vi znate da su bez obzira na Telekomov monopol mnogi izgradili svoje nacine transporta Internet signala i Telekom nikoga od njih nije gonio pozivajuci se na svoje pravo.

Protivrecno je reci da monopol Telekoma na mrezu fiksnih telekomunikacija predstavlja kocnicu na razvoj Interneta u zemlji ako je izvesno da ce on jos dugo biti vodeci operater fiksne telefonije u Srbiji! Ako je tacno da je fiksna mreza okosnica Interneta onda je stvar u tome da se omoguci Telekomu da razvije tu mrezu. Ako bi se sad izvrsila direktna demonopolizacija, za sta se neki zalazu a Telekom je za to nespreman, sta bi bila posledica? Posledica bi bila da bi u igru usli mali operateri koji bi uzeli od Telekoma onaj profitabilniji deo saobracaja, kao sto se to desavalo u svetu. Telekom bi ostao bez sredstava da ih investira u razvoj i opet bi, samo sa jednim medjukorakom, Internet provajderi bili na gubitku. Stvar je u tome da se investira i Telekom je kadar da investira i tim investiranjem, bez obzira na monopol Internet provajderi ce dobiti kvalitetniju podrsku u fiksnoj mrezi.

Do sada smo u ovom razgovoru vise puta pomenuli nacrt zakona o TK. Da li je ovo sto trenutno mozemo da nadjemo na sajtu Ministarstva za saobracaj i TK konacna verzija teksta predloga zakona i imate li informaciju kada mozemo da ga ocekujemo u skupstinskoj proceduri?
Mislim da ce biti potrebno da se ispoliraju neke odredbe. Dva meseca posle te verzije o kojoj govorite ponovnim citanjem videli smo jedan klasican problem koji se javlja kod nekoga ko dugo radi na nekom zakonskom tekstu a to je da neke stvari koje su oni podrazumevali, drugi citaci zakonskog teksta ne podrazumevaju. Jednostavno nesto nije formulisano dovoljno jasno za buduce adresante zakona i tu ce biti nekih popravki. Ne u resenjima i sistemu resenja nego u nacinu na koji su verbalizovana resenja. Sa strane Evropske unije i njihovih tela koja se bave telekomunikacijama imamo primedbe na deo zakona koji se ne tice ni Interneta ni telefonije, radi se o visku dozvola za radio stanice. To je nesto sto je preuzeto iz starog zakon na insistiranje inzenjerskog dela tima i u Evropi smatraju da je to malo suvisno i sa gledista sistemskih resenja koja treba izmeniti u februarskoj verziji je to oprilike sve. Trebace jos par nedelja rada, zatim to treba Vlada da usvoji.

Ima razloga da se veruje da to moze biti pre letnjeg zasedanja Narodne skupstine.

Na skupstini Udruzenja Internet provajdera vise govornika je iskazalo izrazito negodovanje sto ste Vi, kao predsednik Upravnog odbora Telekoma Srbije, ucestvovali u pripremi predloga Zakona o telekomunikacijama. Receno je da se tu radi o sukobu interesa. Kakav je vas stav u vezi ovih primedbi?
Najkrace govoreci radio sam u komisiji koja je pripremala taj zakon pre nego sto sam dosao u Telekom. Drugo u komisiji jesu bili predstavnici svih operatera i nekih provajdera a na zalost u Srbiji nema mnogo strucnjaka koji poznaju telekomunikacije tako da se nije moglo birati. Ja ne vidim sukob interesa jer ako se malo bolje pogleda, ako neko moze da se brine zbog ovog predloga zakona to je Telekom!

Miloje Sekulic